Pitrek Posted March 24, 2014 Report Share Posted March 24, 2014 Czyli generalnie, nie montować tego guardera (może w zimę będzie lepiej trzymał?), kupić lepszą gumkę i założyć z użyciem pół kropli oleju silnikowego. Da ? Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted March 24, 2014 Report Share Posted March 24, 2014 Masz 2 sprawdzone i uniwersalne gumki G&G i Systemę, zacznij od pierwszej i zobacz czy Ci podejdzie. Dla obecnych Guarderów nie znalazłem jeszcze zastosowania bo nawet na G hop się nie nadają bo kołnierz luźny i nie trzyma kulek a i z uszczelnianiem są jaja jak nie ma poszerzonej dyszy. Być może ktoś mnie zaraz powiesi za klejnoty ale ja dla świętego spokoju smaruję lufę za okienkiem HU i trochę poniżej przeźroczystym sylikonem do klejenia akwariów ;] Jak dobrze ułożysz gumkę to po 24h nie ma bata żeby się źle ułożyła w trakcie wciskania do komory HU, nawet jeśli jest tak ciasna że smarowanie olejkiem sylikonowym i kręcenie na boki ledwo daje rade, aczkolwiek kręcenia na boki odradzam bo potrafią się po takim wsadzaniu cuda dziać przy dokręconym hu i będziesz wsadzał i wyjmował do skutku ;] Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted March 30, 2014 Report Share Posted March 30, 2014 (edited) Jaką gumkę polecacie do >500 fps? Dodam tylko, że posiadam G&G zieloną i nie ogarnia. Zastanawiam się nad Systemą czarną. Edited March 30, 2014 by rumak Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 30, 2014 Report Share Posted March 30, 2014 Madbull niebieski. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted March 30, 2014 Report Share Posted March 30, 2014 Madbull Shark i czerwony i niebieski ( bo twardość chyba obu 60) z gumowymi dystansera typu "H" (czy fishbone jak oni je teraz nazywają)... Moim zdaniem pięknie doszczelniają i trzymają kulkę... Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted March 31, 2014 Report Share Posted March 31, 2014 U kolegi w KWA z podobnymi fpsami Madbull niebieski padł po niedługim czasie. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 31, 2014 Report Share Posted March 31, 2014 U mnie latała około roku przy 550FPS. Teraz tą samą mam przy 485FPS i nic jej nie jest. Quote Link to post Share on other sites
Pitrek Posted April 16, 2014 Report Share Posted April 16, 2014 UWAGA! W końcu zabrałem się za wymianę gumki w mojej giecie(jg), replika rozebrana, gumka wsadzona ale teraz dystanser, jak go wsadzam to on się bardzo zgniata, na płask niemalże, ma tak być ? Czy powinien zachować kształt rurki ? I czy lepiej dociąć kawałek wkładu długopisowego ? Podobno takie są najlepsze i na pewno się nie zgniecie. Marzę o szybkiej odpowiedzi bo nie chciałbym żeby replika tak leżała rozbebeszona, strasznie to wygląda i jak zawsze przy takich sytuacjach zaraz mi wsiąknie jakaś śrubka :teethh: Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 16, 2014 Report Share Posted April 16, 2014 Nie patrz jak bardzo się dystanser zgniata tylko jak wypycha hopek w lufie... Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 (edited) Mam jedno pytanie - czy ustawianie hop-upu na zero po każdej strzelance to fanaberia, czy faktycznie dobry sposób uniknięcia stałych odkształceń? Przyznam szczerze, że taką opinię (że bezwzględnie należy) znalazłem jedynie w jednym temacie na /asp/ i jakimś fejsbukowym referacie dwunastolatka, który jest święcie przekonany, że replika = broń i trzeba ją czyścić 2 razy w miesiącu. Świetne źródła, ale jednak coś w tym może być :icon_razz: Praktykuje ktoś? Edited June 5, 2014 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 Nie bardzo. Znaczy jak mi się czasem jakieś dwa neurony "zewrą" to po strzelance zeruje hopka, ale zazwyczaj tego nie robię i narazie nie zauważyłem negatywnych efektów. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 Kwestia czy sylikon czy guma, sylikon ma mniejszą tendencję do utrwalania się na chłodzie a guma niestety tak no i z czasem potrafi zamienić się w "plastik" ale na to potrzeba czasu ;] Także przesiadka z kulek wymagających mocnego docisku na kulki które potrzebują mniej docisku może powodować problemy przy utrwalonej gumowej gumce. Z drugiej strony sylikon jest delikatniejszy niż guma i jak masz twardy dystanser robiony z wiertła i dodatkowo mocno podkręconego hopka to czasem można się zdziwić że po dłuższym czasie 1 strzał potrafi zerwać poduszkę. Także dla świętego spokoju zaznaczyć na hopku ustawienie i wyzerować Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 Okej, dziękuję za odpowiedzi, brzmi to sensownie. Quote Link to post Share on other sites
dziuras Posted June 28, 2014 Report Share Posted June 28, 2014 jaka gumka do M14 TM-a? lepsza bedzie oryginalna od marui czy warto zmienic np na czarna systeme? i czy zmienic dystanser, jesli tak to na jaki? precka promyka 6,02mm reszta stock, obecnie 280fps na kulkach 0,20g Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Zostaw stocki do póki możesz. Hop up Tm jest magiczny Quote Link to post Share on other sites
Zem Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 (edited) Ja polecam gumkę HU Madbulla Niebieską , w mojej M4 Od EU (430 fps ) spisuje się świetnie , nawet serwis men dopisał ją sobie do Gumek HU , wartych uwagi. Edited July 16, 2014 by Zem Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Naprawdę odradzam czerwonego Madbulla. O ile swoją rolę zapobiegania podwójnym strzałom spełnia, to kompletnie psuje celność - kulki znosi zawsze w lewo (i nie jest to wina dystansera ani krzywo ustawionej lufy, prawdopodobnie winne są gumowe "zapadki" zapobiegające cofaniu się kulek), ponadto niektóre strzały są podkręcane strasznie nieprzewidywalnie. Gumowe dystansery typu H z kompletu również nie podeszły mi do żadnej z replik. Testowane na MP5 CA i G36 JG II gen - na obu tak samo. Quote Link to post Share on other sites
Ayyon Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 A mam takie pytanie, ogladalem jakis filmik na yt o prec lufie, koles zmienial tez gumkę. Gdy założył ją na lufę, wyciagną smar silikonowy o konsystencji wazeliny i palcem nałożył niewielką ilość na zewnątrz gumki. Po czym włożył lufę w hop up i wytarł wycisnięty nadmiar, komentując to jako dodatkowe uszczelnienie. Co wy na to ? Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 W sumie norma, daje lepszy poślizg przy wkładaniu a potem nie wysycha przez co uszczelnia, analogi z życia nie trzeba za specjalnie szukać ;] Jeśli sytuacja tego wymaga używam nawet modelarskiego oleju sylikonowego do dyferencjałów o gęstości 50000cps, konsystencja epoksydu tuż przez pierwotnym zgęstnieniem/związaniem, konsystencja wazeliny to pewnie 20000cps. Lepiej kupić bardzo gęsty i bardzo rzadki i sobie mieszać jak tam potrzeba. Quote Link to post Share on other sites
Garnek Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 Wiciok ja mam w emce czerwonego MB i działa świetnie,co do dystanserów to fakt-żenada,izolacja z kabla silikonowego daje dużo lepsze efekty. Może trafiła Ci się jakaś partia z defektem? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 Raczej nie, bo wyglądały w porządku - pewnie coś nie podpasowały akurat do tych komór. Ale muszę jeszcze sprawdzić mp5tkę, bo ostatnio nie było już problemów, ale być może to kwestia za bliskich odległości i po prostu nie było tego widać (CQB). Albo te gumki muszą się chwilę dotrzeć. Jeszcze będę to wszystko sprawdzać dokładniej. Quote Link to post Share on other sites
LeszekPL Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 Co sądzicie o ewentualnym zakupie tych gumek w chinach? W końcu taniej jak u nas bo wychodzi trochę ponad 10 zł. http://www.dx.com/p/madbull-60-degree-shark-accelerator-hopup-bucking-set-red-112927 Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Co sądzicie o ewentualnym zakupie tych gumek w chinach? W końcu taniej jak u nas bo wychodzi trochę ponad 10 zł. http://www.dx.com/p/...-set-red-112927 Na zdjęciu wyglądają jak jakieś marne kopie, wiadomo czy to oryginały? Za jasne i zbyt "silikonowe". Quote Link to post Share on other sites
Garnek Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 (edited) Ten rant kołnierza jakiś nierówny, stawiam na podróby. Edited September 5, 2014 by Garnek Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Nawet w komentarzach piszą, że to podróbki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts