morf420 Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Witam, obiecałem więc wrzucam post na temat zabawki, nad która ostatnio pracowałem. Sami oceńcie efekty. Trochę opisu technicznego. Do wykonania konwersji użyłem cylinder - zwykła aluminiowa, polerowana wewnętrznie. Tłok z SWD stockowy , z lekko spiłowaną głowicą i mniejszym oringiem Lufa - Stock z SWD bodajże 500mm Komora hop up dorabiana :icon_biggrin: Reszta jak widać na filmiku / zdjęciu Jedyne co mnie bardzo zaskoczyło, to zasięg w porównaniu do fpsów. Jak powszechnie wiadomo, nie jest on liniowy, lecz tu bardzo wykroczył poza skalę. Na chronometrze UFC pokazało 260-270 fps, co jest niemożliwe. Zasięg sięga granic 50-60 metrów a prędkość kulki jest porównywalna do kulki wystrzelonej z cymki 048 posiadającej ~400 fps. Wydaje mi się że to zasługa długiego cylindra (45cm) PS. Przepraszam za film kręcony w pionie (mam ułomnego kolegę :teethh: ) https://youtu.be/hPP84MSbBXg Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Zajebiste. szkoda, że się sam nie przeładowuje. Próbowałeś zamontować celownik laserowy zielony? Wtedy, jeżeli celność jest dobra, to byłaby to genialna maszynka na średni dystans. Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted June 23, 2015 Author Report Share Posted June 23, 2015 Risy są u góry, celownika niestety nie posiadam, też wpadłem na ten pomysł lecz wydatek nie mały na dobry green laser. Co do automatycznego przeładowywania hmm... może dałoby się w jakiś sposób to rozwiązać, pomyślę nad tym :D Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Bardziej to przypomina śmigło niż łuk...:D Jak ja bym chciał coś takiego zobaczyć na strzelance :D Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Teraz można robić reko Rambo :) a pomysł zajebisty :D Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Następna będzie kusza z 600FPS? Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Na kuszę trzeba mieć pozwolenie. Quote Link to post Share on other sites
BlackShaman Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 (edited) Sam myślałem na łukiem lecz wystająca rurka trochę zdawała mi się dziwna. Co innego kusza z krótką lufą,magazynkiem od wariorra i zespołem spustowym. Mimo to sam chyba se zrobię coś podobnego :] Jako,że lubię robić sobie roboty pokombinować można z łukiem bloczkowym +10 do wyglądu :icon_razz: Edited June 23, 2015 by BlackShaman Quote Link to post Share on other sites
szczyp Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Jeżeli będzie działać jak ten powyższy łuk to z technicznego punktu widzenia kuszą nie będzie. Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted June 23, 2015 Author Report Share Posted June 23, 2015 Mimo to sam chyba se zrobię coś podobnego :] Jako,że lubię robić sobie roboty pokombinować można z łukiem bloczkowym +10 do wyglądu :icon_razz: Nie do końca, Ramiona a dokładniej bloczki w łuku bloczkowym dają energię, więc by mieć jakąkolwiek siłę naciągu musisz naciągnąć ramiona do samego końca by bloki załapały. A co za tym idzie musisz mieć na tyle długą strzałę i długi cylinder, co przekłada się na to że łuk będzie nie wyważony i cylinder bedzie bardzo z przodu wystawać co zmniejszy komfort użytkowania. :( Następna będzie kusza z 600FPS? Mega sie jaram kuszami ale używając kuszy szybkostrzelność spada o jakieś 70% :< A co do legalności to nie mam pojęcia, zwykła na bank w polsce zabroniona a z konwersją to bóg jeden wie :D Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Mega sie jaram kuszami ale używając kuszy szybkostrzelność spada o jakieś 70% :< Nie widziałeś kuszy, która miała magazynek i system szybkiego ładowania? Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted June 23, 2015 Author Report Share Posted June 23, 2015 Nie widziałeś kuszy, która miała magazynek i system szybkiego ładowania? Nie O.o to troche tak jakby do łuku zrobić magazynek na strzały :D Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 morf widzę, że wrzuciłeś foto :D Świetny system podawania kulek, prosty, skuteczny. A co do bloczka, mam takowy i jest jeden problem, energia cięciwy. Trzeba by mieć dobre sprężenie i tłumienie w cylindrze by ramion od zbyt gwałtownego odpuszczenia nie uszkodzić. Kto strzelał z bloczka ten wie co może zrobić pusty strzał. Do Hoyta tego nie wstawię (za mocny 70 funtów), ale może jakiegoś używanego z małą siłą ? czemu nie :P Tak czy siak 11/10 morf ! Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted June 23, 2015 Author Report Share Posted June 23, 2015 Ukesu, hmm szczerze to o bloczkowych łukach wiem tyle co wyczytałem w internecie jakiś czas temu. ALE, w mojej konwersji wewnątrz kolanek i rurki doprowadzającej powietrze do dyszy jest od 8 do 10mm średnicy, czasem przy mocniejszym naciągnięciu i zastosowaniu krótszej cięciwy tłok przy końcu cylindra bardzo wyhamowuje ponieważ powietrze nie nadąża przepływać. Więc myślę, że gdyby zmienić przewody 8 i 10mm na 6mm, siła strzału by nie spadła a efekt pustego strzału, o którym wspominałeś nie stanowiłby już CHYBA problemu :D Tak głosi teoria, a jak pewnie dobrze wiesz, często teoria mało ma wspólnego z praktyką :D Tylko swoją droga czy 70lbs to nie za dużo? :D Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 (edited) 70lbs bo taki mam a i tak już za "lekki" dla mnie :icon_razz: Ale, to co mówisz ma sens, może poduszka powietrzna by wyhamowała efektywnie ? Hmmm pomyślimy :D Edited June 23, 2015 by Ukesu Quote Link to post Share on other sites
Evan Kenobi Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Świetna zabawka. Zapewne replika tego: Wybaczcie offtop :D Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 24, 2015 Report Share Posted June 24, 2015 Nie O.o to troche tak jakby do łuku zrobić magazynek na strzały :icon_biggrin: Proszę bardzo: Poszukaj w googlu pod hasłem kusza chińska. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted June 24, 2015 Report Share Posted June 24, 2015 Kiedyś sam miałem plany (w głowie) czegoś takiego. Lecz skończyło się na planach. U mnie jednak cylinder stanowiła by cała lufa wewnętrzna, w niej tłok. Długa droga by była, więc bloczkowi także by się nadał. Gumka naciągnięta na lufę. Magazynek zamontowany obok łuczyska, grawitacyjny. Quote Link to post Share on other sites
BlackShaman Posted June 24, 2015 Report Share Posted June 24, 2015 morf420 dobrze mówisz,że bloczki są odpowiedzialne za energię. W tym łuku ramiona są sztywniejsze co przekłada się na siłę strzału,a bloczki pomagają w ich naciągnięciu. Poza tym można zastosować majdan o innym profilowaniu co spowoduje,że cięciwa będzie równie blisko chwytu? jak w przypadku nie napiętego łuku klasycznego. Tak mi się przynajmniej zdaje. Najlepiej by było zmontować i sprawdzić. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted June 24, 2015 Report Share Posted June 24, 2015 Fajny koncept do ASG. Do bloczkowych są od dawna takie dodatki, ino że dla farbiarzy. :) Quote Link to post Share on other sites
BlackShaman Posted June 24, 2015 Report Share Posted June 24, 2015 Fajny koncept do ASG. Do bloczkowych są od dawna takie dodatki, ino że dla farbiarzy. :icon_smile: Co ciekawe nawet śrutem 5,5mm strzelają. Nie tylko farbą. Jak by co podklejam pierwszy lepszy filmik. https://www.youtube.com/watch?v=gEnMe4OxICg&feature=player_embedded Quote Link to post Share on other sites
Boneripper Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 Następna będzie kusza z 600FPS? Proca :) Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 (edited) Proca :) Temat sprzed pół roku. Szybkość reakcji godna pogratulowania(?) Edited February 22, 2016 by Kopcik Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted October 28, 2016 Author Report Share Posted October 28, 2016 (edited) Ktoś parę dni temu odkopał temat, uprzedził mnie, ponieważ jakoś mnie zebrało przez ostatni czas i poprawiłem zabawkę. Co zmieniłem - łuk, nowa konstrukcja, nowy majdan, ramiona te same - średnicę przewodu powietrza - przerobiona komora hop up, lepiej doszczelniona - Całość jest rozbieralna, tzn jest możliwość zmiany lufy, oraz gumki hop up. Czego wcześniej nie dało się zrobić. Co zyskałem: Dużo lepsze osiągi oraz szczelność. No i wygląd :maniak_luzik: Bałem się większej średnicy przewodu ale ostatecznie doszedłem do wniosku, że jeżeli całkowita objętość przewodu lufy, przewodu powietrza i dyszy nie przekroczy całkowitej objętości cylindra, nic złego nie może się stać. Powietrze szybciej dopłynie do dyszy i to przed nią uzyska największe ciśnienie a co za tym idzie TEORETYCZNIE wpłynie na osiągi. I tak chyba się stało; Tłok nie rozsadzi cylindra ponieważ powietrza jest wystarczająco by stworzyć niewielką poduszkę powietrzną służącą jako hamulec. Dodatkowo zastosowałem spory kawał gumy, mający to samo zadanie. Zasięg zdecydowanie lepszy i wystarczający z racji na to, że na większe odległości prawdopodobnie nie dałoby się celować, lub byłoby to po prostu za trudne. Co do prędkości wylotowej, wyższa, zdecydowanie. Kuleczki 0,20 latają jak je poniesie, za lekkie. Nie miałem jeszcze okazji przehronować maszynki, ale zrobię to jeśli znajdę chwile wolnego by podjechać do sklepu. Na łukach znam się niezbyt, ale myślę ostatnio nad zakupem twardszych ramion - około 40-50 lbs. Z racji że kocham fpsy, chciałbym podkręcić go tak, by móc strzelać kuleczkami 0,30+ lub cięższymi, wszystko wyjdzie po zamontowaniu, ponieważ nie wiem czego sie spodziewać. Ramion, które są aktualnie zamontowane mają siłę naciągu do 20 lbs max. Gdzieś czytałem porównanie, z którego wynikało że łuki młodzieżowe mają na tyle słabe ramiona by można było je naciągnąć chwytając za strzałę. i sięgają właśnie granicy 25lbs. Twardsze łapie się za cięciwę, a jeszcze twardsze poprzez spust łuczniczy. Byłbym wdzięczny za wszelkie opinie na temat mojej pracy oraz proszę kogoś kumatego w temacie o polecenie ramion o których wspomniałem. Niżej link do fotek i filmu. http://www61.zippysh...2Yslv/file.html Edited October 28, 2016 by morf420 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 29, 2016 Report Share Posted October 29, 2016 Plz, wrzuć to na jakiś normalny hosting obrazów, np. imgur. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts