Kazana Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 Lepsze będą worki jutowe, poza tym za dużo babrania będzie z tą taśmą. Chyba że ją potniesz i z tych pasków będziesz robił ghille. Lepiej użyć takich siatek, to jedne z tańszych siatek, nie bierz dystansowej bo raczej Ci się do niczego nie przyda. http://aspsklep.pl/?cPath=28_81_130 Quote Link to post Share on other sites
hunter1993 Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 Ta z małymi oczkami będzie idealna, cena też przyzwoita, dzięki za szybką odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
HaardRock Posted February 10, 2013 Report Share Posted February 10, 2013 (edited) Witam! Ostatnio zabrałem się za Ghillie zamówiłem już kombinezon, siatke a jute powyciąglałem z materiału. Jute mam już pociętą na odpowiednie paski i muszę ją zafarbować. Czym najlepiej ? Przymierzałem się do kupna barwników do gotowania. Teraz tak jak już kupie te barwniki to ile juty na jaki kolor ? Jak uzyskać ten kolor ? P.S. Ghillie chciałem na łąki i jak idze to las.I co sądzicie o tej siatce :http://allegro.pl/siatka-zapobiegajaca-wypadnieciu-kota-oko-50x50mm-i3006374175.html? Jak ją przyszyć? Naprzeciwko domu mam krawcową która ma maszyne i muszę jej wytłumaczyćjak to ma zrobić. W temacie miało być FARBOWANIE Ghillie Suit Edited February 10, 2013 by HaardRock Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 (edited) Według komentarzy - Snajperzy z Hiszpanii.. Jak widać Pełne Ghilli wykonane z rafii :icon_biggrin: O tyle co na kombinezonie jest to bez sensu jak już dyskutowaliśmy na poprzednich stronach bo ma zbyt wiele wad, tak na broni wygląda świetnie :) Edited February 11, 2013 by MyN3 Quote Link to post Share on other sites
ZdrowoChory Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Siema . Ja swoje juz mam dawno,dawno : )) . ale robiłem z munduru polskiego czytałem że nasze mundury się strasznie rwą ale jakoś chyba nie mój maskałat miał mój ojciec ja zrobiłem nastpępny . Jak wrzucałem kawałki kradraty juty do garnka nie paski ale można i tak z barwnikami musisz eksperymentować najlepiej wychodzi brązowy kolor jedne barwią sie na inne kolory po prostu musisz zobaczyć , A siatka wporzo sam mam z takie samej ale z materiału a w linku jest chyba taka plastikowa i nie wiem czy nie sprawi Ci to problemu z jej szyciem , Pamietaj żeby oderwać guziole zrobić wentylacje pleców . A siatke możesz naszyć ręcznie lub maszyna wydaje mi sie że jesli dasz krawcowej to bedzie wiedziała jak i zrobi tak żeby sie nie rozleciało . : ) Pozdrawiam Zdrowy . Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Bierzesz igłę, nitkę i przyszywasz, proste jak budowa dzidy... A tak w ogóle to ciężko znaleźć temat o ghillie? Śmiecić jest komu ale poszukać tematu i poczytać to już za ciężko. http://forum.wmasg.pl/topic/6635-opis-ghillie-suit/ Quote Link to post Share on other sites
HaardRock Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 (edited) Cześć. Gdy farbowałem jute do ghillie wyszedł mi taki kolor(za dużo barwnika) http://imgur.com/jJDxAvS,aOnXpuU,umvtfhF,wG4Mxc5,XHgJX6N I w związku z tym mam pytanie czy on się do czegoś nada czy jednak lepiej go wywalić do pieca? Edited February 12, 2013 by HaardRock Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 Wyszedł jasny, to dobrze. da się go jeszcze pofarbować na brąz, zgniłą zieleń, czarny ... Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 Możesz jeszcze "dofarbować" na khaki czy brązowo, żeby uzyskać sensowny kolor. Po co marnować jutę Ktoś chyba z forum eksperymentował z farbowaniem UBACS-a na zielono, to też musiał po kilka razy farbować, żeby uzyskać sensowny efekt, bo na początku wyszedł turkusowy Quote Link to post Share on other sites
dj_drops Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 Też mi taki kolorek wyszedł :D trochę go zostawiłem i wplotłem gdzieś a resztę dofarbowałem z innym kolorem :D Quote Link to post Share on other sites
HaardRock Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 A widzieliście inne zdjęcia? Tam na górze po lewej macie NEXT. Tutaj kolejne zdjęcie ale bez flesza http://imgur.com/jJDxAvS,aOnXpuU,umvtfhF,wG4Mxc5,XHgJX6N#4 Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 albo białą farbą. taki pomazaniec jak znalazł na dzisiejszą zimę ;) Quote Link to post Share on other sites
HaardRock Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 Wiem ale w sklepach był tylko barwnik zielony i brązowy. Resztę zamówiłem z allegro i w piątek przyjdą. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 (edited) Na zdjęciu bez flesza ten kolor wydaje się całkiem spoko Edited February 12, 2013 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
woysky Posted February 13, 2013 Report Share Posted February 13, 2013 (edited) Witam. Mam pytanie,czy ktoś z was wykonał sam płaszcz maskujący,lub zna sposób wykonania go? Z góry dziękuje i pozdrawiam. zrobiłem kiedyś cosik takiego z juty,z kapturem na głowę do której była doszyta siatka ( teraz już nie jest :) ) Plusy - jak jesienią wrzuciłeś liście pomiędzy siatkę a jutę to żadne gs się nie równa Minus - juta pyli :), najlepszy efekt tylko przy podłożu, w pozycji siedzącej stojącej juz nie koniecznie. dziś używam jej jako narzutka w wersji "ziemia" Jak nadal Cię to będzie intersować to daj znać powiem Ci co i jak... Edited February 13, 2013 by woysky Quote Link to post Share on other sites
HaardRock Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 A ile kg juty jest potrzebne na ghillie (w przybliżeniu) ? Nie piszcie ilości worków ponieważ ja wyciągam nitki z jucianej siatki. Ile kg nitek? Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 (edited) A ja mam taki płaszczyk z pałatki WP właśnie, tylko ze z dużym ALE 1. pałatka została skrócona tak że sięga tylko mniej więcej do kolana (potykałem się a ma maskować kucającego ma) 2. Kaptur został odcięty i przyszyty na nowo w innym kształcie tak że można się w nim skutecznie rozglądać i nie spada na oczy. 3. dorobiłem sobie mocowanie do kamizelki tak że podczas biegania nie zsuwa się do tyłu tak jak mają to w zwyczaju. Jako camo do kaptura i pleców mam poprzyszywaną co kawałek zwykłą siatkę maskującą z założeniem że wypełnię zieleniną w razie potrzeby. Nieźle się prezentuje w lesie i cieniu, można się wygodnie w niej położyć na mokrej ziemi i leżeć jakiś czas. No i na koniec zaznaczę że całość została zaprojektowana na pochmurno/deszczowe wypady. Na zwykłe akcje zamierzam uszyć coś takiego samego tylko z kawałka lekkiego zielonego materiału zasłonowego. ps. O ile nie zalega wam pałatka w domu i się nie nudzicie, kupcie coś innego :D Edited February 15, 2013 by Landsil Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Masz może jakąś fotkę? Mam u siebie 2 pałatki i polska siatkę maskującą o wymiarach mniej więcej 4x5m więc mógłbym coś podobnego zrobić. Quote Link to post Share on other sites
HaardRock Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Chcę gila na polskie łąki i suchą trawę w związku z tym mam pytanie czy farbować na oliwkowy/khaki i brązowy i trochę złotego. Czy na złoty, i naturalny kolor juty ? Z domieszką brązu. Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Użyj naturalnego koloru juty, a jak już zrobisz ghille to je postarzej i będzie w sam raz. Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted February 16, 2013 Report Share Posted February 16, 2013 Niestety, cały sprzęt letni spakowany do piwnicy. Akurat skończyłem robić jesienią i nie było okazji biegać. Quote Link to post Share on other sites
HaardRock Posted February 16, 2013 Report Share Posted February 16, 2013 "postarzej" ? Quote Link to post Share on other sites
pvvl Posted February 16, 2013 Report Share Posted February 16, 2013 Zrobiłem coś takiego z siatki maskującej, "elementem roboczym" jest juta. W zasadzie to jest częściowe ghille, nie przyszyte do żadnej bluzy itp. Jest lżejsze, można je łatwiej spakować i wyjąć kiedy trzeba, a po założeniu przyczepić do bluzy nawet impowizując połączenie z rzepami, guzikami w bluzie, przywiązać do oporządzenia (nosiłem z pasoszelkami) i trzyma się dobrze. Osłania plecy, ramiona, trochę klatki (nie przeszkadza w czołganiu) i ma kaptur. Można włożyć w to roślinność i dobrze się maskuje. Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted February 16, 2013 Report Share Posted February 16, 2013 Do błota, później w kłębek i wysusz, z czasem jak będziesz go używał to nabierze odpowiedniego koloru. Quote Link to post Share on other sites
HaardRock Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Z jakiej odległości powinno się określać gęstość farszu na ghillie suit? Jak trzymam go na kolanach to widzę siatkę i nie wydaję się zbyt gęste, lecz gdy położe to 7-8m ode mnie to już jest spoko. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts