Quarc Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 "Królować" to króluje modułowy Plate Carrier, bez niskoprofilówki. ;-) Po to są warianty i po to są rozwiązania systemowe żeby sobie dobrać opo jak komu w danych okolicznościach będzie najwygodniej. Słowem zalecałbym posiadanie przynajmniej Plate Carriera modułowego, dutybelta z panelami udowymi i szelkami, klasycznych pasoszelek/kamizelki taktycznej z pasem modułowym i jednego lub dwu chestrigów (dużego i mini do plecaka). Do tego 2-3 plecaki + stosowna hydracja i jesteśmy ustawieni ;-) Wiem że temat obszerny, ale czy mógłbyś podać po przykładzie do każdego punktu? Tak żeby być ustawionym ;) Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Do każdego z tych punktów można podać setki przykładów. Rączki uschły? Wystarczy znaleźć jakiegokolwiek producenta robiącego szpej i można znaleźć niemal wszystkie przykłady (np. Flyye, które akurat robi kopie różnych firm). Link to post Share on other sites
Quarc Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Nie, rączki nie uschły. Ot po prostu myślałem że Catch podzieli się tym co sam by teraz kupił. Mea culpa :) Link to post Share on other sites
Catch22 Posted June 6, 2011 Author Report Share Posted June 6, 2011 Podzielę się, czemu nie. Ale jakoś nocną porą. Link to post Share on other sites
Quarc Posted June 7, 2011 Report Share Posted June 7, 2011 W sumie korzystając z okazji chciałbym spytać o jakość/poprawność takowej konfiguracji leśnej: #pas pt-3 + szelki Jacko (jedziemy od lewej) ładownica 2x2 m4/m16 Maxp Bottle Holder + dopięty nóż torba zrzutowa buttpack + pouch na radio z boku cargo małe pionowe ładownica 2x2 m4/m16 + camel (dromader) z dopiętą apteczką Pozostaje jeszcze trochę miejsca na ewentualne późniejsze graty (zarówno pas jak i PALSy na kieszeniach). Boczniaka zazwyczaj noszę w prawej ładownicy z magazynkiem do długiej. Noszę 7+1 magów do długiej i brak zapasu do krótkiej (zwyczajnie nie używam zbyt często). Link to post Share on other sites
Cincin Posted June 7, 2011 Report Share Posted June 7, 2011 (edited) Klasyczny symetryczny riflemen set :) Moje doświadczenia odnośnie kieszeni na stanagi. Gdy mamy worek zrzutowy, fajnie się sprawują ładownice na trzy magazynki, które zajmują też dwa PALSy. Wówczasz po stronie ręki słabszej mamy 6 magów do szybkiej wymiany. Jeżeli to mało, to na drugą stronę można wrzucić kolejną kieszeń na 3 magi i jest jeszcze miejsce na klamke, granaty, ifaka lub jeszcze więcej magów :) Edited June 7, 2011 by Cincin Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted June 8, 2011 Report Share Posted June 8, 2011 Taki tam set oparty na DFLCS z wywalonym panelem plecowym: Od prawej cargo+frag, kabura, 2x2M4, 2x2M4, apteczka, cargo+admin, na szelce radio, nóż trafi obok kabury. Coś zmienić? Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted June 8, 2011 Report Share Posted June 8, 2011 Taki tam set oparty na DFLCS z wywalonym panelem plecowym: Od prawej cargo+frag, kabura, 2x2M4, 2x2M4, apteczka, cargo+admin, na szelce radio, nóż trafi obok kabury. Coś zmienić? Radio na szelce Ci nie przeszkadza? Nie wiem, czy to tylko takie zdjęcie, ale dziwnie "rozległy" jest ten set. Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted June 9, 2011 Report Share Posted June 9, 2011 Radio na szelce nie jest szczytem luksusu i prawdopodobnie trafi gdzieś na cargo. Co do rozwlekłości - przednie panele mają po 9 kolumn PALS, wiec są dosyć szerokie, ale dzięki temu sporo tam wchodzi. Link to post Share on other sites
Gil0 Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Czy ktoś orientuje się czy ta kabura http://allegro.pl/kabura-udowa-na-kazdy-pistolet-czarna-9510-i1666739837.html nadaje sie do socoma mk23? Link to post Share on other sites
Piotro Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Wejść pewnie wejdzie ale nie jest to dobry wybór. Link to post Share on other sites
Gil0 Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Mógłbyś sprecyzować dlaczego to nie jest dobry wybór? coś z materiałem nie tak czy ki czort? Link to post Share on other sites
Piotro Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Najpewniej rozpadnie sie po nie długim czasie, będzie latać po udzie jak osobnik pewnej religii po pustym sklepie, czas wyciągnięcia repliki z niej będzie długi i ogólnie lepiej sie w to nie pakować a kupić raz a porządnie coś z tworzywa. Miałem kiedyś coś podobnego i po jednym użytkowaniu stwierdziłem ze nie tędy droga. Link to post Share on other sites
AnR Posted June 15, 2011 Report Share Posted June 15, 2011 Mam dziwny problem. Ostatnio zacząłem nosić MBSS Flyye wraz z płytami, atrapami dokładnie. Ładownice mi ściskają tak magazynki, że mi się łamią. Jakiś patent jest na to? Usuwać gumki? Mowa tutaj o kontraktowych hamerykańskich w UCP. Link to post Share on other sites
pietrasss Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Zapewne jest to wina płyty która pod wpływem wybrzuszenia płyty zmniejsza pojemność ładownic, ale to już zapewne wiesz. Myśle że najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie przerobić ładownice na regulowany ścisk gumkami lub całkowicie zmienić ładownice na regulowane. Jezeli wywalisz obecną gumę i okaze sie ze magazynki są np. za luźne to zrobisz gumke ze ściągaczem. Link to post Share on other sites
wegorz Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 (edited) Dojdzie zrzut i ładownice, jak pojawi się u mnie wreszcie sensowna ilość magazynków. I do czego jest ten czarny plastik Sourcea, bo bym go najchętniej z pokrowca usunął. Czy testował już ktoś podczepienie camela z jednej strony o szelki, z drugiej o pas, czy to na maksa niewygodne rozwiązanie. A tak to z ML : jacko+, pt3, nadupnik, jedno cargo, jedna ładownica. Możliwe, że dojdzie szyta na miarę pod radiostację RF10. Konfiguruję pod zieloną, jakieś wskazówki czy rady? (: edit: grafika Edited June 16, 2011 by wegorz Link to post Share on other sites
raeone Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 (edited) Brak dump bag`a, więcej ładownic, jakas ładownica na krótką i wciśnij gdzieś nóż. Podczepianie camela pod szele+pas jest ok. Testowałem u siebie na starym camelb termobag w 3c i zdawało egzamin. Co to jest to czarne nie wiem ale ja bym wywalił. Po co pasek piersiowy? Jak dociążysz pas to nic się nie będzie bujało. Edited June 16, 2011 by raeone Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Ten czarny uchwyt zbiornika wygląda na uchwyt do wieszania np. podczas suszenia. Link to post Share on other sites
Then Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Na amunicję to bym sobie jakiegoś mini-chesta ogarnął, ale to tylko ja ;] Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Czy testował już ktoś podczepienie camela z jednej strony o szelki, z drugiej o pas, czy to na maksa niewygodne rozwiązanie. Działa, nosiłem tak camela na PT-3 ze zwykłymi szelkami i był git, Ty masz Jacko, więc będzie grało jeszcze lepiej. Jak dokupisz magów, to akurat widzę na pasie miejsce do wepchnięcia nawet 4 ładownic, do tego zrzut i będzie cacy. Link to post Share on other sites
Halfling86 Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Schowaj siatkę maskującą dokładnie do chlebaka. Jak będziesz przedzierał się przez gęste chaszcze to po jakimś czasie strasznie ją zniszczysz, a z tej sztucznej roślinności nic nie zostanie. Pomyśl o jakiejś małej kieszeni na apteczkę (chociaż minimum --> rękawiczki, maseczka do RKO, plastry, NRC, bandaż, gazik) i kursem PP (jeżeli nie masz). Link to post Share on other sites
wegorz Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Dzięki koledzy za wyczerpujące informacje. Rekonfiguracja w toku. Pomyśl o jakiejś małej kieszeni na apteczkę (chociaż minimum --> rękawiczki, maseczka do RKO, plastry, NRC, bandaż, gazik) i kursem PP (jeżeli nie masz). Apteczka z braku laku jest chwilowo w zasuwanym na zamek pokrowcu w cargo i z o wiele bogatszą zawartością. Na amunicję to bym sobie jakiegoś mini-chesta ogarnął, ale to tylko ja ;] Co prawda nie mam chesta, ale okazało się że na urodzinki fundnięto mi 'termita'. Więc na niego pójdą jakieś iraski czy coś, ale temat ogarnę jak go dostanę w swoje łapki. Po co pasek piersiowy? Jak dociążysz pas to nic się nie będzie bujało. No już go dostałem od ML razem z szelkami, w chwili obecnej nie przeszkadza, a odczepić żaden problem. Link to post Share on other sites
Quarc Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 Ja osobiście bym chciał pasek piersiowy - co prawda nie mam luzów, ale zawsze to pewniej się trzyma. A ten czarny plastik w camelu Source'a, to chwyt do wygodniejszego nalewania wody. Można wymontować odkręcając korek i następnie odkręcając ów plastik. Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 (edited) Mam do dyspozycji takie oporządzenie jak: PLECAK ALICE MEDIUM bez stelaża Kamizelka OMEGA BLACKHAWK+PAS LC2 LBV+PAS LC2 Szelki z LBV+PAS LC2 camelbak Z kieszeni ALICE mam: 3xM16 1x200SAW 1x IFAK 1x Buttpack 1x nóż 2xmanierka Potrzebuje to skonfigurować na manewry 24h. Potrzebuje: 9 magów przy sobie 3 w plecaku na zapas. Do plecaka poncho, kurtka, polar, gaz, żarcie. Przy sobie 4 litry wody 1 w manierce 3 w camelu. Sig Sauer(nie mam kabury póki co nosiłem w kieszeni na maga w omedze) nóż, kulki i inne potrzebne pierdoły nosze w SAW, IFAK. Ktoś ma sugestie jak to dobrze skonfigurować? Omega i plecak niestety za dobrze ze sobą nie współgrają dlatego mam zagwozdkę. Edited June 21, 2011 by Kalashnikov Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Nie mam edyty. Póki co zrobiłem coś takiego: Szelki LBV+pas na pasie od lewej: 2xM16, Manierka, IFAK, SAW, nóz, M16. W sawie jest Sig. I na to camelbak czyli mam 4 litry. Następnie medium alice + 1 manierka przytroczona do niego. I w miarę wygodnie. Link to post Share on other sites
Recommended Posts