Grzechu-pl Posted June 7, 2020 Report Share Posted June 7, 2020 Cześć Wam, chętnie bym spróbował ash :) Sprawa wygląda tak, mam p08 kwc i nic więcej z epoki. Doradzicie jaki szpej kupić (nie za drogo bo finalnie wolał bym być czerwonoarmistomą)? Jeżeli ktoś potrzebuje amunicyjnego to się zgłaszam :) Mógłbym też być sanitariuszem jak nikt lepszy się nie zgłosi. Jeżeli urozmaici to scenariusz to mogę też partyzantem zostać, powiedzcie co myślicie. Wspomnę jeszcze że w asg mam kilkuletnie doświadczenie ale to była by moja pierwsza impreza ash. Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted June 7, 2020 Report Share Posted June 7, 2020 56 minut temu, Grzechu-pl napisał: Cześć Wam, chętnie bym spróbował ash :) Sprawa wygląda tak, mam p08 kwc i nic więcej z epoki. Doradzicie jaki szpej kupić (nie za drogo bo finalnie wolał bym być czerwonoarmistom)? Jeżeli ktoś potrzebuje amunicyjnego to się zgłaszam :) Mógłbym też być sanitariuszem jak nikt lepszy się nie zgłosi. Jeżeli urozmaici to scenariusz to mogę też partyzantem zostać, powiedzcie co myślicie. Wspomnę jeszcze że w asg mam kilkuletnie doświadczenie ale to była by moja pierwsza impreza ash. Zerknij w pierwszej kolejności na wątki na naszym forum. Temat co, jak i gdzie kupić jest tam właściwie wyczerpany. Cytat (nie za drogo bo finalnie wolał bym być czerwonoarmistom) Zwróć uwagę, że większość imprez to jednak Alianci Zachodni vs Oś. Warto zacząć od sylwetki w tych klimatach. Podsumowując, nie zaśmiecając wątku dotyczącego nadchodzącej imprezy odsyłam do odpowiednich tematów forum. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 8, 2020 Report Share Posted June 8, 2020 Tak na szybko, żeby nie robić dużego offtopu: masz 2 opcje - zostać niemcem i będziesz mieć sylwetkę na praktycznie wszystkie gry albo pójść w stronę aliantów. Podstawową sylwetkę brytyjską tanio zrobisz (patrz wątek o wyższości herbaty...). Sylwetkę sowiecką można tanio ogarnąć i tą bym raczej traktował jako dodatkową ze względu na ilość gier. Jak chcesz pociągnąć swój temat to najlepiej załóż osobny wątek. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted June 8, 2020 Author Report Share Posted June 8, 2020 10 godzin temu, Grzechu-pl napisał: Cześć Wam, chętnie bym spróbował ash :) Sprawa wygląda tak, mam p08 kwc i nic więcej z epoki. Doradzicie jaki szpej kupić (nie za drogo bo finalnie wolał bym być czerwonoarmistomą)? Jeżeli ktoś potrzebuje amunicyjnego to się zgłaszam :) Mógłbym też być sanitariuszem jak nikt lepszy się nie zgłosi. Jeżeli urozmaici to scenariusz to mogę też partyzantem zostać, powiedzcie co myślicie. Wspomnę jeszcze że w asg mam kilkuletnie doświadczenie ale to była by moja pierwsza impreza ash. Czołem, Wymogi mundurowe masz w pierwszym poście. Na Niemca wystarczą jako takie szare spodnie, bluza we flecku, feldmycka, pas, ładownice, szelki i zamaskowana replika. W szafach większości z towarzystwa zalegają zapasowe szpeje i na pewno ktoś coś pożyczy, w zależności od Twoich gabarytów (ja mogę pożyczyć hełm niemiecki i parkę w eichenlaubie). Niemcom przyda się wsparcie, jest ich deficyt, więc sanitariusz w piechocie to byłaby pierwsza sugestia z mojej strony. Na partyzanta jakakolwiek stylizacja cywilna - garniturowe spodnie, marynarka, koszula, kamizelka, kaszkiet, beret, etc. Do tego opaska FFI i cyk - gotowe. Jak wskazali koledzy stylizacja brytyjska i amerykańska są wyczerpująco opisane w innych tematach. Quote Link to post Share on other sites
gregorius7 Posted June 8, 2020 Report Share Posted June 8, 2020 Grzechu, napisz mi na priva to pomoge ci w sylwetce i w innych problemach. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted June 17, 2020 Report Share Posted June 17, 2020 Poszło zgłoszenie :) Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted June 18, 2020 Author Report Share Posted June 18, 2020 Komunikat HQ Spływają kolejne zgłoszenia i wpłaty za które bardzo dziękuję. Powiem jednak wprost - do tego żeby się gra odbyła brakuje co najmniej 10 Niemców. Można się bawić w balansowanie rozgrywki respami, etc., ale to nie ten typ gry. Nie rzucę naprzeciw 10 Amerykanów 2 Niemców (bo tak wygląda na tą chwilę liczebność oddziałów, które mają stanąć naprzeciw siebie w jednym z epizodów). Ja poruszyłem niebo i ziemię, wysłałem ponad 70 zaproszeń, ale nie jestem w tym środowisku sam - więc jak ktoś ma znajomych ze szpejem niemieckim (nawet najprostszym, opisanym w pierwszym poście) - niech przekaże info o grze. Kolejna rzecz - powtarzam prośbę o wybranie funkcyjnych w oddziałach amerykańskich: 1. 1 DP - dowódca, sanitariusz, saper, 2. 82 DPD - radiooperator, sanitariusz Zapisy do oddziałów amerykańskich obecnie możliwe są wyłącznie na listę rezerwową - priorytet przy ewentualnym włączeniu do gry będą mieli chętni do objęcia ról funkcyjnych. Dziękuję za uwagę. Quote Link to post Share on other sites
Bladek Posted June 18, 2020 Report Share Posted June 18, 2020 2 hours ago, Domin007 said: Komunikat HQ Spływają kolejne zgłoszenia i wpłaty za które bardzo dziękuję. Powiem jednak wprost - do tego żeby się gra odbyła brakuje co najmniej 10 Niemców. Można się bawić w balansowanie rozgrywki respami, etc., ale to nie ten typ gry. Nie rzucę naprzeciw 10 Amerykanów 2 Niemców (bo tak wygląda na tą chwilę liczebność oddziałów, które mają stanąć naprzeciw siebie w jednym z epizodów). Ja poruszyłem niebo i ziemię, wysłałem ponad 70 zaproszeń, ale nie jestem w tym środowisku sam - więc jak ktoś ma znajomych ze szpejem niemieckim (nawet najprostszym, opisanym w pierwszym poście) - niech przekaże info o grze. Kolejna rzecz - powtarzam prośbę o wybranie funkcyjnych w oddziałach amerykańskich: 1. 1 DP - dowódca, sanitariusz, saper, 2. 82 DPD - radiooperator, sanitariusz Zapisy do oddziałów amerykańskich obecnie możliwe są wyłącznie na listę rezerwową - priorytet przy ewentualnym włączeniu do gry będą mieli chętni do objęcia ról funkcyjnych. Dziękuję za uwagę. Kampfgruppe Köslin zapewne zasili pokłady WH ale potwierdzimy obecność trochę bliżej terminu :) Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted June 18, 2020 Author Report Share Posted June 18, 2020 3 godziny temu, Bladek napisał: Kampfgruppe Köslin zapewne zasili pokłady WH ale potwierdzimy obecność trochę bliżej terminu :) To jest news! A już myślałem, że zapadliście w sen zimowy na tej dalekiej północy. ;) Czasu mamy jeszcze chwilkę, ale - to do wszystkich zainteresowanych - im szybciej ogarniemy listy, tym lepiej przygotujemy grę. Quote Link to post Share on other sites
Vlad Posted June 18, 2020 Report Share Posted June 18, 2020 Moglibyście do nas wpaść wcześniej na Pattona w sam raz na dobry początek lata ! Quote Link to post Share on other sites
ostry_19d Posted June 26, 2020 Report Share Posted June 26, 2020 Ho ho ho.... Chyba zajrzę na strych, czy munduru mole nie zjadły a mausera rdza nie pokryła. No i skonsultuję sprawę z Naczelnym Dowództwem, jak się uda to z ochotą po raz kolejny zasilę szeregi niemiaszków. Zgłoszenie pójdzie jak będę miał pewność że uda mi się wyrwać. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 26, 2020 Report Share Posted June 26, 2020 Mole są przereklamowane a znal nie rdzewieje :) . Tak na prawdę to tylko zostaje przekonać dowództwo, że lepiej pobiegać niż iść do knajpy na piwo :) . Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted June 26, 2020 Author Report Share Posted June 26, 2020 20 minut temu, mareq napisał: (...) lepiej pobiegać niż iść do knajpy na piwo Do knajpy Ostrego na piwo sam bym poszedł. ;) Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted July 17, 2020 Author Report Share Posted July 17, 2020 Komunikat HQ Wciąż mamy dysproporcję sił, dlatego zawieszam zapisy do oddziałów brytyjskich. Dostępne miejsca są wyłącznie po stronie niemieckiej. Do niezbędnego kworum brakuje jeszcze przynajmniej 2 Niemców. Ja wiem, że czasu mamy jeszcze sporo, ale im szybciej zbierzemy ekipę tym lepiej gra będzie przygotowana. Quote Link to post Share on other sites
Zee Posted July 22, 2020 Report Share Posted July 22, 2020 W dniu 17.07.2020 o 09:31, Domin007 napisał: Komunikat HQ Wciąż mamy dysproporcję sił, dlatego zawieszam zapisy do oddziałów brytyjskich. Dostępne miejsca są wyłącznie po stronie niemieckiej. Do niezbędnego kworum brakuje jeszcze przynajmniej 2 Niemców. Ja wiem, że czasu mamy jeszcze sporo, ale im szybciej zbierzemy ekipę tym lepiej gra będzie przygotowana. Czy wliczałeś do niemców również mnie? Jeśli nie to zgłaszam się (ponownie) tym razem z małżonką (w służbie medycznej). LW/FJ. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted July 22, 2020 Author Report Share Posted July 22, 2020 1 godzinę temu, Zee napisał: Czy wliczałeś do niemców również mnie? Jeśli nie to zgłaszam się (ponownie) tym razem z małżonką (w służbie medycznej). LW/FJ. Nope. Nie dostałem twojego zgłoszenia Zee. Zgłoszenia na pierwszy termin nie były automatycznie uwzględniane na drugi - podeślij mi proszę maila ze wszystkimi informacjami. Quote Link to post Share on other sites
Czarne Buty Posted July 22, 2020 Report Share Posted July 22, 2020 Do końca września jeszcze daleko a u mnie praca wygląda tak że wyjeżdżam z polszy na 3-4 tygodnie. Jak będę wiedział że zjadę na ten termin to od razu dam znać ale to będzie na ostatnią chwilę. Siły Deutschland ofc Quote Link to post Share on other sites
krkmf Posted July 25, 2020 Report Share Posted July 25, 2020 Dominiku, jeśli nic nie stoi na przeszkodzie to czy można wrzucić listę? Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted July 27, 2020 Author Report Share Posted July 27, 2020 W dniu 25.07.2020 o 20:14, krkmf napisał: Dominiku, jeśli nic nie stoi na przeszkodzie to czy można wrzucić listę? Thompson nie da rady. Pamiętajcie, że gra ma charakter manewrów, nie zwykłej strzelanki. Liczebność poszczególnych oddziałów podczas prawdziwej operacji wojskowej jest ściśle strzeżoną tajemnicą, a żołnierz ma wiedzieć tyle ile jest mu niezbędne do wykonania zadania. Zwykły szeregowy z 82 DPD przed operacją"Chicago" nie wiedział ilu chłopaków jest w jego batalionie, ilu w całości sił alianckich, a co dopiero ilu Niemców spotkają we Francji. Dlatego nie będę publikował listy. Mogę za to powiedzieć, że zgłoszeń razem jest 54, wpłat 41. Gra startuje od 42 wpłat, także sądzę, że jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że dojdzie do skutku. No chyba, że władze znów nałożą na nas restrykcje związane z epidemią, bo nie zapominajmy, że ta wciąż trwa. Quote Link to post Share on other sites
KubaJozefek Posted July 27, 2020 Report Share Posted July 27, 2020 3 hours ago, Domin007 said: Mogę za to powiedzieć, że zgłoszeń razem jest 54, wpłat 41. Gra startuje od 42 wpłat, także sądzę, że jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że dojdzie do skutku. No chyba, że władze znów nałożą na nas restrykcje związane z epidemią, bo nie zapominajmy, że ta wciąż trwa. Coś czuję, że 42ga wpłata powinna do Ciebie dotrzeć :) Czy liczba Niemców jest wystarczająca aby impreza się odbyła? Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted July 27, 2020 Author Report Share Posted July 27, 2020 11 minut temu, Kuba088 napisał: (...) Czy liczba Niemców jest wystarczająca aby impreza się odbyła? Jeszcze nie, brakuje co najmniej 1 sztuki. Quote Link to post Share on other sites
Bradley97 Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 Nie chcę offtopować, ale chciałem dać znać że mam wolne miejsce w samochodzie na trasie Lublin-Puławy-Radom-Tomaszów Mazowiecki, także jak ktoś miałby ochotę się dołączyć to służę. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted August 5, 2020 Author Report Share Posted August 5, 2020 Komunikat HQ nr 7 Gramy. Pomimo pojawiających się już strat przedbitewnych mamy kworum w zgłoszeniach, więc sądzę, że wpłaty wpisowego lada dzień zostaną uzupełnione. Przypominam, że nie będzie możliwości opłacenia wpisowego na miejscu - trzeba to uregulować przed grą. Otwarte są zapisy do oddziałów: A) niemieckich: 91 LWD, 12 DPanc. SS (także dla posiadaczy mundurów Heeres - w 352 DP zrobił się tłok, także muszę uzupełnić wakaty w innych jednostkach); B) brytyjskich: 6 DPD i 3 DP. Jeżeli ktoś ma mundur amerykański to może zgłosić się na dowódcę 1 DP lub sanitariusza 82 DPD (innym pozostaje póki co rezerwa - mimo wszystko zachęcam do zgłoszeń). Kwestie sanitarno-epidemiologiczne. Pamiętajmy, że wciąż mamy stan epidemii, która przyśpiesza. Choć rząd poluzował obostrzenia nie zwalnia nas to z obowiązku zachowania zdrowego rozsądku. Na część nocną mamy (stan na dzisiaj) zapisanych 44 osoby, dlatego jeżeli ktoś chce spać we własnym namiocie - nie widzę przeciwwskazań. Resztę spróbujemy rozparcelować tak by w miarę możliwości zachować dystans między uczestnikami. Myślę, że nie będziemy grać w maseczkach, ale do czasu wejścia do gry można ją założyć. Na odprawie postarajmy się utrzymać dystans między sobą. I last but not least: jeżeli ktoś przed grą będzie miał gorączkę, będzie się źle czuł, kaszlał czy kichał - bardzo proszę o rezygnację. Lepiej odpuścić jedno spotkanie niż rozłożyć całe środowisko. Tyle ode mnie na dziś. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted August 11, 2020 Author Report Share Posted August 11, 2020 Komunikat HQ nr 8 Dzięki mobilizacji wśród Kolegów ze strony niemieckiej (i stratom przedbitewnym) nieco wyrównaliśmy stany, zatem szykuje się nam ciekawa rozgrywka. Miło mi zatem napisać, że otwarte są zapisy do wszystkich oddziałów, nawet do 82 DPD. Pierwszeństwo mają oczywiście chętni do objęcia funkcji: A) w 1 DP - dowódca, sanitariusz B) w 82 DPD - sanitariusz C) w 3 DP - sanitariusz, saper D) w 352 DP - dowódca, radiooperator, sanitariusz E) w 91 LWD - radiooperator, saper F) w 12 DPanc. mamy komplet funkcyjnych - brawa dla tych Państwa. Pamiętajcie proszę, że zastrzegam sobie prawo do narzucenia przydziału, np. po stronie niemieckiej będziemy najpierw wypełniać luki w 91 LWD. Quote Link to post Share on other sites
Dr Klauss Posted August 11, 2020 Report Share Posted August 11, 2020 Sanitariusz x 4 Co jest nie tak z tą funkcją? :D Nie strzelasz; dużo biegasz; turlasz kostką; nosisz białe, długie plątające się bandaże; odgrywasz "pomoc". Super zabawa! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts