Gor Posted February 17, 2013 Report Share Posted February 17, 2013 ...a przypomnij jak i gdzie to było ;) Quote Link to post Share on other sites
HunterKiller Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Właśnie w tym problem, że nie ma tzw. średniej półki w replikach z wcześniejszych lat. Mamy albo chinole, które kto miał to wie jakie są. Albo firmy które robią rewelacyjne repliki historyków ale ceny są dla przeciętnego Polaka zabójcze. Sam myślałem o MP40 albo Kar98 (uważam, że StG nie powinno być za dużo), ale w tym pierwszym praktycznie nic się nie da zmienic/poprawić bez przebudowy niemal całej repliki, ta druga albo droga, albo chińska wersja na łuski które kosztują więcej niż "ostre" naboje. Quote Link to post Share on other sites
wroobelchannel Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Od czego są customy (mam na myśli mausa) ? :P Quote Link to post Share on other sites
wania56 Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Temat już chyba brnie bardziej w kierunku : Najbardziej grywalna replika historyczna :P MP40 da się niedużymi kosztami znacząco poprawić. Ale wracając do STG: Czy ktoś orientuje się czy oryginalna mufa z ostrego, w której montowana jest kolba pasuje do wersji ASG? Chodzi mi przede wszystkim czy nachodzi na korpus repliki bez większego luzu? Quote Link to post Share on other sites
SturmFJ Posted February 19, 2013 Report Share Posted February 19, 2013 Nachodzi na korpus i to nawet z oporami (w zależności od stanu mufy trzeba się czasami pobawić trochę pilnikiem), może być problem z ułożeniem się otworu na pin w korpusie repliki i mufie (mufa nie będzie dochodziła do końca). Tutaj uwaga, które być może uratuje komuś replikę - mufa w replice, w miejscu gdzie przechodzi przez nią pin, ma w środku płaskie ścianki na całej swojej długości. W mufie oryginalnej w miejscu tym jest wgłębienie (z racji tego, iż oryginał był tłoczony) i po nałożeniu mufy z założoną już kolbą na replikę może się zdarzyć, że mosiężna rurka, która siedzi w korpusie repliki (w miejscu, gdzie przechodzi pin) przesunie się w ten otwór a, biorąc pod uwagę ciężkie spasowanie korpusu repliki z oryginalną mufą, może to załatwić replikę (nie samo to, ale próby przesunięcia rurki na jej miejsce - po tych zabiegach tylna część komory spustowej, która jest jednym z 2 punktów spinających replikę w całość, będzie najpewniej pęknięta). Wszystko to z własnego doświadczenia - tak załatwiłem swoje pierwsze StG Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Sturm, a orientujesz się, czy magi do MP7 innych firm też nadają się do przeróbek? Quote Link to post Share on other sites
SturmFJ Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Przyznam, że nie mam pojęcia - dla mnie 100-tka pojemności była najbardziej pasująca, nigdy w sumie nie myślałem nawet próbować montażu innych jak midy MAGa. Najgorzej że u nas, oprócz 50-tek Marui (http://szpej.info/search?q=MP7&cat=9&search=Szukaj), nie ma niczego dostępnego w tej materii. Można jedynie ściągać z za granicy - midy MAGa są w tej chwili dostępne na eHobbyAsia i UnCompany. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Szpej.info niestety jest trochę słabo zaktualizowany. Z tego co znalazłem dostępne są właśnie 50tki Marui i 20tki Stara (na Capri ASG), ale poluję na używki choćby celem próby przeróbki. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted February 24, 2013 Report Share Posted February 24, 2013 Czy ktoś się bawił w oksydowanie repliki na zimno, na przykład za pomocą specyfików dostępnych na allegro? http://allegro.pl/oksyda-na-zimno-czernienie-aluminium-50-ml-i3051559647.html Jak wynika z opisu nadaje się do czernienia stopów aluminium, ale czy efekt jest warty zachodu? Quote Link to post Share on other sites
SturmFJ Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 (edited) Tu masz ogólnie gigant temat o Sturmgewehr'rze, odpowiedzi na większość pytań (w tym też odnośnie specyfików do czernienia: http://www.ww2airsof...6310&hilit=mp44 Ja od siebie polecam wełnę stalową granulacji 0000 - trochę wprawy i możesz osiągnąć dowolny efekt: od lekkiego czarnego matu do głębokiej oksydy z połyskiem Edited February 25, 2013 by SturmFJ Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Dzięki Sturm! Quote Link to post Share on other sites
wania56 Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 (edited) Tak jak napisał Sturm - wełna stalowa i do dzieła. Ja po przetarciu użyłem jeszcze farby metalizującej Humbrol Metal Cote i znów przecieranie. Na koniec trochę sztucznej rdzy i efekt jest taki: Edited February 25, 2013 by wania56 Quote Link to post Share on other sites
Ukaosek Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Szczotka na flexie i resztki farbek po modelach i wfb ( uwaga na ścieranie maga bo jest ze stali i lubi potem łapać rdzę ) Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Aż dziw bierze jak wiele można osiągnąć przy niewielkich nakładach i sprycie- ukłony szanownym kolegom! Quote Link to post Share on other sites
TomekCK Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Nie chciałbym zaśmiecać forum, więc odświeżę trochę temat. Mam pytanie czy, któryś z forumowiczów miał styczność z repliką STG firmy Quality Power? Jak ma się do tego co przedstawia ta sama replika AGM-u? I chyba najważniejsze pytania czy dostępne są gdzieś magazynki? Z góry dziękuje. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 (edited) Jeśli wierzyć ehobbyasia i zagranicznym forom to producentem jest AGM, a przynajmniej jest to dokładna kopia - za zdjęciach też wygląda podobnie. Edited January 15, 2014 by Dziećka Quote Link to post Share on other sites
TomekCK Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Dziękuje za odpowiedź. Rozumiem że problemu z kompatybilnością magazynków nie będzie? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Pomocy :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim: Jak do STG44 zamontować dedykowany pas nośny :icon_question: Quote Link to post Share on other sites
Ukaosek Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 (edited) Przeciągasz cały pas przez oczko na lufie, następnie w drugą stronę przez metalową klamerkę na pasku, końcówkę paska przeciskasz przez lufę i blokujesz z drugiej strony knopikiem. Pas regulujesz koło lufy przesuwając go przez metalową klamrę i blokując na taką długość jaką chcesz. Poszukaj zdjęć w necie, widać dobrze często jak to ma wyglądać. Edited August 12, 2014 by Ukaosek Quote Link to post Share on other sites
pistole35 Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Stokrotne dzięki Koledzy. To takie proste, gdzie ja miałem oczy... :icon_cry: Quote Link to post Share on other sites
werwolf312 Posted May 10, 2015 Report Share Posted May 10, 2015 Więc mówicie że nie montowano celowników ZF. Proszę bardzo:Zdjęcie niemieckiego żołnierza wykonane w 1944 lub 45' roku. Front wschodni. Co ciekawe żołnierz ten ma mundur m36 lub przerobiony.Tutaj natomiast orginalny! karabin MKB42 z celownikiem z serii zf. Uprzedzam pytania Nie nie jest to STG44, to jest jego ojciec. Wyprodukowany w bardzo małej ilości. Mi z wyglądu bardziej przypomina fg42. Quote Link to post Share on other sites
Sepp Posted May 10, 2015 Report Share Posted May 10, 2015 Zdjęcie Soldata nie pochodzi z frontu, tylko z prób poligonowych. ten sam Landser pozuje także z innymi giwerami, a bluzy M36 w oddziałach tyłowych pod koniec wojny, to nie były pojedyncze przypadki. Co do użycia STG`ów z fają ZF4 na froncie, to dobry przykład jest w książce Albrechta Wackera "Snajper na Froncie Wschodnim". Akcja dzieje się na przełomie kwiecień/maj 1945 r.: (...)do anachronizmów można było zaliczyć fakt, że na froncie pojawiało się nagle uzbrojenie i wyposażenie, o którym wcześniej można było jedynie miesiącami marzyć. (...)ściągnięto również kompanię strzelców wyborowych SS(...)Wszyscy posiadali karabiny samopowtarzalne model 43 z czterokrotnie powiększającym celownikiem optycznym(G43 z ZF4). Dwóch z nich dysponowało nawet w pełni automatycznym karabinem szturmowym model 44(StG 44), na których zamontowano takie same celowniki optyczne jak na pozostałej broni.(...)". Pewnie takich przypadków było bez liku na koniec wojny, ale to nie znaczy, ze STG 44 z optyką był wprowadzony do oddziałów liniowych równocześnie ze standardowym. Na drugim zdjęciu MKb 42 posiada ZF 41(taki protoplasta kolimatora), który bardziej pasował do tego typu broni. Przy okazji - miałem w ręku kilka egzemplarzy MKb42 i FG42(z niektórych nawet strzelałem), ale może jestem głupi, bo oba typy broni są podobne do siebie jak... butelka piwa z puszką piwa. Masz może jakieś wiarygodne źródło - zdjęcie, film, opis w książce ze wspomnieniami? Pewnie nie tylko ja chciałbym to zobaczyć. Nie chodzi mi o wyszydzanie, ale powyższy post to chyba kolejna prowokacja, jakich na forum już kilka było? Na to chyba wygląda, choćby nieprawidłowa pisownia nazw broni(czasem naprawdę wystarczy napisać źle jedną literę z małej, lub dużej litery, a wtedy chodzi zupełnie o co innego) Quote Link to post Share on other sites
ashigara Posted May 10, 2020 Report Share Posted May 10, 2020 Witajcie, Tak prezentuje się mój Stg44 AGM po zamontowaniu celownika ZF4 i zabiegu postarzania. Z oczywistych względów nie nadaje się do rekonstrukcji (rączka, selektor, kolba...) ale na potrzeby ASH będzie ok. Ostatnie zdjęcie przedstawia oryginał z US Ordnance Museum. Quote Link to post Share on other sites
Sepp Posted May 10, 2020 Report Share Posted May 10, 2020 Sam przerabiałeś magazynek? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts