keske Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 lutowałem u siebie bo zmieniałem końcówkę balansera,nawet dwa razy,i wszystko jest git,nawet doprowadziłem do króciutkiego spięcia przewodów balansera,iskra była :D ale pakiecik w jak najlepszym stanie ;] nie ma co przesadzać że są takie w cholerę delikatne,po prostu są wrażliwe i kapryśne :D Quote Link to post Share on other sites
BoBeR40 Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 Witam Chcę zakupić pakiet Lipo do swojej repliki HK416 w GB SP 120 Guarder Bore-up silnik Torque Up Guarder kable modelarskie + mosfet I tu pojawia się moje pytanie powinienem wziąć 7,4v czy 11v nie bierz magnuma :) silniki te padają przy wysokim napięciu, zębatka jest z gówna chyba zrobiona bo mieli się. weź shs silniczek oraz 11,1v i cos bardziej wydajnego od zdechlaka tego turnigy. (30/60C) przy 7,4v bedziesz miał strasznie wolną reakcje na spust a na zębatkach pewnie ITU jedziesz to trzeba wysokiego napięcia aby była on znośna. Jeśli Turnigy uważasz za "zdechlaki" to jakiego producenta polecasz? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 nie bede zachwalał swoich bo krypto reklama ale są dobre :P Quote Link to post Share on other sites
charli_ Posted July 15, 2011 Report Share Posted July 15, 2011 (edited) Witam Mam problem z moją Li-po firefox 11,1V. Mianowicie po podłączeniu do ładowarki mikroprocesorowej balanser sygnalizuje uszkodzenie. Mam poważne podejrzenia co do tego ze poprzedni właściciel źle się z nią obchodził. Mam na myśli rozładowywanie do zera... Nie mam odpowiedniego sprzętu żeby ją sprawdzić dokładnie tudzież naprawić. I tu zaczyna się moja prośba. Czy ktoś z was ma odpowiednią ładowarkę, sprzęt? Mieszkam pod Łodzią. Zależałoby mi żeby był to ktoś właśnie z tych okolic. Bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam. Edited July 15, 2011 by charli_ Quote Link to post Share on other sites
KubaK Posted July 15, 2011 Report Share Posted July 15, 2011 Kup miernik uniwersalny(cyfrowy) i pomierz.Tu nie trzeba mieć jakiegoś specjalistycznego sprzętu ;) Quote Link to post Share on other sites
charli_ Posted July 16, 2011 Report Share Posted July 16, 2011 U mnie sytuacja wygąląda tak. Mam taką łądowarkę. W instrukcji jest napisane że diody powinny się palić podczas ładowania. Jeśli migają to oznacza że jest zepsuta bateria. U mnie migaja. Zastanawiam się czy może się coś nie poluzowało tudzież coś nie styka? Czy jest ktoś w okolicy Łodzi kto zna się na bateriach? Ktoś kto mógłby mi pomóc? Ewentualnie prosiłbym o rady. Może sam dam radę coś zrobić. To jest o tyle dziwne że poprzedni właściciel twierdzi że ładował taką samą ładowarką i wszystko było w porządku... Może to coś z ładowarką? Jest taka opcja? Dodam że kupiłem ją kilka dni temu na gunfire.pl. Będę wdzięczny za pomoc! Quote Link to post Share on other sites
bamper12 Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 Od siebie proponuje napisać tu http://forum.wmasg.pl/index.php?/forum/42-lodzkie/ Na pewno ktoś pomoże, może nawet po sąsiedzku ^^ Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
Tom92 Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 Witam, obecnie w swojej cm.048m używam baterie Firefox 9,6 1500mAh i mam na niej rof 14 bb/s. Szukam baterii LiPo, która zmieści się do kolby stałej i da rof 16-20 bb/s. W replice mam zamontowane kable niskooporowe i sprężynę sp120. Czy Lipo 7.4 30C da takiego rofa? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 LiPo to jest niewiele silniejsze niż to 9.6. Weź jakieś przeciętne 11.1, jakieś 20-35c. Quote Link to post Share on other sites
Holgin Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 Żeby na takim (7.4V) Li-Po osiągnąć taki ROF, potrzebny byłby silnik o hi-speed'owych właściwościach ;) Cały problem z Li-Po to duży skok między 7.4V a 11.1V. Nawet na 11.1 20C ROF może stać się groźny dla gearboxa i raczej będzie powyżej 20k/s, piszę na podstawie własnych obserwacji z różnymi pakietami. Quote Link to post Share on other sites
bamper12 Posted July 17, 2011 Report Share Posted July 17, 2011 Witam, obecnie w swojej cm.048m używam baterie Firefox 9,6 1500mAh i mam na niej rof 14 bb/s. Szukam baterii LiPo, która zmieści się do kolby stałej i da rof 16-20 bb/s. W replice mam zamontowane kable niskooporowe i sprężynę sp120. Czy Lipo 7.4 30C da takiego rofa? Pozdrawiam. Przy dobrze złożonym da radę 17-18k/s (Piszę w przypadku, 1500mAh 20C) LiPo to jest niewiele silniejsze niż to 9.6. Weź jakieś przeciętne 11.1, jakieś 20-35c. Moim zdaniem jak trafił na "felernego" Firefoxa, to poczuję dużą różnice na tej Li-Pol'ce, a patrząc na ten wynik k/s to ma słabą albo coś tam ciężko chodzi :PP Żeby na takim (7.4V) Li-Po osiągnąć taki ROF, potrzebny byłby silnik o hi-speed'owych właściwościach ;) Cały problem z Li-Po to duży skok między 7.4V a 11.1V. Nawet na 11.1 20C ROF może stać się groźny dla gearboxa i raczej będzie powyżej 20k/s, piszę na podstawie własnych obserwacji z różnymi pakietami. High Speed'owy do SP120 ;/ ?? Mi się wydawało, że to juź się TU bierze, żeby się silnik nie męczył, ale jeszcze nie raz mi ktoś udowodni, że się mylę :biggrin: Ja na SP140 i silniku JG oraz 11,1V 20C 2,2Ah mam 20k/s :P Tak więc w Jego przypadku na SP120 przy 11,1 stawiam na ok 23-26 k/s.... (Obstawiam z doświadczeń podobnych konfiguracji ) Kolego, zrób tak, idziesz na strzelankę pytasz kto ma Li-Po 7,4V np. ok 30C i ~~1,5-2 Ah, strzelasz i sprawdzasz, czy osiągniesz to co chcesz, nikt się nie domyśla jak gnat jest złożony, i ciężko jest doradzić ;)) Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
prochemik Posted July 18, 2011 Report Share Posted July 18, 2011 Iloma A ładować baterię li-ion 3,7V 2400mah? Quote Link to post Share on other sites
Tom92 Posted July 19, 2011 Report Share Posted July 19, 2011 @bamper12 Zapomniałem dodać, że mam silnik APS (krakmani na gwarancji takiego wsadzili ;d). Sprawdzałem replikę na LiPo 11,1 20C 1300 mAh Power Bean ale rof był zbyt duży. Pozdrawiam i dzięki za pomoc Quote Link to post Share on other sites
TheOne Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 Panowie pytanko odnośnie jakiego lipola pod taki zestaw zęby helcal KA silnik CA bodaj stock m130 moseft i kable niskooporowe łożyska 8mm kulki Nie chce jakiegoś ogromnego roffa Ponawiam pytanko ;] Quote Link to post Share on other sites
KubaK Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 Powinno starczyć coś takiego 7,4 25> C 1500> mAh (>- znak oznacza że np. 25C i w górę) Quote Link to post Share on other sites
bamper12 Posted July 20, 2011 Report Share Posted July 20, 2011 Panowie pytanko odnośnie jakiego lipola pod taki zestawzęby helcal KA silnik CA bodaj stock m130 moseft i kable niskooporowe łożyska 8mm kulki Nie chce jakiegoś ogromnego roffa Ponawiam pytanko ;] Jeśli zęby to TU, ja brałbym słabszą 11,1V ;).... Pisałem już kilka razy, iść na strzelankę poprosić kogoś żeby dał na 5-10 strzałów i z głowy !! ;)) Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Kolorem folii i naklejką. Mam takie, tyle, że nieco mniejsze, bo o pojemności 1800. Rof taki sam, oba działają dzielnie o 3 miesięcy. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 teoretycznie producentem, turnigy (syf) zippy (jeszcze wiekszy syf) :) Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Dla równowagi rzeczowej wypowiedzi segera stwierdzam, że posiadam akurat te ogniwa Turnigy i nie narzekam. Sprężynka M125, ROF ~14sps, pojemność tak z 10-20% większa niż zadeklarował producent. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 ale te 10-15% wchodzi wiecej i tyle samo wiecej wychodzi z pakietu i czy ki czort ? a patrz - 6 sztuk turnigy spuchniete dostałem - jeden kompletnie nie trzyma napiecia (spadek o 30% po ok dobie) pozostałe rozjechane ze balansowanie nie pomaga bo rozjeżdzają sie. wszystkie zostały przecięte siekierą na poligonie :) Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 Musiała ci się trafić jakaś stara, długo leżąca na półkach partia albo były już użytkowane i mocno katowane (raczej to pierwsze). Nowe nano-techy może i są przeciętne ale za taką cenę to nigdy więcej nie ma sensu się pchać w nimhy. Ani mój pakiet nano ani niebieski mojego brata nie wykazują spadku formy, chociaż przyznaje nie użytkujemy ich ani często ani nie udało się nam ich na zwykłej strzelance wyładować do wartości krytycznych. Pociągną z pewnością rok może nawet dwa, a nawet jeśli nie to 60 złotych w ciągu roku nie jest dużym wydatkiem, 5 na miesiąc. Ogólnie na + a o to chodzi. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 właśnie to były nowe te nano seria :) Quote Link to post Share on other sites
KubaK Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 Ja do swojego zippy-ego też nie mam zastrzeżeń, prąd trzyma , nie rozjeżdża się.Według mnie ujdzie :D Zresztą 5 dych mnie przekonuje :happy: Quote Link to post Share on other sites
Czarna Owca Posted July 23, 2011 Report Share Posted July 23, 2011 Witam! Zamierzam kupić tego li-pola http://www.asg.com.pl/Akumulator_Li-Po_74V_2200mAh_20C_GE_Power,p,4104.php . To będzie mój pierwszy akumulator li-po. Posiadam imaxa B6 i z tym związane są moje pytania. 1) Czy max. prąd ładowania będzie wynosić 2,2 A? Doradźcie mi jakim najlepiej ładować 2) Rozładowanie max 1A bo tyle max. ładowarka wysciąga, ale ten prąd łądowania będzie okej? 3) Ogólnie jak używać balansera, jakieś porady? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted July 23, 2011 Report Share Posted July 23, 2011 (edited) ad.1 dobry będzie... to jest 1C ad.2 jw ad.3 podłączyć i wybrać odpowiedni tryb pracy ładowarki Edited July 23, 2011 by JarekM Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts