Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Ogólnie o gumkach Hop-Up

Recommended Posts

• Replies 886
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Rozmiary mają prawie identyczne, a chodzi mi o szerokość prześwitu między wypustkami dociskającymi/podkręcającymi.

Teoretycznie, przy tej samej prędkości kulki, podkręcenie centralne/standardową poduszką powoduje mniejszą prędkość kątową niż podkręcenie na krawędzi dociskiem H/BAX... co teoretycznie powinno mieć wpływ na zasięg, pytanie czy na celność też?

• 3 weeks later...

Lepiej doprecyzuj o co chodzi bo są cienkościenne luźne i ciasne, a ogólnie to co partia to inne więc nie ma reguły, czarne guardery były fajne cienkie ale się zepsuły chyba już z 2 lata temu, systema jak dla mnie zawsze była tłustą lochą do luźnych komór a teraz jakoś ja odchudzili i już tak nie kręci jak kiedyś, G&G jest cienka, ciasna i dobrze kręci... rozpisz się trochę bardziej, to może ktoś coś konkretnie odpisze.

Luźna, ciasna, tłusta locha czy to oby napewno forum airsoftowe?:P

Sorry nie mogłem się powstrzymać:)

Ale potwierdzam zielona G&G jest cieńsza, guarder przeźroczysty też do najgrubszych nie należy. Chwale sobie też fioletowego promyka, jest cieńszy od systemy i kręci równie dobrze na 500+ fps

Edited by kosteQ86

Fakt zapomniałem o przeźroczystym Guarderku, ale jak dla mnie jest trochę za delikatny. Przynajmniej egzemplarze z początku zeszłego roku wystarczyło lekko "uszczypnąć" czy zarysować czymś ostrym i po takim powierzchownym uszkodzeniu mocniejsze naciągnięcie powodowało że się ładnie z tego miejsca "otwierały".

Madbull Shark przeźroczysty, z dwupaka, z lamelkami przytrzymującymi kulkę, też względnie cienki, nawet nieźle kręcił przy 330fps, do tego ładnie się uszczelniał... pozytywnie mnie zaskoczył.

Madbull Shark przeźroczysty, z dwupaka, z lamelkami przytrzymującymi kulkę, też względnie cienki, nawet nieźle kręcił przy 330fps, do tego ładnie się uszczelniał... pozytywnie mnie zaskoczył.

Używałem go w SWD przy 500 FPSach i też byłem bardzo zadowolony, teraz mam w SWD 600 FPS i zdarza mu się co jakiś czas wysłać kulkę w kosmos. To, co mnie cieszy - rozrzut FPS zazwyczaj nie przekracza 5.

Fakt zapomniałem o przeźroczystym Guarderku, ale jak dla mnie jest trochę za delikatny. Przynajmniej egzemplarze z początku zeszłego roku wystarczyło lekko "uszczypnąć" czy zarysować czymś ostrym i po takim powierzchownym uszkodzeniu mocniejsze naciągnięcie powodowało że się ładnie z tego miejsca "otwierały".

Być może nie mam szczęścia, ale zakupione w ponad półrocznym odstępie czasu dwie gumy Energy spowodowały że zacząłem używać G&G. Nie wiem, może masz po prostu dostęp do starych System, ale jak dla mnie ta "ekologiczna" seria Energy już na starcie, właśnie przez gumki, mnie zraziła i tym bardziej po te dziwne zębatki nie mam zamiaru sięgać.

Sprawa została rozwiązana gumką białą SHS ale rzeczywiście winny jestem wyjaśnienia a poprzedni post musiałem skrócić. Otóż zakupiłem nową komorę do M249 z CA i dołączona do zestawu gumka nie wchodziła do komory wraz z lufą Systema 6.04 ponieważ lufa ma grubsze ścianki. Nie mam funduszy na nową lufa tym bardziej, że jestem z tej zadowolony więc zostało mi wymiana gumek na cieńszą. Wcześniej wchodziła mi jeszcze stara stockowa Tokyo Marui, ale nie po to kupowałem taką komorę by używać obrzezanych gumek. Za niedługo będzie pierwsza strzelanka więc będzie okazja sprawdzić tą nową komorę.

Nie no, wcześniej też montowałem Systemki, do tego stopnia że z bólami upychałem je w ciasnych komorach KA ale po tym jak strzelały repliki można wywnioskować że raczej prawidłowo były zamontowane. Właśnie dla tego mówię na nie tłuste lochy bo upakowanie tego np w komorze KA FN FAL to masakra ale szczelność była fenomenalna i kręciły też miodnie przy minimalnym docisku, a obie energy jakie miałem wchodziły już luźniej, słabiej się opasały na lufie, wymagały teflonu i mocniejszego dokręcenia HU i tak organoleptycznie ten sylikon wydawał się bardziej śliski... w sumie były niewiele lepsze od obecnych czarnych guarderów, które swojego czasu też były pożądnymi gumami.

Nie przesadzał bym z czarnymi guarderami. Wydaje mi się, że to były gumy nie sylikonowe ale gumowe acz dobrej jakości bo na zimnie zaczynały świrować choć na cieple były OK. Wolę systemę bo na minus 15 i na plus 30 podkręca tak samo. Podobnie- 300fps czy 740fps- podkręca tak samo bądź przynajmniej podobnie i przewidywalnie.

Fachowcy a potwierdźcie moje przekonanie. Czy gumka która jest naderwana (ale nie dziurawa) już w części zachodzącej na lufę(2-3mm za wycięciem na "wałek" podkręcający kulkę), dodatkowo upchana w komorze teflon fixem wymaga wymiany czy jak w moim przekonaniu takie coś nie ma większego wpływu skoro jest zabandażowana i uszczelniona taśma?

Jak dla mnie to jeśli jest to za wcięciem poduszki od strony lufy a nie dyszy to tam jeśli już materiał jest sprężany przy przechodzeniu kulki pod poduszką i nie rzutuje.

Jeśli uszkodzenie było by między poduszką a kołnierzem to jest szansa że z którąś kulką gumka tam pęknie, bo jak by nie patrzeć trochę tam przechodząca kulka pod poduszką będzie ją ciągnąć w kierunku wylotu lufy.

• 1 month later...

Nie ryzykuj kup czarną energy system i używaj markowych kulek .Ta gumka potrafi robić cuda na stockowych lufach nie mówiąc o preckach a już z dystanserem typ H na celność to już kosmos.

Witam

Poszukiwałem nieco o dystanserach, niewiele znalazłem. Spotkałem się w sklepach z "zestawami dystanserów". Chciałbym zmienić gumkę na Systemę czarną. Warto zmienić też dystanser? I jeśli tak to czy te się nadają? LINK O co właściwie chodzi z tym "poprawia zasięg/celność"? Jakie znaczenie ma jakość dystansera. To jest niby tylko kawałek gumki która dociska gumke hop up. Poproszę o jakąś radę, garść informacji w temacie dystanserów. Zaciekawiła mnie też informacja o "dystanserze typu H". Co to właściwie jest za typ? Są jakieś rodzaje dystanserów? Jeśli tak to gdzie można je dostać.

Pozdrawiam