Guest (ID:6452) Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 Panowie, dyskusja na temat -graf czy -metr zachęciła mnie do zweryfikowania mojego poglądu na ten temat. Otóż zerknięcie do słownika jp potwierdziło moje przypuszczenie: pleciecie Panowie bzdury. "cosie" z końcówką -graf to urządzenia mogące REJESTROWAĆ w funkcji czasu dane zjawisko w formie graficznej np wykresu. Coś co jedynie jednorazowo, nie w funkcji czasu wyświetla nam wynik, jednorazowy pomiar ma końcówkę -metr. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 (edited) Przeczytaj temat od początku. BTW. ten chrono Big Dragon siadł koledze z przyczyn nieznanych nikomu :) Edited May 4, 2010 by Marcinek83 Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 (edited) jeśli kupiony w specu to na gwarancję ;P. miałem okazję korzystać z tego chrono BD. W egzemplarzu kumpla jest jeden mankament a mianowicie gdy ma podłączone zewnętrzne zasilanie i delikatnie poruszy się wtyczką przy nim, znikają wszelkie napisy z wyświetlacza i trzeba restartować to urządzonko. Oprócz tego jest ok. Obudowa wytrzymała wnętrze również. Kilka razy zdarzyło się iż kulka uderzyła we wnętrze zabaweczki i został tylko mały ślad. A chronowana replika do najsłabszych nie należy(580fps). Edited May 4, 2010 by xel20 Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 Męczony jest namiętnie ten BD i jak to z chinolami... nie chce się popsuć ;-). Jedyna rzecz do dołożenia, to wtyczka do ładowarki, bo ta posiada hamerykański wtyk. Marcinek, mi też chrono pierwsze ostatnio zdechło... naprawa u znajomych elektroników-złotych_rączek-bakterii kosztowała ostatnio "na flachę" (zaczęło się od stówy, skończyło na 50 zetach). A też nikt nie mógł dojść co jest i dlaczego. A Ci doszli, zrobili i działa. Piszę o tym nieszczęsnym LayLaxie. A wart jest z 10 razy mniej od tego Big Dragona, a kosztuje kilka razy więcej. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted May 4, 2010 Report Share Posted May 4, 2010 Ściągałem ostatnio chrono BD z ehobby i muszę powiedzieć, że nie żałuję. Można śmiało polecić. Ewentualnie ciekawym rozwiązaniem i bardziej markowym jest XCORTECH X3200. Niestety obecnie gorzej z dostępnością po atrakcyjnej cenie. Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Doszedł guarder 2000;) Pojawia się jednak pytanie, które kulki najlepiej nadają się do chronowania? Masa najbliższa 0.2g, jak najlepsza powtarzalność wykonania. Standardowo biovale, g&g? Obecnie mam q-bullety i wrażenie, że pomiary są lekko zaniżone. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 kuleczki KSC 0,2g są dobre. Tak na dobrą sprawę jeśli ważą tyle ile powinny to dość obojętne czy to będą MB, G&G czy biovale. Byle nie najtańsze kupsko i będzie OK. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Ta jest. Zawsze można wziąć wagę i sprawdzić ile zaważą. 10 szt G&G 0,20 zawsze ważyło mi równo 2g bez przecinków. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 no nie bo to że średnia z 10 kulek jest 0,2g nie oznacza że jedna nie jest 0,18 a druga 0,22. Średnia będzie zachowana ale nie o to chodzi. Lepiej poszukać znajomego chemika i poprosić go o zważenie na analitycznej 10-20 kulek. To powinno wystarczyć. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 ważyłem po 10, bo na łatwiznę szedłem ;-). Dokładność wagi była 0,1g ;-). Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 Ściągałem ostatnio chrono BD z ehobby i muszę powiedzieć, że nie żałuję. Można śmiało polecić. Ewentualnie ciekawym rozwiązaniem i bardziej markowym jest XCORTECH X3200. Niestety obecnie gorzej z dostępnością po atrakcyjnej cenie. A czy mógł byś zdradzić ile Cię wyniosła przesyłka? Bo mi jakieś kosmosy wychodzą... Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 A czy mógł byś zdradzić ile Cię wyniosła przesyłka? Bo mi jakieś kosmosy wychodzą... Kupiłem Xcortecha na Ebayu w styczniu, 80$ z wysyłką, dalej są w podobnej cenie - link. Ogólnie polecam ten chronograf (to już mój drygi), można mierzyć nie tylko 6mm, ale również 5,6mm i 4,5mm. A i błąd pomiaru jest niewiele większy niż chronografów firmy Chrony. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 A jak ma się on do chwalonego tu BD? Tzn. który bardziej opłaca się kupić bo cena jest podobna? Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 Dokładnie płaciłem 75.74$ z przesyłką. Oba chrono są bardzo podobne, pomiary mają na tym samym poziomie. Nie wiem jak Xcortech ale BD wzbudził u mnie zaufanie całkowicie aluminiową obudową, no i dla mnie dużym plusem jest wbudowany akumulator. Xcortech pokazuje wyniki pomiaru z dokładnością jednego miejsca po przecinku, ale to tylko "chłyt marketingdody", za to podoba mi się w nim animacja pokazująca numer pomiaru :). Moja rada: obejrzyj recenzje obu chrono na YT i spokojnie podejmij decyzję. Jedyna wada BD w mojej opinii to zbyt krótki otwór na gwint statywu (nie dało się całego wkręcić - statyw velbon). Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 wyniki pomiaru z dokładnością jednego miejsca po przecinku, ale to tylko "chłyt marketingdody" Nie, mam porównanie do Chrony, i Xcortech ma większy błąd pomiaru, 1% chyba ale wyniki są na tyle zbliżone że używam teraz tylko Xcortecha, do małych kalibrów oczywiście. Przeczytaj w instrukcji, jaki błąd pomiaru ma BD. A co do aluminiowej budowy, Xcortech jest co prawda w plastiku, ale strzela się przez chrono, nie w chrono :mrgreen: , a ważniejsza jest jak dokładnie pomiary robi. Filmiki na yojłtubie nic ci nie powiedzą, oba chrona nadadzą się do airsoftu, byle by nie miały takich przekłamań jak pierwsze Madbulowskie, w których odległość między bramkami pomiaru jest śmiesznie mała. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 (edited) Teoretycznie błąd pomiaru dla BD to <1,5%. Praktycznie nie ma to znaczenia, porównując wyniki uzyskane z xcortecha i BD były identyczne. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź, ale chyba uważasz że miejsce po przecinku ma jakieś znaczenie? Dla 300 fps'owego stocka mierzonego Xcortechem wynik powinien się zawierać w przedziale 297-303fps z prawdopodobieństwem nieznanym. Co więc ma dawać zapis wyniku z dokładnością 1 miejsca po przecinku? Edited May 22, 2010 by Trzmielor Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 Strzelałem przez swojego LayLaxa i przez BD w tym samym momencie, po ustawieniu tej samej skali (m/s) wyniki nie różniły się wcale, nie licząc właśnie większej dokładności w BD, który podawał z dokładnością do dychy. Bardzo fajne to chrono jest naprawdę. A koszty ściągania z ehobby są wysokie jak ciągniesz replikę. Przy samych częściach można tanio temat załatwić. Quote Link to post Share on other sites
radecek Posted June 24, 2010 Report Share Posted June 24, 2010 Opracowałem kilka lat temu chronograf do celów serwisowych Opis starszej wersji jest pod adresem: http://radecek.fm.interia.pl/Chronograf.pdf Aktualnie chronograf wyposażyłem w dodatkową funkcję pomiar szybkostrzelności: http://radecek.fm.interia.pl/chr.htm 8) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted June 24, 2010 Report Share Posted June 24, 2010 I ja Radkowego produktu używam. Znalazłem Cię Radku daaawno temu na SKS-Nasze wiatrówki czy jakoś tak ;-) . Powiedz mi czy da się zmodyfikować moją starszą wersję tak by nauczyła się mierzyć ROF? Quote Link to post Share on other sites
radecek Posted June 25, 2010 Report Share Posted June 25, 2010 I ja Radkowego produktu używam. Znalazłem Cię Radku daaawno temu na SKS-Nasze wiatrówki czy jakoś tak ;-) . Powiedz mi czy da się zmodyfikować moją starszą wersję tak by nauczyła się mierzyć ROF? Cześć :uśmiech: Tak - można zmodyfikować wstawiając procesor z nowym programem (jeżeli procesor jest na podstawce i można wyjąć ). Jeżeli nie - to trzeba będzie załadować nowy program do starego układu. Pomiar RoF testowałem na wiertarce i RPS 115 ( RPM 6900 ) odpowiadało 115 obrotom na sekundę i 6900 na minutę. Dokładność pomiaru RoF sprawdzałem na 100Hz generatorze (100Hz -> 100 strzałów / sek.) i błąd wyszedł 0.2%. Quote Link to post Share on other sites
radecek Posted June 29, 2010 Report Share Posted June 29, 2010 Funkcja szybkostrzelności. Test wykonany za pomocą wiertarki 8-) Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Odgrzanie schabowego... Czy ten chronograf jest w miarę ok ?: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_255&products_id=4106&name=Fidragon_-_Chronograf_ST-08-1 Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 cena kosmiczna. Zdaje się iż kiedyś na allegro chodziły po 170zł Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 cena kosmiczna. Zdaje się iż kiedyś na allegro chodziły po 170zł Zgadza się, kiedyś :biggrin: Za taką cenę można na Ebayu znaleźć Xcortecha z przesyłką do PL. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Będę bezczelny i arogancki... Dajcie jakiś link :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts