Luciuski Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Przeczytałem cały wątek, ale mam trochę mętlik w głowie :]. Na Allegro znalazłem takie dwie repliki EOTecha: http://allegro.pl/kolimator-e551-jak-holograficzny-eotech-e552-i2035119850.html http://allegro.pl/kolimator-eotech-552-g-r-22mm-czarny-asg-luneta-i2024222680.html Przy czym oczywiście zdaję sobie sprawę, że łatwiej dostać baterie do 552, ale zaskakuje mnie czemu za wyższą nieco cenę już 2 osoby kupują, mimo że ten 551 jest dodatkowo z klapkami co moim zdaniem jest dużym plusem. I nie wiem właśnie czy warto. Jeśli może ktoś z Was rozpoznaje te kolimatory to dajcie znać czy ma sens brać któregoś z tych aukcji. Aha. I w obu dołączone są zdjęcia na których pokazana jest plamka celownicza, która wydaje się nie mieć efektu "ducha". Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Ja osobiście polecam kolimator (jak kilka osób na Forum) od użytkownika Tomekpl. Sprzęt jest na prawdę świetnie wykonany. W zestawie jest montaż zwykły, QD i również osłonki. Jest o parę złotych droższy, niż ten 552 podany przez Ciebie, a na prawdę wart swojej ceny. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Ja miałem koli z allegro, kuzyn miał od tomkapl i niczym się nie różniły, od pudełka począwszy, po zewnętrze i działanie. Po prostu trzeba kupować bieżące partie, a nie te, które sklep importował 3 lata temu. :P Quote Link to post Share on other sites
Cainzoned Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Mam do Was pytanie - czy wiecie coś o EOTechu firmy Unicorn? Mają go na stanie w Zbrojowni, aczkolwiek nie mogę podać dokładnego linka ponieważ nie mogę się połączyć z ich stroną. Quote Link to post Share on other sites
WielkiBuch Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Mam do Was pytanie mianowicie jestem na kupnie eotecha 552 ale mam jeden problem który tkwi w punkcie celowniczym,wszystkie plamki mają trzy kropki lub jest to kółko z kropką a mi chodzi o taki punkt http://www.valhallaarmory.com/v/vspfiles/assets/images/a65back-nv.jpg czy ktoś wie w jakim sklepie albo może ktoś sprowadza,można nabyć eotecha z poprawnym punktem? Cena nie może przekraczać 250zł z wysyłką. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 EoTechy elementa mają taki punkt celowniczy. Są np w gunfire.pl Quote Link to post Share on other sites
WielkiBuch Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 Wielkie dzięki ale niestety jak to w Polsce ''Produkt chwilowo niedostępny''... :( Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted March 30, 2012 Report Share Posted March 30, 2012 Cześć, zamówiłem ostatnio EoTecha 552 od TomkaPL. Zaopatrzył się ktoś w osłonkę pleksi do niego, na przykład taką? Jeśli tak, to jakie są jej wymiary? Poszedłbym po najmniejszej linii oporu i zamówił tą ze zbrojowni, ale nie mają dwóch, a koszta wysyłki prawie tyle co za kolejną :D Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted March 30, 2012 Report Share Posted March 30, 2012 Szerokość - 41mm Wysokość - 30mm Grubość - 2mm Zaokrąglenia w górnych rogach możesz odrysować na pleksie od 10-cio groszówki - pasuje do nich idealnie :wink: Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted March 30, 2012 Report Share Posted March 30, 2012 Okej, będzie zabawa, dzięki bardzo ^^ Quote Link to post Share on other sites
Mr MegaMan Posted March 30, 2012 Report Share Posted March 30, 2012 Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem EO 551 od Elementa. Wykonanie i jakość jak za taką cenę dla mnie bomba. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to zbyt jaskrawy zielony kolor. Quote Link to post Share on other sites
tomekpl Posted March 30, 2012 Report Share Posted March 30, 2012 Mixon, zerknij do blacksworda, może mają akurat dwie sztuki na stanie, a i przesyłka nie będzie zbyt droga. Nie zaszkodzi sprawdzić. http://blacksword.pl/product-pol-672-ELEMENT-Oslona-kolimatora-ET-551-552-553.html Quote Link to post Share on other sites
Visq Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 (edited) Ma ktoś taką osłonę na Eotecha? Zastanawiam się nad zainstalowaniem takowej, bo pokusiłem się na oryginalny kolimator i wielka szkoda byłaby go zniszczyć... ale spotkałem się z opiniami, że osłona z plexy rozmywa punkt celowniczy, ktoś potwierdza? Edited March 31, 2012 by Visq Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 (edited) Zarówno w oryginalnym EoTechu, jak i w replice, punkt celowniczy jest rzucany na tylną szybkę - osłona nie powoduje rozmycia punktu celowniczego, co najwyżej zniekształci nieco obraz celu - przy celowaniu z dwojga oczu ma to jednak marginalne znaczenie. Edited March 31, 2012 by Marrtinez Quote Link to post Share on other sites
pochwacz Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Witam wszystkich, co sądzicie o TYM KOLIMATORZE? Miał ktoś do czynienia z nim? Na poprzednich aukcjach wystawionych przez ten sklep zawsze kilka osób go brało. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
thesokol Posted April 13, 2012 Report Share Posted April 13, 2012 Pytanie z innej beczki, w moim EO poszła regulacja w pionie, za mocno przekręciłem i śrubka powiedziała "pier***e nie robie". Ktoś może podpowiedzieć czy to da się własnymi siłami w domu naprawić? Jakaś mała instrukcja też będzie mile widziana. Co do marki to dokładnie nie wiem bo mam ją z drugiej ręki ale jest to prawdopodobnie EO od Pana Tomka :). Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted April 13, 2012 Report Share Posted April 13, 2012 Jeśli tylko śrubka, to może uda się wymienić, ale jeśli to też element od regulacji (jest plastikowy i łamliwy), to dużo się nie zrobi... Odkręć 4 śrubki od spodu i 2 pod przyciskami, następnie wysuń całą główną część z osłony. Rób to powoli i ostrożnie, mniej-więcej w 1/3 wysuwania mogą wystrzelić 2 sprężynki. Kolejne operacje będą utrudnione ze względu na kawałek plastiku z przyczepionym doń głównym układem sterowania, ale wykonalne. Trzeba też bardzo uważać na kabelki - są cienkie, aluminiowe, delikatne i badziewnie przylutowane - dziw, że są w stanie wytrzymać drogę od fabryki do repliki. A przylutować ponownie czy wymienić to przysłowiowy PITA. Cienkim śrubokrętem/kombinerkami/czymkolwiek zdejmij zawleczkę ze śrubki od regulacji pionowej, a następnie odkręć ją* (śrubę) do oporu - plastikowy klocek, który na niej siedzi (służący do regulacji góra-dół), powinien oprzeć się o ściankę obudowy, a dalsze odkręcanie powinno wypchnąć śrubę za obudowę. Przytrzymaj klocek, gdy wyciągniesz śrubę - nie jestem pewien, czy będzie się go dało potem łatwo włożyć na to samo miejsce (ja dorwałem się do takiego, gdzie już był rozwalony, więc się nie przejmowałem). *Uwaga - śruba jest lewoskrętna! Następnie pozostaje dobrać odpowiednią śrubę (chyba coś w okolicach -M3x35, ale głowy nie dam teraz, trzeba by zmierzyć po rozkręceniu), trochę pilnikiem zjechać przy łebku (żeby było gdzie wcisnąć zawleczkę) i złożyć wszystko zusammen do kupy w odwrotnej kolejności, niż wyżej wymieniona. Powyższe napisane na podstawie własnych niedawnych doświadczeń z rozbierania chińskiego e552, ale poszczególne modele i/lub egzemplarze mogą się trochę różnić, mogłem też coś trochę przekręcić etc. No i nie polecam rozbierania tego komuś z 2 lewymi "ręcami" ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest Rengi Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Pogadaj z Poldckiem mi usunął taka usterkę z dwóch EOtechów , cena przystępna i zrobi Ci to tak ,że raczej już się nie popsuje :). Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Witam wszystkich, co sądzicie o TYM KOLIMATORZE? Miał ktoś do czynienia z nim? Na poprzednich aukcjach wystawionych przez ten sklep zawsze kilka osób go brało. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje :) Pozdrawiam Zależy jaki trafi się egzemplarz. Niektóre mają monstrualnego "ducha", inne prawie wcale. Jak we wszystkich takich chińskich wynalazkach. Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted April 21, 2012 Report Share Posted April 21, 2012 Jak zabezpieczacie szybki od koli przed kulkami. Kupiłem szybke z GunFire ale rozmazuje obraz tak, że celowanie np. w lesie przy słabym oświetleniu to prawdziwa udręka. Macie jakieś patenty "homemade", zeby szybka sie nie rozwaliła. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 21, 2012 Report Share Posted April 21, 2012 Kupić pleksi i wyciąć na wymiar i wstawić. Quote Link to post Share on other sites
Jade Posted April 21, 2012 Report Share Posted April 21, 2012 Mam Eotecha od pro-arms i jest uszkodzony zamiast znaku celowniczego mam wieka kropę która świeci jak reflektor przeciwlotniczy. Czy ktoś może wie co z ni8m zrobić. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted April 21, 2012 Report Share Posted April 21, 2012 Prawdopodobnie z kawałka plastiku, w którym siedzi dioda, odkleił się kawałek folii z odpowiednim nacięciem, dzięki któremu na szybce obserwujemy znak celowniczy a nie "reflektor przeciwlotniczy". Rozkręcić (opisałem trochu wyżej), znaleźć w środku folię (kwadracik ok 4x4mm; w razie potrzeby dorobić) i przykleić srebrnym do środka. Chyba, że ktoś ma inną hipotezę... Quote Link to post Share on other sites
BragA Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Witam, przymierzam się do kupna EoTecha od TomkaPL lub jakiś inny ale w cenie nie wiecej niż 250 zl. I moje pytanko jest następujące, czy za tę cenę kupie koli przeziernikowy ? tzn cel zawsze w tym samym miejscu niezależnie od położenia głowy. Widziałem przez sec film o jakimś chińskim eotechu i punkt był na stałe, nie wiem jaki jest wtedy sens kupowania "kolimatora". Możecie rozwiać moje wątpliwości ? :) Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Jak zabezpieczacie szybki od koli przed kulkami. Kupiłem szybke z GunFire ale rozmazuje obraz tak, że celowanie np. w lesie przy słabym oświetleniu to prawdziwa udręka. Macie jakieś patenty "homemade", zeby szybka sie nie rozwaliła. A może fragment pudełka od Tic-taców? Ostatnio próbowałem na nich wykonywanie siatek celowniczych - oczywiście "psują" obraz, ale znacznie mniej niż to g***o z Gunfire za ponad 20zł (miałem i żałuję). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts