WojaKwz Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 Aj no dobra palnąłem gafeee, co do tych butów ? Zwykłe pustynniaki? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 Najzwyklejsze. Quote Link to post Share on other sites
WojaKwz Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 Dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
matheews Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 serce rośnie jak ogląda się takie zdjęcia ;) możemy być dumni z naszych operatorów Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 Operator to może być koparko-ładowarki. Ludzie co wy macie z tymi "operatorami"? Żołnierz to żołnierz a nie siakiś tam operator. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted February 18, 2011 Report Share Posted February 18, 2011 Ahh ten nasz 160th SOAR :) HellMaker - cóż, "operator" to dosyć popularne określenie właśnie żołnierza z sił specjalnych. Nie tylko w naszym kraju. Quote Link to post Share on other sites
Kleju Posted February 19, 2011 Report Share Posted February 19, 2011 Operator z kwestii tego, że jest mistrzem w kilku dziedzinach, zarówno w medycynie taktycznej, strzelectwie, czy łącznościach. Na pierwszym zdjęciu co to za buty mają żołnierze? Chodzi mi o te brązowe, trekingowe. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted February 19, 2011 Report Share Posted February 19, 2011 Buty przypominają mi Danner Hiking Boots, modelu nie pamiętam, ale znając moje szczęście jest to któryś z trekkingowych modeli Meindla :happy: . Co do mistrzostwa w tak wielu dziedzinach, znam pewną osobę (nawet bardzo dobrze), która była na misji i współpracowała z G-unit i 1PSK. Ogólnie co oni o sobie mówili to to, że nie są właśnie mistrzami we wszystkim. Są lepsi od zwykłych żołnierzy i to stąd się może brać ten "współczynnik zajebistości" jak oni to określili. Zespoły tworzone są tak, aby każdy uzupełniał każdego - jeden jest specjalistą w ratownictwie i np. wspinaczce górskiej, drugi ma same 10tki i chemię w małym palcu a kolejny za to jest idealnym łącznościowcem i potrafi dogadać się z autochtonami. A to że ich szkolenie jest dokładniejsze oraz bardziej obszerne może powodować błędny osąd stwierdzający właśnie, że "są mistrzami we wszystkim"*. *Po usłyszeniu takiego stwierdzenia Pan Marek spytał się czy w szydełkowaniu też ma być takim mistrzem jak wszyscy sądzą. Imię zmienione. Quote Link to post Share on other sites
Kleju Posted February 19, 2011 Report Share Posted February 19, 2011 (edited) Oczywiście masz rację, każdy z żółnierzy ma swoją specjalność. Ja podałem jedynie przykład, lecz słabo sprecyzowany. Głównie chodziło o to, ze są wszechstronni i mają otwarte umysły - tak to określmy :wink: Edited February 19, 2011 by Kleju Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted February 19, 2011 Report Share Posted February 19, 2011 To sa Meindle - Dannery to akurat nie sa specjalnie dobre buty gorskie. Ich Acadia to dobre trepy ale do dobrych alpejczykow z Europy nie kucaja ani one ani te ichnie gorskie. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Pardon moi, jeśli pytanie padło, ale w konfiguracji z pasoszelkami żołnierze Pułku noszą, np. pod bluzami, jakąś balistykę? Quote Link to post Share on other sites
Piasek89 Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 A ma to jakiś sens ? Chyba pytanie samo sugeruje odpowiedź :wink: Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Takie pytanko- zawieszenia/pasy do broni mają jakieś przydziałowe (miwo/janysport?) czy jest dowolność? Quote Link to post Share on other sites
Piasek89 Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Były/są zawieszenia klasyczne do AK, Janysport do kbk Beryl, customy, to na ostatnich fotkach to chyba z przydziału. Poszukaj fotek i sam się przekonaj. Quote Link to post Share on other sites
LittleBird Posted March 22, 2011 Report Share Posted March 22, 2011 serce rośnie jak ogląda się takie zdjęcia ;) możemy być dumni z naszych operatorów Masa szpeju rozumiem jest wyznacznikiem "elitarności"? Ahh ten nasz 160th SOAR :) Tak "SOAR-owski" że nie chcą z nimi latać, bo szlachta nie wozi byle żołnierza o ile nie jest ważny.... Ehh, długa przed nami droga. HellMaker - cóż, "operator" to dosyć popularne określenie właśnie żołnierza z sił specjalnych. Nie tylko w naszym kraju. Nie na zachodzie.... Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted March 22, 2011 Report Share Posted March 22, 2011 Nie na zachodzie.... Jak to nie :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
LittleBird Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Tajny kicający projekt nie podlega ludzkim zasadom logiki - są zbyt high speed :ph34r: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 10, 2011 Report Share Posted April 10, 2011 (edited) http://photo.net/photodb/folder?folder_id=1002355 Edited August 8, 2015 by Yahalom Quote Link to post Share on other sites
Kleju Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 Relacja z jesiennej selekcji do pionu bojowego: http://www.wojskaspecjalne.mil.pl/24,more,195-jak_zostac_najlepszym_komandosem_swiata.html?ln=pl Quote Link to post Share on other sites
Kleju Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 Pytanie z mojej strony, może ktoś to dojrzy... W jaki sposób jest zamocowana broń krótka na pasie taktycznym? Chodzi oczywiście o podane zdjęcie, element zaznaczony czerwoną strzałką. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 Jako, że to kabura Iwo-hest, to jest możliwość noszenia jej na pasie. Quote Link to post Share on other sites
Kleju Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 Jakieś szczegóły odnośnie samej kabury? Model itd Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 Co do modelu- nie jestem w stanie powiedzieć. Wiem tylko, że jest to kabura dostosowana pod USP z oświetleniem oraz, że z przodu jest ładownica na magazynek. Tyle mogę powiedzieć na podstawie zdjęć. Inna rzecz, widział ktoś airsoftowe wersje granatnika do HK416? Wiem, że ostra 416-ka korzysta z granatnika AG36 montowanego do G36, ale czy w ersoftowej wersji jest tak samo? Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 Nie ma airsoftowej wersji do HK. Gdzieś na świecie ktoś przerobił AG36, robiąc sobie wersje pod L119A1. Poszukaj w googlach. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts