Yahalom Posted June 24, 2014 Author Report Share Posted June 24, 2014 One są konstrukcyjnie bardzo podobne, ten z Lublińca ma prawdopodobnie wszyty ostry rzep na wewnętrznej stronie (co ma stabilizować pas). Po za tym małym niuansem, to myślę, że trzeba się kierować przede wszystkim albo sympatią do któregoś z MIWO, albo obiegową opinią, albo... ceną czy dostępnością oczekiwanego koloru ;) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 OK, dzięki, decyzja podjęta - Praszka... :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 One są konstrukcyjnie bardzo podobne, ten z Lublińca ma prawdopodobnie wszyty ostry rzep na wewnętrznej stronie (co ma stabilizować pas). Ma, ma. Strasznie wkurza przy przeciaganiu pasa z rzepem... Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Może mnie ktoś oświecić, po co w tych pasach palsy są naszywane z odstępami? Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Co do szelek wszystko zależy od obciążenia dasz dużo i będzie spadał pas to dokupisz szelki. Admin, aby przeciągnąć pas wewnętrzny na zewnątrz pokrowca na pas. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Wiciok: z dwóch powodów. Ważniejszy z nich to możliwość montażu ładownic lub kabur kydeksowych, które nie zawsze mają możliwość przypięcia do MOLLE, ale są przystosowane do pasów 1,5-2-calowych. Druga - o wiele mniej ważna - to łatwiejsze profilowanie pasa na ciele, łatwiej pas się "okręca" wokół ciała, nie marszczy się materiał i go nie przeciąża. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 (edited) Dobrze wiedzieć, cenna informacja. Co do szelek wszystko zależy od obciążenia dasz dużo i będzie spadał pas to dokupisz szelki.(...) No to nie będzie problemu, bo na pasie mam "I linię" (pistolet, trzy ładownice pistoletowe i małą kieszeń M.C.S.), jeśli dotąd sam pas nie zsuwał mi się, to z podkładem chyba też nie będzie. Edited June 24, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Raczej małe szanse, co nie zmienia faktu, że wolę profilowane pokrowce zamiast prostych, bo lepiej układają się na ciele. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 No to nie będzie problemu, bo na pasie mam "I linię" (pistolet, trzy ładownice pistoletowe i małą kieszeń M.C.S.), jeśli dotąd sam pas mi nie zsuwał się, to z podkładem chyba też nie będzie. Tym bardziej. Pasy z comfortpadami można zacisnąć mocniej, bez straty wygody. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 Szkoda tylko, że przez te wycięcia marnuje się całkiem sporo miejsca, którego w pasach modułowych i tak nie ma za wiele, szczególnie jeśli ktoś ma mały obwód w pasie. Rozwiązanie specopsa jest imho o wiele lepiej przemyślane: Pytałem, bo rozglądam się powoli za jakimiś pasoszelkami, niestety znalezienie jakiejś kontrukcji, która w maksymalny sposób wykorzystuje dostępne miejsce, a będzie w znośnej cenie graniczy z cudem. Skończy się chyba na tym, że zamówię u Bombla coś "mocno inspirowanego" specopsem, ewentualnie hybrydę SPECOPSa i TCP (taśmy naszywane jak w specopsie, kształt jak u Praszki). Chyba, że macie jakieś inne propozycje, to będę wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 (edited) Marnuje, nie marnuje. Na takie rozwiązanie bez tekloka (jeśli ktoś pomyślał), kombinowanego adaptera albo zabawy trytykami nie wciągniesz customowych kajdeksów. Edited June 26, 2014 by shardac Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 28, 2014 Report Share Posted June 28, 2014 W wykonaniu jak w miwo na pewno marnuje. TT czy tam inne Currahee jakoś potrafiło pozszywać to wszystko nie zostawiając tyle zapasu, że pół palsa by się zmieściło. Co na cały pas daje 1-2 ładownice więcej. Niestety trochę dobija mnie cena, szczególnie w Currahee, natomiast pas TT, pomijając już cenę jest dla mnie trochę za szeroki jak na 2/(3) palsy. Quote Link to post Share on other sites
Spoon Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 (edited) Cześć Aktualnie jestem na etapie konfiguracji swojego oporządzenia i wybór padł jak do tej pory na Condor Ronin (http://www.condorout...ondor-MCR7.aspx) Moje drobne zastrzeżenie budzi jednak fakt, że oporządzenie wykonane jest z Nylonu 600D, a nie 1000D lub Cordury (stosunek cena/wytrzymałość nie powala). Wg mnie plusami tego zawieszenia jest fakt, że są to dosyć solidnie zaprojektowane pasoszelki (mimo nazwy chest rig), z możliwością rozmieszczenia oporządzenia po bokach, w taki sposób, że mam względnie wolny przód (umożliwia to położenie się w razie potrzeby). Wiem, że względnie podobne są pasoszelki PSTG - Thor i te już są z Cordury, lecz może być chyba problem z dostępnością (aktualnie ktoś na WMASG sprzedaje). Ktoś jest w stanie doradzić jakiś podobny zestaw, cechujący się wytrzymałością w rozsądnej cenie ? Edited June 30, 2014 by Spoon Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 To jest split chest, a nie pasoszelki. Quote Link to post Share on other sites
Spoon Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 (edited) To jest split chest, a nie pasoszelki. Proszę w takim razie, aby moderator poprawił mój błąd - jeśli to możliwe, zdanie powinno brzmieć : "Wg mnie plusami tego zawieszenia jest fakt, że jest to dosyć solidnie zaprojektowany split chest rig, z możliwością rozmieszczenia oporządzenia po bokach" Funkcjonalność jest podobna do pasoszelek PS Tactical Gear - Thor. Może ktoś umie polecić jakiś inny produkt o podobnej funkcjonalności ? Edited June 30, 2014 by Spoon Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 bierz thora. caly swoj szpej mam od pstg i jest wart ceny (i czekania tez :-D) Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 (edited) Witam, mam zagwozdkę, którą mam nadzieję koledzy z wmasg mi pomogą rozwiązać. Otóż mam split chesta wykonanego przez PSTG. Jest to Chest ze zdjęcia: https://fbcdn-sphoto...014360299_n.jpg Dotychczas bawiłem się SAW gunnera ale teraz zostaje RTO, zatem wracam do M4. Elementem jest wyposażenia jest naturalnie radio z długą anteną. Muszę teraz upchnąć 3 ładownice M4 niestety antena mi przeszkadza pod pachą. Czy mi pomożecie? Schemat przedstawiający rozwiązanie: Drugi mój pomysł na rozłożenie kieszeni: Edited June 30, 2014 by Filip7370 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 1, 2014 Report Share Posted July 1, 2014 (edited) Piszesz, że w pierwszej wersji antena przeszkadza Ci pod pachą, a czy nie obawiasz się, że w drugiej - gdy przykucniesz będzie Cię dziobać w oko albo smyrać za uchem? Moim zdaniem rozwiązaniem byłoby zamocowanie radia ponad panelem, na szelce ale tam nie masz palsów. Najlepszym rozwiązaniem będzie przymiarka. Pokombinuj i zastosuj takie, które będzie Ci lepiej pasować. :icon_wink: Edited July 1, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 1, 2014 Report Share Posted July 1, 2014 Z mojej praktyki - bo też mnie długa antena od Navcomma smyrała pod okiem - puść antenę po szelce chesta. Jeśli masz tam PALSy - to pod PALSami, jeśli nie, to skombinuj opaski gumowe (u mnie są to opaski wycięte ze starej dętki rowerowej, ale akurat tego rozwiązania nie polecam - guma za twarda i marszczy mi szelkę). Oczywiście mówimy tu o niedużej radiostacji ręcznej. Jak antena ma być naprawdę długa, to zdecydowanie sugeruję radio w plecaku. Nawet Clansmana 349 czy SEM 52 wolałbym nosić na plecach, choć dedykowane pokrowce przewidywano do noszenia na szelce oporządzenia. Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted July 1, 2014 Report Share Posted July 1, 2014 Dowcip taki że w w miejsce wewnętrznych kieszeniu do eMki miałem 2 100 round pouche z drugim boxem i narzędziami. Bardzo mi odpowiadało, bo jestem gruby i antena była daleko. To miejsce mi odpowiada. Dziwi mnie tylko czy nie pojawi się coś przeciwko umieszczeniu radia pomiędzy magami. Do ostatniej ładownicy dosięgam bez problemu. Niestety na radio na szelce nie pozwala to iż używam PTT z headsetem. Na tym pasku one są i mnóstwo kabli, które jakoś upchnąłem. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 1, 2014 Report Share Posted July 1, 2014 Wybacz, ale wyrażasz się tak, że kompletnie Cię nie zrozumiałem. Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted July 1, 2014 Report Share Posted July 1, 2014 Wybacz, starałem się odpowiedzieć wszystkim na raz. Otóż po kolei. Wcześniej miałem dwa 100 round pouche po wewnętrznej stronie paneli, też mają rozmiar 2x3. Config b powoduje że radio jest w tym samym miejscu, co wbrew Waszemu ździwieniu odpowiadało mi. Jak już wspomniałem jestem gruby zatem antena lata sobie, co mi nie przeszkadza. Ciekawi mnie czy umiejscowienie radia pośrodku magazynków nie nastręczy jakiś innych problemów. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 1, 2014 Report Share Posted July 1, 2014 (edited) Najlepiej sam określ to doświadczalnie. Nikt Ci tego nie powie. Mnie jest najwygodniej gdy mam wszystkie magazynki z przodu, pod ręką, a wszystkie inne kieszenie po bokach. Radio noszę na szelce, dość wysoko. Układ oporządzenia trzeba wypróbować samemu, tak żeby było jak najwygodniej, co nie znaczy, że drugiej osobie, nawet o takiej samej budowie ciała i sylwetce będzie pasował taki sam układ. Edited July 1, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 10, 2014 Author Report Share Posted July 10, 2014 MIWO Praszka TPPO vs. MIWO Lubliniec Pas Operacyjny Skupię się na różnicach - ML PO posiada wyraźnie grubszą wkładkę piankową (to na plus), pionowe przelotki w niektórych miejscach (również plus), fajniejsze regulatory przy dopięciu szelek i... podszycie rzepem, co jest GIGANTYCZNYM minusem... Tyle czasu poświęciłem na walkę z ułożeniem pasa, że już więcej nie mam siły :teeth: Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 11, 2014 Report Share Posted July 11, 2014 Niedawno nabyłem ten podkład Miwo Praszka. Uważam, że jedynym minusem są nieco zbyt duże przerwy między parami przelotek. Generalnie pas jest doskonałym rozwiązaniem first line. Noszę na nim obecnie folder, kieszeń M.C.S. i kaburę. Zamierzam dokupić "jedynkę" strzelecką. Do tego celu jest w pełni wystarczający i wygodny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts