cavtan Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 A to nie są klasyczne SWD? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 Chodziło o okulary, a nie gogle. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 Ojj chyba bingo. ;) Ktoś potwierdzi?? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Nie, na 99% to NIE są SPECS. Miałem je przez długi czas ;) To są SPECS: http://cgi.ebay.com/NEW-Military-Surplus-S...313139009r37443 Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Oakley M FRAME, tak mi się zdaje :) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Moim zdaniem to BLPS. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Oakley M FRAME, tak mi się zdaje :) Sam jesteś Ołklej. Powinny być BLPS, jeśli to cokolwiek innego to błąd filmowców. Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 (edited) @up Wypraszam sobie. Anachronisms: The sunglasses worn by the Marine's are Oakley M Frames. However, the actual frame style was not introduced until the late 1990s. There was an early-'90s style, but much different. http://www.imdb.com/title/tt0418763/goofs Edited March 17, 2009 by Wzorek Quote Link to post Share on other sites
badseed Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Co by nie było, te ze zdjęcia http://img3.imageshack.us/my.php?image=aaax.png to wg. mnie właśnie M-Frame! Porównajcie: http://www.framesdirect.com/cdimages_lg/Oakley_strikepro.jpg Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted August 5, 2009 Report Share Posted August 5, 2009 Były. Co prawda bardziej M56 zmiksowane z ALICE, ale na paru zdjęciach widać elementy M67. ...w końcu może to będzie potwierdzeniem Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Ale co ma piernik do wiatraka? W temacie jest pytanie o wyposażenie RIFLEMAN'a czyli szarego piechocińca a nie operatorów SEALs, którego zdjęcie wkleiłeś - specjalsi jeszcze w Afganistanie używali czasem elementów M56... Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Ja:Mam pytanie: czy elementy oporządzenia m56 i m67 były w użyciu podczas pustynnej burzy?przeczytałem o takiej możliwości tutaj http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewto...77b56e67#171786 (6 post od dołu) i nie wiem teraz czy to prawda czy wymysł modelarza? Sz:Były. Co prawda bardziej M56 zmiksowane z ALICE, ale na paru zdjęciach widać elementy M67. Ja:A czy mógłbyś podać linka do takich zdjęć? - szukała via google i na mp... i nic. Sz:W internecie też ich nie widziałem. Rekonstrukcja to też książki :] Ja:mam nadzieje, że zdarzają się w formacie pdf... ale jak znajdę to wkleję Chodziło mi o występowanie M56 i M67 generalnie podczas wojny w zatoce nie koniecznie u zwykłego szweja (bo nie tylko oni tam byli...). pozdrawiam i sorry za zamieszanie Quote Link to post Share on other sites
Gromus Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 (edited) Interesuje mnie wyposażenie buttpacka, rifelmana właśnie z tej o to operacji. Niektóre rzeczy już posiadam takie jak: poncho, menażke, ogrzewacz chemiczy (o ile, menażka i ogrzewacz powinny tam być). Wiec jeśli ktoś ma dostep do takich informacji to prosze o pomoc ;) (Interesuje mnie najbardziej USMC) Edited January 1, 2010 by Gromus Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 (edited) Interesuje mnie wyposażenie buttpacka, rifelmana właśnie z tej o to operacji. Niektóre rzeczy już posiadam takie jak: poncho, menażke, ogrzewacz chemiczy (o ile, menażka i ogrzewacz powinny tam być). Wiec jeśli ktoś ma dostep do takich informacji to prosze o pomoc ;) (Interesuje mnie najbardziej USMC) Nosisz tam co Ci się żywnie podoba od racji żywnościowych po Hustler'a :lol: Uwzględniając oczywiście co marine miał wtedy na stanie. Pozdrawiam Edited January 1, 2010 by Wzorek Quote Link to post Share on other sites
Gromus Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Właśnie mi chodzi o jakiś przykładowy skład tak żebym orietacyjnie wiedział co jakis tam Marine nosił a co mam ja ;) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 Spójrz sobie na listę sprzętu, który otrzymuje żołnierz i wywnioskuj co może się mieścić w dup-paku. Na podstawie Marine Corps Common Skills Handbook Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted January 5, 2010 Author Report Share Posted January 5, 2010 (edited) I jeszcze jedna fotka jakby ktoś był pewien o szybkości wprowadzania sprzętu do użycia. Edited January 5, 2010 by Dżordż Quote Link to post Share on other sites
Gromus Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Spójrz sobie na listę sprzętu, który otrzymuje żołnierz i wywnioskuj co może się mieścić w dup-paku. Na podstawie Marine Corps Common Skills Handbook Wielkie dzieki ;-) Quote Link to post Share on other sites
Waffel Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 Witam mam pytanie odnośnie torby udowej m17. Czy jest jeszcze możliwość nabycia takiej ?? Jeśli nie, to czy jest jakiś dobry odpowiednik owej torby ?? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
maciejs Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 Na allegro pojawiają się od czasu do czasu torby do M17. Zostaje ci też ewentualnie e-bay. Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted January 23, 2010 Author Report Share Posted January 23, 2010 (edited) z tego co pamiętam ten sklep miał tyle ze m17a1 (na pustynną burze nawet lepsze) http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=13189764 No tylko że trzeba jak zwykle zadzwonić i się upewnić :-P Edited January 23, 2010 by Dżordż Quote Link to post Share on other sites
Ciećwa Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Sorry za odkopywanie starego tematu, ale nie chciałem zakładać nowego. Mam pytanie odnośnie takich butów. Wg. tej strony, opracowano je w latach 80tych, jednak na żadnym zdjęciu z I wojny w zatoce nie mogę ich znaleźć. Czy były tam używane? Mam już mętlik w głowie i wdzięczny byłbym za jasną odpowiedź. :wink: Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Kelly Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Prędzej u USMC je znajdziesz aczkolwiek najczęściej widać jungle bootsy zielone i buty typu DMS - http://www.ljmilitaria.com/geargeneral/49706f900.jpg Combaty które pokazałeś były dopiero powoli wprowadzane w tym okresie dlatego wysłano żołnierzy dla pewności w junglach. Quote Link to post Share on other sites
Ciećwa Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 No tak, wiem, że jungle były najpopularniejsze, i prędzej czy później je sobie ogarnę, ale chciałbym wiedzieć, czy jest chociaż jedna sprawdzona fotka żołnierza w tych butach które pokazałem? Pozdrawiam :wink: Quote Link to post Share on other sites
Ciećwa Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 Sorry za double posta, ale nie mogłem edytować. Znalazłem fotę z tymi butami tutaj, zdjęcie nr.5. Może komuś się przyda. Mam też pytanie, z jakiej jednostki są żołnierze ze zdjęcia? (szukałem, ale nie mogę znaleźć tej naszywki... :icon_confused: ) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts