saper_ Posted February 4, 2008 Author Report Share Posted February 4, 2008 Czyli nie przeszkadza wam pierwszy pusty strzał? Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 Mi nie. W porównaniu do długich pustych serii i tak jest to duże urealnienie ;) Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 Ja wole bez "imitacji zacinki" po pustym strzale. 30 kulek i stop, wymiana maga, bolt catch i strzelanie dalej. Quote Link to post Share on other sites
saper_ Posted February 4, 2008 Author Report Share Posted February 4, 2008 W takim wypadku wersja podstawowa, nie będzie miała wogóle wyświetlacza. Wszystko ograniczy się do podłączenia układu miedzy baterie a aeg'a. Zawsze będą serie burst, i po pierwszym pustym strzale bolt catch. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale dobrze gdybyś "podstawowy" układ przygotował także z full auto, a nie z burstem (czyli bez udziwnień w tym wymiarze). No i by ten "bolt catch" dał się jakoś "podłączyć" do kałachowego suwadła. Quote Link to post Share on other sites
saper_ Posted February 4, 2008 Author Report Share Posted February 4, 2008 Czyli jeszcze bardziej podstawowa wersja, sam bolt catch. Quote Link to post Share on other sites
mastah Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 A jaki byłby koszt wersji z przeładowaniem po 30 kulkach ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
saper_ Posted February 4, 2008 Author Report Share Posted February 4, 2008 (edited) Narazie na ten temat nie wiele mogę powiedzieć. Edited February 4, 2008 by saper_ Quote Link to post Share on other sites
danielosik Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 (edited) Mi najbardziej odpowiadała by wersja w 15a4 taka że: wkładam magazynek wystrzeliwuje wszystkie kulki, 1 pusty strzał trzeba zmienic magazynek na zapełniony pociągnąc rączke przeładowania i dopiero mozna dalej strzelac. Ile kosztowała by taka wersja? Edited February 4, 2008 by danielosik Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 Nie wyczytałeś że w ostrej nie ciągasz rączki przeładowania po zmianie maga? Quote Link to post Share on other sites
Wojtass Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 Ludzie, nie róbcie z tego tematu komisu. Na razie kolega saper_ jest w fazie testów i budowy tego gadżetu. O ceny możecie pytać na PW. Quote Link to post Share on other sites
Guest frank_martin Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 E tam. To wszystko ma Hk416 SRC. Pozdr. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 4, 2008 Report Share Posted February 4, 2008 Ou, rly? Licznik kulek ma? Quote Link to post Share on other sites
Crusher Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 A ja mam taki ciekawy pomysł.. Czy gdyby zamontować odpowiednie czujniki itp itd to czy można by zrobic takie urządzenie, które podczas zacinki natychmiast otworzy obwód elektryczny i nie dojdzie do zerwania zębów tłoka? Można by dać czujnik gdzieś na końcu lufy, który współpracowałby z mikrofonem i jesli nastąpiłby strzał, a kulka by nie wyleciała to natychmiastowe otworzenie obwodu :) Tylko jest kwestia oprogramowania, ale myśle ze sobie poradzisz.. Pozdr. Crusher Quote Link to post Share on other sites
saper_ Posted February 6, 2008 Author Report Share Posted February 6, 2008 Można by dać czujnik gdzieś na końcu lufy To jest problem, który od samego początku omijam szerokim łukiem. Nie ma jak zamontować tego czujnika, bez zmodyfikowanego tłumika dźwięku.. Programowo jest to bardzo prosto zrealizować, dużo prościej niż mikrofon i mierzenie napięcia. Quote Link to post Share on other sites
Crusher Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 A czujnik jakiś wibracji itp? :P Domyślam się, że jeśli kulka przelatuje przez lufe to wywołuje drgania, które można mierzyć.. Oczywiście takich drgań nie będzie, jeśli samo powietrze będzie przez lufe przelatywać..A czujnik mozna by zamontowac na zewnętrznej stronie wewnetrznej lufy :P Co Ty na to ? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 Jak już pisałem tu wcześniej - takie coś jest choćby w Tracerze TM. Modyfikacja tłumika to też nieduży problem. Problemem byłoby ciągnięcie kabli na zewnątrz wzdłuż lufy. Quote Link to post Share on other sites
Crusher Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 (edited) Foka, chcesz w tłumiku taki czujnik umieścić? Myślę, że to akurat jest dość nietrafiony pomysł... Wydawanie 150-200zł na taki tłumik mija sie z celem, a jeśli masz juz tłumik jako przedłużenie lufy to to także nie spełni swojej roli.. Nie wiem na czym polega ta modyfikacja, ale boje sie ze tłumik może stracić po czesci swoje właściwości.. Chyba mój pomysł z czujnikiem drgań wydaje sie bardziej trafiony.. Edited February 6, 2008 by Crusher Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 A gdzie ja napisałem, że chcę? Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 Chyba mój pomysł z czujnikiem drgań wydaje sie bardziej trafiony.. Drgań? Tak jak magi bębnowe, ustawiasz go na pusty strzał i nie działa :F Nie raz się takie rzeczy widywało. Ale to tylko moje skromne zdanie. Quote Link to post Share on other sites
saper_ Posted February 7, 2008 Author Report Share Posted February 7, 2008 Czujnik drgań to nic innego jak mikrofon.. Quote Link to post Share on other sites
kydrys Posted February 8, 2008 Report Share Posted February 8, 2008 Montując czujnik drgań trzeba się liczyć z tym, że każde mocniejsze stuknięcie w broń i podskok będzie zaliczane jako strzał - moim skormnym zdaniem nietrafiony pomysł. Quote Link to post Share on other sites
saper_ Posted February 8, 2008 Author Report Share Posted February 8, 2008 Zależy jaką częstotliwość weźmie się pod uwagę. Drgania to szerokie pojęcie. Quote Link to post Share on other sites
Crusher Posted February 8, 2008 Report Share Posted February 8, 2008 Mnie się wydaje, że istnieje taka możliwość zaprogramowania, aby mikroprocesor za strzał uważał tylko odpowiednie drgania.. Quote Link to post Share on other sites
kydrys Posted February 8, 2008 Report Share Posted February 8, 2008 Dobrz, ale nawet wtedy nie masz pewności czy uderzenie w chwyt nie będzie miało w zakresie częstotliwości drgań akurat tej odpowiedniej częstotliwości. Jak dla mnie lepszy jest ten pomysł z fotokomórką. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts