Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pakiety LiPo

Recommended Posts

• 4 weeks later...
  • Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Sęk w tym ,że nasze repliki nie potrzebują najlepszych pakietów (które są naprawdę drogie :) ).Z mojego doświadczenia:

-Turnigy Nanotech -2 lata używany nic się nie dzieje

-Redox -używany 1,5 roku -nic się nie dzieje

Mogę je spokojnie polecić :).

• 2 weeks later...

Wiem że pisałem w innym temacie o tym jednak już jutro znajomy robi zamówienie grupowe, do rzeczy:

Z racji mocnej sprężyny szukam baterii lipo 11,1v ze sklepu hobbyking która pasowałaby pod dekiel aks-74 od boya, wiem o li-ion od firefoxa jednak interesuje mnie tylko ten sklep.

Znalazłem pare baterii o podobnych wymiarach jednak chciałbym bym w 100% pewny przed kupnem.

1.1300mah scalone http://www.hobbyking...idProduct=44686

2.1300mah dzielone http://www.hobbyking...idProduct=44688

3.1200mah scalone http://www.hobbyking...idProduct=44776

4. 1200mah dzielone http://www.hobbyking...RSOFT_Pack.html

Edited by Genhii

Obsługa jest intuicyjna.

Podłączasz zasilacz, podłączasz pakiety obiema wtyczkami do ładowarki.

Wybierasz program lipo charge lub balance, polecam zawsze używać balance bo zarówno ładuje jak i wyrównuje poziom naładowania po równo na oba ogniwa.

Ustawiasz prąd ładowania, wartość 1C oznacza całą pojemność pakietu czyli owe 1750mAh. Są pakiety, które można ładować prądem nawet 5C ale nie jest to w ASG do niczego potrzebne. Możesz sobie ustawić np 250mAh co jest bezpieczne dla pakietu a i tak naładuje się on w przeciągu godziny bo zapewne nie wyładowałeś go do samego dna.

Procesor w ładowarce sam odczyta jaką pojemność ma pakiet, zatwierdzasz program ładowania dłuższym przytrzymaniem przycisku.

• 2 weeks later...

Wczoraj widziałem naprawdę fajny pakiet. 2200mAh, turnigy nanotech z nowej serii. 7,4V 40C, mniej więcej o 40% krótsze niż moja sprzed trzech lat. Koszt 80zł, powinna się zmieścić w wiele miejsc do replik, które miały dotychczas problem ze starszymi pakietami. Ten pakiet o którym mówie ma akurat konektory traxxas ale to nie problem. Z resztą są one bardzo dobre i nie warto ich zmieniać.

• 1 month later...

Istotnie. To jedna z ostro reklamowanych cech lipoli- kompletny brak efektu pamięci. Można ładować kiedy się podoba bez uszczerbku dla akumulatora. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to nie zejść poniżej określonego dla akumulatora poziomu napięcia, a wszystko będzie dobrze. :)

Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to nie zejść poniżej określonego dla akumulatora poziomu napięcia, a wszystko będzie dobrze. :icon_smile:

Czyli jak dobrze zrozumiałem, mogę spokojnie strzelać tyle, żeby nie rozładowała się w boju, i zostawić do następnego ładowania bez żadnych konsekwencji.

Zależy przy jakim napięciu replika przestaje strzelać, to dość indywidualna kwestia (po to właśnie wymyślono LiPo alarmy). Jeśli jednak nie zejdziesz poniżej bezpiecznej granicy, to możesz trzymać ją w takim stanie przez jakiś czas (ale też biorąc pod uwagę - nikłe bo nikłe, ale istniejące - samorozładowanie ogniwa).

Kolega pofatygował się kiedyś do sklepu RC i dopasowywał różne pakiety do podobnego chwytu. Maks wchodziło coś pokroju 1200mAh i to tylko 7,4V Miejsca jest niezmiernie mało głównie przez lufę. Jest go tyle co standardowej szerokości pendrive'a. Do M4 taki pakiet to raczej tylko do 350fpsów. Pociągnie pewnie i większe wartości ale lepiej mieć pewien zapas mocy. Już rozsądniej moim zdaniem odpuścić sobie poszukiwania tak małego pakietu, w dodatku musiałby być dzielony i zastosować coś większego. To pozwoli na dłuższe strzelanie i chociażby większy ROF. Musisz zwyczajnie zagospodarować jakieś miejsce na przyczepienie baterii na replice. Można kable przenieść do tyłu i użyć kolby, można dokupić atrape lasera albo nawet granatnika i w nim trzymać batkę. To przynajmniej wygląda fajnie i zmieści się tam o wiele większy akumulator.

• 4 weeks later...

Parę miesięcy nie strzelałem i NiMhy mi ledwo zipią, więc przyszła pora na przesiadkę.

Pytania dotyczą konkretnych pakietów, wybranych z 2 sklepów [helipad.pl i rc-team.pl], bo zamawiam w nich inne rzeczy i zależy mi na czasie i kasie. Dlatego raczej nie przydadzą mi się propozycje innych produktów.

1. Który pakiet lepszy do G36K/C JG w stocku:

a. Pakiet LiPO Dualsky 1700mAh 7.4V 35C EX [57zł]

b. REDOX - ASG 2400 mAh 7,4V 20C [87zł]

Głównie chodzi mi o kwestie jakości danego producenta - o Redox czytałem, że są całkiem dobre, z resztą ładowarkę kupuję też tej firmy, a i o Dualsky nie widziałem negatywnych opinii.

Druga kwestia to czy jest sens brać batkę z 2400mAh i tylko 20C, czy lepsza jest ta opcja Dualsky 1700mAh/35C

- fajnie jakby batka po roku wytrzymywała te kilka godzin na strzelance.

- bardziej zależy mi na ROF i braku opóźnienia niż późniejszym tuningu mocowym.

2. W Glocku Cymy CM030 też mi powoli batka siada, więc stwierdziłem, że spróbuję wcisnąć tam małego lipola i polutować go jakoś ze stykiem starej baterii.

Wybrałem pakiecik BATTERIST LiPo 300mAh / 2S - 25C (V2) ze względu na niską cenę (13,5zł) i pasujące wymiary.

Brałbym bez pytania, ale zdziwił mnie brak wtyczki do balancera, tj. z batki wystają tylko 2 kabelki bez końcówki >

http://rc-team.pl/pakiety-li-po/26947-batterist-batterist-akumulator-lipo-300mah-2s-25c-v2-pq0300xp22s.html

Czy to będzie robiło różnicę przy takim pakiecie i można to olać, bo i tak jest tani?

Czy w ogóle nie ma sensu go brać?

Brat w Cymie 121 czyli Desert Eagle podobny pakiet lipo umieścił pod lufą bez większych problemów. Mogę Ci pokazać zdjęcia w jaki sposób to zostało zrobione. ROF jest piękny, pojemność na taki pistolet wystarczająca (a są to te same bebechy i w glocku i w de)

Każdy pakiet Lipo winien mieć wtyczkę balancera. Nie wiem dlaczego ten nie ma, może po prostu jej nie widać bo jest pod spodem.

Ogólną regułą jest kupować taki pakiet by starczyło mu mocy na wszystko z czym może się zmierzyć. Mam tu na myśli głównie ilość wystrzelanych kulek w ciągu jednej imprezy. Nie powinno się z tym przesadzać, ile mAh tyle kulek na 100% uda się wystrzelić od pełnego naładowania ale ile jeszcze więcej trudno powiedzieć. Niektórzy kupują mierniki napięcia, nazywane też buzzerami i alarmami ale te tanie bywają zawodne, piszczą bez powodu, głównie dlatego, że sama bateria jest zbyt słaba jak na replikę, w której działa.

Dlatego polecam zakupić pakiet o jak największej pojemności i z największym C, który możesz pomieścić do repliki. W ten sposób masz pewien margines bezpieczeństwa.

Nadmiar amperów nie zrobi replice wielkiej krzywdy. Silnik weźmie tylko tyle ile potrzebuje ale mimo wszystko pakiet powinien spełniać pewne wymogi. Taką granicą powyżej, której o nic nie musisz się martwić jest ok 2000mAh i 20C. Czyli 2Ah * 20C = 40A prądu stałego. Im więcej tym lepiej. Pamiętać tylko trzeba, że 11V jest dużym obciążeniem dla całej repliki i o wiele szybciej coś może się posypać niż przy pakiecie 7,4V (o ile w ogóle).

Więc jeśli konfiguracja pod ROF to 11V, jeśli coś standardowego to z powodzeniem wystarczy 7,4V.

Producent pakietu dowolny, AEG ma na tyle małe wymagania, że nawet najtańsze pakiety sobie poradzą. Z całym przekonaniem polecam pakiety Turnigy Nano-Tech te z końcówkami Traxxas, ale nie tylko. Te w szczególności są ciekawe bo są mniejsze i mocniejsze niż poprzednie modele.

Lipo nie mają efektu pamięci, ilość cykli jakie mogą przejść przekracza kilka setek, można je doładowywać w każdej chwili, nie boją się zimy i naładujesz je nawet w kilka minut jeśli zajdzie taka potrzeba. Jeśli będziesz dbał to masz praktycznie baterie do końca swoich dni w ASG :)