CIUPAK1 Posted October 28, 2008 Report Share Posted October 28, 2008 (edited) Mam pytanie,może trochę dziwne ale dobra,czy ktoś może mi podać długości tych shotów ale dokładne zmierzone przez was.Głównie interesują mnie model M56A i M56AL.Na wszystkich stronach sklepów internetowych podają 104 cm,-odpowiednio dla M56 AL oraz 90 cm dla M56A,ale ktoś tu z was wkleił foty z porównaniem AL`a do mośka AGM(który ma 90 cm)a na zdjęciu nie wygląda to na 14 cm różnicy. Edited October 28, 2008 by CIUPAK1 Quote Link to post Share on other sites
lemonzawodowiec Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 mnie porównanie z palną wyszło tak samo. Bo na poprzednich wyglądało jakby te shellsy były większe niż w palnej... http://img515.imageshack.us/my.php?image=sn851176to5.jpg http://img407.imageshack.us/my.php?image=sn851177xj7.jpg Chłopie... Porównywałeś to z łuską, a nie z nabojem. Jak chcesz mieć wymiary prawdziwego naboju, zagnij ten "pognieciony" koniec do wnętrza łuski. Wtedy zobaczysz, że magazynek (nabój) z repliki jest większy od prawdziwego naboju. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 W końcu i ta replika trafiła do kolekcji , jestem bardzo zadowolony :mrgreen: Do tego jestem chyba pierwszą osobą która tą replikę rozłożyła i 5 rzeczy rzuciło się w oczy : 1-Są 2 sprężyny ! Jedna w drugiej . 2-Sprężyny są bardzo mocne . 3-full plastik w środku . 4-Bardzo nie szczelny między głowicą tłoka a cylindrem 5-bardzo krótkie lufy(mam wersję najdłuższą) , 20 parę cm . Po doszczelnieniu układu 0.25 są za lekkie , na 0.28 zasięg to ok 45 m gdzie na 30 rorzut jest w granicach 5 cm . Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted November 2, 2008 Report Share Posted November 2, 2008 to napisz jak doszczelnić... może jakieś fotki poglądowe... Quote Link to post Share on other sites
Masonian Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 (edited) A tak w ogóle to do czego służy dinks tuż przed uchwytem do przeładowywania? Taki jak na tym zdjęciu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...d4d493dbd2.html podanym przez Amadeusz [T-d]. Chodzi mi o ten element na okręgu wokół magazynku, w kształcie bliżej nie określonym, prostopadłym do osi repliki. Dolna powierzchnia ząbkowana i zaokrąglona, górna płaska I czy w atrapie magazynku pod lufą da się zamontować np. latarkę? Edited November 4, 2008 by Masonian Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 (edited) To tak od kończ lufy: 1.zaczep paska (mozna go ustawić w trzy położenia odkręcając mocujący go pierścień) 2. selektor trybu ognia (znaczy czy przeładowywujesz strzelbę ruchem czułenka czy strzela w trybie samopowtarzalnym) niestety ta funkcja działa tylko w strzelbie ostrej :mrgreen: i w replice możesz sobie tylko pokręcić :wink: Edited November 4, 2008 by arend Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 (edited) Właśnie, może to głupio zabrzmi, ale kręcąc tym badziewiem, Alinka mojej Żony, wypluwa raz 3, raz jedną, a raz 5 kulek. Tak jakby to jednak działało w jakiś tam sposób. Nie wiem jak środek wygląda, bo nie rozkręcałem, ale w tym egzemplarzu który mamy, da się regulować tym ilość wystrzelonych kulek. EDYTA: Oczywiście regulacja w sposób totalnie nieprzewidywalny ;-) (mniej więcej 3-5 kulek maks w jedną stronę, 1-3 kulek w drugą.) Edited November 5, 2008 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 Foty wnętrza i opis co uszczenilnić dam koło poniedziału , wcześniej nie dam rady wygospodarować czasu . Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted November 8, 2008 Report Share Posted November 8, 2008 Właśnie, może to głupio zabrzmi, ale kręcąc tym badziewiem, Alinka mojej Żony, wypluwa raz 3, raz jedną, a raz 5 kulek. Tak jakby to jednak działało w jakiś tam sposób. Nie wiem jak środek wygląda, bo nie rozkręcałem, ale w tym egzemplarzu który mamy, da się regulować tym ilość wystrzelonych kulek. EDYTA: Oczywiście regulacja w sposób totalnie nieprzewidywalny ;-) (mniej więcej 3-5 kulek maks w jedną stronę, 1-3 kulek w drugą.) nie możliwe, to jest tylko atrapa. A strzela Ci różną ilością kulek bo się pewnie zepsuła jak moja pierwsza po załadowaniu metalowych Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted November 9, 2008 Report Share Posted November 9, 2008 nie możliwe, to jest tylko atrapa. A strzela Ci różną ilością kulek bo się pewnie zepsuła jak moja pierwsza po załadowaniu metalowych Fajnie, to jak wytłumaczysz, że 4 czy 5 osób na strzelance to macało i do momentu, do którego nikt tego nie ruszał, za każdym razem leciały 3 kulki, jak zaczynała się zabawa tym badziewiem, leciało różnie. Znaczy się wszyscy halucynacje mieliśmy ;-). A tak na marginesie, nadal strzela 3 kulkami (po zwykłym przeładowaniu), nadal ma rozrzut taki jak miała i taki sam zasięg. Tudzież, nadal strzela z .25g G&G. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 9, 2008 Report Share Posted November 9, 2008 A czy przed tym efektem nie przeładowałeś tak nie do końca . To znaczy nie dociągnołeś sprężyny do pełnego napięcia. W takim przypadku załadowana zostaje podwójna liczba kulek. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted November 9, 2008 Report Share Posted November 9, 2008 O to biega, że nie tylko ja z niego strzelałem ;-), zresztą to akurat gun mojej Żony. Zastanawiam się, czy to w jakiś sposób nie wypływa na przeładowanie (za mocne dociągnięcie, lub brak dociągnięcia czółenka może?). Teraz nie mamy kiedy postrzelać/rozebrać, bo wybywamy na miesiąc miodowy, ale po powrocie sobie na to zerknę :-). Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 9, 2008 Report Share Posted November 9, 2008 (edited) Jeżeli dociągniesz sprężynę do końca nie przeładujesz jeszcze raz.Czółenko blokowane jest dżwignią spustową. Jeżeli nie dociągniesz do końca dżwignia nie zaskakuje na swój zaczep i możliwe jest ponowne przeciągnięcie czółenka i co za tym idzie dołożenie kulek do luf Miłej podróży. Edited November 9, 2008 by arend Quote Link to post Share on other sites
okult Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 Mam tą pompke i na tym etapie moge polecic. Dość dokładna kopia modelu TM tylko oczywiście materiały gorsze. Jesli chodzi o celnosc to odpukać daje rade. Na leśnej strzelane udało sie z tego co nieco ustrzelić. Jeśli chodzi o reload to tez nie mam problemów. Kładłem tym nawet ogien zaporowy i nawet się nie spociłem. Tym co mają z tym problem polecam porobic troche pompek w zaciszu domowego ogniska ;) Po doszczelnieniu układu 0.25 są za lekkie , na 0.28 zasięg to ok 45 m gdzie na 30 rorzut jest w granicach 5 cm . Ja tez bym poprosił o jakieś wskazówki w tym temacie. Quote Link to post Share on other sites
adrian - brs Posted November 13, 2008 Report Share Posted November 13, 2008 Naprawdę fajna zabawka za niewielkie pieniądze. Dziś z niej strzelałem i odniosłem naprawdę przyjemne wrażenie. Co do tego modelu ze składaną kolbą i szyną, to krakman odpowiedział mi że zamierzają sprowadzać ten model ale nie wiedzą kiedy to nastąpi. Quote Link to post Share on other sites
Masonian Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Wczoraj miałem okazję testować toto w akcji. Pierwszy wniosek: albo ja mam jakiś wyrobiony egzemplarz, albo mam w łapie powera ;). Przeładowuję słabszą, lewą ręką i żadnych problemów nie mam nawet przy szybkim strzelaniu. Celności i zasięgu nie testowałem, ale na nocne harce w budynku w zupełności wystarczają. Ale chyba jednak wersja krótsza bez kolby byłaby lepsza, parę razy kolba mi przeszkadzała. Pasek jaki jest w zestawie w porządku, ale powinien być trochę dłuższy. Przeładowywanie bardzo klimatyczne, a ponieważ szybko ginąłem to nie odczuwałem potrzeby posiadania większej ilości shellsów ;). A, bardzo wygodna jest blokada strzału - można ją odblokować jednym ruchem palca trzymając już strzelbę w gotowości bojowej. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony, jak na tą cenę super rzecz :). A tak w ogóle to jej cena poszła w górę o 20 złotych, dobrze że jak kupowałem to jeszcze po 99 :) Quote Link to post Share on other sites
Masonian Posted November 26, 2008 Report Share Posted November 26, 2008 Chciałem dokupić dodatkowe shells'y do owego shotguna i zonk - na taiwangunie mają je na stronie, ale wciąż jest brak produktu. Więc poszukałem gdzie indziej i znalazłem w dwóch sklepach: http://airsoftglobal.com/ - 6 sztuk (3 czarne i 3 czerwone) za 9 dolarów http://www.rsov.com/index.php - 4 sztuki (zarówno czarne jak i czerwone) za 6.64 dolarów Znajdzie się ktoś chętny na zakup? Chyba, że pojawią się wkrótce na taiwnagunie, wtedy nie ma tematu. A jeśli się nie pojawią (wysłałem maila z zapytaniem) to może zrobimy większe zamówienie z któregoś z tych sklepów? Przy samych shells'ach nie ma to sensu ze względu na koszty przesyłki. Najlepiej gdyby to zrobił ktoś znany w środowisku i mający doświadczenie w takich zakupach. Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Na zapytania w sprawie dodatkowych shellsów nie otrzymałem odpowiedzi (to dziwne bo taiwangun zawsze odpisywał) a zakup z jednym w komplecie mija się jak dla mnie z celem. Inna sprawa że zwróciłem uwagę na gazowego M500 z kolbą i... zniknął nagle z oferty T_T (została wersja bez kolby oraz na kulki 8mm) Mam nadzieje że to tylko przedświąteczne zamieszanie. Quote Link to post Share on other sites
Masonian Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Mi odpisali i to szybko. Shells'y będą dostępne w przeciągu "najbliższych tygodni" - odpowiedź z dnia 27.11. Czyli trzeba cierpliwie czekać :] Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Wersja krótsza bardzo wygodna, polecam ;) Tylko przyrządy celownicze trochę irracjonalne, ale niech będzie. Też się czaiłem na m500 u Krakmana, ale wyprzedali na promocji te 6mm zdaje się - trudno się dziwić przy takiej cenie, tylko w panujących obecnie temperaturach ze strzelaniem może być krucho ;) I chyba jedna sobie go zostawię ;] Dostawa towaru ma być jakoś na dniach, więc można się spodziewać że i shellsy się pojawią. Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Wersja krótsza bardzo wygodna, polecam Właśnie o krótkiej myślałem, z założenia ma służyć do CQB i te kilka centymetrów robi sporą różnicę (miałem okazję złożyć się do wersji krótkiej i TMowskiej długiej i różnica jest spora) Quote Link to post Share on other sites
Masonian Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Sprawdziłem niedawno celność benelki strzelając z ok. 10 metrów do puszek po piwie. Kulki leciały ok. 5 cm na prawo od miejsca, w które celowałem, na tym dystansie trzymały się ładnie razem. Odnośnie wersji a przydatności w CQB - bierzcie tylko i wyłącznie krótką wersję, ja mam średnią i kolba często przeszkadza w operowaniu repliką. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 A patrz mnie do cqb pasowała średnia. Zależy co komu pasuje i jak ma łapy długie. Hehe Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 W Taiwanie rzucili shellsy, nabyłem dzisiaj komplecik. Do tego ładownica na przedramię - panel z shellsami jest na rzepie, można więc np. do kamizelki przyczepić: Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted December 31, 2008 Report Share Posted December 31, 2008 (edited) A właśnie chciałem napisać że shellsy mają znowu dostępne :) Anyway otrzymałem dzisiaj moją wersję benellki o magicznych oznaczeniach M56A (czyli krótsza wersja z kolbą). Zamówiłem oczywiście także dodatkowe "magazynki", ale ku mojemu zdziwieniu, w pudełku wraz z repliką znajdowały się także 3 dodatkowe shellsy (pomimo że krakman niby od jakiegoś czasu daje tylko po jednym, co zresztą można wyczytać w opisie produktu), więc jestem posiadaczem 9ciu sztuk :) Po pierwszym strzale z odległości 5m do kartki A4 byłem lekko przerażony ;) kulki uderzyły w takim skupieniu, że powstała ładna dziura, w którą spokojnie można było włożyć kciuk. Oddałem kilka strzałów testowych na świeżym powietrzu i potwierdzam co opisywali wcześniej koledzy - po około 20stu-kilku metrach, kulka z górnej lufy jest podbijana ostro do góry, a te z dolnych szybują w dół. Co prawda były to kulki o gramaturze 0,2g a i czytałem o sporych nieszczelnościach, więc wypowiem się po testach na kulkach 0,25g i ew. doszczelnieniu teflonem. Ogólnie jestem zadowolony, bo ma to być replika do "czyszczenia" budynków, "walk" na krótkim i średnim dystansie, oraz dla klimatu na nietypowych scenariuszach i ew. LARPach. Aha zapomniałbym dodać że strzał z 6ciu kulek to istna masakra, i co ciekawe, skuteczny zasięg nie cierpi na tym specjalnie. @Michalll Czarne taśmy o różnej szerokości (gumowe i nie) oraz rzepy, kupiłem w pobliskiej pasmanterii za śmieszne pieniądze :) Na razie zmajstrowałem sobie podobną "ładownicę" , ale na drewniane kołki (do stroju łowcy wampirów... tak, jestem poczytalny ;) ), z reszty stworzę podobną ładownicę do twojej, w zamyśle na kolbę, ale i na pasek da się ją spokojnie założyć. Rozpisałem się, więc przy okazji życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku i bezawaryjnych replik :) Edited December 31, 2008 by shaw Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts