Slingy Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Mogli byście mi powiedzieć ,czy FR podczas Green Ops nosili panele udowe , broń boczną i rzeczy takie jak saperka? I jak mogło wyglądać standardowe oporządzenie operatora w FLC podczas działań w terenie zalesionym. Quote Link to post Share on other sites
evan Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 Standardowe wyposażenie operatora FR w FLC nie wyglądało by w ogóle, jak już to np. beltkit na alicji albo HSGI Denali(taka wizytówka FR). FLC to może na jakimś treningu uświadczysz. Quote Link to post Share on other sites
Slingy Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 Czyli FLC odpada ,nawet z dowolnością sprzętową ? Ponawiam pytania o boczniaki i panele udowe. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 (edited) Boczniaki tylko SAWgunnerzy jak już, jak trzeba by było na cicho eliminować brali HighStandardy .22. Co do paneli udowych, załóż poczołgaj się w tym trochę, pochodź naście kilometrów odpowiesz sobie na pytanie :D FLCki kompletnie odpadają, tego g... nigdy nie używali Edited January 13, 2012 by Moses Quote Link to post Share on other sites
Slingy Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 Dzięki ,o taką odpowiedź mi właśnie chodziło :) Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Chciałbym w miarę ujednolicić i potwierdzić info dotyczące sprzętu MSOB przed wprowadzeniem woodlandów i szpeju w khaki. No to lecimy :icon_smile: : UZBROJENIE karabinek M4A1 SOPMOD karabin maszynowy M249 karabin maszynowy M240B karabin wyborowy M14 DMR karabin wyborowy M14 EBR karabin wyborowy M82A3 pistolet M1911 MEU(SOC) HEŁMY hełm MSA MICH TC2000 pokrowiec FSBE II MICH Reversable Cover Marpat montaż Norotos 3-point Mount KOMUNIKACJA radiotelefon AN/PRC-148 zestaw słuchawkowy MSA Sordin zestaw słuchawkowy Peltor Comtac II moduł MSA PTT U-94 OCHRONA OCZU wszelakości firm ESS, Oakley UMUNDUROWANIE komplet MCCUU kombinezon CWU-27/p PASY Rigger Belt Duty Belt KAMIZELKI TAKTYCZNE MBSS [cb] + PACA [khaki] RRV [cb] + PACA [khaki] CIRAS v.land [cb] ŁADOWNICE MOLLE ( wszystkie w cb ) 3x2 M4/M16 mag pouch 2x2 M4/M16 mag pouch 1x2 M4/M16 mag pouch 3x1 M4/M16 mag pouch 2x1 M4/M16 mag pouch 1x1 M4/M16 mag pouch M249 ammo pouch single .45 mag pouch single frag granade pouch single smoke granade pouch single 40mm granade pouch admin pouch dump pouch medic / utility pouch MBITR pouch IFAK pouch RĘKAWICE Nomex Fligh Gloves Oakley Assult Gloves Mechanix The Original Mechanix The M-Pact Camelback FROG NAKOLANNIKI Alta SuperFlex [ d3c / blk ] PLECAKI I HYDRACJA plecak Patrol Pack [cb] plecak MAP [cb] OBUWIE wszystko USMC Approved Jakieś poprawki? Uzupełnienia? Sugestie? Quote Link to post Share on other sites
goren Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 (edited) Jeżeli chodzi o broń to książka o MARSOCu podaje: BROŃ PODSTAWOWA 1. M4A1 Akcesoria: - M203 Grenade Launcher - Crane Stock Celowniki: - Eotech SU-231/PEQ - AN/PVQ-31B ACOG - SpecterDr SU-230 PVS - AN/PVS-14 - AN/PVS-15 - AN/PVS-17 - AN/PAS-13 (V2) - AN/PEQ-15 Inne akcesoria: - SUREFIRE M900 - INSIGHT M3X - BACK-UP IRON SIGHTS (BIS) - FORWARD HANDGRIP - QUICK ATTACH SUPPRESSOR - COMBAT SLING LEKKA BROŃ WSPARCIA 1. M249SPW 2. M240G Medium Machine Gun 3. MK 48 Mod 1 BROŃ WYBOROWA 1. M40A3 Siper Rifle 2. M40A5 Siper Rifle 3. M14 Designated Marksman Rifle (DMR) 4. M39 Enhanced Marksman Rifle 5. MK 11 Mod 0 6. M107 .50-Caliber Special Application Scoped Rifle (SASR) CIĘŻKA BROŃ WSPARCIA 1. M2 .50-caliber Machine Gun 2. MK 19-3 40mm Grenade Machine Gun 3. M136 AT4 BROŃ KRÓTKA 1. M1911 MEU (SOC) Pistol 2. M9 Beretta HEŁMY MSOBy jeśli wogóle to raczej bardzo rzadko noszą covery na hełmach. KOMUNIKACJA Często na zdjęciach można zobaczyć TASC Headset. Jeżeli chodzi o komunikację to najczęściej chyba przewija się taki PTT: http://www.specwargear.com/images/Update%20Sept/headset-MIBTR-1.jpg OCHRONA OCZU Jeżeli chodzi o ochronę oczu to produkty ESS (sądząc po zdjęciach) wydają się być bardzo rzadko używane. W dużej większości przypadków są to okulary Oakley M Frame i M Frame 2.0. Natomiast gogle to Oakley SI Assault A-frame Goggles. RĘKAWICE Tutaj dodałbym jeszcze rękawice Outdoor Research Overlord Shorty NAKOLANNIKI Przy Altach trzeba pamiętać, że powinna to być starsza wersja z czarnymi klamrami, nieco jaśniejszym plastikiem i złotawymi nitami. Można dodać jeszcze: KABURA Safariland 6004 (raczej 3c lub okolice TANu) Serpa Edited January 22, 2012 by goren Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Dodałbym Komunikacja NACRE Quietpro Single/Dual Flex Tactical Headset lub Silinx C4OPS Hybrid Headset W wersjach najczęściej Dual.... ;) Quote Link to post Share on other sites
Srubokret Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 KAMIZELKI TAKTYCZNE MBSS [cb] + PACA [khaki] RRV [cb] + PACA [khaki] CIRAS v.land [cb] Jakieś poprawki? Uzupełnienia? Sugestie? PACA w kolorze Tan ;) Quote Link to post Share on other sites
goroth84 Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 (edited) Z kamizelek to jeszcze MBAV widać sporo zwłaszcza na zdjęciach z Farah Province z 2010 ... Warto też zwrócić na odpowiednie dopasowanie akcesoriów karabinów. Lepiej dopieścić eMme akcesoriami widocznymi na zdjęciach operatorów MSOB, i dobrać odpowiednie szyny i malowanie, niż przedobrzyć z Magpulem, czy innym złomem nie występującym wogóle w rzeczywistości... Edited January 23, 2012 by goroth84 Quote Link to post Share on other sites
badseed Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Miało być z okresu przed wprowadzeniem MJK. Quote Link to post Share on other sites
evan Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Jeśli chodzi o pouche 3x2 m4, 2x2 m4 to czy one występują w kitach? Jeśli mnie pamięć nie myli widziałem tylko pojedyncze kieszenie na dwa magazynki do m4 w FSBE II. Warto by wspomnieć o nożach w fsbe 2 były to benchmade nimravus oraz griptilian, jeśli chodzi o pistolety to również Kimber bodaj ICQB. Co do hełmów imo covery to jednak FR i recon bn, jeżeli chodzi o buty warto dodać że również trekkingi się znajdą np. asolo fugitive. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Poszukuję fotek FR z czasów AAV z markerem stroboskopowym MS2000. Znalazłem tylko jedną fotkę, więc szału nie ma. Jakby ktoś miał to proszę o więcej. Jest kila zdjęć tego samego gościa z innych ujęć więc różnicy to nie robi. Z ciekawostek, z tego samego okresu, znalezionych na profilu Travisa Haleya(Prowadził razem z Chrisem Costą filmy Magpula). On sam we własnej osobie. Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Do czego służą taśmy na hełmie? Quote Link to post Share on other sites
Chmielu7 Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Jak coś trzeba szybko naprawić, to zrywasz z hełmu gotowy pasek. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted April 23, 2012 Report Share Posted April 23, 2012 (edited) Witajcie, mam pytanie dotyczące MarSOCu. Chciałbym się zabrać za reko, okres współczesny, dlatego zabieram się za ogarnianie tematu. Trochę fotek poprzeglądałem, planuję woodlanda + JPC. Chcę się wzorować na tych fotkach 1 2. Co do spodni to widzę różnie, niektórzy mają już od CP, a niektórzy BDU, ale z bluzą jest inaczej. Przeważają combat shirty z setu od CP, ale czy noszenie do reko bluzy od BDU będzie zbrodnią? Poluję na zestaw od CP, ale są rzadkie i drogie (ceny dochodzą do 900 dol za nówkę i 600 za dobity komplet, tak więc drożej niz MC). Hełmy to głownie FASTy. Jaki plecach będzie prawidłowy, ujdzie assault pack z zestawu ILBE? Spotyka się LBT6094? Edited April 23, 2012 by gecko123 Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 23, 2012 Report Share Posted April 23, 2012 Jeśli chodzi o bluzę to wg mnie, najlepiej będzie zlecić krawcowej uszycie czegoś takiego. Ewentualnie poszukać CS z Tru-Speca w Woodlandzie i nieco go zmodyfikować. Spodnie BDU są używane głównie z tego powodu, że pierwsza dostawa była kiepskiej jakości i wszystko się błyskawicznie rwało. Skryty pod kamizelką combat shirt nie jest tak narażony na uszkodzenie jak spodnie. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted April 23, 2012 Report Share Posted April 23, 2012 Jeśli chodzi o bluzę to wg mnie, najlepiej będzie zlecić krawcowej uszycie czegoś takiego. Ewentualnie poszukać CS z Tru-Speca w Woodlandzie i nieco go zmodyfikować. Spodnie BDU są używane głównie z tego powodu, że pierwsza dostawa była kiepskiej jakości i wszystko się błyskawicznie rwało. Skryty pod kamizelką combat shirt nie jest tak narażony na uszkodzenie jak spodnie. Tak, widziałem zdjęcia właśnie poprutych, poszytych spodni od CP, szczególnie się rwały w kroku, a BDU jest bardzo widoczne. Raczej zlecę jakiemuś prywatnemu krawcowi, będzie najsolidniej. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted April 24, 2012 Report Share Posted April 24, 2012 Na tych zdjęciach nie ma FASTów. ;> Wszystko to TC-2001 z zawieszeniami i szynami od OC. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted April 24, 2012 Report Share Posted April 24, 2012 (edited) A wyczytałem, że to FASTy D: Jednak w szkole dobrze uczyli, że internet to nie jest sprawdzone źródło wiedzy. TC2001 są chyba tańsze od FASTów, więc wychodzi na dobre :) Jakie buty byłyby "koszerne"? Co za GPSy mają na rękach? Garmin Foretrex 201 czy 401? Pytanie do pierwszego zdjęcia, co ma na lewej ręce operator po prawej? Jaką lunetę i montaż ma na Mce? Edited April 24, 2012 by gecko123 Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted April 24, 2012 Report Share Posted April 24, 2012 (edited) Zależy. TC-2001 to takie perełki, że nie wiem jak będzie z kupnem oryginału. Łatwiej już o prawdziwego FASTa. Jeśli chodzi o repliki - nie ma reguły, sam mam świetną replikę FASTa kupioną za niewielkie pieniądze. Na ręce może być jakiś mapnik lub podręczny słowniczek. Z GPSem i lunetą Ci nie pomogę - nie znam się. :) Edited April 24, 2012 by Mati13k Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted April 24, 2012 Report Share Posted April 24, 2012 Tutaj jest :D I tak będę musiał się zadowolić repliką na razie. Hełm będzie największym wyzwaniem, bo reszta, oprócz munduru, jest raczej dość szeroko dostępna. A mundur też sobie podaruję, znajdę kogoś kto mi zrobi kopię tego CSa, a co do spodni będę musiał się zadowolić BDU, a szkoda, bo uwielbiam krój od Crye :3 Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 24, 2012 Report Share Posted April 24, 2012 IMHO ta luneta podobna jest do Leupolda Mk8. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted April 24, 2012 Report Share Posted April 24, 2012 Porównuję sobie fotki i to prawdopodobnie jest ten Mk8. W takim razie kupię kopię SpecterDR. Dobra, jeszcze porcja pytań, sorry, że tak dużo, ale ja ślepy jestem i potrzebuję pomocy w identyfikacji sprzętu ;) Jaki na pierwszym zdjęciu widzimy pas? Zwykły rigger's belt? Czyżby od Blackhawk'a? Jakie zawieszenie mają przy Mkach? GPS to jak dla mnie jest Garmin Fortex 401. 301 ma inny kolor, a w 201 część przedniego panelu bez ekranika jest większa. Dobra, czas powoli ruszać na zakupy. Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 Garminy to z pewnością model 401. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts