Rogaś Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 A po co Ci dysza BU do zespołu cylindra NBU ??? Możesz sobie kupić dysze PT oraz głowice PT. Ja po prostu nie mam przekonania do dysz "metalowych" :!: Quote Link to post Share on other sites
Kuba1992 Posted March 3, 2014 Report Share Posted March 3, 2014 Witam, musze wymienić komore w swoim rk-10s i zastanawiam sie co będzie odpowiednim wyborem. Ktoś wymieniał i ma jakieś doświadczenie? Komora SHS będzie odpowiednia? Quote Link to post Share on other sites
McMaciek Posted March 6, 2014 Report Share Posted March 6, 2014 Witam ponownie po małej przerwie :icon_razz2: Na początek chciałem przeprosić za poprzedni wpis, którym nie potrzebnie zasiałem ferment: Problem był jednak z komorą HU, a dokładnie gumka "zapadła się" powodując zmniejszenie się średnicy lufy. Musiało się to stać w trakcie transportu (mam na myśli, z mieszkania, na pole:)), bo nie wiem, jak inaczej wytłumaczyć fakt, że raz działało, a raz nie. Gdy już do tego doszedłem i ponownie go przestrzelałem, wyniki były całkiem zadawalające (z odległości ok. 25 metrów wszystko było w kartce A3, z czego 90% w sylwetce). Przy okazji wykryłem nową "wadę wrodzoną", a mianowicie, wydaje mi się, że kulki lecą w sposób, jakby lufa była 2 cm z prawej (nie wiem jak to lepiej opisać), ale ich tor lotu jest prosty, więc z poprawką nie ma wielkiego problemu. Aczkolwiek i tak rzadko używam muszki, bo najczęściej i tak strzelam "po kulkach", czy jak ktoś może woli "na oko";). Jeszcze tytułem poprawki do poprzedniego wpisu: mincapy od Cymy pasują (tu jeszcze raz przepraszam za poprzedni wpis). Na koniec mam małe pytanie, które jest częściowym rozwinięciem pytania poprzednika: Czy jeśli replika jest nowa, to ma jakiś sens wymiana komory HU (skoro fabryczna już działa), czy też wystarczy zakup nowej gumki? (Przy drugiej opcji, czy moglibyście napisać jakich gumek używacie sami lub też jakie polecacie?) Z góry dziękuje za info;) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 6, 2014 Report Share Posted March 6, 2014 Wymiana gumki w chinolu jest ZAWSZE dobrym pomysłem. Ja bym dawał czarną systemę. Quote Link to post Share on other sites
McMaciek Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Wielkie dzięki @Nath :icon_biggrin: Próbuję rozłożyć mojego AKMSa. Odczepiłem okładziny, wybiłem te dwa piny "pod muszką" , odkręciłem śrubki trzymające komorę HU... a lufa (zew) ani drgnie! Nie chcę jej szarpać na chama, by czegoś nie uszkodzić (ale czuć, że siedzi mocno). Czy mógłby ktoś proszę napisać, co powinienem jeszcze zrobić, bądź co ewentualnie pominąłem? Z góry dziękuje za pomoc;) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Imbus trzymający lufę wykręciłeś? Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 @up Jaki imbus od lufy? O_o @McMaciek nie zdejmuj żadnej muszki. Zdejmij pokrywę, wyjmij suwadło z prowadnicą i baterię, przekręć kluczyk okładzin do góry, zdejmij rurę gazową, wyjmij wycior. Przy obsadzie łoża masz małą dźwigienkę - przekręcasz ją o 180 stopni, odsuwasz i zdejmujesz łoże. Potem wybijasz pin pod podstawą szczerbinki - ten duży i taki mały. Potem możesz lufę normalnie wysunąć albo ją lekko cofnąć do korpusu, cofnąć komorę do końca i podnieść ją (tak jakbyś wyjmował zamek). Tadam - właśnie rozłożyłeś AKMSa. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Pod szczerbinką jest śrubka imbusowa stabilizująca lufę zewnętrzną :!: Nath dobrze prawi :!: Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Dziwne bo u mnie nie ma żadnego imbusa - wszystko trzyma się tylko i wyłącznie na kołkach. Pod podstawą muszki jest imbus ale nie pod szczerbinką. Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted March 12, 2014 Report Share Posted March 12, 2014 na pewno jest bo też miałem taki sam problem kiedyś ale jakoś to znalazłem ;) trzeba ściągnąć podstawę szczerbinki i tam na środeczku będzie taki malutki imbusik Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 12, 2014 Report Share Posted March 12, 2014 glanu224 nie ściągamy podstawy szczerbiny tylko szczerbinkę i pod nią jest śruba... Quote Link to post Share on other sites
McMaciek Posted March 12, 2014 Report Share Posted March 12, 2014 Udało się! :icon_biggrin: :icon_biggrin: :icon_biggrin: Bardzo wam dziękuję za pomoc! :icon_biggrin: :icon_biggrin: PS. miałem imbusa pod podstawą szczerbinki (ale za chiny bym go tam nie znalazł;)) Jeszcze raz wielkie dzięki! :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted March 12, 2014 Report Share Posted March 12, 2014 (edited) Jak możesz to zapodaj jakąś fotkę, bo albo u mnie naprawdę tego nie ma albo nie umiem szukać :teethh: Edited March 12, 2014 by UberSoldier Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Może nie miałeś fabrycznie albo przypadkiem zgubiłeś-to je chińczyk w końcu ;). Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 (edited) glanu224 nie ściągamy podstawy szczerbiny tylko szczerbinkę i pod nią jest śruba... dobrze prawię panocku , ja muszę zdjąć podstawę szczerbinki :icon_smile: sprawdzałem nawet przed chwilą Ubersoldier ściągnij podstawę szczerbinki i sprawdź :) Edited March 13, 2014 by glanu224 Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Sprawdziłem nawet dwa razy i nie mam :D Mi lufa się wyciąga tylko po wyciągnięciu 2 pinów. Nic nie muszę wykręcać :D Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 (edited) to zabawne :icon_smile: może jakieś zmiany wprowadzili i modele się różnią albo Kitajcowi było tak wygodnie złożyć :icon_biggrin: u mnie jak się ściąga podstawę szczerbinki to lufa jest na takiej jakby kostce przytrzymana imbusem do body jak to odkręcę to dopiero da się ją wyciągnąć :) Edited March 13, 2014 by glanu224 Quote Link to post Share on other sites
McMaciek Posted March 14, 2014 Report Share Posted March 14, 2014 (edited) Przepraszam, za zwłokę :icon_wink: a oto i wyżej wspomniany imbusik (mam nadzieję, że coś widać;) w razie potrzeby wstawię drugie Edited March 15, 2014 by McMaciek Quote Link to post Share on other sites
ppszejdi Posted March 25, 2014 Report Share Posted March 25, 2014 Witam Czy do RK-10 bez przeróbek będzie pasowała podstawka szczerbinki od wersji ostrej. Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted March 25, 2014 Report Share Posted March 25, 2014 Będziesz musiał trochę popracować pilnikiem ale przynajmniej w moim przypadku było to tyle co nic. Quote Link to post Share on other sites
Bednar19951 Posted April 2, 2014 Report Share Posted April 2, 2014 (edited) Na pierwszej strzelance miałem problem z selektorem ognia w moim rk-10s. Na samym początku nie działało semi. Nie wiem dlaczego, zwłaszcza że po jakiś 2h problem sam ustąpił. Prócz tego karabin mimo że full stock sprawował się bardzo dobrze. Nawet hop up, mimo że to chińczyk. Edited April 2, 2014 by Marrtinez Quote Link to post Share on other sites
kapalek Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 a takie cos by pasowało do rk10? http://allegro.pl/show_item.php?item=4141107017 pewnie by trzeba jeszcze podrążyc by włozyc lufę wewnętrzną. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted April 27, 2014 Report Share Posted April 27, 2014 Nawet jeśli uda się spasować, to nie wystarczy sobie "podrążyć". Lufa od AEG'a ma ~8,5mm średnicy zewnętrznej, więc jedynie rozwiercenie wchodzi w grę. Potrzebna do tego będzie wiertarka stołowa i solidne, długie wiertło. IMO gra nie warta świeczki. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted April 27, 2014 Report Share Posted April 27, 2014 Sprawdziłem nawet dwa razy i nie mam :icon_biggrin: Mi lufa się wyciąga tylko po wyciągnięciu 2 pinów. Nic nie muszę wykręcać :icon_biggrin: Polecam go tam sobie wpasować, zawsze to dobry "docisk" lufy. Pomimo niewielkich rozmiarów, poprawia sztywność całości. Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted April 27, 2014 Report Share Posted April 27, 2014 (edited) Zastosuję gdy zaczną pojawiać się choć delikatne luzy, póki co nie idzie tego nawet na siłę ruszyć i muszę składać i rozkładać młotkiem :icon_smile: Edited April 29, 2014 by Marrtinez Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts