-=speedy=- Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Szkielet spokojnie wytrzyma, przydałoby się wymienić silnik (np. Tornado F1), głowice tłoka na wentylowaną łożyskowaną, Cylinder typ 2 Chromowany, Spręzynkę na Guardera sp130, oraz lufe precyzyjną na Prometheus, KM-Head lub z tańszych to PDI Raven, Guarder. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Nie brać silników Tornado bo to paście, zębatki na nich są miękkie jak lizaki chupa chups... Jeśli szukacie silnika to z czystym sumieniem polecam JBU, Guarder Infinity, G&G. Quote Link to post Share on other sites
-=speedy=- Posted April 1, 2013 Report Share Posted April 1, 2013 Silniki tornado są bardzo dobre, ale masz rację jeśli chodzi o zębatkę bo faktycznie jest beznadziejna. Jak miałem wcześniej Tornado, zanim zmieniłem na magnuma, był bardzo dobry, ale była zmieniona zębatka silnikowa na shs (koszt zębatki nie jest wysoki, bo wynosi tylko 12zł za zębatkę także psie pieniądze). Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 1, 2013 Report Share Posted April 1, 2013 Ciekawe rzeczy piszrsz, Tornado to dobre silnik. Joke, sa tak wyzylowane a i magnesy slabe. Porownywalem juz 3silniki GFC z moim JBU . Na JBU mam wyzszy rof o 4rps od kazdego gfc przy takiej samej konfiguracji repliki i zasilaniu... Quote Link to post Share on other sites
-=speedy=- Posted April 1, 2013 Report Share Posted April 1, 2013 Może trafiłeś na jakieś wadliwe, albo mi się trafił jakiś lepszy. W mojej aktualnej konfiguracji silnik był bardzo dobry jak na swoją cenę, gdyż dawał 3rps mniej niż mój aktualny silnik systema magnum. Widocznie to loteria. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 1, 2013 Report Share Posted April 1, 2013 Loteria bym raczej tego nie nazwał. Trzy silniki kupione w różnych odstępach czasu... Zgodziłbym się gdyby te silniki przyszły w jednym sorcie. Quote Link to post Share on other sites
Bośniak Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 Witam Panowie, Zamierzam nabyć KWA M4 A1 CQR MOD 1. Wewnątrz siedzi GB 2 gen. Niestety w porównaniu do klasycznego GB ze znanych nam replik, KWA wrzuciło w nim nieco inny cylinder, wynikiem czego replika daje nam poniżej 350 fps(zabieg celowy, bo replika jest przeznaczona do cqb). Chciałbym z tej repliki uczynić sprzęt przydatny w terenie otwartym, czyli 400+ fps. Z tego co się zdążyłem dowiedzieć, to wymiana cylindra na typ 1 lub 0.5 od kwa załatwi sprawę. Niestety cylindry te nie są już dostępne na stronie producenta. Moje pytanie brzmi: możecie polecić jakieś sprawdzone cylindry z GB 2 gen KWA? (dodam jeszcze że lufa ma 395 mm dl) Widzę że kilka osób pytało o replikę KWA CQR. Jestem jej posiadaczem m4a1 kwa cqr mod1 od pół roku, więc moge podzielić się skromnym doswiadczeniem. Kupiłem ja jeszcze w stanach zwabiony niską ceną(199 $),ale nie różni się chyba niczym od tego co oferują obecnie polskie sklepy. Replika w stoku miała ok 350 fps. Cechą charakterystyczną jest cylinder z otworem wentylacyjnym w połowie długosci i dziwnie wyprofilowana gumka hop-up (zaglądając do komory hopa widać na gumce "ząbki" ;). Tak więc aby zrobić z tego replikę "do lasu" minimalnym kosztem, wymieniłem cylinder na inny mosiężny typ 1(zdaje się że z repliki jg- kupiony na alledrogo za 5 pln,), i chińską sprężyne 120 wyciągnięta ze stokowej cm 048. Trzeba było tylko lekko rozciągnąć pod ciepłą wodą, o-ring głowicy tłoka, aby nadal była strzykawka. Pozatym trzeba było wymienić gumkę, bo stockowa w tej serii niestety radzi sobie chyba tylko z kulkami 0.2 przy 350 fps. Wsadziłem zieloną g&g. Replika ma stabilne 450 fps i konkretny zasięg. Mysle że na sp 120 guardera było by ca 10 fps więcej. Na lipo 7,4 nie trzeba nic więcej. Poźniej dołożyłem jeszcze mosfet(samoróbka) i lipo 11,1. Silnik się troszke grzeje przy dłuższej serii. Plastikowy lower okazał się całkiem solidny. Metalowy lower reciver można dokupić przy odrobinie szczescia. W pro shopie kwa jest od dłuższego czasu niedostepny. Ja znalazłem go w sklepie internetowym z Alaski ;) Pozdrawiam Bosniak Quote Link to post Share on other sites
jedi1984 Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 (edited) Witam wszystkich mam pytanie może coś pomożecie zwłaszcza osoby doświadczone w tuningu kwa m4a1 licencja colt. Replika ma roczek i mały przebieg to co było zmienione to gumka lufa na jbu i sprężyna na120 shs wynik 460fps. I teraz opis problemu gdy zakupiłem mid capy, cyma, boya, socom ger lancer i kiedy załaduję do magów kule np 100szt na 190możliwych w socom ger kulki pakują się po dwie i karabinek pluje a nie strzela na pare metrów albo wogóle nic. Problem z podawaniem. Oddałem do serwisu który zajmował się wymianą sprężyny i podkręcił na 460fps, została wymieniona dysza na shs fakt lepiej podaje ale spadek na 420fps 430fps czasem po serii 450 co jest? Edited April 6, 2013 by jedi1984 Quote Link to post Share on other sites
SowaQ Posted April 7, 2013 Report Share Posted April 7, 2013 (edited) KWA M4 A1 CQR MOD 1 - proszę o opinię 1. Modyfikacja ma na celu +- 500 fps - Lufa Promyk 6.03 300mm (stok 273mm) - Gumka HU od Systema czarna (z zielona jest za duża) - Cylinder SHS Typ 0 (tu nie ma mowy o zmianie) - Tłok SHS Ale ... 15 zębów metalowych czy 14?, 19? takie znalazłem. - Sprężyna Guardera M130 - Silnik stok + Lipo 11,1 lub Silnik Tornado F2 High Speed - długi + 7,4 (już mam :( ) 2. Co sądzicie o SHS - Zintegrowany zespół cylindra V2 typ 0 ? 3. Zdecydować się na metalową komore HU ? 4. Gdzie znajdę Promyka dostępnego w normalnej cenie ? Edited April 7, 2013 by SowaQ Quote Link to post Share on other sites
-=speedy=- Posted April 7, 2013 Report Share Posted April 7, 2013 (edited) 1.Cylinder daj typ 2 lub daj dłuższą lufę. Tłok weź 14 zębów stalowych. Sprężynkę guarder'a sobie odpuść bo jest teraz z nimi różnie. Ja osobiście zakładam przejściowo sprężyny element'a, czekając aż sprawa się wyjaśni z guarder'em. Silnik weź tornado lepiej, jest lepszy od stock'a. 2. Nie ma sensu go kupować gdyż na połączeniu głowicy cylindra z cylindrem praktycznie nigdy nie ma nieszczelności. 3.Nie wymieniaj komory HU w KWA, bo ta jest megaaaa szczelna. 4.http://www.airsoftarmory.pl/ albo np. http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/ Edited April 7, 2013 by -=speedy=- Quote Link to post Share on other sites
SowaQ Posted April 7, 2013 Report Share Posted April 7, 2013 Silnik Tornado F2 High Speed - długi + 7,4 da rade z sprężyną 130, lub czy jest jakiś silnik który uciągnie to w takiej konfiguracji przy Lipo 7,4 Quote Link to post Share on other sites
SowaQ Posted April 10, 2013 Report Share Posted April 10, 2013 Dla lepszego rozeznania w temacie silników i pytania powyższego : http://www.airsoftcommunity.it/recensioni/accessori-asg/67-gear-box-e-componenti/982-gfc-tornado-motors Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted April 11, 2013 Report Share Posted April 11, 2013 Ja tam na silnik Tornado nie narzekam . Przemielił 10 kg kulek na 140 i auto i nic nie padło. Prawdą jest że zębatka jest z nie najlepszego materiału i się zużywa szybciej niż w JBU . Obecnie silnik lata po wymianie zębatki na 150 i jak dla mnie jest ok. Plusem jest też niższa cena. Quote Link to post Share on other sites
Hobbit Posted April 20, 2013 Report Share Posted April 20, 2013 Mam pytanie, czy komora do m4 w standarcie TM pasuje do KWA ? Quote Link to post Share on other sites
Afrati Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Gdyby ktoś szukał informacji na temat replik KWA, to nasza strona powoli staje się swego rodzaju "kompendium wiedzy" z tego zakresu. Najnowszy artykuł: http://pingwiny.org/zwierzenia-posiadaczy-to-juz-roczek-kwa-a-realne-uzytkowanie/ Quote Link to post Share on other sites
Tomek0117 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Czy do tej repliki http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=4783 bez problemu można zamontować komorę hop up firmy King Arms? Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 (edited) KWA posiada dwuczęściową komorę, King Arms jest jednoczęściowy. Zamontować można, ale z tego co mi wiadomo to potrzebna jest modyfikacja dolnego body i nie jestem pewien czy stockowa dysza by współgrała dobrze z komorą KA z racji swojej wypustki na grzbiecie. Więc nie widzę, sensu wymieniać komory w tej replice, bo połączenie komora --> dysza jest dość szczelne. Pozdrawiam Kocur ;) Edited May 1, 2013 by Across321 Quote Link to post Share on other sites
Tomek0117 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Jakie metalowe body możenie mi polecić(jak najtańsze), ponieważ nie jestem za bardzo przekonany do tego z polimeru. Dużo pracy jest z dopasowaniem body do gearboxa kwa? Quote Link to post Share on other sites
Marcin_Modzel Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Miałem przez chwile gb KWA w body CA + komora CA. efekt słaby. Quote Link to post Share on other sites
Pikus97 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Witam wszystkich zaangażowanych w ten temat :) Na ostatniej strzelance popsułem sobie kolbę w SIG'u 552 JG, nowa kosztuje ~ 180zł... Z racji że jestem 3-cim właścicielem, a nie wiadomo ile replika już zjadła kompozytu to nie mam zamiaru włożyć xxx kasy. Poważnie zastanawiam się nad kupnem M4/M4A1. Zaprzyjaźniony spec od replik doradził mi: KWA, Classic Army, G&P. Szperając po necie wyczytałem, że to jednak KWA jest(zdaniem większości) najlepsza. Czytając te artykuły o problemach KWA, zacząłem się bać, że jak się za długo będę zastanawiał to zostaną mi tylko używki tej firmy. I tu rodzi się moje pytanie : Jaki model pod tuning do 450 fps ? I gdzie taki mogę kupić ? Znalazłem: http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=4783 Ale czy to długo wytrzyma na 450 fps ? Mam zamiar wymienić: - cylinder - sprężynę - gumkę HU Wystarczy ? Powiedzmy wstępnie, że mam ~1000 zł (cena się może podnieść o kilka stów, o ile? - nw) Quote Link to post Share on other sites
maciu Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 lower receiver wykonany z polimeru Wymień: tłok, sprężyne m120, gumke hop-up i nawierć głowice tłoka. Cylindra nie musisz wymieniać. Na m120 ( koło 450 fps) wytrzyma naprawdę bardzo długo. Quote Link to post Share on other sites
Pikus97 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Czyli ta replika jest wystarczająca ? Quote Link to post Share on other sites
maczo007 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Komuś już pękł korpus w tej serii replik z korpusem z tworzywa. Kilka postów wyżej to było. Decyzja należy do Ciebie. Quote Link to post Share on other sites
Pikus97 Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 Czytałem. Jestem na strzelankach 1/2 razy na miesiąc przy czym traktuję replikę jak kruche ciastko :P Także jeżeli to jest wytrzymałościowo takie samo albo lepsze niż chiński plastik to nie ma źle u mnie. Chodzi mi tylko czy GB długo wytrzyma, jeżeli - tak. To biorę. Jednak bardziej mi się podoba M'ka z chwytem transportowym. Quote Link to post Share on other sites
bronix Posted May 2, 2013 Report Share Posted May 2, 2013 Gb w KWA to element najmniej awaryjny w replikach tej firmy ,nawet po tuningu mocowym więc skupiłbym się na body .Najlepszy polimer nie wytrzyma tyle co metal body KWA . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts