Snipernr1 Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 Witam.Przedstawiam Wam polski produkt który nigdy nie wszedł do produkcji masowej.Karabin ma oznaczenia ROBR skrót od "Radomski Ośrodek Badawczo Rozwojowy" ponieważ nie dostał nazwy końcowe i został opracowany przez inż. jak już nazwa mówi Łucznik w Radomiu. Karabinek zasilany jest amunicja 5.45x39 ps.Cechuje się znikomym odrzutem co przy strzelaniu w opcji trzystrzałowej jest wielkim atutem.Strzelanie z niego to sama przyjemność miałem możliwość postrzelać z jednego z niewielu egzemplarzy doświadczalno-testowych oznaczonych nr 04 . Ciekawym rozwiązanie jest selektor trybu ognia ; umieszczony po lewej stronie broni mamy możliwość strzelania ogniem pojedynczym, ciągłym oraz serią trzystrzałową.Po prawej stronie znajduje się dźwignia który służy tylko jako bezpiecznik . Fotki robione telefonem także proszę o wyrozumiałość. od lewej ROBR, AK standard, mosin. I teraz pytanie : dlaczego moim zdaniem takie"cudo" nie dostało się do produkcji masowej ? czy głównym powodem był fakt że jest zasilany amunicja nie zgodna ze standardami NATO czy może coś innego. Jeżeli ktoś z Was ma jakąś wiedzę to proszę o info. na ten temat. A dla miłośników mam informację że z tej jednostki można postrzelać na tej strzelnicy. Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 I teraz pytanie : dlaczego moim zdaniem takie"cudo" nie dostało się do produkcji masowej ? Ze zdjęć które zamieściłeś to mi to wygląda jak Tantal tylko z dłuższą lufą i zmienioną kolbą. Dlaczego uważasz że to takie cudo? Jak dla mnie nic szczególnego. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 Długonosy Tantal z kolbą od Huntera. Żadne cudo, a już rozdzielenie dźwigni bezpiecznika i selektora to porażka. Ciekaw jestem, kto to zamówił. Jakiś generał do polowań na lisy? Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 Prowadzenie dalszych badań nad rozwojem nowej broni opartej o system Kałasznikowa nie ma sensu, dlatego badania te kończą się zawsze na pracach jakiegoś inżyniera z WAT-u. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 Sam sobie odpowiedziałeś a dopowiedzieli koledzy wyżej. 1. Amunicja "radziecka", niezgodna z NATO. 2. Żadne cudo, wręcz przeciwnie. Quote Link to post Share on other sites
Piett Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 Czy znikomy odrzut to wynik jakichś modyfikacji mechanizmu? Jesli tak, to może zamieściłbyś zdjęcia bebechów? Quote Link to post Share on other sites
wally Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 Znikomy odrzut wynika z wysokiej masy broni i niewielkiego odrzutu samej amunicji. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 (edited) A co do pytania kto to zamówił , miała to być alternatywa dla kbw SWD w Kompaniach Specjalnych WP , ale nic nie wyszło z przyczyn wymienionych wyżej [ w którymś z Komandosów w artykule o KS było to "maleństwo" przedstawione w paru słowach ] Edited January 30, 2010 by mg34 Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 aha, pierdółka na nabój 5,45x39 zastępuje SWD na nabój karabinowy tak? Ciekawe... dlaczego moim zdaniem takie"cudo" nie dostało się do produkcji masowej ? Ponieważ nikt tego nie chciał kupić. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 30, 2010 Report Share Posted January 30, 2010 (edited) A przeczytałeś w czym miał zastąpić ? w Kompaniach Specjalnych których zadaniem był zwiad i niekoniecznie był im zawsze potrzebny kbw średniego kalibru tylko coś mniejszego. Na potwierdzenie : Artykuł "Uczyć się nawet od diabła cz.4"z gazety "Komandos" nr.5/2008 autorstwa mjr.A.Kupsa ; str. 36 lewy górny róg strony : "testowany egzemplarz oparty na wersji Huntera 5,45karabinek z celownikiem optycznym mający wejść na wyposażenie pododdziałów specjalnych [ zamiast 7,62 SWD ] 1992r" Edited January 30, 2010 by mg34 Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 31, 2010 Report Share Posted January 31, 2010 Karabin ma oznaczenia ROBR skrót od "Radomski Ośrodek Badawczo Rozwojowy"Muszę Cię zmartwić to nie jest żadna nazwa broni. Modele opracowywane przez OBR ZM Łucznik-Radom miały bite oznaczenia xOBR, gdzie x to kolejna litera alfabetu (vide poniższe zdjęcie też modelu z tego samego ośrodka). A to na zdjęciu to jeden z dwóch istniejących modeli, użyczony przez Works11 na strzelnicy EMJOT w Chorzowie. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 31, 2010 Author Report Share Posted January 31, 2010 No i mamy jasność w temacie. Quote Link to post Share on other sites
marsic Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 W "Demonach wojny" Cichy (Mirosław Baka) strzelał z czegoś takiego ;) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 (edited) Edited May 7, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
szczery Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 (edited) Tia. Tyle tylko, że Cichy w Demonach strzelał ze sztucera Radom Hunter bo wyglądało p r a w i e jak SWD. Niezła beka (Baka :) ?) jak w jednej scenie zdejmują optykę z szyny ... coby sobie popatrzeć. Edited May 7, 2010 by szczery Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 A to nie mogą? Optyka jest wyraźnie na montaż boczny, więc powinna zachować zero. Ale wątpię, by autor tego dzieła filmowego o tym wiedział, więc w sumie niepotrzebnie go bronię. Quote Link to post Share on other sites
darksoviet Posted July 15, 2010 Report Share Posted July 15, 2010 Widziałem jakiś czas temu na necie polską broń, jakiś eksperymentalny egzemplarz. Wyglądał dość dziwnie ni to kałach ni tantal ni beryl tylko coś innego. Jeszcze poszukam to może znajde. http://www.film.org.pl/prace/polska_bron.html a tutaj macie więcej "Bak" :) Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted August 3, 2011 Report Share Posted August 3, 2011 A ja ten karabin miałem w swoich rękach :D Na strzelnicy EMJOT w Chorzowie mają prototyp, można postrzelać :) Dziwne, że go nie wprowadzili, bo jest dosyć wygodny i nie ma aż takiego odrzutu jak np. AK. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 4, 2011 Report Share Posted August 4, 2011 Zdajesz sobie sprawę, że nie dość, że odkopałeś stary wątek, a poza tym powtórzyłeś to, co już tutaj napisano? No, ale rozumiem, chciałeś się pochwalić, że strzelałeś. Ojej. Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 No wieeem, sorry... najpierw napisałem później zobaczyłem datę ;/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts