Germ Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 Kruku - właśnie zamawiam taki magazynek VasiLiev - było to wałkowane kilkanaście razy na forum. Sprawdź temat o RK-02 Bierzesz kombinerkami i obracasz kilka razy, nie pamiętam w którą stronę. Quote Link to post Share on other sites
Gregory82 Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Używał ktoś w rk06 mid-capów firmy MAG ?? Podejrzewam że bez piłowania się nie obejdzie. Mam zamiar kupić kilka magów mid-cap MAG albo low-cap CA. Nie wiem na które się zdecydować. Magi są tańsze od CA. Które polecacie ? Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 (edited) Magi CA - http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=...hl=magazynki+ca post Willarda. Cytuję: "Magi boyi pasuja i do CA i do VFC, ale na odwrot nie.", ale poszukaj jeszcze dalej czy coś nie pisze. Co do midcapów MAG-a Pasują do RK-01 i RK-02. Nie mam jak porównać z RK-06 "na żywo", ale z tego co widzę na fotach w sklepach, body jest to samo i powinny pasować (ale nie dam za to se głowy odciąć ;) ). Wchodzą dość ciężko, wiec, można lekko spiłować metalowy zatrzask albo piłować zatrzaski magazynków. Ja wolałem przypiłować zatrzask z body i jestem zadowolony. Magi są nierozbieralne. Można jedynie wyjąć pin trzymający "klocek", który trzyma sprężynę. Wyjąć sprężynę i zalać smarem co wg mnie wystarcza :). Dość łatwo syfonują gdy np. uderzymy nimi w gniazdo jak się "zeźniemy"/nie trafimy dokładnie (w porównaniu do magów PJ w ak47cymki i stokowego hicapa do RK-01). Nie mam z nimi problemów. Używam 8szt. od roku. Edited June 17, 2009 by RED (Lone Wolf) Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Jak już przy magazynkach jesteśmy - to ja napiszę o sposobie na magi Elementa, żeby pięknie podawały. 1. Rozkręcić magazynek, aby otrzymać obudowę, denko, połówki nr 1 i 2, sprężynę, popychacz kulek, klocek mocujący sprężynę, śrubki. 2. Delikatnie spiłować (0,2 mm bądź mniej) jedną połówkę magazynka od strony "środkowej" (jak rozłożysz magazynek i rozkręcisz połówki, to widać ściany kanału, w którym idą kulki. I chodzi mi tutaj o delikatne zwężenie tego kanału). 3. Spiłować popychacz kulek po bokach (tak 1 mm), z jednej strony trochę mocniej. 4. Rozciągnąć sprężynę. 5. Złożyć połówki magazynka, sprężyny nie wkładać. 6. Włożyć magazynek w imadło i delikatnie ścisnąć, trzeba przekładać (najlepiej zacząć od góry magazynka). "Kropelką" potraktować widoczne złączenie połówek (delikatnie!). Potem tym samym klejem do gwintów i wkręcić śrubki (magazynek cały czas pod naciskiem). Na łebki śrubek po kropelce. 7. Odczekać 15 minut. 8. Wlać trochę smaru. 9. Wsadzić rozciągniętą sprężynę (i nie traktować tej jednej śrubki od sprężyny klejem). 10. Złożyć magazynek. U mnie podziałało. Jak wcześniej podawał 50% kulek, tak teraz wszystkie... Używam kulek bodajże GFC ammo. :) Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 (edited) Gregory pytał na PW to wrzucam fotę jak spiłowałem zatrzask, co by mi ładnie pasowały magi firmy MAG, ale ogólnie to trzeba "na oko" metodą prób :). Sorry, za tylko jedno zdjęcie, akurat mi bateria w aparacie siadła, ale i tak wiadomo o co chodzi. Edited June 22, 2009 by RED (Lone Wolf) Quote Link to post Share on other sites
Sab93 Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 Sorki, ale trochę odkopię temat. Co myślicie o magazynkach mid-cap G&P ? Zastanawiam się czy lepiej kupić midy MAG'a, lowy od CA, czy dozbierać i zakupić G&P. Z tego co wyżej piszecie wiem że trzeba będzie piłować. Słyszałem również że magazynki MAG'a dają radę i podają całkiem nieźle, jedyny minus że są nierozbieralne, natomiast CA są świetne lecz nie zawsze będą pasować. Niżej podaję linki ;-) CA http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1509 G&P http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1608 MAG http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1353 Quote Link to post Share on other sites
kamuli9 Posted September 12, 2009 Report Share Posted September 12, 2009 Jak tam wasze akacze sie mają ?:D Ja na swoim już nabiłem ok. 60k przebiegu i wczoraj otwierając GB byłem w szoku, wszystko jak nowe, przeczysciłem styki, założyłem mosfeta, nowego springa m120 i zamknąłem , mam stabilne 400fps. Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted September 14, 2009 Report Share Posted September 14, 2009 (edited) Mój (seria pierwsza RK-01 Full "Metal" czyli znal + stal + drewno). Ma rok i 9 miesięcy. Używany prawie tydzień w tydzień, więc ciężko mi policzyć ile dziesiątek tysięcy kulek przeszło, ale żeby było pięknie musiałem wymienić springa na m120, łożyska na metalowe, podkładkowanie i okablowanie (to w praktyce nic nie dało), nowa bateria G&P 8,4v, żeby nie było zacinek GB. Usterki itp: - Od początku bloki tłoka aż do zmiany sprężyny i baterii - ROF średni od początku na baterii 8,4, nawet firmowej - zatrzask kolby ze znalu, strzelił po miechu - do wymiany na stalowy z miejsca - podstawa muszki ze znalu - praktycznie odpadła, po niecałym roku (nie tylko mi, innym szybciej) nie mocujcie do niej żadnego pasa itp ! - ciężko wchodzą midcapy MAG-a - do podpiłowania metalowy zatrzask - po pół roku zdechła stokowa bateria - po roku zdechła sprężynka antirewersala i odpadł mi łepek śrubki wewnątrz GB, która trzymała małą część pod zębatką tłokową. Część leży luźno ale nie wypada i... działa :P. - po półtora roku ROF jeszcze trochę spadł (acz nieznacznie) - po roku i 9 miesiącach odmówił posłuszeństwa selektor ognia - brak Automatu i czasem blokady. - wymieniłem też sprężynę na m100, żeby odzyskać trochę ROFa - zjechana jest też trochę zębatka silnikowa Mimo wszystko po tych niecałych 2 latach zadziwiło mnie to, że nie widać sladów zużycia na tłoku i reszcie zębatek. Ogólnie więc wg mnie jak na te prawie 2 lata zarzynania, nie jest źle, acz jest to chińczyk i zawsze prędzej czy później coś tam odpadnie, coś się popsuje i trzeba dokładać. Ja nie będę już inwestował w tą replikę. Zostawie sobię jako "PM" do budynków albo sprzedam a w nowym roku kupię coś firmowego ;). Pozdrawiam Przypominam tylko, że ja mam pierwszą serię tych akaczy. Teraźniejsze wersje stalowe nie mają problemów z łamaniem się od tak części zewnętrznych ;). Co do GB, nie wypowiadam się bo nie widziałem, ale kumpel co miał wersję Full Steel miał takie same zacinki tłoka więc prawdopodobnie dużo w środku nie zmienili poza zmianą na metalowe łożyska. Uważajcie tylko przy zakupie, bo nadal sprzedają stare wersje znalowe tzw "full metal" (RK-01 / RK-01W). Nie mylić z Full Steel (RK-01SW) Edited September 14, 2009 by RED (Lone Wolf) Quote Link to post Share on other sites
Gregory82 Posted September 14, 2009 Report Share Posted September 14, 2009 Moja replika ma 10 miesięcy. Kupiona była na taiwangun. Na chrono pokazuje ok 410 fps. W ciągu 10 miesięcy nie miałem nawet 1 zacinki. W środku wymieniłem tylko okablowanie oraz gumke na systeme (polecam jeszcze wymienić lufe na precke bo stockowa jest do bani). Co do tej nieszczesnej baterii Dboys1100 to chyba mam szczęście bo na mojej wystrzeliwuje ok 1000-1200 bb. Dodam jeszcze że kupiłem replike używaną (3 miesięczną) a poprzedni właściciel kupił ją za 366zł -jak za takie śmieszne pieniądze replika działa bardzo dobrze. Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 Teraz dopiero zauważyłem, że napisałem posta nie w tym temacie co trzeba. Jeżeli moderator zdecyduje o usunięciu posta to ok, ew przesunięciu go do tematu o RK-01. Dla sprostowania. Mój post wyżej był o AKS-74U czyli RK-01. Za pomyłkę przepraszam :( Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted November 27, 2009 Report Share Posted November 27, 2009 Mam pytanie techniczne - da się w miarę nieinwazyjnie założyć do naszych pociech tą oto KOLBĘ? Tantale są piękne ;-) Quote Link to post Share on other sites
Antek6 Posted November 27, 2009 Report Share Posted November 27, 2009 Bez młotka i majzla się nie obejdzie. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 29, 2009 Report Share Posted November 29, 2009 No i spawarka i szlifeirka by nie zawadziły. Quote Link to post Share on other sites
Antek6 Posted November 30, 2009 Report Share Posted November 30, 2009 I jakieś pilniki też się nadadzą ;-) Quote Link to post Share on other sites
Ivo_Meleskevic Posted December 4, 2009 Report Share Posted December 4, 2009 Witam. Mam pytanko. Panowie jak to jest z tłumikiem ognia? Bo ja swojego próbowałem odkręcić i jedyne co zrobiłem to 2-gi gwint na lufie zewnętrznej od imbusa, który blokował tłumik. Pytanie na przyszłość jak wykręcić ten imbus? Quote Link to post Share on other sites
Antek6 Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 Ehh, to może tak. Tak dla jasności to jeżeli chcesz odkręcić tłumik to musisz nim kręcić w lewo, a jak go już odkręcisz to masz pod spodem przejściówkę, którą aby odkręcić musisz kręcić w prawo, a jakby nie chciał zejść to musisz poszukać takiej małej dziurki, w którą należy włożyć malutki imbus i poluzować. Quote Link to post Share on other sites
Ivo_Meleskevic Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 tak właśnie robiłem. Niestety zlazł razem z przejściówka Quote Link to post Share on other sites
Antek6 Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 (edited) Hmmm, dziwne ponieważ odkręcając tłumik, przejściówka powinna się dokręcać. Na pewno kręcisz tłumikiem w lewo? Edited December 5, 2009 by Antek6 Quote Link to post Share on other sites
Ivo_Meleskevic Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 nieważne. już i tak lufa do wymiany :) Quote Link to post Share on other sites
Antek6 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Zerwany gwint? :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Ivo_Meleskevic Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 trochę przeszlifowany:) Quote Link to post Share on other sites
ejk6 Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 ja mam rk-02 (wersja ze skladana kolba i bez drewnianych czesci) bebechy maja te same replika ma jakies 400-410fps i kupujcie tylko na taiwangun ;] (wymieniaja tez czesci, dlatego u nich moga byc troche drozsze) osiagi swietne dobrze wykonana i celna ! ;] POLECAM Quote Link to post Share on other sites
Saper91 Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Bateria do wymiany, stock jest beznadziejny. Nie wiem jak tam w środku, dopiero będę się uczył anatomi mojego AK. AK ma ponad rok, używany umiarkowanie, po 2 wizytach w serwisie. Z zewnątrz pięknie poobijany, ale wszystko się trzyma jak w fabryce kazali :) Quote Link to post Share on other sites
mscr Posted May 10, 2010 Report Share Posted May 10, 2010 http://www.allegro.pl/item1035609796_karab..._raty_fvat.html Jak myślicie? Faktycznie all steel? Trochę tanio w porównaniu do zwykłych bojców, które 500 przekraczają. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted May 26, 2010 Report Share Posted May 26, 2010 Panowie, czy ktoś mógłby mi sfotografować jak wygląda element, na którym trzyma się komora HU? Przerabiam AK47 Cymy na AK74 Boyi i kompletuję bebechy, których nie miała 47. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts