HellCat Posted April 21, 2009 Report Share Posted April 21, 2009 Witam! Mam pewien problem i prosiłbym Was o pomoc w wybrnięciu z niego. Otóż przymierzam się do kupna porządniejszych okularów. I tu zaczynają się schody. Czemu? Odpowiedź bardzo prosta (:-P) - mam zeza. Nauczyłem się przez te parę lat patrzeć w ten sposób, żeby go nie było za bardzo widać, ale przy złożeniu się do strzału nie ma bata - prawe oko musi patrzeć przez przyrządy itd. Czuję się z tym wyjątkowo niekomfortowo (zastanawiałem się nawet nad założeniem drugiego konta do napisania tego posta, ale nie zapuściłem się na szczęście tak daleko na Ciemną Stronę, uwierz mi, Foka :mrgreen:), i choć może część z Was będzie przewracać oczami czytając to, pomóżcie proszę. Chciałbym żeby polecił mi ktoś jakieś ciemne okularki, przez które: a) nie będzie widać moich oczu; b) nie będą za bardzo przyciemniać. Wiem, że ta kombinacja jest możliwa, wpadły mi bowiem niedawno w ręce tanie, chińskie przeciwsłoneczne okularki kumpla, spełniające te dwie cechy, ale (jak do Asg) niestety za słabe. Miał/ma ktoś może kontakt z czymś takim w trochę "twardszej" formie? Jeszcze jedno: nie chciałbym przeznaczać na to nie-wiadomo-jak wielkich funduszy (po prostu nie dysponuje takimi :???:) ...i jeszcze jedno. odpowiedź przez PW też mnie zadowoli Quote Link to post Share on other sites
wally Posted April 21, 2009 Report Share Posted April 21, 2009 Uvex Skyper SX2 Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted April 21, 2009 Author Report Share Posted April 21, 2009 Uvex Skyper SX2 Jeżeli to te, które masz na sobie to super by były. Tylko gdzie je znaleźć w innym kolorze niż biały? :wink: Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted April 21, 2009 Author Report Share Posted April 21, 2009 (edited) Sorry, zniknęła mi edycja :???: A te: http://rangershop.pl/product-pol-6318-Okul...olle-Viper.html lub te: http://www.gunfire.pl/product-yid-11521920...kie-lustro.html ??? Edited April 21, 2009 by HellCat Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Podejrzewam (na podstawie moich V-12 i ICE'ów siostry), że ESS'y też się kwalifikują. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Mam te Bolle Viper ale albo mam jakiś felerny egzemplarz albo coś bo na środku pola widzenia jest chyba zgrubienie szybki, ponieważ w tym miejscu widzę "zmianę powiększenia" obrazu, generalnie nie jest to coś strasznego i można się przyzwyczaić ale już w takich okularach to samochodu bym nie prowadził. Co do SX2: http://okulary.exite.pl/index.php3?action=...p;&id=18799 Te okulary powinny być jeszcze dostępne w sklepach z artykułami BHP, możesz poszukać w swojej okolicy i przymierzyć czy Ci będą pasować. Tych Peltorów, nie widziałem/ nie macałem, nie wypowiem się. Quote Link to post Share on other sites
Chmielu7 Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 ESS ICE dają radę, z ciemną szybką nie będzie widać Twoich oczu ;) Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Skoro masz taki problem powinieneś nosić chyba szkła, więc ESS Ice z ramką na korekcyjne, guarder GC3 i inne. Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted April 22, 2009 Author Report Share Posted April 22, 2009 (...) powinieneś nosić chyba szkła (...) Teoretycznie tak. Praktycznie moja pani optyk powiedziała, że nic mi się nie stanie jak nawet cały dzień bym pochodził bez nich. A że na strzelankę można sobie pozwolić raz - dwa razy w tygodniu to kłopotu nie ma. Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Proponuję Wiley X SG-1 V-cut. Nic nie będzie widać z zewnątrz, a patrząc masz dobre pole widzenia i odpowiednie przyciemnienie. ;-) Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted April 22, 2009 Author Report Share Posted April 22, 2009 (edited) Proponuję Wiley X SG-1 V-cut. nie chciałbym przeznaczać na to nie-wiadomo-jak wielkich funduszy (po prostu nie dysponuje takimi icon_confused2.gif) 114$? :strach: :mrgreen: :wink: :poddanie: Edited April 22, 2009 by HellCat Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 (edited) http://www.bjsystem.com.pl/1/ok01.html Ja będę kolejnym, który poleca ESS Ice. Są świetne do asg. W linku masz napisany cennik dla różnych opcji. Ciebie interesuje najprawdopodobniej opcja z jedną - ciemną (smoke grey bodajże) szybą. 92 zł. Moim zdaniem za okulary tej klasy to jest tanio. Mam i używam, są wygodne. Oczy świetnie zasłaniają - noszę dodatkowe wkładki korekcyjne, których nie widać mimo że mają grube-kruczoczarne oprawki. Zresztą - jak się spotkamy na strzelance to chętnie pożyczę do przetestowania ;) Edited April 22, 2009 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
kapke Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 uvex i-vo też się kwalifikują raczej, ale jest jedno ale: nie każdemu ładnie przylegają do twarzy(niektórzy mają dziurę między szkłami a policzkami na palec) Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 ESS ICE także. Quote Link to post Share on other sites
bender Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Potwierdzam dwie powyższe wypowiedzi miałem ICE'y i mam nadal jako zapasowe I-VO. W obu przypadkach miałem takie luzy, że od razu zaczynałem szukać czegoś nowego. Obecnie mam WileyX PT-1 i jest bosko. :D Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 A ja od siebie polecam Guarder C-3 . Mam je nawet na sprzedanie :) (przerzucam sie na gogle) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Wiley SG-1 V-cut, ESS ICE albo Revision Sawfly. Wszystkie spełniają podane kryteria. Najtaniej z nich da się kupić ESS, jak wcześniej pisano. Revision i ESS ma możliwość instalacji wkładki korekcyjnej. Wiley najbardziej parują, ale za to wyglądają najbardziej uberpro. ;) Skypery - jak dla mnie - są niespecjalnie wygodne. Quote Link to post Share on other sites
scuro Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 Nie chcę zakładać tematu, żeby pytać o taką pierdołę, więc zrobię to tu :) Mam mały łeb - 55cm. Szukam okularów ładnie pasujących na moją głowę. Chodzi o to, żeby nie odstawały zbytnio od głowy(nie wygląda to ładnie) i ładnie się trzymały. No i jeszcze, żeby nie kosztowały więcej niż 120-130 złociszy. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 Nie widziałem twojej głowy, ale ICE naro mogłyby być dobre. Ale to chyba powyżej twojej granicy cenowej o kilkadziesiąt złotych. Quote Link to post Share on other sites
scuro Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 Niestety ICE naro nie są dostępne w Polsce. Zwykłe ICE nie są "wymiarowo" takie same? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 Jak to nie są? BJ System Kupiłem u nich jako prezent gwiazdkowy dla siostry, która wcześniej okularów przeciwsłonecznych musiała szukać wśród modeli dla dzieci... Owszem, kosztują. Ale są warte każdego grosika :) Co do odstawania - nie słyszałem, żeby ktos na to przy nich narzekał. Ale oczywiście najlepiej po prostu przymierzyć. Tak, ICE Naro różnią się od zwykłych - mają rozstaw od skroni do skroni mniejszy o (IIRC) 13mm. Quote Link to post Share on other sites
scuro Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 (edited) Wielki dzięki. Das ist das :) Edited April 28, 2009 by scuro Quote Link to post Share on other sites
jacuz Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Jak już była mowa o wileyx sg-1 to mam jedno pytanko. Czym się z wyglądu różnią wersja V-cut od zwykłej, idzie to odróżnić jakoś czy trzeba spojrzeć na pudełeczko? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 V-Cuty mają wokół szybki (A raczej plastikowej ramki w której szybka jest osadzona) otwory wentylacyjne. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts