Bart_Forrester Posted March 13, 2016 Report Share Posted March 13, 2016 Cymkowe magi pasują albo od ręki, albo po minimalnych modyfikacjach (bo nie pamiętam, bym coś z nimi robił, więc albo nie robiłem, albo trwało to chwilę). Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 13, 2016 Report Share Posted March 13, 2016 Lesio, a jak z ich podawaniem kulek przy ROFie ponad dwadzieścia? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 13, 2016 Report Share Posted March 13, 2016 Lesio, a jak z ich podawaniem kulek przy ROFie ponad dwadzieścia? Nie wiem, nie mierzę ROFa nigdy, ale tak na logikę - jakby mi nie podawały, to bym po prostu włożyć kulkę/dwie/trzy/pięć pod sprężynę i już by podawały, bo to przecież wina słabej sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 13, 2016 Report Share Posted March 13, 2016 Czyli jest sposób na słabą sprężynę? Bo jeśli to mogłoby pomóc, to wolę zrobić taki bajer, a nie cackać się i kupować nowe magi. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 Czyli jest sposób na słabą sprężynę? Bo jeśli to mogłoby pomóc, to wolę zrobić taki bajer, a nie cackać się i kupować nowe magi. Ja Ci nie pomogę, bo aktualnie mam w domu jedynie nie swoje magi do AK i nie chcę ich rozkładać, bo będzie HURR DURR ryska na pinie. Rozbebesz swój i spraw, by sprężyna była bardziej ściśnięta. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 Sprawdziłem. Pięć kulek pod sprężyną i nic. Przez chwilę podawał elegancko, a potem, jak już kulaski zeszły, to przestał ładnie podawać. Czyli czeka mnie kupno nowych. Ogólnie dla mnie te magazynki nie są złe, bo przy stockowym ROFie czy nieco wyższym, to bez problemów podają, bo sprawdzałem na starej RK-01, którą sprzedaję. To tam teraz magazynki sprawdzają się idealnie. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 (edited) Okej. Dziś mi dotarł przeźroczysty mag od Cymy. Zamówiłem jeden na test. Poza delikatnymi poprawkami, mag wpina się dobrze i siedzi sztywno z bardzo delikatnym luzem na bok, ale to chyba już normalne w kałachach. Sprawdziłem, przestrzelałem. Na semi bardzo pięknie strzela, podoba mi się. Na auto o niebo lepiej, niż E&L. Owszem, miał ubytki w podawaniu kulek, ale mimo to, spisuje się lepiej, niż stockowy mag i reszta, które mam. Teraz te lecą na handel i trzeba zamówić cymowskie przeźroczyste. Btw. Wiem, że to wina za dużego ROFu i pewnie poradzicie mi wymianę zębatek na wolniejsze? Aktualnie mam wsadzone 16:1 SHSa. Na jakie najlepiej wymienić? EDIT: Mag jest o jakieś 3cm krótszy od E&L. Wygląda bardziej taktycznie. :D Teraz wystarczy magi pomalować i będzie pięknie. Edited March 16, 2016 by Ślepak Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 (edited) U mnie E&Le również się cięły, jednak po namoczeniu sprężyny olejami, wysuszeniu jej i wyczyszczeniu magów działają dobrze (tak 8/10, bo czasami coś się zblokuje). Największy problemem z nimi jest to, że trzeba się z nimi obchodzić jak ze szkłem, bo zaczepy się łamią. No i to, że są dłuższe - nie wiem, czy da radę wepchnąć je w oryginalne skorupy. Jak nie zależy Ci na koszerności* i możliwości wsadzania wkładów w oryginalne skorupy - MAG. Magazynki nie do zajechania, podają wszystko bez problemu, mieszczą ~70 kulek, są bardzo wytrzymałe. Minus to cena, bo wychodzi około 50-60 pieniędzy za sztukę. *wersje śliwkowe i czarne nie mają żebrowania, niestety, dlatego "koszerne" są tylko ich "bakelity". Edited March 16, 2016 by Hudy01 Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Magazynki firmy MAG może i podają wybornie... Warto jednak wspomnieć, że po pewnym czasie użytkowania zaczynają "popuszczać kulki" nawet przy lekkim stuknięciu. Element utrzymujący kulki w magu (który zwalnia się o komorę) po prostu nie daje rady. Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Wiem, że to wina za dużego ROFu i pewnie poradzicie mi wymianę zębatek na wolniejsze? Aktualnie mam wsadzone 16:1 SHSa. Na jakie najlepiej wymienić? Jaka bateria i sprężyna ? Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Sprężyna stock, prawdopodobnie M110. Bateria Li-Po 7,4V, 1300mAh. Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 (edited) Jak wszystko jest w gearboksie dobrze zrobione to nie sądzę aby na tej sprężynie i baterii przekroczył 20 kulek na sekundę. Próbowałeś naładować kulki innych producentów do magazynka? Edited March 16, 2016 by raubritter Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Ale nie wziąłeś pod uwagę, że mam zębatki 16:1, mosfet z AB i silnik neodymowy High Speed. Innych kulek nie brałem, bo strzelam na G&G. A z resztą magi podają na auto każdą kulkę, na replice, która ma stockowe części. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 @Ślepak Mam tych przezroczystych magów 7 czy 8. Podaje jeden, w dwóch ułamały sie zaczepy, dwa nie podawały już na pierwszym strzelaniu. Z tego co wiem, E&L ma ostre gniazdo maga, więc może jeszcze łatwiej ścinać zaczepy. Zastanów się czy nie spróbować normalnych stalowych magów Cymy. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Kurde. Sam nie wiem. Akurat gniazdo maga sobie spiłowałem, by wygładzić krawędzie. Ten akurat mag mi podaje elegancko. Ach, bo to taki problem z magami i się człowiek główkuje co kupić. I tak źle, i tak niedobrze. Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Stalowe do 74 są niekoszerne. Tak, są stalowe na 5.45, ale to magazynki polskie lub rumuńskie. Jedyne co pozostaje robić, to kupować magi, które w przyszłości będzie można przełożyć w ostre skorupy. Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Przejście z 16:1 na 18:1 nie ma sensu (przełożenia 17,28 i 18,72). Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 bo to przecież wina słabej sprężyny. Nie do końca. Raczej wina "niewystarczającej siły sprężyny żeby przeciwstawić się tarciu kulek" A da się to naprawić tak: Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Uwaga, plota: Na fejsbookowej grupce właścicieli E&L, gdzie możemy się lansować swoimi E&Lami, pojawiło się info, że nie będzie już więcej Force Corów w tej postaci co dotychczas. Zamiast tego, będą produkowane dalej Force Cory, ale ze znalu. Czyli E&L będzie "full steel premium", a Force Cory będą znalowe jak boyi i cymy. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 O Bożeno! Jak dobrze, że kupiłem teraz ForceCore... @matrigs, a na jakiej to zasadzie można naprawić, bo zdjęcie to tak mało wyjaśnia. I czemu nie ma sensu przechodzić na 18:1? Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 I czemu nie ma sensu przechodzić na 18:1? Teoretycznie przy silniku high speed o prędkości 35000 obr na minute na zębatkach 18:1 masz 31,16 kulek na sekundę, a na 16:1 33,75 kulek na sekundę. Warto dla tych 3 kulek mniej? Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Jeśli zrobią znalowe to jeśli nie zejdą poniżej 500 zł to nikt tego nie ruszy nawet. Fc schodziło po prostu za dobrze a ę&le w ogóle. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Uwaga, plota: Na fejsbookowej grupce właścicieli E&L, gdzie możemy się lansować swoimi E&Lami, pojawiło się info, że nie będzie już więcej Force Corów w tej postaci co dotychczas. Zamiast tego, będą produkowane dalej Force Cory, ale ze znalu. Czyli E&L będzie "full steel premium", a Force Cory będą znalowe jak boyi i cymy. Ale przecież firma 'Force Core' nie istnieje - to jest marak GunFire albo innego dystrybutora. Producentem tego, co w Polszy kupujemy pod marką FC jest Meister, i póki co ich kałaszki są do dorwania zagramanicom. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 No to w takim razie zębatki 32:1? Albo jakiekolwiek inne przełożenie? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Tak jak Lesio pisze, na cywilizowanym zachodzie kałasze FC są znane jako Meister, na WGC skolko tego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts