KMisiek Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 (edited) Witam wszystkich!!! Ostatnio na SpecShopie pojawił się Ares AW338 ( http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=6166 ). Ktoś go ma albo wie coś o nim wie bo na SpecShop'ie piszą że ma tylko 440 fps na Ultra Gas a to trochę mało jak na replikę dla snipera. Inne repliki na GG mają o wiele lepsze osiągi. Są magi na CO2 ale nie wiem czy to nie jest bez względu na żywotność uszczelek, a poza tym dziwnie wyglądają. Replika zapowiada się ciekawie pięknie wygląda, dostajesz dwójnóg oraz montaż pod lunetę w zestawie ale będzie miał sporą konkurencje bo w tym przedziale cenowym możne mieć tanakę M700 ACIS i L96 i wiele innych. Dzięki za przeczytanie mojego postu. Jak popełniłem jakieś błędy to poprawcie mnie. Edited December 10, 2009 by KMisiek Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 W każdej gazówce uszczelki co jakiś czas należy wymieniać. Nie trzeba się jednak martwić bo to nie szturmówka i nie ma tam części ruchomych wykorzystujących mechanikę gazu. Wykonanie bardzo ładne - może nawet lepsze niż Tanaki, no i Tanaka robi inną wersję tego karabinu. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 A po za tym ta replika już dawno się zapowiadała ;) i już są o niej tematy ;) Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 Orientuje sie ktos czy na tym magu na CO2 da rade jakos zmniejszyc moc na 600fps ? Quote Link to post Share on other sites
VIPER-RT10 Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 ... i już są o niej tematy ;) Nie zupełnie bo dotyczą tej samej repliki ale producentów Well i Star. Ares jest moim zdaniem ładniej wykonany :-) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 Z tego co pamiętam z rozmów z Aresem to jest możliwość regulacji mocy w magu ale głowy nie dam. Po nowym roku powinienem mieć maga więc dam znać ;) Chciał bym... Gdyby cena była taka jaką dostałem w mailu od Speców to by już leżał u mnie. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Magazynek na CO2 ma jakąś śrube ponad kapsułą, która może do tego służyć... :roll: Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Raczej będzie to regulacja na zasadzie regulacji średnicy przepływu, tak wnioskuję po dołączanych 2 pierścieniach z tworzywa o różnej średnicy wewnętrznej. Dorobić sobie odpowiednią nie będzie problemem ;) Quote Link to post Share on other sites
Skaut Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Panowie, jutro dotrze do mnie paczka ze specshopu z AW 338. Będę zajmował się ekstremalnym tuningiem tego egzemplarza. niestety mag na co2 zniknął z oferty więc na razie powalczę z propanem/ green gasem do czasu ściągnięcia maga z HK. Wszelkie moje działania jak i wyniki na chronografie będę opisywał tutaj :) Quote Link to post Share on other sites
Skaut Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Sprawa ma się następująco. Po zamontowaniu tego urządzenia: http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=4707 (a nie było to proste- nie pasuje fabrycznie idealnie) Moc karabinu to stabilne 508 fps na kulkach 0.2 g na propanie. Green gas koło 500 fps. Zauważyłem jednak jeden poważny mankament konstrukcyjny. Trzeba dociskać magazynek do karabinu, w innym przypadku stabilna prędkość to 440 fps. 60 fps z powodu nieszczelności to niezła lipa. Poza tym jestem zadowolony z jednego prostego powodu. Nie miałem nigdy tak celnego gaziaka. Tanaka m700 aics z precką nie była tak celna jak aw 338 Aresa. Rewelacja. Na kulkach 0.25 z 55 m trafiam w deskę szerokości 20 cm, a jest to nie lada wyczyn. Tym bardziej ze powtarzalność strzałów jest świetna (1,2 no czasem się zdarzy 4 fps odchyłu). Na razie niefortunnie moje fundusze są bardzo ograniczone, ale jak tylko się odbiję od dna to dam znać co z magazynkiem na co2. Quote Link to post Share on other sites
wajser Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Może za głęboko osadziłeś zawór? lub masz jakąś sporą nieszczelność... Quote Link to post Share on other sites
VIPER-RT10 Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Też mi to wygląda, że zawór jest za słabo "klepany" Warto było by porównać długość kowadełka i sprawdzić czy nie jest za krótkie lub faktycznie zawór za głęboko poszedł! Inna opcja, sprawdzić czy się nie rozkręciła śrubka w zamku (jeśli system jest Tanako podobny to problem jest znany!) lub, i tu pytanie czy do tego zaworu nie należy wzmocnić sprężyny!? Quote Link to post Share on other sites
TYKA Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 jesteście pewni że ta nowa wersja aresa wykonana na CNC jest identyczna jak ta starsza STAR'a ? Bo owy zawór wydaje mi się iż jest dedykowany do tej drugiej.. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 CNC Aresa polega na lepszej jakości wykonania a nie na zmianie zasady działania. Po prostu trzeba dopasować uszczelkę w bolcie bo tam na połączeniu z magiem występują nieszczelności. zobacz czy mag w korpusie nie ma luzu góra-dół, jak ma do zsuń zaślepkę na dole i dopasuj coś aby nie miał luzu. Quote Link to post Share on other sites
Skaut Posted February 1, 2010 Report Share Posted February 1, 2010 (edited) Zawór do STAR jest okej ale duzo gorzej wykonany niż zawór ARESa. Wszystko się wyjaśniło. Po dociśnięciu maga moje AW 338 osiągnęło 508 fps na green gas. Bardzo stabilnie. Statystyczne odchyły to +/- 2 fps, ale najczęściej jest to 508, 507 fps. Edited February 1, 2010 by upadly_skaut Quote Link to post Share on other sites
Pitas Posted February 20, 2010 Report Share Posted February 20, 2010 Pozwolę sobie lekko odkurzyć temat serią pytań. Jednak o odpowiedzi prosiłbym ludzi, którzy mieli do czynienia z replikami a nie "słyszałem, widziałem u kolegi, czytałem". Chodzi mi o różnicę podawaną w prędkości wylotowej kulki na specu i na gunfire- ta druga jest podawana na green gasie? Jak wygląda ta replikami pod względem tunningu: lufy rozumiem są kompatybilne od aegów, czyli zainstalowanie PDI nie będzie sprawiało problemu? Jak wygląda problem żywotności uszczelek, zwłaszcza podczas użytkowania na GG i ewentualnie na CO? No i pytanie finałowe: jak konstrukcja Aresa wypada jakościowo oraz jeżeli idzie o ogólne osiągi do benchmarka jakim niewątpliwie jest Tanaka? Waham się pomiędzy tymi dwoma konstrukcjami po prostu. Proszę o rzetelne odpowiedzi, ewentualnie jakąś małą reckę? Quote Link to post Share on other sites
Baker2222 Posted March 19, 2010 Report Share Posted March 19, 2010 Również podpisuje się pod prośbą kolegi wyżej :) Quote Link to post Share on other sites
lordkun Posted March 29, 2010 Report Share Posted March 29, 2010 Pozwolę sobie lekko odkurzyć temat serią pytań. Jednak o odpowiedzi prosiłbym ludzi, którzy mieli do czynienia z replikami a nie "słyszałem, widziałem u kolegi, czytałem". Chodzi mi o różnicę podawaną w prędkości wylotowej kulki na specu i na gunfire- ta druga jest podawana na green gasie? Jak wygląda ta replikami pod względem tunningu: lufy rozumiem są kompatybilne od aegów, czyli zainstalowanie PDI nie będzie sprawiało problemu? Jak wygląda problem żywotności uszczelek, zwłaszcza podczas użytkowania na GG i ewentualnie na CO? No i pytanie finałowe: jak konstrukcja Aresa wypada jakościowo oraz jeżeli idzie o ogólne osiągi do benchmarka jakim niewątpliwie jest Tanaka? Waham się pomiędzy tymi dwoma konstrukcjami po prostu. Proszę o rzetelne odpowiedzi, ewentualnie jakąś małą reckę? Ja mam tam nową lufę guardera (6.02x650mm) i gumkę promyka / laylax mierzyć go nie mierzyłem ale na gg przy 6 stopniach ciepła w wietrzny dzień zestrzeliłem koledze czapkę z głowy z 60m na magach CO2 udało mi się rozbić butelkę po winie z 30 metrów więc zakładam że power jest ;) i jest bardzo celna. Jedyny mankament jaki ja wiedzę to przeładowanie kulek. Nier obi się tego jak by to mógł wskazywać 4-taktowy zamek pełym ruchem zamka tylko jego drobnym ułamkiem więc jak na nooba przystało co druga próba przeładowania kończy się tym że bolt zostaje mi w rękach albo wprowadzam gaz a kulkę nie :D Trochę to irytujące ale zakładam że jest to do wyćwiczenia. Quote Link to post Share on other sites
tafi Posted March 31, 2010 Report Share Posted March 31, 2010 Kicpa wrzuć trochę fotek tego Aresa. Jakoś nie znalazłem niczego poza linkiem do sklepu ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 31, 2010 Report Share Posted March 31, 2010 Replika jest już u GZa. Niestety czas gonił dość ostro i nie udało się zrobić zdjęć porównawczych. Gdybym miał możliwość to wybrał bym wersję CNC. Łoże jest tak samo dobrze wykonane ale elementy metalowe mają lepszą fakturę, lepsze wykończenie i czasem inny sposób wykonania niż w wersji nie CNC. Quote Link to post Share on other sites
lordkun Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 To fotka mojego FOTO 1 FOTO 2 FOTO 3 Przerobione na linki bo się forum rozjechało!! Następnym razem albo miniaturki albo linki! Viper Quote Link to post Share on other sites
Sticker Posted July 18, 2010 Report Share Posted July 18, 2010 nie jestem zbytnio w temacie i trochę odgrzewamy kotlecika :D no ale chciałbym po debatować o tej replice. Czy wystarczy zakupić zwykłego maga na CO2 i można spokojnie pociskać? Czy coś by się przydało wymienić? Co ile kulek trzeba się zainteresować uszczelkami przy CO2 ? Quote Link to post Share on other sites
lordkun Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 (edited) Replika fabrynie jest perzygotowana pod CO2 ja profilaktycznie wymieniłem sobie młotek i tapper plate, ale to chyba tylko moja paranoja. Z modyfikacji to oc jeszcze zielona gumka km head, lufa 6.02 teraz czekam tylko na zawory high flow. Zasadniczo wiele nie trzeba z uszczelkami jeszcze nic nie robiłem, ale zerwało mi gumkę po parudziesięciu strzałach. Edited July 23, 2010 by lordkun Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 Wiem, może i piszę w niekoniecznie dobrym temacie, ale czy wie ktoś co należy wymienić, gdy chce się wsadzić maga co2 do tego: http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=6186 Quote Link to post Share on other sites
Sticker Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 Replika fabrynie jest perzygotowana pod CO2 ja profilaktycznie wymieniłem sobie młotek i tapper plate, ale to chyba tylko moja paranoja. Z modyfikacji to oc jeszcze zielona gumka km head, lufa 6.02 teraz czekam tylko na zawory high flow. Zasadniczo wiele nie trzeba z uszczelkami jeszcze nic nie robiłem, ale zerwało mi gumkę po parudziesięciu strzałach. ? Gumkę hopka? No może za mocno dokręcona. A co do młotka i tapper plate to nie w PL domyślam się:( i uważasz że to nie jest praktycznie konieczne? Po prostu oczekiwałbym bezawaryjności no i używając normalnie CO2 nie traci się gwarki raczej no nie? Denerwujące w tym magu jest pokretło dociskania fiolki z gazem :/ coś strasznego! Ten na GG cudny. Ale CO2 spieprzony wizualnie. Mogli dać go pochyło albo przedłużyć lekko maga choćby nawet poziomo ale nie tak :/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts