Lambert Posted January 26, 2013 Report Share Posted January 26, 2013 (edited) W uzpełnieniu rozmowy o małej lunecie Tokyo Marui zamieszczam fotke. Widać na niej różnicę wymiarów w porównoniu z Leapersem 1,5-4x44, która jest średniej wielkości lunetą. Oczywiście ta na SL-ce ma zamontowany sunshider ale można się wykapować w skali optyki: Pozdrawiam, Lambert Edited January 26, 2013 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Aurendil Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 przy pomocy lunety na snajpie - ale jest to bardziej wypatrywanie innego snajpera w ghillie lub zamaskowanych graczy na dystansie kilkudziesięciu metrów. Dla mnie istotne jest jeszcze rozróżnienie kamo. Z kilkudziesięciu metrów oczywiście widzisz, że ktoś jest w "tamtych krzakach" Ale dobra luneta pomaga odpowiedzieć "wróg czy przyjaciel". Co lornetki, to aby jej użyć należy: - odłożyć replikę - wyjąć lornetkę - przystawić lornetkę do oczu - znaleźć cel obserwacji - w razie namierzenia wroga odłożyć lornetkę - wziąć do ręki replikę - wycelować w to samo miejsce co wcześniej lornetką - strzelić A lunetą przyczepioną do repliki mogę spokojnie oglądać przedpole i strzelić w razie wykrycia wroga Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 No masz rację, zwłaszcza w gęstym lesie gdy może się zdarzyć, że mamy kogoś na celowniku 3sek. po czym znika w krzolach ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Ale lornetka zapewnia obraz 'stereo" co przy krzokach potrafi baaardzo podnieść skuteczność obserwacji ;]. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 A do obserwacji z okopu jeszcze lepszy jest peryskop.. :) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 idźcie na kompromis - artyleryjska lornetka nożycowa rozwiąże wasze problemy... będziecie mieć krzaki w stereo i to z okopu! Panowie spory offtop nam się tu robi. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Tnij Waść! :) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 przez denko od jabcoka też się dobrze obserwuje Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Widzę ucichło... Po ostatniej strzelance zacząłem się zastanawiać czy nie zmienić lunety w przyszłym miesiącu (po wypłacie). Myślałem nad kupnem jakiejś lunety z tzw siatką. Ponoć bywa przydatna. Moja niestety ma kiepskiego zooma przez co nie raz utrudnia mi życie kiedy chcę trafiać z dalszych odległości. Podpowiedzcie jakich lunet używacie i jakie polecacie. Fajnie by było gdybyście mogli wrzucać widok z lunety (celownik) na świat :) Nad granicą w cenie jeszcze nie myślałem, chodzi mi po prostu o coś praktycznego, dobrego jakościowo ale bez przesady - w końcu strzelam na ok 100m a nie 1000. Z poważaniem yakuz Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Z tych lepszych jakościowo a mniej lanserskich Delta Optical Classic. Z bardziej lanserskich coś z Bloga. Ewentualnie Leapers. Przeczytaj cały temat, to na bank znajdziesz coś dla siebie. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Każda luneta celownicza ma siatkę... Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Każda luneta celownicza ma siatkę... To wiem. Tylko jedne mają bardziej te siatki praktyczne inne mniej. W mojej jest sam tzw krzyż. Widziałem lunetę która miała więcej podziałów i dzięki której łatwiej było wycelować w cel dzięki dodatkowym "poziomom" czy jak to nazwać. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 W asg te "ficzery" w postaci dotów, belek i całej reszty tałatajstwa się zwyczajnie nie przydaje. Tzn. można z tego korzystać, ale efektywność będzie taka sama, jakbyś w ogóle tego nie używał. Za małe odległości, precyzja. Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Cenna informacja, dzięki. No cóż to postaram się przejrzeć temat od początku i może uda mi się coś znaleźć. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 do wyboru do koloru, kilka podstawowych typów : Oczywiście jest sporo wariacji każdego typu, oraz siatki całkowicie inne. W pospie mam teraz coś najbardziej zbliżonego do German Reticle, nie ma może kropek do poprawek, ale widać fajnie wszelkie odchyłki toru lotu kulki. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 (edited) Ciekawy i precyzyjny krzyżnitek mają lunety Optisan z serii Viper ( rysunek na dole strony ): http://www.ebay.co.uk/itm/MTC-Optisan-Viper-4-16x50IR-Side-Parallax-SCB-Scope-/280729535141 Miałem kiedyś taką założoną na DSR ( w galerii mojego profilu ). To dobra optyka i pasuje wizualnie do dużych giwer. Krzyżnitek jest bardzo delikatny i pomimo wielu kresek nie zaburza obrazu - ale nieprzydatny raczej.. ;) Pozdrawiam, Lambert Edited January 30, 2013 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Poczytałem sporo stron i powiem szczerze mam mętlik w głowie. Jedyny mój wniosek póki co to taki, że nie opłaci się kupować lunety za 1000zł do asg. Chińczyki z tego co piszecie w zupełności wystarczają. Będę musiał wybrać i porównać kilka modeli i podjąć wybór bo lunet do wyboru jest tak wiele, że się nie wie gdzie oczy wsadzić. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
rain777 Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Yakuz będziesz w okolicach Żor to daj znać Tego akurat mam zamiar pozbyć się w najbliższym czasie ;) http://imageshack.us/f/855/img0472ly.jpg/ 3,5-10 x 40,mild dot i co dziwne..podświetlana jest tylko środkowa część siatki (tylko cienkie linie z dotami) Co za tym idzie -przy włączonym na max podświetleniu nie świeci całe wnętrze lunety jak w innych czinkczikach Przy okazji obkukasz sobie bloga 3-12 50 (mam go na l96) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Blogaska można łyknąć, niezły przykład dolnej półki celowników. Siatka celownika ma spełnić pewną bardzo ważną funkcję. Jak ktoś bierze to do łapy na zasadzie "daj se strzelić" to ma mu stawać jaki to właściciel musi być pro skoro jego siatka ma tyle kreseczek, kropeczek i kółek :D. Jak dorzuci do tego takie zwroty jak MOA, minuta kątowa, cal na 100 jardów, śpt i ctc to już w ogóle szczyt profesjonalizmu. Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 rain pisz pw ile byś chciał za nią + przejsciówka którą mi obiecałeś ;) za 2 tyg tam pojadę to się możemy zgadać. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 A co powiecie na jej temat http://allegro.pl/lu...2971366955.html A ja myślę że nie ma sensu przepłacać i na replikę wystarczy taki model http://www.bestgun.pl/luneta-montazem-312x42ao-point-precision-p-385.html Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 @Lambert to co podałeś, fajne - zapewne wariacja siatki typu Modern Rangerfinding. A co powiecie na jej temat http://allegro.pl/lu...2971366955.html A ja myślę że nie ma sensu przepłacać i na replikę wystarczy taki model http://www.bestgun.p...sion-p-385.html oczywiście że wystarczy, byle spełniała podstawowe parametry (działająca regulacja, dobre światło, małe błędy i brak rażących nieostrości) na standard picantinny czy weaver macie chłopaki ogromny wybór, więc faktycznie nie ma co sie rzucać na lunety do broni ostrej, dobre i sprawdzone kopie wystarczą. Rusofile nie mają jednak lekko - kopie pso-1 są mizerne, a poza nimi z bocznym zintegrowanym montażem są jedynie lunety do ostrej. Są oczywiście montaże boczne (kopie i oryginały) z picantinny, ale to już nie to..... Quote Link to post Share on other sites
Aurendil Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 (edited) Pod nazwą Rangefinding występuje często coś takiego: To co znalazł Lambert to SCB: http://www.mtcoptics.co.uk/mtcRets.htm A mi oczywiście najbardziej z tego podoba się Advanced Mil Dot :icon_smile: Jeśli jesteśmy już przy siatkach. Istnieje coś takiego jak "true MilDot". Opisane jest tutaj lejpiej niż samemu bym próbował wytłumaczyć: http://bron.iweb.pl/...e9019a6bc6d5f24 Teraz pytanie. Czy są lunety dla których "true MilDot" jest dla każdego powiększenia? Edited January 31, 2013 by Aurendil Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 Aurendil, siatka którą podałeś występuje chyba wyłącznie w COD MW i chińskim badziewiu :D. Nie spotkałem jej nigdy w niczym firmowym. Zależy na którym planie masz siatkę. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 Aurendil, siatka którą podałeś występuje chyba wyłącznie w COD MW i chińskim badziewiu :icon_biggrin:. Nie spotkałem jej nigdy w niczym firmowym. Zależy na którym planie masz siatkę. nie no w super hiper lupkach tesco występuje, nawet podświetlane we 2 kolorkach. Mi sie taka siatka marzy... ;p Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts