shaw Posted December 31, 2008 Report Share Posted December 31, 2008 Małe spostrzeżenie z ostatniej chwili - po kilkunastu strzałach replika sprawia wrażenie jakby lekko się dotarła. Co prawda kulka z górnej lufy dość często jest jeszcze podrywana do góry, ale za to kulki z dolnych luf lecą już najczęściej bardzo ładnie, prosto, obok siebie i osiągają dość imponujący dystans. Zauważyłem także kilka razy opisywaną przez Tuksiaka tendencję do ustawiania się kulek w linię pionową. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 31, 2008 Report Share Posted December 31, 2008 (edited) O to Shaw jak się nie wybierasz na milsima (04.01), to na Kluczu robimy pistol&spring party ;-). Zawsze można polatać i porównać dwie. W sumie to jedno i to samo, tylko zewnętrzem się różni ;-). Edited December 31, 2008 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 1, 2009 Report Share Posted January 1, 2009 Mi powyższą ładownicę kolega szył, ma dobrą maszynę. Jeszcze nie sprawdzałem w akcji, ale myślę że niedługo będzie okazja - w Krakowie otworzyli halę do ASG, będą robić killhouse. W sam raz pod benellkę :) Quote Link to post Share on other sites
fenrismarcin Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 Można gdzieś kupić ładownicę kolbową do tego shotguna? Ładownicę kolbową znalazłem tylko jedną na taiwanie, ale nie wiem czy będzie pasować. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 http://specops.pl/inne_ladownica_8x_12ga.html Może nie ściśle kolbowa ale da się na kolbę założyć. nie bardzo miałem czas żeby poszukać ale chyba migneła mi też taka ładowniczka na allegro (w dziale myśliwskim lub częściach asg) Quote Link to post Share on other sites
Masonian Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 Na allegro była ładownica na kolbę, ale obecnie nie ma. Za to jest ta ze Specopsu, za 39 złociszy: http://allegro.pl/item522152646_specops_la...mie_8x12ga.html A tu na później link do Specopsa na allegro: http://allegro.pl/show_user.php?uid=2374051 Albo jeśli chcesz przepłacić to weź z Vesta: http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?products_id=4053 Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 Albo jeśli chcesz przepłacić to weź z Vesta: http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?products_id=4053 Nie tylko przepłacić ale i wieki czekać aż się Vestowi zechce wysłać :twisted: Instalacja na kolbie tej ładownicy na przedramię może niestety wymagać przycięcia jednego z pasków oraz przeszycia rzepa. Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted January 8, 2009 Report Share Posted January 8, 2009 Jeżeli ktoś z użytkowników jest chętny podzielić się opisem (i zdjęciami) z rozbiórki tej repliki, byłbym wdzięczny :mrgreen: Pisałem co prawda do Przemka10 w tej sprawie, bo udało mu się replikę rozebrać, uszczelnić, poskładać do kupy (i co najważniejsze ;) ) sprawić że w dalszym ciągu działa i to lepiej na dodatek. Mimo chwilowego braku czasu obiecał zamieścić materiał, w tym temacie, możliwie dla niego jak najszybciej, ale jeżeli ktoś mógłby to zrobić wcześniej nie miałbym nic przeciwko :mrgreen: Sam zabierałem się do mojego egzemplarza, ale w pewnym momencie zwątpiłem - prawdopodobna konieczność użycia dodatkowej siły w przypadku repliki typu "plastik-fantastik", kiedy nie jestem pewny czynności w 100%, nie uśmiechała mi się (podpowiedź: miało to coś wspólnego z możliwością usłyszenia w trakcie, dźwięków pękającego body) Za wszelakie materiały z góry dziękuje :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Leny_rvs Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Podłaczam sie do posta kolegi poprzednika i jeszcze takie małe pytanko: a jakby mocniejsza sprezynke wstawic i pokombinowac z tłokiem i cylindrem? ktoś coś wie na ten temat?? Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 (edited) Z tego co wyczytałem, w środku plastik jak okiem sięgnąć, więc mocniejsza sprężyna nie wchodzi w grę raczej. Głowicę tłoka i cylindra można by pewnie wymienić, zamiast doszczelniać, tylko czy to się opłaca w zabawce za 100 pln (pytanie retoryczne oczywiście) ? Edited January 14, 2009 by shaw Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Jedna tylko sprawa- kulki z szelsa idą do komór w odpowiedniej kolejności. Może pokombinujcie z gramaturą kulek i ładujcie je w odpowiedniej kolejności? ;) Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 6, 2009 Report Share Posted February 6, 2009 Ja wiem, czy da radę? Dzisiaj oglądałem z bliska rozdzielacz i może podawać różnie. Strasznie badziewnie jest wykonany. Rozebrałem, bo ostatnio już zaczęła tak świrować, że podaje po 5 cały czas. Niestety nic się nie da zrobić, wyrobionych parę elementów z chińskiego szit-plastiku, bo ABSem tego nazwać nie można na 110%. Rozbiera się ją w miarę prosto, z 2 rzeczami trzeba się poszarpać tylko. Uszczelniać o dziwo u siebie nie miałem co, bo kompresja z cylindra taka, że jak zrobiłem testa "na strzykawkę", to za bardzo nie mogłem tłoka wcisnąć. Gumki hopa mają wypustkę żeby udawało, że podkręca. sprawdzić należy ułożenie luf, bo u mnie były poobracane i pewnie dlatego strzelało, jak strzelało. Rozkręciłem, złożyłem, strzela, nie wiem jak długo, bo niedługo pewnie zacznie po pół szelsa pobierać na raz :/. Rozbieranie jest średnio wskazane, bo co drugi wkręt wykręca się z "gwintem". Nie wiem, ja tam u siebie poprawić nie miałem za bardzo co, w niedzielę zobaczę jak strzela na powietrzu i co się po rozbiórce i czyszczeniu zmieniło. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 Benelli był się zepsuł :( Kulki blokują możliwość przeładowania. Pusty przeładowuje się i strzela ok. Po załadowaniu shella, pierwszy strzał - 6 kulek. Potem nie można przeładować. Pomaga mocne uderzenie w okolice "komory hop-up", czy co to tam jest. Najwidoczniej pobiera za dużo kulek niż powinien :( Dziwna sprawa, bo był mało używany, ostatnio leżał chyba bezczynnie przez ponad miesiąc. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 Przycina się w ten sposób jak nie dopchniesz czółenka do końca i jeszcze raz przeładujesz Pomaga też walnięcie kolbą w podłoże Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Owszem, ale tutaj problem występuje mimo przeładowania do końca :( Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 To nie to, winny jest jeden pierdolnik który znajduje się z prawej strony, zaraz pod body. Jutro wkleję wieczorkiem foty i napiszę tutka jak toto rozebrać i złożyć najmniej stresowo, to zobaczycie sobie ;-). Michalll ściągnij stopkę kolby, pod tym masz jedną śrubę, odkręć, ściągnij kolbę, rozchyla delikatnie body od dołu, koło mechanizmu spustowego i podnieś je do góry i do przodu, najlepiej trzymaj go prawą stroną do góry, żeby ten duperel nie wypadł, jak go wyciągniesz ułóż prawidłowo sprężynkę pobaw się naciągiem i zobaczysz w jakiej to ma być pozycji i dlaczego. ;-). Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 (edited) Jeżeli Tuks ma rację to chodzi o ten duperel Który znajduje się w tym oto miejscu I po przeładowaniu, blokuje jedną z prowadnic aż do momentu strzału. Edited February 11, 2009 by shaw Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 Tak, dokładnie o to, jak źle założysz, to ni kija nie idzie przeładować, bo tłok nie naciska na to do końca i prowadnica o to się blokuje. Raz źle złożyłem i po jednym przeładowaniu, już drugi raz nie przeładowałem. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 (edited) Standardowo z powodu braku edycji, rzeźbimy jeden pod drugim ;-). Poproszę Rządzącego o sklejenie, albo doklejenie, alibo anihilację poprzedniego posta. Jak toto rozebrać v1.0001_alfa 1. Ściągamy stopkę kolby, odkręcamy znajdującą pod nią się śrubę, ściągamy kolbę z repliki: 2. Ciągniemy body do góry i do przodu. Najlepiej trzymać replikę prawą stroną do góry, utrudni to zgubienie elementu blokady: 3. Ściągamy sobie osłonkę przodu magazynka, wystarczy odciągnąć ścianki na zewnątrz body: 4. Odkręcamy osłonę spustu, nie ruszając blokady, chyba, że ktoś czuje niesamowity do tego pociąg: 5. Przechodzimy na przód repliki i dewastujemy dwie śruby znajdujące się na spodzie czółenka, ściągamy prawą stronę czółenka (uwaga należy użyć niezbędnej siły, bo trzyma się toto jeszcze na zatrzaskach) 6. Po ściągnięciu, ukaże nam się śrubeczka trzymająca lewą połówkę czółenka, którą to Mądry Kiński Konstruktor-Kopista umieścił jako środkową: 7. Po ściągnięciu czółenka zobaczymy dwie śrubki trzymające przód osłony magazynka, czy jak to tam w oryginale, oczywiście co z nimi robimy? Okręcamy - jak ktoś tak odpowiedział, dostaje nagrodę w postaci kulki kompozytowej szt 1 ;-) 8. Dla ułatwienia można sobie zdemontować listwę trzymającą część zewnętrzną czółenka: 9. Odkręcamy 4 śrubki trzymające listwy przeładowania i 4 wkręty zasłonięte dotychczas przez osłonę magazynka, przy odrobinie szczęścia uda nam się zsunąć przód z lufą bezboleśnie: 10. A jak się nie uda, to używamy czego? Siły..... - brawo, jak ktoś tak odpowiedział dostaje drugą kulkę ;-) 11. Ukazuje nam się zespół luf z rozdzielaczem i zespołem tłokowo-spustowym: 12. Teraz możemy odkręcić lufy od całości, czyli dwie śrubki trzymające to w kupie: 13. tadaaaa.... mamy możliwość odkręcenia jedynych 5 wkrętów trzymających w kupie cały mechanizm strzelający naszej zabawki, dodatkowo warto zerknąć na fotkę co gdzie jest ew. jak ktoś miałby problem ze składaniem: 14. Lufki z częścią "mechanizmu" rozdzielacza: 15. Tutaj po odkręceniu dwóch wkręcików widzimy w głębi "komorę hopa" wraz z gumką ;-). Proszę zwrócić uwagę przy montażu żeby gumki z lufami były odpowiednio ustawione, bo będzie źle podkręcać, same lufy są przecięte w połowie i na tych wycięciach opierają się gumki, testowałem teflonowanie tego z zewnątrz, bo od wewnątrz się nie da zrobić tego do połow. Efekt ledwo co wcisnąłem gumę z lufą z powrotem, kulka już niestety przez to nie przeszła. 16. Część napędowa, czyli dwie sprężynki, 3 tłoki i śmieszny 3 częściowy cylinder. Niestety tutaj też nie miałem co uszczelniać, bo po wymyciu i przesmarowaniu całości, zatykając wylot dysz, byłem w stanie wcisnąć na chama tłoki może z cm do środka, może 1,5 cm. 17. przy składaniu uprasza się o pamiętanie: A. o założeniu sprężynki cofającej zespół cylidra: B. dobrym ustawieniu wszystkich mechanizmów i założeniu sprężynki spustu: Składanie odbywa się dokładnie w odwrotnej kolejności, uważajcie na zbyt mocne wkręcanie, lubią pękać plastiki i gwinty wykręcać się na wkręcikach, ale cóż tylko szjs plastik fantastik ;-). Edited February 11, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 (edited) Hehe dzięki za fotkę tej cholernej sprężynki w spuście :-F Edited February 11, 2009 by shaw Quote Link to post Share on other sites
arend Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 hehe to już wiem co wsiąkło po pozbieraniu złomków mojej benelki Quote Link to post Share on other sites
Mariusz Komando Posted March 8, 2009 Report Share Posted March 8, 2009 Zamówiłem Beneli M3 DE wersję najdłuższą i mam pewien problem.Beneli po przeładowaniu zawsze strzela 6 kulkami naraz zamiast 3 ,ma to miejsce zawsze.Wiem już ,że nie chodzi o szelsy bo testowałem to już na conajmniej dwunastu różnych i problem się powtarzał.Do tego te 6 kulek leci na odległość nie większą niż 10m.To nie wszystko często jedna lub kilka kulek obija się o lufę zewnętrzną.Lecz to jeszcze nie wszystko kulki bardzo często z lufy wypadają i przytym nadal leci po 6 kulek. Czy jest jakaś możliwość rozwiązania Problemu ? Jeśli nie czy mogę ubiegać się o gwarancję (Beneli zamawiane na taiwangun.com) Z góry dzięki za pomoc P'S' - Feler ten był od razu po wyjęciu repliki z pudła Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 W moim kupionym na allegro był ten sam problem, jak temu zaradziłem, rozebrałem, przesmarowałem replikę i złożyłem zgodnie z instrukcją Tuksiaka, i replika wspaniale strzela 3 kulkami. W swojej używam 0.23 i na razie przetestowany zasięg trafienia w stojącego człowieka to 35m, dalej nie testowałem bo nie mam tak długiego podwórka. Quote Link to post Share on other sites
pixxel Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Jak tam z wytrzymałością tego czegoś? Padł komuś już tłok? Jakie przebiegi? Czy ta broń spełniała by role czegoś pomiędzy M47 a kałachem z cymy? Bo nie wiem czy ja kupić czy zbierać dalej na AEG'a? Quote Link to post Share on other sites
Vetius Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Właśnie jakie mają przebiegi i czy się trzymają wasze shitguny? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts