Mendi Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 Guardery, madbulle, marushiny i g&g nigdy nie miały problemów z puchnięciem. Puchną tylko białe, ciężkie (0,4-0,45g) kulki, które pojawiły się w zeszłym roku - czyli p&j, dumdum, gfc rockets, cybergun kalashnikov 2 seria. Jedynie ciężkie białe które nie spuchły do dziś, to bbking oraz kalash 1 seria. Quote Link to post Share on other sites
Stopa Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 (edited) Guardery 0,36 są teraz białe/lekko kremowe. Kupiłem, były strzelane i zdają się latać naprawdę ładnie przy 530 FPS. Jednak kolor rodzi obawy, czy nie są z higroskopijnego kompozytu. Dam znać, jeżeli zaczną puchnąć. Nie rozumiem problemu z czarnymi kulkami. W słoneczny dzień widać je dość wyraźnie w lunecie dzięki ich połyskowi, szczególnie na ciemnym tle. Wygląda jednak na to, że nadchodzą pochmurne dni, być może się jeszcze zreflektuję :icon_smile: Edited October 13, 2015 by Stopa Quote Link to post Share on other sites
Indywidualista Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 Ostatnio kupiłem MadBull`e 0,36 białe. Co 10-ta / 20-ta kulka po wylocie z lufy rozwala się na kawałki. Reszta leci dobrze. Nie przebierałem, nie myłem. Quote Link to post Share on other sites
steniek Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 Panowie powiem wam coś czego się chyba nikt nie spodziewał. Guardery czarne 0,43 kupione jakieś 3-4 miesiące temu również mi spuchły i do PDI 6.01 nie wejdą albo wchodzą i stają wewnątrz...dodam, że lufa prosto po czyszczeniu. Nie wiedziałem co się dzieję i nigdy bym się tego po guarderze nie spodziewał...ale jednak. Prawda jest taka że każde tworzywo sztuczne ma mniejszą bądź większą skłonność do pochłaniania wilgoci. Też zastanawiam się nad tymi Valkenami... nikt nie mówił że snajperstwo ma być tanie:/ Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 @Indywidualista zmniejsz ilosc fps :D a tak serio to dziwne, i ogolnie jakas masakra ostatnio, czarna passa jak się czyta te wszystkie wpisy, jakby ktos sie uwzial na snajperskie kulki. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Metalizowane i szklane kulki nie puchnom :icon_razz: ale też na wielu imprezach są zakazane... Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Dawno nie strzelałem z rakiet platinium 0,45, bo mi się sprężyna ubiła. Wczoraj sprawdziłem i większość spuchła. Ostatnio używam rocketsów professional 0,43 ze srebrną naklejką i z nimi nie ma żadnego problemu. To ta partia, która pojawiła się w GF niedługo przed pojawieniem się tych 0,45. Quote Link to post Share on other sites
Stopa Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Na stronie 0,45 Platinum na Cytadeli informują, że kulki są z nowej partii. Miałem nadzieję, ale mail do sklepu ją rozwiał: Witam, Te kulki, jak i wiele innych ciężkich Rockets wykazują właściwości higroskopijne i z czasem puchną, nawet w zamkniętym opakowaniu. Państwo jednak piszą, że oferowany produkt jest z nowej serii. Czy to oznacza, że producent zmienił mieszankę i produkt nie puchnie? Jeżeli tak, to czy mogą dać Państwo gwarancję, że te kulki przez co najmniej 3 miesiące od zakupu zachowają swój pierwotny wymiar, tj. poniżej 5,98mm?Pozdrawiam, Witam, Nie dajemy na to gwarancji, ponieważ poprawili ich jakość, ale nie ich higroskopijność. --- Pozdrawiamy, CYTADELAASG Nasze problemy muszą wynikać z faktu, że największa gęstość, jaką osiągają popularne tworzywa sztuczne, to ~2,1g/cm3. Kulka 0,43 musi mieć gęstość 3,9g/cm3. Dlatego np. Guarder metalizuje swoje najcięższe kulki, które przyczepiają się do silniczków. Widać stworzenie kompozytu o odpowiednich parametrach przy tej gęstości jest trudne. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Też gadałem z chłopakami z cytadeli i tak jak wcześniej napisałem to kulki czysto kompozytowe i teoretycznie nie puchnące kończą się obecnie na 0.36g z uwagi na rezygnację z jakiegoś substratu używanego wcześniej do produkcji cięższych wagomiarów. Poza tym wilgoć wilgocią ale samo utlenianie się materiału, z którego są wykonane, powoduje ich puchnięcie. Także raz otwartą paczkę trzeba szybko zużywać, choć i zdarzały się serie źle zamknięte, nie odessane, które puchły już w opakowaniach lub po prostu były konfekcjonowane na miejscu z kontenera i leżały zbyt długo otwarte i wystawione na czynnik powodujący puchnięcie. Może się okaże że wyśmienicie się nadają jako pochłaniacze zapachów do obuwia ;) Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Zaczynam się zastanawiać czy na pewno wilgoć jest naszym wrogiem. Może w procesie formowania materiał jest zbijany i z czasem się rozpręża. Skoro puchną kulki nawet szczelnie zamknięte to przyczyna może być inna. Ciekawe co by dało np. trzymanie kulek w zamrażarce... Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Moim zdaniem trzeba byłoby otworzyć paczkę, włożyć do pojemnika próżniowego i tam trzymać, po czasie sprawdzić średnicę. Jeśli to faktycznie rozprężanie, próżnia przyspieszy efekt. Jeśli to wilgoć lub powietrze, efekt nie wystąpi. Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Zapomnieliscie jeszcze o bbkingach: http://www.airsoftarmory.pl/pl/p/BB-King-BIALE-kulki-0%2C43g-2000-sztuk/889 Ich jedyna wada bylo to ze waza troche mniej niz deklarowane czyli ok 0.41, ale z puchnieciem z nimi nigdy nie bylo problemu, przynajmniej nikt nie zglaszal :) dokladna opinie o nich nawet robilem - czyli brak pecherzykow, polerka na poziomie srednim jak wszystkie rocketsy ciezkie, celnosc nawet spoko (ale nie taka jak rocketsy ale lepsza niz np guardery czarne ktore maja pecherze i to mnostwo). Te kulki sa juz chyba ostatnia nadzieja, albo zostaje powrot do ciemnych badz lzejszych (co nie ma sensu w sniperstwie) kulek. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Czyżby bbkingi to czarny i niedoceniany koń kulek snajperskich :D? Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Rakiety 0.45 otwarte w piątek przez 3 dni urosły o 0.02mm mimo że powietrze było odessane po otworzeniu... Z innej beczki, czy ktoś z was skracał promyka, pdi, edgi i ma kawałek precyzyjnej rury 6.03 lub mniejszej średnicy lub wie gdzie, jak i za ile można ściągnąć bb tester edgi lub coś podobnego? Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted October 20, 2015 Report Share Posted October 20, 2015 Zmierzę dziś bbkingi otwarte jakiś miesiąc temu. Rakiety 0,45 poszły do granatów. Quote Link to post Share on other sites
Black93 Posted October 20, 2015 Report Share Posted October 20, 2015 Mi się jeszcze 0,43 czerwone trzymają w normie - czytaj da się strzelać z pdi :) Quote Link to post Share on other sites
Pon Pon Posted October 20, 2015 Report Share Posted October 20, 2015 Panowie pytanko o kuleczki MB 0.36 białe jak się wam sprawują i czy warto brać? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
trajler Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 Valkeny 0,43 sprawdzają się ? 180 zł za 2500 kulek to trochę kasy . Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 Szkoda, że nie sprzedają w mniejszych opakowaniach. Fajne by były paczuszki np z 200 bb. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 (edited) Fakt, bo jak zaczną puchnąć to wyrzucisz 1500 sztuk z 2500 zamiast 500 z 1000... Ale od czego jest niezgodność towaru z umową ;) Edited October 21, 2015 by shamoth Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 Prawdę mówiąc wolałbym wyrzucić te np 100 kulek niż użerać się ze sprzedawcą i jeszcze płacić za wysyłkę. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 Niech ktoś kupi i porozsyła porcjowane ;) Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 (edited) Niech ktoś kupi i porozsyła porcjowane ;) Prosisz się o Dum Dum'y 8mm :P Chętnych na DS'y po 100szt nie było i Mendi z litości wziął wszystko co miałem do puszczenia ;) Edited October 21, 2015 by shamoth Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 Faktycznie Shamoth, z litości wziąłem... Valkeny 0,43 sprawdzają się ? 180 zł za 2500 kulek to trochę kasy . Mam 0,40g i bardzo sobie je chwalę. Kolor jest dosyć ciemny, ale widać je w dobrej optyce. na czarne valkeny to bym się raczej nie połasił. Quote Link to post Share on other sites
trajler Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 to kto jest chętny na podział paczki ? 2500 kulek około 180 zł / 5 os = 500 kulek około 38 zł z wysyłką.;> Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts