Azur Posted December 17, 2011 Report Share Posted December 17, 2011 Co fakt to fakt. Ale latem możliwość spakowania śpiwora do chlebaka jest wybitnie miła i praktyczna. Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted May 6, 2012 Report Share Posted May 6, 2012 Ja podzielę się swoimi doświadczeniami przez ostatni tydzień ze względów przestrzennych na żaglach spałem na pokładzie łódki, właśnie w tym śpiworze. Ze względów alkoholowych spałem w nim tylko w krótkich spodenkach i ani razu nie zmarzłem. Śpiwór w/g moich obserwacji najlepiej wyrównać do szerokości końca i Ściągnąć to gumą z karimaty, tak wchodzi bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
Guest Dawid4009 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Mam ten śpiwór- prywatny zakup. U nas na jednostce kompania rozpoznawcza dostała takie śpiwory, wiem że na niektórych kompaniach szturmowych też są "przydziałowe"- więc ktoś je jednak dostaje. Wg mnie fajny śpiwór- ja ten mały letni pakuję do chlebaka bez problemów (chlebak PSTG a wcześniej MIWO). Co prawda letni jest wg mnie za ciepły na gorące noce, ale od takich mam snugpaka w wersji jungle. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 O, czyli ten modułowy trafia w końcu do wojska - dobra informacja. I faktycznie, letni bez problemu mieści się do chlebaka. To co zauważyłem przy użytkowaniu tych śpiworów Summita to uczucie ciasnoty. W trakcie przewracania się z boku na bok itd. śpiwór się zakręca, obkręca, zacieśnia... W poprzednim (wz.729) takiego problemu w ogóle nie było. Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted February 15, 2014 Report Share Posted February 15, 2014 A jak pierzecie te "bydlaki"? Quote Link to post Share on other sites
dawidcwik Posted February 22, 2014 Report Share Posted February 22, 2014 Normalnie, w pralce- 30 stopni, płatki mydlane..u mnie się zmieścił ;) Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted March 7, 2014 Report Share Posted March 7, 2014 Tylko schnie wieki więc przygotuj całą suszarkę i nagrzej mieszkanie :P Quote Link to post Share on other sites
wolfman4101 Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 (edited) Ma ktoś jakies doświadczenia z tzw śpiworem dws? Tym konkretnie: http://allegro.pl/showItem2.php?item=4038581554 Edited March 11, 2014 by wolfman4101 Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Puch do asg to nie jest dobra opcja. Quote Link to post Share on other sites
wolfman4101 Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Co masz na myśli? Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 A to, że puch nie lubi wilgoci, a jak nie wiesz o co chodzi to zapraszam do googla i forum turystycznych. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Natomiast ja zapraszam do zapoznania się z specyfikacją przedmiotu ;-) woda im nie groźna, chyba że ktoś ma zamiar spać na deszczu... Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Szmerglu, w jakich warunkach mniej więcej suszyłeś śpiwór? Bo mój delikatnie daje o sobie znać po Seminarium Drewniak. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted March 17, 2014 Report Share Posted March 17, 2014 W domu w temp 21 stopni było trochę za mało żeby porządnie wysechł i musiałem raz jeszcze prać, bo zaciągnął stęchlizną. Najlepiej dobrze wentylowane, suche i ciepłe miejsce. Suszarek nie polecam, bo wiadomo jaki mają wpływ na włókna, a swoją drogą materiał nie przepuszcza zbytnio powietrza więc i tak bez sensu. Quote Link to post Share on other sites
dawidcwik Posted March 17, 2014 Report Share Posted March 17, 2014 Ma ktoś jakies doświadczenia z tzw śpiworem dws? Tym konkretnie: http://allegro.pl/sh...item=4038581554 Będę go miał pojutrze zapewne. W weekend wybiorę się w teren, ale to jak chcesz to wyślę Ci wrażenia na PW żeby tu w temacie o śpiworze MON nie śmiecić. Quote Link to post Share on other sites
wolfman4101 Posted March 17, 2014 Report Share Posted March 17, 2014 Ok, dzięki i czekam na info Quote Link to post Share on other sites
dawidcwik Posted March 31, 2014 Report Share Posted March 31, 2014 Info dla zainteresowanych - stałem się ponownie właścicielem śpiworu modułowego Summit(729A) o którym już była mowa w tym temacie. Jeszcze nie było testów polowych, ale z wstępnych oględzin- materiał zewnętrzny jest identyczny jak w śpiworze 729 ("śpiwór dla pododdziałów specjalnych"), czyli sprawia bardzo nieprzyjemne, sztuczne wrażenie. Strona wewnętrzna jest z tego samego materiału, w poprzednich Summit wstawiał nieco przyjemniejszy w dotyku materiał (wyraźnie jaśniejszy był też kamuflaż od środka), zamki- bez nazwy (starsze modele miały YKK), najzabawniejsza jest jednak sprawa z moskitierą- posiada gumkę ściągającą z logiem firmy Atomic :) Niestety, jak się okazało i po tym modelu, i po modelu 729, i po nowym wzorze zasobnika piechoty górskiej, oraz nieśmiertelnej "Lubawy" (szelek taktycznych, tak podobno na nie mówią), wszystko to jest...MADE IN CHINA. Tak, normalnie na każdym z tych elementów, które pobrałem i sprzedałem równie szybko, widnieją metki made in china. Nie będę tutaj tego komentował, bo temat nie jest od tego, ale zostawiam do przemyślenia.. Quote Link to post Share on other sites
Beere Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 To i ja się podziele moją opinią. Zalety: -tani -ciepły -wytrzymały (mam go 4 lata, wcześniej używał go mój wujek) -nie przecieka (rosa, mżawka) -mój ma kieszeń od wewnątrz, ale to chyba nie jest typowe -maskowanie :icon_biggrin: Wady: -waga -w gorące noce jest za ciepły -rozmiar po spakowaniu -w warunkach polowych mogą być kłopoty ze złożeniem, ale szybko nabiera się wprawy Generalnie w porównaniu z campusami, alpinusami itp. wypada świetnie. Kiedy jednak weźmiemy profesjonalne i renomowane firmy z odzieżą turystyczną wypada słabo, niemniej jednak te śpiwory mają kilkukrotną przebitkę cenową. IMO - w cenie z allegro (100-200 zł) - warto. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted September 11, 2014 Report Share Posted September 11, 2014 A tam problemy ze składaniem. Śpiwór się upycha do worka i problemu nie ma, potem kompresja i bezproblemowo mieści się w dolnej komorze ZPG (w poprzek). Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted September 11, 2014 Report Share Posted September 11, 2014 Do ZPG się mieści ale już do innych mniejszych plecaków nie bardzo :P Mam nawet trudności z przytroczeniem go na zewnątrz PW50 gdyż jest za duży :icon_evil: Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Przytroczyć zawsze się da. Tylko może się o tyłek obijać. Pakowanie też nie jest jakieś wybitnie trudne. Ze 3 razy w domu przetrenować i potem idzie lżej. Quote Link to post Share on other sites
dawidcwik Posted September 28, 2014 Report Share Posted September 28, 2014 Śpiwór jest duży, ale mieści się bez problemu w mniejszych plecakach. Nosiłem go w Silverfoxie (30l), PW50, raz miałem go w PP25- ale wtedy nic poza śpiworem i ponczem tam nie nosiłem. Warto kupić lepszy worek kompresyjny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts