Amadem Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Albo inaczej: Dzisiaj byłem kupic butlę z CO2 i zobaczyłem wieeelką butlę z propanem, na moje pytanie "ile kosztuje litr" uzyskałem odpowiedź 8zł :F gdzie butla 400g kosztuje 40zł. Kupujesz butlę taką wielka nie wiem ile kilo waży, przychodzisz do punktu wymiany, dają Ci pełną butle za opłatą ofcourse, potem na allegro kupujesz butle 20oz (do paintball) i adapter koniecznie ten http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1290 DO tego jakaś przetoczka zakupiona w hydraulicznym i z głowy. Uprzedzam że jeśli coś spieprzysz masz wielkie bum :P Opcja dla kogoś kto strzela tylko na gg. W sumie w 280zł mieścisz się i masz na spokojnie rok może dwa strzelania. A robiłeś to czy "widziałeś na allegro butle, dodam to i może się uda"? Szukam konkretów - takich jak dałem w linku. Quote Link to post Share on other sites
eso Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 (edited) Mam pytanie ,mianowicie butle co2 z markerów mają zawór igłowy, jeżeli nakręcimy samą przejściówkę to jak gaz dostatnie się do środka z butli 11 kg? Chodzi mi o sztywne połączenie butla butla za pomocą przejściówek z hydraulika. Czy w takim wypadku trzeba zastosować butle z zawroem on/off która ma czy nie ma zaworu igłowego? (uświadomcie mnie) Edited August 11, 2009 by eso Quote Link to post Share on other sites
Gabang Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 Przejściówka od hydraulika (sztywna) nie zadziała - nie ma elementu, który "wciśnie" igłę w małej butli i pozwoli na swobodny przepływ gazu z butli dużej. Proste rozwiązanie to stacja do ładowania butli. Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted August 14, 2009 Report Share Posted August 14, 2009 (edited) (...) Czy w takim wypadku trzeba zastosować butle z zawroem on/off która ma czy nie ma zaworu igłowego? (uświadomcie mnie) Nie, butla paintballowa z zaworem on/off nie ma zaworu igłowego, bo jak sama nazwa wskazuje, ma już zawór on/off. Krótko mówiąc: albo jedno, albo drugie. Edited August 14, 2009 by dark_griph Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 Znalazłem fajny kalkulator dla czynnika r410a. Aby broń strzelała dobrze trzeba mieć ok. 100 psi, moje m4 wali juz całkiem nieźle przy 80. Poniżej tabela ciśnień dla temperatur: Temp.: Ciśnienie par: Propan R410a R134a(słaby GG) (oC) (psi) (psi) (psi) -23.3 17 37 1 -17.8 24 48 6 -12.2 34 63 11 -6.7 42 79 18 -1.1 53 98 26 4.4 65 119 34 10.0 78 143 45 15.6 93 171 57 21.1 110 202 70 26.7 128 238 86 32.2 150 276 103 37.8 177 320 123 Teraz następuje problem - Jak przelać czynnik z np. takiej butli do magazynka? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 Sebin a wiesz jakie są ceny takiego R410A? U mnie w pracy często używamy takich czynników chłodniczych i nie są one tanie. Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 Wiem, ale szukam czegoś na chłodne dni :) Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted August 21, 2009 Report Share Posted August 21, 2009 Załóżmy, żę chciałbym do napędu Hi-Capy używać HP. Czy jedynym problemem jest skonsruowanie pancernego magazynka, który wytrzyma wyższe ciśnienie? Quote Link to post Share on other sites
eso Posted August 21, 2009 Report Share Posted August 21, 2009 + pancerne zawory ,tłok i cylinder Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted August 23, 2009 Report Share Posted August 23, 2009 Ale wiecie że do HP potrzebne wam połączenie magazynka z butlą? I bez żadnego regulatora klamka nie wytrzyma takiego ciśnienia. Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Takie pytanie od laika, na ile starcza 1L butla GG? Quote Link to post Share on other sites
noah Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 (edited) Zależy od wielu rzeczy. Edited August 24, 2009 by noah Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Zależy od wielu rzeczy. - lato/wiosna - strzelanki 2 razy na miesiąć, strzelanie do puszek czasem - replika jako broń boczna Chodzi mi o to, czy bardziej opłaca mi się kupywać kapsułki CO2 za 3zł, czy bulte GG za 40zł Quote Link to post Share on other sites
cichypiotr Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 Butla 1000 ml w lipcu starczyła mi na 3500 kulek w glocku KWA. Na jednym napełnieniu jakieś 2.5 magazynka. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 Jeśli napełnisz magazynek od hi-capy sprężonym powietrzem, zdechnie ci na bank zawór napełniający, zawór spustowy raczej nie ale nie oddasz ani jednego strzału bo iglica nie ma takiej mocy by zbić zawór. Po napełnieniu magazynka strzelisz może 3 razy jeśli jakoś Ci się uda, a dlaczego? Bo powietrze inaczej się rozpręża a niżeli propan (greengaz). Quote Link to post Share on other sites
pawulonken Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 Magazynek od siga p226 nabity do 20 bar to raptem dwa strzały. Podłączałem też butlę nabitą do 30 bar ale iglica nie zdołała zbić zaworu przy tym ciśnieniu, za duża siła działa na zawór. Po zmniejszeniu ciśnienia w butli do 20 bar da się strzelać i kulki rozbijają butelkę po bro z 10m. Jest różnica w wielkości grzybka w zaworach na green gas i na co2 bo ciśnienia są różne, w co2 jest mniejszy żeby działała na niego mniejsza siła Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 23, 2009 Report Share Posted October 23, 2009 przede wszystkim GG utrzymuje ciśnienie bo jest skroplony w magazynku a powietrze nijak. Albo wężyk z reduktorem i butla albo nie zachowasz stałego ciśnienia w magazynku czyli strzelisz 4-5 razy maks i to z różną siłą. Quote Link to post Share on other sites
Narendil Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 Wracając do CO2... Średnio się na tym znam lecz poczytałem trochę o używaniu GG/propanu/CO2 i wiem że jeśli chciałbym używać do swego gaziaka na GG dwutlenku to potrzebny mi jest reduktor ciśnienia. Tak więc czy wiecie może czy w tej "zabawce" http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1935 pokrętło regulacyjne służy właśnie do redukcji ciśnienia czy tylko do przepustowości zaworu? I w takim razie czy ma tu znaczenie długość ładowania magazynka tym adapterem i jak bardzo wpływa ona na ciśnienie jakie jest w magu? I druga sprawa, czy jeśli podaje się CO2 o zredukowanym ciśnieniu do maga to czy starczy go na więcej? Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 (edited) Tak to redukuje ciśnienie. Jednak nie załadujesz tym magazynka gazem skroplonym, więc będziesz miał jak koledzy pisali wyżej, magazynek na kilka strzałów :) No i przepustowość zaworu to zupełnie inny parametr niż redukcja ciśnienia :) Edited December 10, 2009 by sebin Quote Link to post Share on other sites
Narendil Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Czyli chcąc mieć możliwość "strzelania ze skroplonego CO2" za pomocą tego Madbulla potrzebuję takiego adaptera z zmienionym zaworem igłowym na przejściówkę do wężyka plus wężyk wmontowany w magazynek? Mam nadzieję że ten zawór da się z tego adaptera zdjąć... potem problemem może być zamontowanie tego systemu do magazynka... chyba że jakiś tokarz się tym zajmie. Zobaczymy.. Dzięki ;) Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 (edited) Czyli chcąc mieć możliwość "strzelania ze skroplonego CO2" za pomocą tego Madbulla potrzebuję takiego adaptera z zmienionym zaworem igłowym na przejściówkę do wężyka plus wężyk wmontowany w magazynek? Mam nadzieję że ten zawór da się z tego adaptera zdjąć... potem problemem może być zamontowanie tego systemu do magazynka... chyba że jakiś tokarz się tym zajmie. Zobaczymy.. Dzięki ;) Primo to aby CO2 było cieczą w temperaturze normalnej (pokojowej) to musi mieć ciśnienie rzędu 60 atm. Jeżeli chciałbyś strzelać skroplonym CO2 to dwutlenek węgla musiałby mieć ciśnienie ok 8atm a przy tym ok. -55*C http://www.linde.com/International/Web/LG/...od%20wykres.jpg I przy każdym strzale ciśnienie spada. nie jest tak, że przy dziesiątym strzale gwałtownie ciśnienie spadnie do 1bar albo 0bar Edited December 15, 2009 by sebciu Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 I przy każdym strzale ciśnienie spada. To w przypadku nie skroplonego gazu. JEśli jest skroplony to jest stałe (pomijając zmianę temperatury) Quote Link to post Share on other sites
PPSH Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Witam, przypomniałem sobie, że w wakacje kupiłem małą kuchenkę polową (propan-butan) i mam do niej 2 dwulitrowe butle propanu z butanem. One mają czyste wejście, taką dziurkę bez żadnego dyfuzorka czy czego tam trzeba. Czy istnieje możliwość zasilania takim cudem repliki na GG ? Naturalnie przejściówkę jaką trzeba mógłbym kupić. Nie wiem tylko czy moc jest ta sama i czy replika mi się od tego nie zepsuje. Co o tym sądzicie ? Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Witam, przypomniałem sobie, że w wakacje kupiłem małą kuchenkę polową (propan-butan) i mam do niej 2 dwulitrowe butle propanu z butanem. One mają czyste wejście, taką dziurkę bez żadnego dyfuzorka czy czego tam trzeba. Czy istnieje możliwość zasilania takim cudem repliki na GG ? Naturalnie przejściówkę jaką trzeba mógłbym kupić. Nie wiem tylko czy moc jest ta sama i czy replika mi się od tego nie zepsuje. Co o tym sądzicie ? Jak czyste wejście? Takie jak tu? http://www.airsoft-innovations.com/images/...I-GG-GO-A-L.jpg Czy w ogóle masz taką butlę? http://www.galineo.pl/components/com_virtu...t/4049_c206.jpg Quote Link to post Share on other sites
PPSH Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 (edited) Mam taką butlę jak na drugim zdjęciu. Da radę coś z tego wykombinować ? Tzn trochę się różni od tej na 2 zdjęciu zaworem/wejściem. Mam takie coś http://allegro.pl/item847866005_kartusz_na...henek_lamp.html Potem wstawię fotki zaworu, bo tu jest on zakryty. Edited December 20, 2009 by PPSH Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts