st45 Posted November 13, 2009 Report Share Posted November 13, 2009 (edited) PJ16 to praktycznie to samo co PJ16A4, a o tym już była mowa. Ten drugi jest tylko trochę dłuższy. To wszystko. Kolba w obu sprawia wrażenie plasticzane, no bo taka w końcu jest. Stukniesz to słychać że puste w środku. Poza tym nie jest do końca wygodna bo trochę mało miejsca na policzek strzelca. Osoby o szerokiej twarzy muszą przechylić nieco głowę żeby sięgnąć okiem do muszki i szczerbinki. Jednak to chyba dotyczy też ostrego m16. Pomimo plastiku kolba jest jednak dość mocna i dobrze się trzyma korpusu (śruba mocująca biegnie przez całą długość kolby). Mi przez rok użytkowania nic nie pękło ani się nie wgniotło, a nie szanuję zbytnio mojej luśni. Odniośnie magazynków to magazynki firmowane przez GG i MAG u mnie normalnie podają (co prawda midy). Edited November 13, 2009 by st45 Quote Link to post Share on other sites
Cover_Man Posted November 19, 2009 Report Share Posted November 19, 2009 Albo słabo czytałem, albo faktycznie nie spotkałem się z pełną opinią o tym: http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmow...j_boyi-605.html Ktoś ma i coś może powiedzieć ? Quote Link to post Share on other sites
st45 Posted November 19, 2009 Report Share Posted November 19, 2009 Słuchajcie, po półtora roku od kupna mojej emki, i po pół roku dość intensywnego użytkowania stwierdzam, że cały front- risy, muszka i wszystko co znajduje się przed korpusem, oprócz lufy- rusza się. Nie wiem czy tak było wcześniej, czy tego nie zauważyłem, ale wygląda na to, że obluzowało się toto. Przykręcam tę srubę która trzyma to ustrojstwo, ale niewiele to daje. Co prawda luzy nie wpływają ujemnie na strzelanie, ani nie jest to znowu jakieś uciążliwe, bo sama lufa trzyma się dziarsko, no ale jest. Także tego, wersja risowa pj m16 jest troszku "luźna". To tyle zwierzeń. Quote Link to post Share on other sites
VRil Posted November 22, 2009 Report Share Posted November 22, 2009 Poszukaj starej szyny montażowej albo kup nową np: http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesori...6_wwch-491.html I skręć na górze tak aby część szyny była na body a część na risie. Miałem tan sam problem ,jak skręciłem na pałę -to nie bata ani nie szypernie :) Quote Link to post Share on other sites
gajes Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Witam Zdecydowałem się już na kupno m16a4 PJ, ale mam jeden mały problem, mianowicie w zbrojowni jest do kupienia za 750zl, a w krakmanie po 820. Czytałem, że w taiwangunie dodawane są lepsze bebechy, ale czy są one na tyle lepsze żeby dołożyć 70 zł? W sumie za taka kasę mógłbym dokupić sobie 2 magi ;-). Quote Link to post Share on other sites
Nowiq Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Opis produktu: Magazynek low-cap do M4 [P&J] o pojemności 62 kulek Magazynek pasuje do WIĘKSZOŚCI modeli bez potrzeby dodatkowego dopasowywania. PJ16A4 Jedni mówią że trzeba piłować, a taiwan że nie... Ja już nie rozumiem... Czy mógłby ktoś wyjaśnić tę kwestię? Planuje zakup dość sporej ilości tych magazynków, a boje się czegokolwiek piłować. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 No P&J ma tam parę elementów zmienionych. I sądzę, że się bardziej opłaca P&J od A&K. Quote Link to post Share on other sites
tygrysek_ Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 Witam , nie wiem czy już ktoś napisał recenzje broni m4 PJ4 RIS , ale jeśli chcecie to mogę taka upichcić , bo replikę dostane w przeciągu 48 godzin xD Quote Link to post Share on other sites
VanDerSeba Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 nie wiem czy już ktoś napisał recenzje broni m4 PJ4 RIS A temat jest o czym? Na dodatek na 26 stron... Quote Link to post Share on other sites
producent Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Kolejna recenzja nikomu nie zaszkodzi. Nie przesadzajmy.. Osobiście z chęcią ją przeczytam :) Quote Link to post Share on other sites
dakota73 Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Witam , nie wiem czy już ktoś napisał recenzje broni m4 PJ4 RIS , ale jeśli chcecie to mogę taka upichcić , bo replikę dostane w przeciągu 48 godzin xD Również z chęcią przeczytam, tym bardziej, że na dniach planowałem zakup, właśnie PJ4 RIS. Quote Link to post Share on other sites
VanDerSeba Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Mam i polecam - zero problemów jak do tej pory... Quote Link to post Share on other sites
tygrysek_ Posted December 17, 2009 Report Share Posted December 17, 2009 Moje wrażenia z 2 dni użytkowania repliki PJ4 RIS: PJ 4 RIS Dane: Waga : 3065g Gearbox v2 Prędkośc 430fps Hop-Up regulowany Replika wykonana w całości z metalu z abs-u jest chwyt pistoletowy i kolba. Zacznijmy od początku… Godzina 17:30… Oglądając telewizje, słyszę –ding dong- dzwonek do drzwi. Tak to już ten dzień! Odebrałem paczkę, szybko otwieram i ukazuje się replika. Od razu moją uwagę zwróciły bardzo dobrze wyglądające szyny RIS (zrobione na maszynie numerycznej CNC), dokręciłem chwyt przedni, wziąłem replikę i co się okazało dolna szyna RIS ma lekki luz, co prawda niewielki, bo rzędu 2-3mm, ale jednak ma. Korpus repliki wygląda dobrze, został wykonany z aluminium, na którym widnieje logo producenta i niepowtarzalny numer seryjny. W zestawie mamy także rączkę transportową. Akumulator NiCd jaki dostajemy nie jest wcale taki zły, jest to bateria firmy Firefox o pojemności 2000mAh i napięciu 9,6V. Jedynym minusem zewnętrznym broni jest kolba. Wykonano ją z abs-u , posiada 6-cio stopniowa regulacje. Jaki minus? Otóż już przy 2 poziomie wysunięcia kolby zaczyna mieć luz, który zwiększa się wraz z wysuwaniem jej coraz dalej. Odłożyłem replikę, podłączyłem akumulator do ładowarki i … Następnego dnia rano … Dzwoni budzik, wstałem, odłączyłem baterię. I tu zaczynają się problemy. Napotkałem na duże trudności umieszczenia baterii w kolbie. Po paru minutach meczenia się sukces. Jednak kolby wraz z baterią w środku nie da się złożyć do końca. Możemy jedynie manipulować miedzy poziomem 2-6. Napełniłem magazynek hi-cap o pojemności 300 BB i zszedłem do garażu oddać kilka strzałów. – Replika posiada moc rzędu 430fps , na przeglądzie zerowym mojej broni odnotowano siłę wystrzału pierwszych 10 strzałów na poziomie : 1-450fps , 2-451fps , 3-452fps , 4-450fps , 5-456fps , 6-455fps , 7-457fps , 8-451fps , 9-452fps , 10-458fps. To nie jest żadna pomyłka, być może trafiłem jakiś szczelny egzemplarz lub coś w tym stylu. – Kiedy byłem już na dole w garażu , ustawiłem cel , naciskam spust i niemal natychmiast kulka wylatuje z lufy, reakcja gearboxa jest szybka, lecz pracuje on trochę głośno.(Niestety pogoda nie pozwoliła mi wyjść na zewnątrz i sprawdzić zasięgu repliki) Szybkostrzelność jest do przyjęcia Takie są moje wrażenia z użytkowania repliki przez dwa dni. Wszystko okaże się w walce … Pozdrawiam tygrysek_ Quote Link to post Share on other sites
$limak Posted December 17, 2009 Report Share Posted December 17, 2009 (edited) To ja może podziękuje za takie recenzje. Temat ma już 26 stron i robi się z niego, za przeproszeniem, burdel. Absolutnie wszystko było już wiadomo wcześnie, czego byłbyś świadom, o ile czytałeś temat przed spłodzeniem swojego tekstu. Dodatkowo, nie uważam by najlepszym pomysłem było pisanie recenzji po 2 dniach użytkowania repliki w garażu. Edited December 17, 2009 by $limak Quote Link to post Share on other sites
dakota73 Posted December 17, 2009 Report Share Posted December 17, 2009 Może "recenzja" to zbyt mocne słowo, "opinia" bardziej by pasowało. Nie mniej dziękuję za chęci. Quote Link to post Share on other sites
Przekret Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Małe pytanko, wg was do stockowej M4 RIS z PJ którą gumkę lepiej wmontować? gumka miękka czy gumka twardsza Quote Link to post Share on other sites
Jachu123 Posted December 26, 2009 Report Share Posted December 26, 2009 (edited) Witam, mam pytanie. Słyszałem że krakmani dają do tych replik dobre batki, osobiście mam zamiar kupić PJ4 RIS. Jednak strzelanki będą trochę daleko od domu, i tu pytanie. Ile wytrzymuje taka oryginalna bateryjka. Prosił bym także o odpowiedź czy te baterie dobrze i długo działają na mrozie. Proszę wybaczyć mi że pytam się o takie rzeczy, ale dopiero zaczynam ^^. Edited December 26, 2009 by Jachu123 Quote Link to post Share on other sites
meteoryt Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 (edited) ja tam nie wiem, ale na 2000mAh FFox jade 2 strzelanki a potem juz laduje bo nie chce ryzykowac. A jeszcze w domu strzelam czasem. A i jak ostatnio bylo z -5 to ludziom po 2-3h zaczely batki padac i ogolna tragedia w terenie a moje malenstwo jakby nigdy nic. PJ16A4 Edited December 27, 2009 by meteoryt Quote Link to post Share on other sites
Jachu123 Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 Dzięki, teraz mogę być chyba spokojny ^^. Bo słyszałem właśnie że są dobre, tylko chciałem się upewnić. Quote Link to post Share on other sites
Humen Posted December 28, 2009 Report Share Posted December 28, 2009 To zadam pytanie : Co bardziej się by opłacało kupić : http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmow...b_p_j-1376.html czy http://madonion.eu/M4_RIS_z_kolba_skladana...rsion_p762.html i z czasem wymienić na metalowe body i nie dawajcie głupich tekstów, nie jestem znawcą i chce po prostu wiedzieć a kto pyta nie błądzi ;] Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 co do P&J m4 CQB to zna dwie osoby, które takie mają i używają z zadowoleniem od ponad pół roku... co do m4 ICS (universal) nie wypowiem się, bo jej nie widziałem, ale z opisu wynika, ze ma body z tworzywa, nie wiem jak z wytrzymałością tego body...musisz iść do tematu o ICS i poczytać troche. Konkludując dodam, że kupiłbym P&J +wymiana gumki HU, albo dozbierał do zwykłego ICSa. Quote Link to post Share on other sites
dakota73 Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 (edited) Mam pytanko dotyczące demontażu muszki w modelu Pj4 RIS. Jak to wygląda i czy bezproblemowo się to zrobić? Jestem posiadaczem repliki ACOG-a Trijicon, którą chciałbym umieścić na karabinie (po zdjęciu uchwytu transportowego) a podejrzewam, że muszka może być trochę za wysoka i będzie blokować widok. Dokładnie takiego: Niestety, nie mam pod ręką "spluwki", żeby sprawdzić to samemu a zamawiać ją będę dopiero za jakieś dwa/trzy tygodnie. ps. "świerzak" tutaj więc proszę nie krzyczeć jeśli pytanie jest dziwne. ;-) Edited December 29, 2009 by dakota73 Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 przecież przez kolimator możesz celować nawet jak jest zasłonięty .... Quote Link to post Share on other sites
dakota73 Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 (edited) to nie jest kolimator tylko luneta 4x32 więcej na temat tutaj: http://www.allegro.pl/item858626701_luneta...wiekszenie.html Edited December 29, 2009 by dakota73 Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 aaaa...to nie pomogę.... i przepraszam, za zamieszanie ;D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts