Viamortis Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 Jakaś akcja informacyjna to niezły pomysł... Link to post Share on other sites
frozenfish Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 dobra zajmę się tym jakoś na dniach. Napiszę do WMASG i mam nadzieję, że obejmą akcję patronatem. Link to post Share on other sites
Karol_K Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 Przecież i tak na każdym niemal opakowaniu replik nawet tych za 6zl jest jasno określone że napad czy grożenie komuś takim czymś ,będzie miało takie same konsekwencję jak napad czy grożba ostrą bronią. Wystarczy tego przestrzegać i tyle. Plus żeby sklepy prowadziły jakąś rozsądną politykę. Polska już jest państwem represyjnym delikatnie mówiąc(wg. niektórych danych w wiezieniach siedzi więcej ludu niż za najczarniejszej komuny) więc po co dawać jeszcze kolejne preteksty... Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 Frozen, regulaminy działów też istnieję a i tak ŻADEN zielony czyli de facto żadna z osób do których jest on kierowany go nie czyta. Nadal widzisz sens "akcji informacyjnej"? Link to post Share on other sites
dino2411 Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 Podejrzewam że sama rejestracja wymusi wystarczającą odpowiedzialności na użytkowniku do respektowania pewnych prawa pisanych i obyczajowych. W wypadku gdyby historia opowiedziana prze zemnie lub przez kolegę Frozenfish'a miała się powtórzyć, wtedy jest szansa na to że odpowiednie osoby poniosą konsekwencje . Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted April 8, 2010 Report Share Posted April 8, 2010 Ci, którym takie idiotyczne pomysły przychodzą do głowy nie pójdą zarejestrować repliki na policję, to chyba logiczne. Rozumiem, że może być obowiązek rejestracji każdej nowej repliki kupowanej w sklepie. A co z rynkiem wtórnym? Co z replikami budowanymi od podstaw z dostępnych części? Co z replikami z zagranicy? Jeżeli przy sprzedaży repliki trzeba będzie ją przerejestrować to na pewno pociągnie to za sobą dodatkowe koszty, więc znajdą się i tacy, którzy to ominą. Czyli wracamy do punktu wyjścia, zarejestrują tylko porządni gracze, którym takie idiotyzmy nie przyjdą do głowy. Link to post Share on other sites
frozenfish Posted April 8, 2010 Report Share Posted April 8, 2010 Szczerze dex to czekałem na Twoje robolskie powiedzenie "Panie to sie tak nie do". Nie mówię że jest to świetny pomysł, myślę ze trzeba coś wymyślić bo buców jest coraz więcej motywowanych opowieściami kolegów zakończonych stwierdzeniem: Nic mi nie zrobili... Zachęcam do dzielenia się pomysłami. Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 Mój pomysł jest taki że trzeba było paść w trawę, zadzwonić na policję i zgodnie z prawdą stwierdzić że ktoś do Ciebie celuje z broni, leżysz w rowie i boisz się wychylić. Następnie czekać. Ale to tylko pomysł. A regulaminów zwyczajnie- nie czytają osoby do których te są adresowane. Link to post Share on other sites
frozenfish Posted April 13, 2010 Report Share Posted April 13, 2010 chodzi mi o oczojebny napis koło zdjęcia każdej repliki. Link to post Share on other sites
titombitel Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 Oczojebny napis? Mógłbyś wyjaśnić, o co chodzi? Bo po pierwsze takie informacje na każdym obrazku są denerwujące, a po drugie raczej nikomu nie bedzie się chciało edytować tylu obrazków. Ja taką akcję widzę w postaci dużego banera na stronie głównej WMASG. Link to post Share on other sites
nannala Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 aha.. Ale weź pod uwagę że część obywateli zainteresowana zakupem "pukawki" nie pofatyguje się na forum typu wmasg tylko prosto do sklepu, bo dlaczego ktoś miałby 'wiedzieć lepiej czego mu trzeba'. Tak samo zabawki straganowe - to na nich musi być informacja/ostrzeżenie.. (i fajnie by było gdyby nie były sprzedawane dzieciom tylko rodzicom lub opiekunom) Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 28, 2010 Report Share Posted April 28, 2010 Tak samo zabawki straganowe - to na nich musi być informacja/ostrzeżenie.. Przecież JEST!!! Problemem jest fakt że ci którzy mają nas**ne do łba i strzelają do przechodniów i tak albo nie czytają albo mają to w d... a ci którzy chcą się bawić "jak ludzie" nie potrzebują takich ostrzeżeń bo do głowy im coś głupiego nie przyjdzie! To tak jakby na każdym samochodzie umieszczać naklejkę "Kradzież tego samochodu jest zagrożona karą z art. xxx kk paragraf y-z tj pozbawienie wolności od... do...". Link to post Share on other sites
nannala Posted April 28, 2010 Report Share Posted April 28, 2010 Ok, ok, nie krzycz :) nie kupowałam nigdy pistolecików na odpuście. Mówię tylko, że jest to lepsze miejsce na jakiekolwiek ostrzeżenia niż forum gdzie - mam wrażenie- zaglądają ci.. rozsądniejsi od klienteli straganów (bez obrazyy ;) ) A ostrzeżenia na autach to też niegłupi pomysł.. :P Link to post Share on other sites
sir_chester Posted April 28, 2010 Report Share Posted April 28, 2010 Problemem nie jest gdzie to umieścić by było to dostępne dla ludzi, ale jak przekazać to tym, którym chcemy to przekazać. Nawet najlepsze reklamy i akcje nie pomogą jeśli ktoś po prostu ma gdzieś i z premedytacją sobie robi co chce. Pomimo wszelkich zakazów. W samej instrukcji jest nawet napisane (przynajmniej w moich było), że nie powinno się celować do ludzi i zwierząt. Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 29, 2010 Report Share Posted April 29, 2010 Tak, na pudełku każdego gnata i w instrukcji jest napisane żeby nie celować do ludzi :D To pewnie dlatego większość na strzelankach strzela po kulkach a nie celuje haha. Link to post Share on other sites
badger Posted April 29, 2010 Report Share Posted April 29, 2010 To trochę jak gogle od Krakamana- zrobione do airsoftu, ale "do not use in wargames", fajny sposób na obejście ewentualnych roszczeń w razie uszkodzenia się/kogoś podczas gry :roll: Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 29, 2010 Report Share Posted April 29, 2010 Obejście? Toż to nie żadne obchodzenie. Na moje to zupełnie zrozumiałe zachowanie i co więcej- uzasadnione. Link to post Share on other sites
sir_chester Posted April 29, 2010 Report Share Posted April 29, 2010 Dokładnie, ubezpieczenie od głupoty ludzkiej. Normalni użytkownicy dbają o swoje zdrowie i wiedzą, że jak poczytają o danym sprzęcie to potem może śmiało kupić. Jednak są i tacy, którzy przez swoją niewiedzę lub bezmyślność zrobią sobie/komuś krzywdę i potem by się zaczęło, że przecież miało być bezpiecznie. Link to post Share on other sites
titombitel Posted May 3, 2010 Report Share Posted May 3, 2010 Jak widać - głową muru nie przebijesz i nie dotrzesz do "rozumu" niektórych nastoletnich debili. Jeśli chodzi o 18+, to należałoby zwrócić uwagę na to, że wielu airsoftowiczów zaczyna się strzelać przed 18. Jedynym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie zakazu sprzedaży nowych replik poza sklepami z militariami lub za cenę poniżej 250 zł - zlikwidowałoby to pistolety na kulki z kiosku. Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 To z tymi replikami po niżej 250zł było trochę głupie... Link to post Share on other sites
marcin_d Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 Nie trochę a bardzo - nie można zakazać sprzedaży zabawki bo może być niebezpieczna - co z zabawkowymi łukami? Idąc tym tropem zakazywalibyśmy wszystkiego - siekiery na pozwolenie? Niestety nic nie zastąpi rozumu rodziców, którzy widzą czym się ich pociechy zabawiają. Link to post Share on other sites
Karol_K Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 I tyle w temacie jak ktoś jest głupi to daje dziecku wiatrówkę do zabawy a potem w TV krzyk że trzeba wiatrówek zakazać bo oko wystrzelone ... Po prostu młodzież w wieku powiedzmy szkolnym tak najogólniej nie jest zbyt rozważna najwięcej zależy od rodziców , trzeba uczyć zdrowego rozsądku bo tak można zakazać dosłownie wszystkiego ... Co do reszty , uważam że się zrobił offtop od jakiś 5-8 postów - choć nie da się ukryć , strzelanie do cywili jest jakąś tam kwestią etyczną chociaż - umowy miedzy narodowe , oraz konwencje jasno nakreślają wzór postępowania w takich przypadkach :-F Link to post Share on other sites
dino2411 Posted May 5, 2010 Report Share Posted May 5, 2010 (edited) ja byłbym za rejestracją replik, po prostu . I żeby robić to od razu w sklepach. W końcu... mamy XXI wiek nieprawdaż :) wiele mówi się o biurokracji elektronicznej usprawniło by to wszelakie działanie i ułatwiło życie . A jeśli chodzi o repliki składane "od podstaw" cóż .... albo trzeba to zgłosić i zaklasyfikować albo uznać to sytuacje kiedy przerobisz se gazówkę na ostrą broń. Aczkolwiek idąc tym tropem trzeba by pomyśleć o wiatrówkach, jak już było wspomniane głupota ludzka nie ma granic ... oto jeden z przykładów :-F http://www.youtube.com/watch?v=kjLDsfhfE-0 Edited May 5, 2010 by dino2411 Link to post Share on other sites
frozenfish Posted May 7, 2010 Report Share Posted May 7, 2010 nie no... Śmiechu co nie miara... Link to post Share on other sites
Maza94 Posted June 15, 2010 Report Share Posted June 15, 2010 (edited) bywa... Komentarz do jednego z filmików o tym jak policja skonfiskowała replikę bo koleś przeszedł się z nią do samochodu bez żadnego pokrowca. Wracając do orginalnego topicu, nie jestem co prawda snajperem ale co zrobić w takiej sytuacji terminatorzenia: Gość dostał od każdego członka mojej drużyny i od żadnego się nie przyznał i jeszcze co najśmieszniejsze zestrzelił każdego z nich. Następnym razem jak w trzech podchodziliśmy go od flanki, został zestrzelony przez kolegę strzelca wyborowego (SPR Mk 12, potwierdzone trafienie) zobaczył że nas było trzech więc zszedł, podchodzimy dalej... a tu wyskakuje ten sam delikfent i nas zestrzeliwuje ZAZNACZAM ŻE NIE BYŁO USTALONYCH RESPÓW!!! No nic my zeszliśmy a on został. co w takiej sytuacji zrobić? pozdrawiam, Maza Edited June 15, 2010 by Maza94 Link to post Share on other sites
Recommended Posts