Ratoll Posted September 24, 2009 Report Share Posted September 24, 2009 Na jakiej sprężynie (i jakiej firmy) ? Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted September 24, 2009 Author Report Share Posted September 24, 2009 Poczytaj sobie, bo pisaliśmy o tym jaki kształt musi mieć końcówka dyszy w zależności od komory/repliki, mało tego jeszcze różne gumy hopa wtedy różnie pasują, mało tego całość dopiero leży dobrze w komorach eMkowych najczęściej wtedy jak się komora opiera o GB, mało tego dysza uszczelnia się na kołnierzu gumy (a bynajmniej tam powinna) To powinna czy nie powinna? Ja mam komore Promyka i na Borku Systemy mam 520fps i rozrzut 2, czasem 3 fps ;) Pozdrawiam. Nie temat o twojej replice i nie o tym mowa co masz w środku. Prosty schemat, włóż samą dyszę i zatkaj koniec lufy i dysze palcem, spróbuj zassać powietrze, jak zrobi się podciśnienie to jest ok, jak nie, zmień gumkę bądź dyszę, metoda prób i błędów Tak miałem też w swojej emce, taką metodą doszedłem że gumka systemy jest tutaj do kitu a natomiast gumka zielona G&G zdała egzamin. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 24, 2009 Report Share Posted September 24, 2009 Masz rację odpowiedź mało jasna. Cały układ tłok--->cylinder ---> dysza powinien się uszczelnić na kołnierzu gumy. Któraż to znowuż powinna leżeć ciasno w komorze hopa, oraz na lufie, aby jakieś lewe powietrze nie wydostawało się pomiędzy nią, lufą, a komorą. W takim to przypadku to czy komora ma oringi od strony GB i maga, czy ich nie ma, jest bez znaczenia. End kropka ;-). A u Kolegi jak była by szpara ponad 1 mm to całą para szłaby w gwizdek i ta kulka, to nie miała by siły wytoczyć się z lufy przy podkręconym hopie ;-)(dobra siłę by miała, ale ubytek byłby większy niż 60 fps IMHO). A ogólnie Marcinek jest jak mówisz, że się trzeba nakombinować i dlatego nie lubię się w eMkach grzebać ;-). Quote Link to post Share on other sites
meteoryt Posted September 26, 2009 Report Share Posted September 26, 2009 takie pytanie czysto techniczne. Czy dysza w GB jest stala czy tez rusza sie podczas strzalu ? Czy po wsunieciu na nia komory dysza pozostaje tam nieruchomo ? Pytam bo tak wywnioskowalem z postow ze niekoniecznie. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 26, 2009 Report Share Posted September 26, 2009 (edited) http://www.mechbox.com/data/how-the-mechbox-works.html n/c Pozdrawiam. Edited September 26, 2009 by grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted September 26, 2009 Report Share Posted September 26, 2009 Meteoryt dobiłeś mnie z tym mierzeniem dyszy gdy siedzi w GB, jesteś moim miszczem ;-). Dysza jest najbardziej wysunięta, gdy GB wykona pełny jeden cykl (czysto teoretycznie), bo praktycznie gdy go wykona to siła bezwładności pcha zębatki dalej i często gęsto tłok troszkę rusza się w tył, a z nim poprzez zębatkę tłokową popychacz z dyszą i w większości przypadków dysza się cofa po jednym strzale na ogniu pojedyńczym. Ogólnie na temat doszczelniania i sprawdzania szczelności jest kupę info w tym też troszkę mojego na forum (ciekawy sposób, marcinek83 na sprawdzania szczelności kołnierz<<dysza ;-)), także... Quote Link to post Share on other sites
meteoryt Posted September 26, 2009 Report Share Posted September 26, 2009 nie no jedna animacja i wszystko staje sie jasne i przejrzyste :D Quote Link to post Share on other sites
kastor Posted November 17, 2009 Report Share Posted November 17, 2009 Dobry wieczór :) , ja z zapytaniem.Przeczytałem cały wątek. mam replikę M4 z G&P, z metalową walcową dyszą , mam teraz tam gumkę SYSTEMY , miałem problemy ( mam tam tez komorę KA ), Zamierzam wstawić dysze GUARDER'a. czy ktoś testował tę gumkę z tą dyszą , w podobnym układzie i może coś powiedzieć? Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted November 18, 2009 Author Report Share Posted November 18, 2009 Kombinacje alpejskie, z komorą KA masz loterię, osobiście nie mogłem jej dopasować do 2 emek, skoro u Ciebie działa, nie zmieniaj nic, co do gumki systemy, odradzam, jest bardzo "przebojowa" weź zieloną G&G, u mnie śmigała przy 390fps i przy 600fps też świetnie sobie daje radę. Co do dyszy, o ile pamiętam to dysza G&P jest uszczelniona ( btw. a widziałeś kiedyś kwadratową? ) Chcesz coś zmienić to kup gumkę G&G, co do dystansera, zaraz Grzechotnik Ci powiem gdzie i jaki montował, typ H roolz ;) Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 Jako ciekawostkę to napiszę, może ktoś sobie jakieś wnioski z tego wysnuje... Ostatnio pekła mi plasticzana dysza od zestawu BU DF , wiec włożyłem kawałek miedzi w tokarkę i heyah. Dotoczyłem sobie ładną dyszkę, idelanie pod wymiar, tak ze trzyma kompresje bez oringa wewnetrznego ale nie to jest ważne... Najpierw jedna zepsułem bo za bardzo roztoczyłem środek i wlaśnie nie trzymało kompresji....ale jakoś tak nie chciałem jej wyrzucać. Nie zdążyłem na niej zrobić żadnej fazki - ma po prostu płaskie czoło - kat prosty. A że mam rozdłubany gearbox to postanowiłem ją sprawdzić jak się zachowuje z moją gumką czarną systemy... No i co ciekawe....to to, że jest to szczelne. Miedzy gumka a dyszą oczywiście, bo między dyszą a głowicą cylindra nie ;] Patrząc do środka różnica jest taka,że ta z płaskim czołem bardzie "fałduje" gumkę, po prostu kiepsko się układa.Na dyszę z fazką ładniej nachodzi guma - mniej więcej tworząc równy kołnierz dookoła dyszy. Co nie zmienia faktu że na tej płaskiej też strzela, wynik "na oko" identyczny - nie mam chrono. Tyle że po paru strzałach zaraz wyciera się smar miedzy dyszą, a głowicą i gubi kompresje, czego nie ma w tej juz "poprawionej". Nie mnie jednak mój wniosek jest taki, z resztą tak jak napisali poprzednicy, że ta fazka nie ma aż takiego znaczenia ,jak dobranie elementów i "spasowanie" ich. Czyli chyba ważniejsza jest gumka, która bedzie miała wiekszą "tolerancje na różne dysze" - ot taka moja mała konkluzja. Quote Link to post Share on other sites
maggot743 Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Witam Mam pytanko: http://gunfire.pl/product-pol-1152200181-Dysza-do-replik-typu-M14.html Czy ta dysza będzie pasować do M14 (CM032)? Pytam ogólnie bo jest na sklepie także inna lecz jest za długa.. a co z tą? ktoś wie? Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Mam taką w swoim karabinie. Pasuje. Quote Link to post Share on other sites
Cetizier Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 Jaką dyszę polecacie do gearboxa v3 w AK? Cena do 50zł, z góry dzięki. :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 Jaką dyszę polecacie do gearboxa v3 w AK? Cena do 50zł, z góry dzięki. :icon_smile: Pasującą... A tak na serio to szukasz dyszy do Cymy czy Boya ?? BU czy NBU ? Plasticzaną czy mosiężną ?? Ostatnimi czasy zauważam straszny problem w konstruowaniu pytań odnośnie sprzętu/tuningu/porad etc na tym forum.... Quote Link to post Share on other sites
Cetizier Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 Ach, przepraszam najmocniej za niedopisanie, ale nie wziąłem tego pod uwagę, gdyż pisałem w pośpiechu. :) Dysza do Cymki, nbu. Materiał... Są jakieś szczególne między tworzywem, a mosiądzem? Zależy mi głównie na tym, aby była uszczelniona i przyzwoitej jakości. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 Systema/Guarder/Ultimate/Modyfi - plastik Airsoftpro/ProTech/DeepFire/SHS - stopy metali Quote Link to post Share on other sites
buszmen82 Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 Deep Fire robi plastiki i stopy, i te dysze polecam. Moim zdaniem najlepsze. Quote Link to post Share on other sites
-=speedy=- Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 Ja polecam dysze core. Sa metalowe i polimerowe. obydwa typy sa podwojnie uszczelnione i bardzo dobrze doszczelniaja sie z komora. Sorry za pisownie ale pisze z telefonu Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 Core jeszcze nie testowałem dlatego nie wpisałem, może zakupie kilka do testów skoro są ok. Quote Link to post Share on other sites
Cetizier Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Ok, myślę, że kupię jakąś mosiężną od Deep Fire. I chciałbym też się upewnić - to, że z założoną dyszą na głowicy cylindra w cylindrze "strzykawki", oznacza że dysza jest nieszczelna, dobrze rozumiem? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Zatkaj palcem wylot strzykawki i naciśnij na tłok. Nie cofa się. To samo powinno być w replice. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 (edited) Wertowałem i nie mogłęm znaleźć, więc podepnę tu, żeby nie dublować wątków. Wie ktoś może jaka powinna być długosć dyszy do Mk12 boyia ( stary egzemplarz, sprzed jakichś 6 lat z GB V2 )? Jakimś cudem, w egzemplarzu który posiadam dysza została zmiażdżona i nie idzie pomierzyć jej długości a niestety nie mogę się dokopać do tego info na naszych forach ( natomiast zagraniczni podają bardzo różne wartości, czasem wzięte z kosmosu ). Pozdrawiam. Edited October 16, 2013 by danesz Quote Link to post Share on other sites
henno Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 Powinna być długości 21,4 mm. A sprawczy czy nie jest GB long często można spotkać w Mk12 boyi. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 Ave! Dzięki za info. GB nie jest long :) Quote Link to post Share on other sites
laqum Posted April 27, 2014 Report Share Posted April 27, 2014 Czy dysza guarder jest dobrą dyszą i czy ktoś zna jej długość? Szukam po sklepach i nie mogę takie informacji znaleźć. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts