Yahalom Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 Nie. Spodnie z ochraniaczami zaczęły się i skończyły na tej nieudolnej kopii spodni Crye Precision Gen I w kamuflażu Camogrom. Quote Link to post Share on other sites
Miszcz120 Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Mam rozumieć, że spodnie z ochraniaczami są niewypałem ? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Helikonowskie na pewno. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Tak, ich spodnie były padaką i porzucili ten pomysł. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Zawsze można próbować kupić combaty w wz93 od innego producenta :icon_rolleyes: Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 (edited) I wydać 3-4 razy tyle bo chinole nie klepią wz 93 :) Szkoda, że nie wezmą się za zrobienie dobrej kopii Combat Pantsów bo sam zastanawiam się nad sprawieniem sobie takich. Jak już ruszyli z nową linią to mogliby się zastanowić nad tym bo wolałbym kupić Helikona niż TMC lub innego chinola (tak wiem, że helikon to też chińczyk ale mam/miałem ich rzeczy i jestem/byłem z nich zadowolony). Edited September 2, 2014 by Vender Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Powtarzane to jest już do znudzenia, ale... Currahee. Combaty Helikona kosztowały ~300zł, więc i tak byłbyś przygotowany na taki wydatek. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Swoją drogą combaty od helikona pruły się już w folii, a niewiele droższe currahee trzymają się świetnie. jedyne po czym odróżnisz stare od nowych to kolor tkaniny która wyblakła od słońca ;) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Aż TAKIE złe, to nie były ^^ Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Tez mnie kiedyś naszło na ochraniacze wbudowane w spodnie, a to z przyczyny że mam jakieś dziwne kolana, jak nosze długo normalne ochraniacze to odparzam sobie i obcieram strasznie ... A że noszę do zabawy Wz.93 to się spytałem Helikona czy coś mają lub planują, napisali że nie. Nigdzie nie mogłem znaleźć ochraniaczy oddzielnie a z chin mi się ściągać nie chciało to kupiłem jakąś wersję Emmersona L, nie polecam , worek na kartofle, dla kogoś wzrostu 175 ;), no chyba że ktoś takiej budowy jest ;P Pogadałem z MIWO i na moja prośbę, naszyli mi rzepy na kieszenie na ochraniacze na kolanach. Do spodni pakuję same miękkie wkłady a na spodnie przyczepiam gumowe ochraniacze. Na początku bałem się że pogubię ale ku mojemu zdziwieniu to rozwiązanie działa idealnie, przy czołganiu nie pogubiłem, w krzaczorach też nie. Ochraniacz mam tam gdzie jest mi potrzebny ( w większości spodni jak kleknę to zasłania rzepkę, weź sobie klęknij wtedy człowieku z impetem na kamyczka, powodzenia), nie obciera, nie grzeje. Chcę podobny patent wykonać na spodniach Helikona jeśli ta nowa linia wzorowana na UTL będzie w WZ.93. Zerkając dzisiaj na ich stronkę w Newsach pojawił się Gunfighter w wz.93 więc spora szansa że będą :) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Nigdzie nie mogłem znaleźć ochraniaczy oddzielnie a z chin mi się ściągać nie chciało to kupiłem jakąś wersję Emmersona L, nie polecam , worek na kartofle, dla kogoś wzrostu 175 ;), no chyba że ktoś takiej budowy jest ;P W Silent technical mieli jeszcze niedawno. Pogadałem z MIWO i na moja prośbę, naszyli mi rzepy na kieszenie na ochraniacze na kolanach. Do spodni pakuję same miękkie wkłady a na spodnie przyczepiam gumowe ochraniacze. Na początku bałem się że pogubię ale ku mojemu zdziwieniu to rozwiązanie działa idealnie, przy czołganiu nie pogubiłem, w krzaczorach też nie. Zdjęcia? ;) Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Postaram się cyknąć jakieś sweet focie jutro na strzelance to wrzucę :) Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 A proszę :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Wygląda ciekawie :) Jaką ilość rzepa i jak przymocowałeś do wewnętrznej strony plastikowych skorup? Nie boisz się, że rzep na kolanach szybko się zetrze/ubrudzi? W końcu ma gigantyczny kontakt z otoczeniem ;) Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 (edited) Ilość rzepa to prawie dokładnie taki sam kształt jak ochraniacz, a przymocowałem go nićmi używając dziur po oryginalnym szyciu do miękkiej wkładki :icon_smile: Ochraniacz jest gumowy nie plastikowy. Tam gdzie przyczepiam rzepa ma sporo mniej kontaktu z "przyrodą", a ten na górze niema w zasadzie styczności więc nie, nie boję się. Dodam że jakoś się nie zużył. Teraz mam już większe doświadczenie i następna wersja spodni nie będzie miała rzepa ponad ochraniaczem. Tylko niech ten Helikon się w końcu ogarnie z nową serią dla wojskowych :icon_biggrin: Edited September 21, 2014 by Ghola Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Panowie, czy ktoś miał do czynienia z bielizną termiczną Level II Helikona :icon_arrow: http://helikon-tex.com/#!/Underwear/LVL2Set/KP-UN2-PO ? Przydało by mi się takie coś (przynajmniej koszula), bo ostatnio chłodno, ale nie na tyle jeszcze, żebym się w pełnoprawny polar pakował. A brytyjskie norgie mam już mocno zużyte, i o nowe wcale nie łatwo (owszem, trochę używek na Pazzegro, czort wie w jakim stanie). Ewentualnie jakaś alternatywa (cienkie, grzejące, wysoki kołnierz typu golf)? Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 na allegro za 100-150 masz orginal ecwcs 2 lvl który bije helikona na głowę Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Dzięki. Widzę, że samą koszule to się da całkiem korzystnie kupić (a kalesony mi i tak mało potrzebne) - tylko muszę jeszcze ogarnąć problem rozmiarówki (kurde, brytola noszę 180/96, a tu - bądź człowieku mądry i pisz wiersze...). Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Errhile, Medium-Long ;) Masz identyczne wymiary brytola co ja ;) Quote Link to post Share on other sites
Marcin_Modzel Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 Jak się sprawuje Czapka Watch Cap? http://demobil.com.pl/czapka-polarowa-helikon-coyote-p-687.html Chciałem brać kontrakt, ale ciężko dostępny :( Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 A bardzo dobrze. Tylko różne kolory mają różną grubość. CB i olive są grubsze niż foliage green chyba. Posiadam CB i olive. CB daje radę nawet przy wielkich mrozach. A FG spodobała się mojej niemilitarnej mamie i taką jej kupiłem :P Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 (edited) Używa ktoś spodni z serii UTL ale w wersji Denim oraz koszulę Defender z tejże samej lini. Ogólnie chodzi mi o używanie w formie EDC. Edited November 29, 2014 by Vender Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Ja mam koszulę (a nawet 4 :D). Pierwszy miesiąc-dwa używania jest ok, później zaczyna blaknąć i śmierdzieć ;) http://forum.wmasg.pl/topic/148510-koszule-taktyczne/page__hl__+koszule#entry1973548 Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Mam portki UTP w wersji Denim, mają fajny kolor, bardzo głęboki, natomiast pigment jest dość podły, pranie ręczne, bez wirowania, albo jakieś bardzo powolne odwirowanie (ofkors po wywaleniu na lewą stronę), bo inaczej na spodniach robią się brzydkie, jaśniejsze pasy i wygląda to źle (dużo gorzej niż sprany jeans). Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Nath, a jak długo używasz tych portek, możesz zapodać jakieś fotki :) ? Istnieje możliwość, że w nowszych generacjach problem ten poprawili czy nie ma co na to liczyć ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts