Bart_Forrester Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Zauważyłem, że nie ma podpiętego tematu na temat prowina, a są porozrzucane po całym forum strzępki. W każdym razie, któryś moderator może to ulepić w wolnej chwili. Zakładam temat, by spytać o jedną sprawę. Kupiłem kilka miesięcy temu ProWiny na Ehobby do FC. Jeden z nich wyglądał całkowicie klasycznie, drugi zaś się różnił - pokrycie było w sumie identyczne, ale nie posiadał logo od dołu. Opakowanie też było identyczne, wraz z tą zieloną karteczką itp. Po złożeniu u tego samego serwisanta takiego samego zestawu - osiągi również były identyczne, nawet minimalnie lepsze na tym 'dziwnym prowinie', choć to po prostu wina losowości jakości wszystkich części najpewniej. Ostatnio zamówiłem komorę i dostałem znów taką bez grawera. Mój znajomy zamawiając chyba z RedWolfa miał z kolei prowina w folii (zamiast woreczka strunowego) zgrzewanej i bez karteczki, za to z grawerem i wszystkimi śrubami (koloru srebrnego). w każdym razie - czy ktoś spotkał się z różnymi 'wydaniami' ProWina? Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 (edited) Ja posiadam dwa Prowiny do M4 zakupione w 3 letnim odstępie czasu. Ostatni zamówiony 2 miesiące temu. Oba zaś sprowadzone z WGC. Stary jest ciemniejszy a powierzchnia nosi ślady obróbki CNC. Ma grawer. Nowy Pro Win jest ciut jasniejszy a jego powierzchnia wygląda jak po obróbce szkiełkowaniem. Plastikowe dodatki w starszym są szare prócz pokrętła które jest czarne. Nowy wszystkie dodatki ma czarne, ma też grawer. Oba przyszły w woreczkach strunowych z zieloną karteczką. Edited March 15, 2016 by Szelma1981 Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 Ja posiadam dwa Prowiny do M4 zakupione w 3 letnim odstępie czasu. Ostatni zamówiony 2 miesiące temu. Oba zaś sprowadzone z WGC. Stary jest ciemniejszy a powierzchnia nosi ślady obróbki CNC. Ma grawer. Nowy Pro Win jest ciut jasniejszy a jego powierzchnia wygląda jak po obróbce szkiełkowaniem. Plastikowe dodatki w starszym są szare prócz pokrętła które jest czarne. Nowy wszystkie dodatki ma czarne, ma też grawer. Oba przyszły w woreczkach strunowych z zieloną karteczką. O widzisz, u mnie w żadnym dodatków w ogóle nie było, nie licząc śrub. I ten nowszy jest rzeczywiście trochę jaśniejszy, bez charakterystycznych śladów CNC. Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 W mojej komorze ProWin kupionej całkiem nie dawno jest elegancki grawer ProWIn, komora jest niebieska. Nie przyszło mi się dowiedzieć w co była zapakowana. Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Ja miałem w rękach 3 komory pro-wina 1 do P90 i 2 do M4 i wszystkie różniły się wykończeniem. P90 jako pierwsza kupiona w azji ma ciemne wykończenie niebieskie na wysoki połysk, natomiast komory do emki były matowe i jaśniejsze i też między sobą różniły się odcieniem. Nie pamiętam jak były zapakowane, ale spisywały się podobnie. Wszystkie 3 mają grawer. Obie dawały lepszy zasięg, ale mniejsze fps niż komora od airsoftpro. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 W sumie zapomniałem napisać, że chodzi o komory do AK, ale widzę, że między modelami też są różnice. Mój znajomy będzie niedługo montował u siebie inną lufę, wpadnę do niego i porównamy trzy komory na zdjęciu, będzie widać dokładnie różnicę w kolorze i kształcie (jedna z nich ma minimalnie większe wejścia na śruby). Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 A ja bym zadał takie pytanie: jakie dysze pasują wam do komór? U mnie np. w g36 muszę używać długości jg, i prawie wszystkie na rynku nie pasują, aktualnie używam tej od AE. Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 (edited) Do Prowina M4 używam aluminiowych dysz CORE z podwójnym oringiem dłuższe o 0,5 mm w stosunku do dyszy G&P. Na standartowej dyszy G&P nie doszczelniał się układ. Dla zwiększenia docisku dyszy do kołnierza gumki mam zeszlifowane odrobinę czoło listwy popychacza dyszy. Z kolei w systemie cylindrów katana w moim HK od VFC wszystko współgra z Prowinem bez przeróbek. Edited March 16, 2016 by Szelma1981 Quote Link to post Share on other sites
zenek65 Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 A ja bym zadał takie pytanie: jakie dysze pasują wam do komór? U mnie np. w g36 muszę używać długości jg, i prawie wszystkie na rynku nie pasują, aktualnie używam tej od AE. Cześć. Właśnie przymierzam się do zakupu komory PROWIN do G36. Wie ktoś może czy do G36 od Boyi będzie pasowała ta komora? @Alanos - ja też używam dyszy z AE do JG (AE-GBX-NOZ-06 - 25,25mm) w mojej tylko ta pasuje, choć wg mnie brakuje jej ok 0,2mm. Jakiś czas temu miałem w łapkach komorę AirsoftPro, ale do bojca nie da rady jej zamontować – szkoda. Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Pod komorę PROWIN'a do g36 mi idealnie podchodzi dysza w standardzie JG od AirsoftPro. Czy komora pasuje do Boyi nie mam pojęcia. Edit: A to wszystko w połączeniu z niebieską gumą od promyka (flat coś tam). Edited March 23, 2016 by progressive Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 Jestem po testach tej komory w weekend. Nigdy nie kupie innej komory do siebie niż ProWina. Rozumiem fenomen. Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 Ja właśnie używam Airsoft Engineering (dawny ProTech) standardu jg. Wyszło mi ok 425 fps na m120 tornado, może wyszło by więcej na dłuższej lufie (obecnie mam 247mm 6,03), a cylinder typ 2 lonex. @Progressive dysza AP będzie lepsza od AE? Quote Link to post Share on other sites
zenek65 Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 Pod komorę PROWIN'a do g36 mi idealnie podchodzi dysza w standardzie JG od AirsoftPro. Czy komora pasuje do Boyi nie mam pojęcia. Edit: A to wszystko w połączeniu z niebieską gumą od promyka (flat coś tam). To pozostaje mi zakupić, przymierzyć i ewentualnie - jakby co - zwrócić do sklepu. Ja właśnie używam Airsoft Engineering (dawny ProTech) standardu jg. Wyszło mi ok 425 fps na m120 tornado, może wyszło by więcej na dłuższej lufie (obecnie mam 247mm 6,03), a cylinder typ 2 lonex. @Progressive dysza AP będzie lepsza od AE? Z tego co pamiętam to dysza AP ma równe 25mm a ta od AE 25,25mm Też mam M120 Tornado i lufę 6,03 i wycisnąłem tylko 435-440 fps, ale mam chyba jakieś nieszczelności, bo co któryś strzał spadały do 400. Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 AP ma 25,25mm. Różnica jest w wykończeniu - AP jest "chromowana" i chyba ma lekko łagodniejszą fazę na końcu. Generalnie testowałem AE i AP - wynik około 25 fps na plus dla AP przy mocnej sprężynie. Ale prawdę mówiąc ani jedna ani druga d**y nie urywa. Ideałem było by przyciąć komorę o te 0,25mm (i przenieść otwór pod śrubę mocującą do GB) i zastosować dyszę pod AUG od CA. Ale takie rzeczy to na frezarkach albo innym CNC. Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 25 fps to duża różnica. Zakładam że lepszej do tej komory nie będzie? A robienie jakiejś dyszy na zamówienie może? Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted June 28, 2016 Report Share Posted June 28, 2016 Panowie, jakiej długości dysza powinna pasować do tej komory? Aktualnie posiadam uszczelnioną dyszę Ultimate o długości 21,3 mm. Przez wlot kulek z magazynka, widzę że dysza zasłania połowę tunelu wlotu kulek. Quote Link to post Share on other sites
DAVIDEX Posted June 28, 2016 Report Share Posted June 28, 2016 Ponawiam pytanie o dysze pasujaca do komory Prowin m4 Replika hk416 vfc ?? Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 9, 2016 Report Share Posted September 9, 2016 Panowie, jakie gumki ładujecie do prowina? (m4) Quote Link to post Share on other sites
tymekgluchpl Posted September 9, 2016 Report Share Posted September 9, 2016 Na moim secie: - komora Prowin - szkielet SHS CNC - guma flat hop Modify, były problemy z dobraniem dyszy, mianowicie musiała być dość krótka. (AE 20,75mm) W innym wypadku raz na jakiś czas blokowały się kulki w komorze. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 9, 2016 Report Share Posted September 9, 2016 Albo problem robi guma, albo coś jest krzywo. Mam ten sam szkielet (i komorę oczywiście) i korzystam z dyszy BU Elementa o standardowej długości, plus mam jeszcze trochę przyszlifowany popychacz (ale zdaje się jest to zbędne) i na niebieskim MB nie ma żadnych problemów z podawaniem i szczelnością. Body EA, lufa promyk. Na gumie czarnej bodajże G&P (chociaż mogła to być systema) też wszystko śmigało. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 Komory ProWina mają to do siebie że pod koniec kanału na gumkę jest zwężenie, kołnierz gumki zostaje ściśnięty do środka, przez co kulka potrzebuje większej siły aby przelecieć przez komorę. Ogólnie montuje ogrom tych komór z gumkami G&G @ Flat i jest naprawdę świetnie. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 Właśnie mam problem na tej komorze, że nie uszczelnia się guma guardera z dyszą... Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 Zmień gumkę na początek. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 (edited) hmmm, zmieniłem karabin na inny, i tam działa z dyszą GP pokazuje te same fps (m16 pełny cylinder 430fps), natomiast u mnie w m4 (cylinder z dziurą) 470fps pokazuje jakieś żałosne 350... czyli komora z lufą działa, ale reszta się gryzie :icon_razz: no nic poczekam aż złoże docelowy karabin i zobaczymy jak tam działa... Edited September 10, 2016 by Wojdatuz Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 Różnica może wyniknąć z długości dysz, grubości przedniej ścianki GB, grubości czoła listwy popychacza. Bo mam rozumieć że komora w obu przypadkach jest mocno dociśnięta do czoła, a wpięcie magazynka nie powoduje odsunięcie się komory. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts