MisqGrzywa Posted February 11 Report Share Posted February 11 Dość ambitne minimum. Ale popracujemy nad tym. Poszło zgłoszenie +8 z ASHM ;) A co z wydarzeniem na FB? Mogło by podnieść zasięgi w młodszych kręgach. Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted February 12 Report Share Posted February 12 Hm... ja zapewne dopiero na początku kwietnia będę wiedział czy taka wyprawa będzie w zasięgu moich finansów i czy będę miał na nią czas. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted February 12 Author Report Share Posted February 12 7 godzin temu, SHOGUN_YAMATO napisał: Hm... ja zapewne dopiero na początku kwietnia będę wiedział czy taka wyprawa będzie w zasięgu moich finansów i czy będę miał na nią czas. 156 zł pociąg Gdańsk - Rawicz (w obie strony) zakładam, że jesteś z okolicy Trójmiasta. Można przyjechać dzień wcześniej, odbierzemy z Rawicza i podrzucimy po imprezie na stację PKP. Nocleg w bunkrach, będą dostępne łóżka polowe. To jest taki pomysł dla wszystkich z daleka, tylko proszę mnie wcześniej najlepiej w e-mailu poinformować. Stan zgłoszeń na dzisiejszy dzień 22 osoby. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted February 12 Report Share Posted February 12 17 godzin temu, MisqGrzywa napisał: Dość ambitne minimum. Ale popracujemy nad tym. Poszło zgłoszenie +8 z ASHM ;) (...) Tego scenariusza nie da się rozegrać przy mniejszej liczbie graczy. jeżeli chcemy pokazać całość wydarzeń, to siłą rzeczy potrzeba dużej liczby graczy. Na "O jeden most za daleko", które organizowaliśmy 5 lat temu kworum wynosiło 42 osoby, finalnie przyjechało równe 50 osób. Wg mnie optimum to 60 graczy. Quote Link to post Share on other sites
Vlad Posted February 14 Report Share Posted February 14 Zawsze można przy mniejszej licznie graczy rozegrać epizody z Market Garden. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted February 14 Report Share Posted February 14 W dniu 14.02.2024 o 13:51, Vlad napisał: Zawsze można przy mniejszej licznie graczy rozegrać epizody z Market Garden. Zgadza się Włodku, ale wtedy np. do Arnhem potrzebujesz terenu zabudowanego, no i nie wpuszczasz Amerykanów (bo ich tam nie było). W przypadku Nijmegen pomijasz brytyjskich spadochroniarzy (ale wtedy herbaciarnia może pobawić się w Gwardię), etc. Jakby nie patrzeć ten scenariusz zawsze będzie ambitny. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted February 15 Author Report Share Posted February 15 W dniu 14.02.2024 o 13:51, Vlad napisał: Zawsze można przy mniejszej licznie graczy rozegrać epizody z Market Garden. (...) Można :) Będą dwa pola działań więc przy minimum wyjdzie 8-12 graczy na front w tej samej drużynie. Dopiero w późniejszej fazie całość powinna złączyć się. Po dwóch tygodniach od startu zapisów 24 graczy na liście. Ogarniamy 10 łóżek polowych, namioty harcerskie dla chętnych na noc. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted February 20 Author Report Share Posted February 20 25 graczy Brakuje nam 15 do minimum. Proszę osoby zastanawiające się, albo chcące wziąć udział o wysłanie zgłoszenia. Proszę również osoby zapisane do dokonania wpłaty, zaczynamy zamawiać rzeczy potrzebne do rozgrywki :) Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 7,40 Posted February 26 Report Share Posted February 26 Jak tam zapisy? Frekwencja dopisuje czy trzeba jej pomóc? ;) Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted February 26 Report Share Posted February 26 2 godziny temu, DZIDA 7,40 napisał: Jak tam zapisy? Frekwencja dopisuje czy trzeba jej pomóc? ;) Dzida, no c'mon! W dniu 20.02.2024 o 08:44, Mati86 napisał: 25 graczy. Brakuje nam 15 do minimum. Proszę osoby zastanawiające się, albo chcące wziąć udział o wysłanie zgłoszenia. (...) To chyba dość jasno sformułowana prośba. Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted February 26 Report Share Posted February 26 Poznań ruszył z zapisami. Kiedy zmykacie listę? Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted February 26 Author Report Share Posted February 26 (edited) 6 godzin temu, DZIDA 7,40 napisał: Jak tam zapisy? Frekwencja dopisuje czy trzeba jej pomóc? ;) 36 osoby na liście. Impreza odbędzie się. Pomoc zawsze mile widziana. 2 godziny temu, Matt Baker napisał: Poznań ruszył z zapisami. Kiedy zmykacie listę? tydzień przed imprezą chcę mieć 90% świadomości o potwierdzonych graczach, ile osób przyjedzie w piątek, ile zostanie do niedzieli. Dzień przed imprezą zaczynamy rozkładać namioty, budować umocnienia polowe, stanowiska karabinów maszynowych. Będzie posiłek po bitwie, więc też musimy wiedzieć w jakiej ilości dostarczyć zaopatrzenie :) Za dwa tygodnie zamawiamy pirotechnikę. - dymy - granaty rozpryskowe - granaty hukowe Thunder Pudełka amunicyjne zostaną podzielone na kaliber, co oznacza możliwość korzystania z amunicji przejętej ale jeśli jest zgodność kalibru. Czyli MP40 i Sten używają tych samych pudełek (prócz kalibru na opakowaniu będą miniaturki replik do jakich naboje są kompatybilne) kulki własne, po stworzeniu pierwszych pudełek amunicji zostaną tu zaprezentowane, wraz z pirotechniką. Całość będzie dostarczana w zrzutach dla strony Alianckiej oraz pieszo dla Niemieckiej. Edited February 26 by Mati86 Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 7,40 Posted February 27 Report Share Posted February 27 W dniu 26.02.2024 o 09:21, Domin007 napisał: Dzida, no c'mon! To chyba dość jasno sformułowana prośba. Komunikat był jasny :) Ja tylko Dominiku delikatnie wyławiam informacje po kilku dniach. A tu od razu wpadają dobre wieści. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 11 Report Share Posted March 11 Ja ponowię pytanie o zasady działania sztabów: 1. Czy sztaby będą stałe czy ruchome? Jeżeli ruchome, to na jakich zasadach będą się przemieszczać? 2. Czy sztaby będzie można atakować? 3. Czy do funkcjonowania sztabu potrzebna będzie jakaś infrastruktura (stoliki, krzesła, przybory biurowe, etc.)? 4. Czy do sztabu będzie przypisany radiooperator? Chodzi mi o to, czy istnieje jakiś limit RTO na stronę (np. 1 łącznościowiec na oddział), czy np. możemy mieć po jednym radiotelegrafiście na oddział plus 1 do HQ? Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted March 14 Author Report Share Posted March 14 W dniu 11.03.2024 o 12:14, Domin007 napisał: Ja ponowię pytanie o zasady działania sztabów: 1. Czy sztaby będą stałe czy ruchome? Jeżeli ruchome, to na jakich zasadach będą się przemieszczać? 2. Czy sztaby będzie można atakować? 3. Czy do funkcjonowania sztabu potrzebna będzie jakaś infrastruktura (stoliki, krzesła, przybory biurowe, etc.)? 4. Czy do sztabu będzie przypisany radiooperator? Chodzi mi o to, czy istnieje jakiś limit RTO na stronę (np. 1 łącznościowiec na oddział), czy np. możemy mieć po jednym radiotelegrafiście na oddział plus 1 do HQ? Sztaby ruchome, dowódca przenosi sztab zgodnie z wytycznymi w rozkazach. Sztab nie będzie atakowany, jednak dowódca może wyjść na "rozpoznanie" ze sztabu i towarzyszyć oddziałowi. Infrastruktura nie będzie potrzebna, tak samo jak radiooperator przy dowódcy. Wystarczy jak dowódca będzie posiadał radio. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted March 14 Author Report Share Posted March 14 Lista Alianci Dowódca sił - Domino XXX Korpus Dowódca korpusu - Hiszpan Lolek2102 Kacper Bartek Philippe - zastępca dowódcy Szaman MiśQ Wueryck - KM Thompson - Amunicyjny Matt Baker Cactus Jack Zee - medyk Shogun Yamato 1 Dywizja Powietrznodesantowa Dowódca 1DPD - Cortes Vlad - MG (lub medyk) Dzida PolishPartizan - amunicyjny Arkusz Bullet - radiooperator Foorman Octan.inc III Rzesza 363 Dywizja Piechoty Radziu Rudy Gabriel Damian Kotwica 2 Dywizja Strzelców Spadochronowych Carl Piłsudzki Sobell Krancyk 9 Dywizja Pancerna SS Hohestaufen Młody Małpetti Łoś Strona osi proszona jest o dosłanie zgłoszeń :) XXX Korpus zapełniony, 1 DPD zapisy otwarte (dopuszczamy mundury USA), 1 Polska Samodzielna Brygada Spadochronowa - full miejsc Upubliczniamy pierwszą mapę tak zwaną "startową" Drużyny wystartują w polu, symbole dywizji nie wskazują RESPÓW. Dokładne rozkazy na start dowódcy dostaną tydzień przed imprezą wraz z listami graczy. 9.30 Odprawa na parkingu 10.00 to wyjście w pole. 10.30 Start Gry 2 Fallschirmjager i XXX Korpus zostaną dowiezieni na miejsce startowe samochodami. Teren BARDZO mi się podoba, są niewielkie wzgórza, zagajniki, grube wielkie drzewa, polany plus stworzymy coś na zasadzie miasteczka z namiotów harcerskich. Jak wspominałem po imprezie poczęstunek. Część osób zadeklarowała się przyjechać dzień wcześniej, można przenocować w namiotach, organizujemy łóżka polowe. Zadania będą proste, dowódcy dostają rozkazy w kopertach wraz prostą mapką. Poniższa mapka to pierwsza wersja. Przypominam o wpłatach, część już dokonała przelewów za co dziękuję. Jeśli coś pomyliłem z listą proszę o wiadomość prywatną. Został nam miesiąc do imprezy =) Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted March 14 Report Share Posted March 14 Nijmegen i Arnhem są po tej samej stronie Renu? Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted March 14 Author Report Share Posted March 14 Niestety :( Mapa jest rzeczywistym odwzorowaniem miejsca imprezy. Koryto rzeki, linia kolejowa, drogi most i bunkry są przeniesione z mapy satelitarnej. Konturem zaznaczony teren zalesiony. Quote Link to post Share on other sites
hubert94 Posted March 15 Report Share Posted March 15 Czy rkm wlicza się do liczby KM na stronę? Rozchodzi się o Brena zasilanego z midcapów. Jaki na chwilę obecną jest limit osób do 1DPD? Ekipa Brytyjska ze SPASu jeszcze nie puściła zgłoszenia a planujemy zasilić 1DPD. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted March 15 Author Report Share Posted March 15 (edited) RKM - Bren, ZB, BAR i inne nie zajmują miejsca KM. Czyli nie wlicza. Limit amunicji jak KM ale bez amunicyjnego. 1DPD może przyjąć najwięcej graczy, nie ma limitu. Edited March 15 by Mati86 Quote Link to post Share on other sites
Szakal19890302 Posted March 18 Report Share Posted March 18 Hej. Na ten moment się zgłaszam do 10 Panzer Divison der Waffen SS. Możliwe że jeszcze kolegę przyciągnę jeśli zdążrzy nabyć jakiś mundur. Szakal, ortografia proszę... - D. Quote Link to post Share on other sites
Poznaniak Posted March 18 Report Share Posted March 18 W dniu 26.02.2024 o 11:52, Matt Baker napisał: Poznań ruszył z zapisami. Kiedy zmykacie listę? Czy znalazło by się miejsce? ;) Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted March 18 Report Share Posted March 18 4 godziny temu, Poznaniak napisał: Czy znalazło by się miejsce? ;) Miejsce na liście czy w samochodzie? Quote Link to post Share on other sites
Poznaniak Posted March 18 Report Share Posted March 18 (edited) 43 minuty temu, Matt Baker napisał: Miejsce na liście czy w samochodzie? Wybacz gdzieś w gonitwie myśli zginęło mi "w aucie" Edited March 18 by Poznaniak Quote Link to post Share on other sites
Hiszpan06 Posted March 19 Report Share Posted March 19 W dniu 14.03.2024 o 19:14, Mati86 napisał: Sztaby ruchome, dowódca przenosi sztab zgodnie z wytycznymi w rozkazach. Sztab nie będzie atakowany, jednak dowódca może wyjść na "rozpoznanie" ze sztabu i towarzyszyć oddziałowi. Infrastruktura nie będzie potrzebna, tak samo jak radiooperator przy dowódcy. Wystarczy jak dowódca będzie posiadał radio. Według mnie dowódca z radiem to jest minięcie się z logiką pod kątem podejmowanych przez niego zadań i komunikacji z drużynami, HQ czy osobami które ma pod sobą. Przenoszony sztab też budzi moje pewne obawy... Cytując klasyka "ah... shit here go again!" Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts