mant3z Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Mam ładowarkę iMAX B6, baterię 7.4 2S1P PQ-2200XP 25C Ile amper ustawić na ładowanie a ile na rozładowanie? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Link do batki byś dał. Zakładając że ma 2200mAh to przy prądzie 1C ładowania wychodzi 2,2A dla spokoju duszy możesz dać 2A. A po co chcesz rozładowywać LiPo? ;) Możesz dać taki sam prąd rozładowania jak i ładowania. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 2,2A ładowanie, rozładowanie 1a ( wiecej nie da ładowarka ;) ) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 No fakt ładowarka więcej nie wydoli. Quote Link to post Share on other sites
mant3z Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Coś mi nie chce działać ładowarka (nowa), pokazuje coś takiego: http://www.mant3z.boo.pl/lipo/IMG_2961.JPG Próbowałem programy: LiPo Charge 2.0A 7.4(2S) LiPo Discharge 1.0A 3.0(1S) LiPo Balance 1.6 7.4(2S) Za każdym razem to samo. Replika z tej batki strzela jak zwariowana na m110 (340~360FPS) Batkę nabyłem w sklepie modelarskim. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 zrób zdjećie złączu balansujacemu w ładowarce. mozesz miec na odwórt podpietą koncówkę balancera albo napiecie na celach spadło poniżej 3v i płacze. Quote Link to post Share on other sites
mant3z Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 http://www.mant3z.boo.pl/lipo/IMG_2962.JPG Wtyczka od góry, pasuje do wejścia na 4 cele. Ładowarka raczej działa bo ładuje i rozładowuje NiMH. Baterie dziś kupiłem i po podłączeniu do repliki strzela dużo lepiej od naładowanej 9.6NiMH 1500 Fire Fox także raczej ma więcej niż 3V na celi. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 (edited) podłącz do gniazda 2 cell. i napisz co sie dzieje. mozesz ustawic mniejszy prąd. to ze ąłduje nimh to nie znaczy ze bedzie łądowac li-po albo balancer zwalony jest fabrycznie albo cos nie halo z bateria. edzia: yyy zrób fotę złącza balansującego od pakietru. tylko bez lampy :P bo tak wali we oczy ze nic nie widac :D Edited February 6, 2010 by seger Quote Link to post Share on other sites
mant3z Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 (edited) Wtyczka bez lampy :) http://www.mant3z.boo.pl/lipo/IMG_2964.JPG Na tym widać rozkład gniazd http://www.mant3z.boo.pl/lipo/IMG_2961.JPG EDITA: W instrukcji znalazłem informację, że BATTERY VOLERR | CELL CONNECT oznacza: "Wrong connection of the connector detected; please check the connector and cable. Czyli albo wtyka jest spie*** albo balanser :( Edited February 6, 2010 by mant3z Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 (edited) no bardziej mi chodziło o zdjecie wtyku od frontu ale kij ;) :-F mój wniosek: chińczyk założył ci do pakietu 2s wtyczke balansujacą od pakietu 3 s pomiedzy czarnymi kabelkami masz pewnie wolne gnazdo na kabelek. trzeba czarny co jest pomiedzy zbliżyc do czarnego a czerwony przełozyc na miejsce czarnego przekłądanego. jest pewnie tak: a powinno byc tak: sorki za moje beztalencie rysunkowe w paincie nie chciało mi sie odpalać t-flexa bo było by 3D :P czyli zabawa w przekłądanie ;) Edited February 6, 2010 by seger Quote Link to post Share on other sites
mant3z Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Sorry, coś ciężko kapuje dzisiaj :P Tak to wygląda od frontu: http://www.mant3z.boo.pl/lipo/IMG_2965.JPG We wtyczce są dwa wolne gniazda. Możesz użyć swojego magicznego talentu do mazania w paincie i narysować mi na moim zdjęciu gdzie mam co przełożyć? :P Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 (edited) a jak źle to w drugą mańkę kable ale powinno byc ok ;) jak kupowałeś w sklepie stacjonarnym to zanieś im zeby przełozyli bo jakiś chińczyk źle poskłądał wtyczkę :) Edited February 6, 2010 by seger Quote Link to post Share on other sites
mant3z Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Działa, chyba :) http://www.mant3z.boo.pl/lipo/IMG_2967.JPG Coś voltów pokazuje dużo, aktualnie jest już 7.73... Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 dobrze pokazuje pakiet powinien naładowac sie do 8,4v aż ;) btw. teflonowa czy izolacyjna tasma :P ? Quote Link to post Share on other sites
Padaka Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 (edited) Witam Szybkie pytanie do znawców tematu LiPo: Zestaw to: [AEG] L85A2 [iCS] + Lufa precyzyjna 509 mm, 6.04 mm KM-Head + Gumka Hop-Up Prometheus czerwona + Sprężyna M130 Guarder Chcę nabyć do tego LiPo . Co polecacie do tej konkretnej konfiguracji ? Obecnie pracuje to na baterii 9.6V 2200 KAN, NiMH. Nadal nie dostałem żadnej propozycji co do samej baterii. Jakich producentów polecacie ? z jakich źródeł ? Do Kicpa - tak przeczytałem wątek - proszę o "aktualny stan rzeczy" :) Wystarczająca będzie ta ? - http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?...dbbccba0fd49816 czy może jednak ta ? - http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?...dbbccba0fd49816 Edited February 6, 2010 by Padaka Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 lepsze sa drugie a na nim bedzie miał rof wysoki, weż moze 2200mAh ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Ja polecam pakiety Pelikana, sam używam i mogę polecić z czystym sumieniem. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 Niedawno zakupiłem pakiet 3E Model Max Force 900 mAh 7,4V 25C i przeżyłem mały szok. Był to mój pierwszy kontakt z pakietem Li-Po, akumulator niewiele mniejszy od zapalniczki zippo, a dał radę bez zająknięcia zasilić replikę z zamontowaną sprężyną M190 :ok: I do tego kosztuje śmieszne 33,50zł :lol: Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 Taki mały a i tak może prawie 23A oddać ciągłego prądu ;) Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 Mam jeszcze pytanko: Wydajność prądowa pakietów LiPo jest podawana w jakimś "C". Rozumiem, że jest to liczba, przez którą należy pomnożyć pojemność, aby uzyskać maksymalny prąd rozładowania. Więc: 1. Dlaczego tak, a nie poprostu w amperach (jest jakiś sensowny powód)? 2. Czy tym, co powinniśmy brać pod uwagę jest prąd rozładowania w amperach, czy też w "C"? Bateria 5000mAh 12C ma prąd rozładowania 60A, czyli jak na replikę chyba niemało, jednak w tym temacie kilka osób poleca pakiety o prądzie rozładowania np. powyżej 20C. Reasumując: co jest realną miarą tego, co zobaczymy po podpięciu aku do repliki, A czy "C"? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 Panowie! Posiadam pakiet Dualsky 7,4 2200mAh 35C ale RoF na SP120 troszkę mnie przeraża ;-) bo nie nadążam ze zmianą magów. Czy dobrze rozumiem że przesiadka na taki pakiet wpłynie na obniżenie szybkostrzelności? :roll: Po tym co przeczytałem w poście który napisał OLO wydaje mi się że nie powinien on mieć problemów z naciąganiem sprężyny 120. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 podaje sie sie w C bo seria ogniw ma taka wydajnosc pradową. chodzi o wygodność. sam sobie liczysz ile ma amper na pakiecie jest napisane ile ma ciągłego i ile chwilowego. 12C w li-po to sto lat temu było ;) Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 z tym, że panowie pytają się o zasadność używania tak wydajnych ogniw a nie tego jak to ma się do obecnego stanu rozwoju technologicznego Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 jak ktoś chce niech używa. ja srtosuje 35C bo moge je ładować 2C prądem. Quote Link to post Share on other sites
mali Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 Kolega używa chińskiego pakietu "noname" 4000 mAh 15C 7,4v i rof na stokowym m16 JG nie powala. Ja mam 7,4v 25C 1800 mAh fullymax i rof znacznie większy. Mimo że obie batki mają podobną wydajność (60A i 45A) to większy rof zapewnia mniejsza batka. Myślę że chiński pakiet 15C to w życiu nie wyciąga. A fullymax to co innego. Można go nawet ładować prądem 2C. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts