dakota73 Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Niestety zapomniałem dodać to 4x32 w poście z pytaniem, my bad. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Potrzebuje ktoś reckę tego: PJ4 CQB SD [P&J]? Dzisiaj przyszło, wieczorem mogę opisać co i jak. Quote Link to post Share on other sites
Psycho_Mantis Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Ja mam lunetkę ACOG'a i mi nie bardzo przeszkadzała muszka. Wykręciłem z muszki tego "patyczka" i w ogóle mi nie przeszkadza. Kolega również używa ACOG'a zamontowanego na body i muszka nawet ze swoim "patyczkiem" w ogóle mu nie przeszkadza. Także myślę, że muszka nie powinna Ci utrudniać celowania w jakimś dużym stopniu. Quote Link to post Share on other sites
dakota73 Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Ja mam lunetkę ACOG'a i mi nie bardzo przeszkadzała muszka. Wykręciłem z muszki tego "patyczka" i w ogóle mi nie przeszkadza. Kolega również używa ACOG'a zamontowanego na body i muszka nawet ze swoim "patyczkiem" w ogóle mu nie przeszkadza. Także myślę, że muszka nie powinna Ci utrudniać celowania w jakimś dużym stopniu. Bardzo dobra wiadomość i bardzo dziękuję za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Dizzy Posted December 31, 2009 Report Share Posted December 31, 2009 (edited) Dzisiaj przyszły mi części do PJ4 a konkretnie: Sprężyna guarder SP130, guma systemy, lufa 6.03 promyka, szkielet DF i komora Kings Armsa. Jak poskładam wszystko do kupy i nie będzie śniegu to napiszę ile uzyskałem zasięgu i jaka jest reakcja na spust. Efpeesów niestety nie podam, bo nie mam chrono. Edited December 31, 2009 by Dizzy Quote Link to post Share on other sites
el_tigre Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 Potrzebuje ktoś reckę tego: PJ4 CQB SD [P&J]? Dzisiaj przyszło, wieczorem mogę opisać co i jak. bardzo chętnie, poproszę. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 el_tigre, wieczorem wstawię opis i może jakieś fotki. Aczkolwiek nie rozbierałem go jeszcze całkowicie. Quote Link to post Share on other sites
mapajo Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 mam pytanie: jaką najdłuższą lufę precyzyjną mogę wstawić do takiego spr'a???? http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmow...short-1134.html Chodzi mi o maksymalne wydłużenie repliki i przykrycie lufy tłumikiem dźwięku. Quote Link to post Share on other sites
Dizzy Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 długość w stocku + długość tłumika - 3 cm. Ewentualnie konwersja do zwykłej wersji jeśli chce ci się bawić. I pamiętaj, że wydłużając lufę musisz zmienić cylinder. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 A więc tak: M4 CQB SD. Spasowanie body: w moim egzemplarzu zajebiste, wszystko siedzi sztywno, nic się nie telepie, rączka od tej pokrywki HU wydaje przyjemny dźwięk przy odciąganiu. Kolba jest krótka, co mi osobiście przeszkadza, chwyt pistoletowy dobrze leży w dłoni. Tłumik ma około 10cm, w środku jakaś gąbka, która "niby tłumi" aczkolwiek nie jestem przekonany o tym w 100%. Komora i lufa: Wszystko szczelne jak narazie, lufa ma dokładnie 14,7cm. Do końca tłumika jest z 3,5cm więc śmiało można ładować 180mm jeśli ktoś będzie chciał. Gumka stockowa przemieliła do tej pory jakieś 2-3k kulasów, jeszcze kręci dobrze, nie narzekam i nie wymieniam póki co. Na wydruku od Krakmanów fps'y wahały się od 342-350 i faktycznie tyle jest. Bateria: 1200mah, dzisiaj żyła 2h po czym zmieniałem. -5 stopni, więc nie było w sumie zimno. GB jeszcze nie otwierałem, nie było kiedy. RIS'y wykonane dość dobrze i starannie. Brak punktu zawieszenia między kolbą a body, co jak dla mnie jest minusem. Nie ufam aluminiowemu shitowi na końcu kolby (czyt. zaczep). Jak za te pieniądze dostajemy dobry sprzęt do CQB, ewentualne poprawki kosmetyczne to już osobista sprawa. Na samym początku nie ma co grzebać w bebechach. Replika przyszła zapakowana w kartonik, obłożona kilometrem folii bąbelkowej i zawinięta w taktyczny czarny worek. Jeśli potrzeba jakiś dokładniejszych fotek, śmiało pisać, obfocę ją jutro. Quote Link to post Share on other sites
mapajo Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 długość w stocku + długość tłumika - 3 cm. Ewentualnie konwersja do zwykłej wersji jeśli chce ci się bawić. I pamiętaj, że wydłużając lufę musisz zmienić cylinder. Pięknie dziękuję, pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
el_tigre Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 wielkie dzięki, o to mi chodziło! Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 Witam. Z zadowoleniem już użytkuję P&J od jakiś 4 miesięcy i jak na razie złego słowa powiedzieć nie mogę, no ale jak to bywa apetyt rośnie w miarę jedzenia tak więc chce trochę poprawić osiągi. Widząc jak większość chcę tylko zmieniać sprężyny na większe, ja postanowiłem wymienić komorę HU, gumkę HU i wstawić preckę. Zastanawiam się nad kombinacją: 1)komora KA 2)gumka SYSTEMY (mam guardera czarną i na mrozach średnio się sprawuję) 3)precka SYSTEMY Czy ktoś zmieniał może u siebie komorę na KA ?? jak jest z kompatybilnością ? wszystko tak jak powinno ?? A teraz drugie pytanie, widziałem komorę ELEMENTALA, taką czerwoną, i po za tym, że jest z tworzywa nie różni się niczym więcej od komory KA a kosztuje o połowę mniej, miał ktoś może doczynienia z tą komorą? Quote Link to post Share on other sites
$limak Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 (edited) Czy ktoś zmieniał może u siebie komorę na KA ?? jak jest z kompatybilnością ? wszystko tak jak powinno ?? Tak, jest kompatybilna. W mojej SPR wyraźnie poprawiły się osiągi. A teraz drugie pytanie, widziałem komorę ELEMENTALA, taką czerwoną, i po za tym, że jest z tworzywa nie różni się niczym więcej od komory KA a kosztuje o połowę mniej, miał ktoś może doczynienia z tą komorą? Widzisz, i tu pojawia się problem, bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie- część osób twierdzi, że absolutnie nie ma różnicy. Ja natomiast twierdzę, że KA jest lepsze. Oczywiście, co człowiek to opinia. Jeszcze nie widziałem obiektywnego testu wyjaśniającego tą kwestie. Możesz zaoszczędzić i zaryzykować, albo dopłacić i mieć pewność. ;) Edited January 4, 2010 by $limak Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 okej dzieki.... czyli zamiast brnąć w zwiększenie sprężyny, wymienię komorę i wstawię preckę. z jaką gumkę HU polecasz ?? guarder? systema? a moze DF ?? coś do sprężyny 120 Quote Link to post Share on other sites
$limak Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 (edited) Sprężynę wymień, ale na Guardera o takiej samej mocy jaką masz w stockowej replice. Ewentualnie możesz zaszaleć z M130- nic nie powinno się złego stać, ale zastanów się czy aby na pewno więcej fps jest Ci potrzebne do szczęścia. ;) Chińskie sprężyny są bardzo twarde i o jednolitym skoku, co zwiększa naprężenia w gearboxie. Sprężyna Guardera przedłuży żywotność bebechów. Co do gumy- ja w prawie wszystkich swoich replikach jakie miałem w życiu miałem gumeczkę Systemy. Pewnie znalazłoby się parę osób, które by mówiły, że Promyk albo Madbull mógłby być lepszy, ale ja osobiście zawsze byłem zadowolony z marki "S". Z DF możesz sobie zaaplikować dystanser. EDIT: Pamiętaj- wymieniając gumkę wymień w tym samym czasie komorę HU. Ta montowana w eMkach PJ/A&K jest niekompatybilna z innymi gumkami - w czasie strzelania mogą zdarzać się dublety. Edited January 4, 2010 by $limak Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 okej....dzieki za rady... dzisiaj powstał mi pewien problem, mianowicie nawet przy maksymalnie skręconym HU zdarza się, że co jakiś czas kulka utknie na gumce. Wyciągałem komorę i widziałem, że nawet na min HU, gumka nie chowa się do końca, jak się patrzy w lufę to widać, że coś wystaję. Czy to może być tego przyczyną ? lufa jest czysta itp..wczoraj wyciągałem i czyściłem, czy może kołnierz gumki źle się wpasował ?? Jakieś pomysły ?? Dodam może, że kulki to guardery 23. Quote Link to post Share on other sites
rain777 Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 (edited) Lenczek przy wyzerowanym hopku kulki lecą do góry ? ps:z guarderami miałem kilka nieprzyjemnych wypadek i nie polecam tych kulek za bardzo.Zacinka i zerwane zęby na tłoku..przy m130 i stock'owej lufie G&P) Edited January 4, 2010 by rain777 Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 rain....nie sprawdzałem, aż na tak dużym dystansie (piwnicy nie mam tak wielkiej :D), ale co pewien strzał kulka zacina się w lufie i lipa... muszę wyciągnąć maga...ustawić replikę lufą do dołu i postrzelać, to z przytkanej lufy kulka wyleci... Quote Link to post Share on other sites
MaLuTkI Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Moim zdaniem problem leży w położeniu dystansera. Wyciąg lufe z komory i sprawdź czy dystanser jest poprawnie włożony :) A może po prostu się mylę i należy komorę przesmarować ;) Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 hmm i wyszło na to, ze to wina dystansera...na razie zrobiłem ze zwykłego długopisu i jest good :D Quote Link to post Share on other sites
MaLuTkI Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Ale co dokładnie było źle ? Bo może to nie wina samego dystansera tylko złego założenia ;] Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 (edited) to tez jest możliwe, a chodziło o to, że dystanser był ze zbyt twardej gumki, która na mrozie robiła się tak twarda, że nic nie sprężynowała i przez to HU skręcony na min wystawał w lufie i blokowało kulki. Tzn tak wygląda moja teoria :D A czy to kwestia złego złożenia, być może, bo wczoraj złożyłem, włożyłem dystanser zrobiony z wkładu od długopisu i wszystko hula :D Edited January 7, 2010 by lenczek Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 Masz czarnego Guarder'a a ta bestyja średnio kręci nawet przy 600 fps - po prostu zbyt twardy jest. Jak Guarder'a brać gumę to tylko przeźroczystą, a i tak trzeba mieć troszkę doświadczenia przynajmniej w jej zakładaniu. Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 hmmm....dlatego sądzę, że w przeciągu miesiąca się do Ciebie odezwę w sprawie omawianej na PW :D pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts