Jaeger Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 To może jeszcze powiedz która to strzelnica, żebym przypadkiem tam nie zawitał. Facet złamał co najmniej kilka przepisów, gdybyś sobie lub komuś zrobił krzywdę koleś przez parę lat nie wyszedł by z więzienia, a na zawiasach by się nie skończyło. To, że ludzie postępują głupio i łamią prawo nie znaczy, że robią dobrze. Nie wiem czy dobrze myśle ale w Toruniu na starówce była kiedyś taka strzelnica. Sam tam chodziłem. Jakbym przyniósł swoją amunicje albo nawet i broń to by nie zauważyli bo pan instruktor/szef siedzial zawsze z jakimś kumplem w kantorku i żłopali kawkę, a raz nawet piwko. Na szczęście juz jej nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 (edited) Dobra Foka to powiedz mi taką rzecz, po wklejeniu zdjęcia napisałeś cytuję A co Ci tu nie pasuje? Palec na spuście ma tylko jedynka, skąd wiesz czy nie celuje właśnie w tarczę? Nie wiemy czy pan celuje do tarczy bo tej tarczy nie widać, a może właśnie ma zacząć podchodzić do pomieszczenia, i stara się byc przygotowany. Natomiast ja idąc na pointcie, wchodząc w strefę gdzie może pojawić się wróg, podnosząc replikę aby mieć ją gotową do strzału, przenoszę palec na spust aby móc szybko oddać strzał jak będzie potrzeba, to już jest źle. Zaprzeczasz sam sobie, w szczególności że ja mam do czynienia z zabawką a pan ze zdjęcia z bronią ostrą. Nie promuję niebezpiecznego zachowania, gdyż nie usprawiedliwiam nikogo, ani nie mówię że zasada trzymania palca na spuście jest zła. Tylko praktyka wskazuje, że co innego jest na strzelnicy, a co innego w polu. Edited March 25, 2010 by Moses Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Kolego Moses, jest różnica między Tobą który nie wie czy chce strzelać a gościem który właśnie celuje do tarczy i ma zamiar wystrzelić. Proszę Cię, ogranicz już swoje głupawe wyjaśnienia dotyczące łażenia po lesie jako point z paluchem na spuście dla 0,2 sekundy przewagi. Razi to nie tylko idiotyzmem ale również kompletnym brakiem profesjonalizmu nie tylko jako point, którego notabene zadaniem nie jest zdejmowanie wszelkiej widzianej siły żywej, a prowadzenie drużyny tak aby przeciwnika ominąć ew. otoczyć. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 (edited) A skąd wiesz że tam jest tarcza? Bo Foka to powiedział? Tego nie wiemy. Edited March 25, 2010 by Moses Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 (edited) Może łaskawie odpiszesz na resztę zarzutów. Wyjaśnij może na czym polega ten magiczny profesjonalizm łażenia z repliką gotową do strzału z paluchem na spuście po lesie. Dla promowania łażenia z paluchem na spuście po lesie w roli czujki głośne i stanowcze NIE. Koniec dyskusji. Chcesz kogoś czegoś uczyć to prawidłowych nawyków a nie swojego olewactwa dobrych zachowań EDYTA: Pan aby się dostać do GSG9 przeszedł żmudną i wymagającą selekcję, oraz szkolenie którego poziom możemy sobie jedynie wyobrażać. Zakładając że nie było tam tarczy - robił to źle. To wcale Cię w żadnym stopniu nie usprawiedliwia w promowaniu głupich zachowań i tłumaczenia ich przewagą ułamka sekundy. Edited March 25, 2010 by Grey Fox Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 (edited) Racja, ale jeżeli jest zasada że niemożna trzymac palca na spuście to Foka nie powinien pisać że nic się nie stało. I jego tłumaczenie że pan idzie na poincie dlatego ma palec na spuście, nie różni się niczym od mojego tłumaczenia że ja trzymam palec na spuście W PEWNYCH MOMENTACH. Druga sprawa pan obsługuję bron palna która może zrobić duże kuku, ja obsługuję zabawkę. To tak jak jesteśmy przy wyszkoleniu, selekcjach itp. Edited March 25, 2010 by Moses Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Bo prawda w oczy kole? Promuje głupie zachowania bzdurnymi wyjaśnieniami typu przewaga ułamków sekund czy że to tylko zabawka. Które zresztą były już omówione. Kwestię pana z GSG9 też już Ci sam opisałem. Potrzebujesz Foki żeby zrozumieć czy mam Ci narysować? Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Może rozróżnijmy dwie sprawy, pozowanie do zdjęć i "realne" działania. Najczęściej żołnierzom/funkcjonariuszom nie chce się pozować do zdjęć, zwłaszcza jak przyjeżdża jakiś pismak i mają polecenie robić za ,,modeli". Więc różne rzeczy można zobaczyć na tego typu zdjęciach (chociażby nie zapięte kieszenie, luźno wiszące troki, braki w oporządzeniu itd.). Wyciąganie daleko idących wniosków na podstawie samej fotografii to trochę sztuka dla sztuki. Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Takie szybkie pytanie. Jak widzicie trzymanie palca na spuście zabezpieczonej M14? Tak samo jak w przypadku innych replik? Ogólnie jestem zwolennikiem trzymania zabezpieczonej repliki i palec ze spustu, ale M14 ma specyficzną konstrukcję i de facto jest to przygotowanie do odbezpieczenia repliki w przypadku kontaktu a nie do natychmiastowego oddania strzału bez identyfikacji swój-obcy. Mam po prostu podejżenie, że Moses używa M14 i że właśnie w ten sposób działa, chodząc z zabezpieczoną czternastką i z paluchem na spuście. Sam latam z kbkAK ale z M14 też miałem do czynienia, więc stąd te rozważania. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Akurat używam M733, tylko że na ogół jest zabezpieczona, odbezpieczona zostaje kiedy ma zostać użyta, lub zachodzi prawdopodobieństwo użycia. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Zabezpieczenie repliki (selektor w pozycji "SAFE") nie oznacza, że z paluchem i spustem można robić co się chce. W replice safe może nie zadziałać, selektor się może przestawić, może się coś zluzować i SAFE w ogóle nie zaskoczy. W ostrej być może jest podobnie. Poza tym, fakt że ktoś robi źle, nie znaczy, że inni też mogą robić źle. Nie naśladuj mistrza, bo się możesz zdziwić, jak Ci się nie uda. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Oprócz Safe'a, kiedy wiem że replika nie będzie używana, zawsze jest skierowana do góry, a palec nawet nie jest przy spuście. Kiedy może zostać używa jest zabezpieczona a palec poza spustem, kiedy wiem że zostanie użyta, replika zostaje odbezpieczona i w zależności od sytuacji w okolicach spustu lub na nim. Nigdzie nie pisałem że zasada jest zła nie respektuje jej i mam ją w dupie, tylko czasami ją łamie, tak samo jak zdarza się zrobić to profesjonalistom, którzy powinni być naszymi mistrzami. Wiem o tym że nie jest to dobrze ale jakoś nie zdarzyło się abym kiedykolwiek wystrzelił przypadkowo, kogoś postrzelił przypadkowo, bądź wywalił serię w twarz. W przeciwieństwie do osób które twierdziły że mają świetne obycie z bronią palna, a w safe zonie wywalają serie bo nie potrafią zabezpieczyć repliki, i trzymać tam palucha z dala od spustu. (tego akurat byłem świadkiem). ALe jest to tak samo dobre tłumaczeniem jak tłumaczenie Foki odnośnie zdjęcia :wink: Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 I wciąż uważasz, że to co promujesz jest dobre, godne dawania przykładu? Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 (edited) A czy ja gdzieś napisałem że powinno się tak robić? Czy napisałem gdzieś że trzymanie palucha na spuście jest dobre? Nie nie napisałem tego, nie rozumiem tylko czemu osoba która jest wielkim przeciwnikiem trzymania palca na spuście, twierdzi widząc zdjęcie profesjonalistów że nic się nie stało, natomiast kiedy jest to w moim przypadku, kiedy wykonuję taką samą funkcję jest to już wielka tragedia. Tak samo jak trzymanie palca na spuście do pozowanego zdjęcia, co de facto zdarza się wielu zawodowcom i to nie tylko przy pozowanych zdjęciach ale także w polu. Owszem zasadniczą różnicą jest to że oni są profesjonalistami a my hobbystami, ale jak wspominałem oni używają ostrej broni, my zabawek. To że używamy zabawek nie zwalnia nas oczywiście do paradowania po safe zonie z paluchem na spuście i wyłączenia myślenia. Bardziej od tego że zdarzy się Dezerterowi czy innemu Staśkowi, do zdjęcia położyć palec na spuście, boli mnie to że ludzie nie myślą obchodząc się z repliką. Celowanie dla zabawy w ludzi na respach, strzelanie w kierunku parkingu, na parkingu, gdzie ludzie nie maja gogli strzelanie do okien, jest większym zagrożeniem dla nas niż to czy ktoś w polu, gdzie wszyscy maja ochronę oczy itp, zapomni się i połozy ten nieszczęsny paluszek na spuście. Edited March 25, 2010 by Moses Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 chłopie skończ już... Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 (edited) Ja kiedyś w wojsku na strzelaniu niechcący wystrzeliłem. Zaraz po podpięciu magazynka i załadowaniu naboju do komory - niechcący nacisnąłem spust - na szczęście nikt nie zauważył bo wyglądało to jakbym oddawał strzał do celu. Od tamtej pory trzymam się reguł :) Edited March 25, 2010 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Może nie wniosę wiele do dyskusji, ale dam prosty przykład. Kupiłem nową replikę, pierwsza strzelanka, podchodzimy do wroga, oczywiście palec poza spustem. Kontakt z wrogiem, chce strzelić i co? Replika wystrzeliła na "safe". Był uszkodzony bezpiecznik. Gdybym w trakcie marszu miał palec na spuście i wystrzelił, prawdopodobnie trafił by się w napięte mięśnie nóg co nie jest zbyt przyjemne. Mnie osobiście też krew zalewa jak widzę ludzi z placem na spuście cały czas. Po prostu tak samo jak na drodze, trzeba mieć ograniczone zaufanie, zarówno do swojej repliki jak i do "komądosuf" współgrających z nami. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Dla rozluźnienia dyskusji. Pozdrawiam ;) Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 To już hardcore. Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 (edited) damn :o Edited March 25, 2010 by Frontal Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 A skąd wiesz że tam jest tarcza? Bo Foka to powiedział? Tego nie wiemy. Grey Fox Ci odpowiedział. Ja ne napisałem, że jest tarcza. że MOŻE być tarcza. Rozumiesz różnicę? Ty piszesz, że wiesz że nie masz celu, a i tak trzymasz palec na spuście. Rozumiesz różnicę?! Racja, ale jeżeli jest zasada że niemożna trzymac palca na spuście to Foka nie powinien pisać że nic się nie stało.Gdzie tak napisałem? I jego tłumaczenie że pan idzie na poincie dlatego ma palec na spuście,Gdzie tak napisałem? nie różni się niczym od mojego tłumaczenia że ja trzymam palec na spuście W PEWNYCH MOMENTACH. Różni się potężnie - sam mówisz, że NIE MASZ CELU. Dopisałem też w którejś wypowiedzi i powtórzę, może wreszcie do Ciebie dotrze, choć wątpię - tak, profesjonaliści również popełniają błędy, tylko dlaczego chcesz się uczyć od błędnych przykładów, zamiast prawidłowych? Jak widzicie trzymanie palca na spuście zabezpieczonej M14?A co to za różnica? Może być AK, muszkiet, Glock, Margolin czy Barrett. Palec na spuście to palec na spuście. Z mojej strony EOT. Jeśli do kogoś nie dociera, to trudno. Cytując pewien kawałek: Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać, ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie. Po co mam czas tracić na mówienie do ściany, ściana i tak zawsze swoje wie Może chociaż kilka osób po przeczytaniu tej (powracającej) dyskusji zastanowi się nad swoim zachowaniem. Quote Link to post Share on other sites
Bardos Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=1380&st=280 Strona 15, post 296, myślę że to idealnie pasuje do tego tematu. Quote Link to post Share on other sites
adam84 Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 (edited) @Frontal W Twoim awatarze jest Twoje zdjęcie? Jak na mój gust, osoba z Twojego awka ewidentnie trzyma palec na spuście :P A przynajmniej tak to wygląda ;) Edited March 25, 2010 by adam84 Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 tak to ja, ale to samo zdjęcie jest powiększone o tutaj: http://img522.imageshack.us/img522/8896/p1020080.jpg ;) Quote Link to post Share on other sites
szczery Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Do jasnej i ciężkiej cholery. Widzisz cel, podejmujesz świadomą decyzję o oddaniu strzału i dopiero wtedy kładziesz palec na język spustowy. Z A W S Z E Dlaczego ? BO TAK Bo wymyślili to ludzie którzy się znają w przeciwieństwie do niedzielnych komandosów którym tylko się zdaje, że mają refleks i szybkość a'la Neo z Matrixa i palec na spuście poprawi ich reakcję o 0.0001 sekundy. Tu nie ma miejsca na polemikę. Niech moderator powycina pierdoły jakie tu coponiektórzy powypisywali pliiiz :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts