wojtekk8 Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Nie wyklucza to jednak możliwości prototypu do Huntera, a tego wyprodukowano jakieś 3000 tylko. Skłaniałbym się jednak ku opcji, że jest to jedna z pierwszych wersji tego rodzaju szyny. Quote Link to post Share on other sites
fumfel hubert Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Jedynie obsada kolby beryla posiada "półkę", o którą jak widać na wstawionym zdjęciu zaciska się szyna (kontruje na miejscu demontowalnego trzpieniu obsady). Jest pod kątem, bo to minib i nie chciało mi się demontować frontu. Czy zatszaskuje się z założoną kolbą, chyba oczywiste skoro "półka" nie ma bezpośredniego z nią kontaktu, jest kilka mm nad. Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Ja osobiście skłaniałbym się do wersji że ta szyna była przeznaczona do Tantala. Quote Link to post Share on other sites
fumfel hubert Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 ...Jeśli tantal posiadałby obsadę kolby od beryla (z "półką" i trzpieniem) oraz rowki w podstawie szczerbinki (...jak beryl) to zapewne by pasowała :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Racja....Chyba jedyną Twoją opcją jest zapytać producenta albo wojskowego z dużym stażem. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 A może to jakiś custom? Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 To jest jedna z opcji. Jeśli to custom to ciesz się jedynym takim egzemplarzem :D Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted July 30, 2015 Report Share Posted July 30, 2015 Panowie, mam małe pytanie, na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi :( Ktoś pisał, że ma baterię w opakowaniu po opatrunku na kolbie. Mógłby ktoś opisać którędy wyprowadził kabelki, albo jakieś zdjęcia? :) Widzę same dość inwazyjne rozwiązania. Puszka przy berylu niestety nie za bardzo mi się podoba, a pod deklem stosunkowo mało miejsca z powodu Mośka. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę :) Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted July 31, 2015 Report Share Posted July 31, 2015 Ja robiłem kiedyś tak. Odginałem z tyłu lekko dekiel i wtedy wyprowadzałem kable na zewnątrz. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted August 6, 2015 Report Share Posted August 6, 2015 Postanowiłem sprowanować ostry mag do kbs i spróbować nadać mu nieco asgejowej funkcjonalności. O ile wycięcie szczęk wyszło mi idealnie pod gniazdo magazynka w RK-02 (ten klik... :icon_mrgreen: ) o tyle... dopasowanie wkładu to jakiś koszmar. Próbuję tam upchnąć mida (lowa?) od Battleaxa i szczerze mówiąc nie wiem ile jeszcze będę piłował skorupę i wkład dremelem... Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted August 6, 2015 Report Share Posted August 6, 2015 Nie da się tak...Beryl ma kaliber 5.56 a AK-74 5.45. Wpakuj tam jakiś magazynek od MP5. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Zabrakło dosłownie 2-3 milimetrów... Ale jak podpiłuję coś bardziej, to przebiję się albo przez skorupę, albo przez wkład. Jakieś pomysły na stabilizację maga do mp5 w skorupie magazynka? Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Jeżeli nie zależy ci zbytnio na pojemności, możesz użyć patentu na shellsa. Mendi opisuje to w temacie odnośnie AS Wała Force Cora. Quote Link to post Share on other sites
Znachor Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Sam robiłem mida do Swoich Beryli, skoro już uciąłeś odpowiednio skorupe to ja użyłem wkładu z oszkodzonego mida takiego: http://azteko.pl/magazynek-mid-cap-na-150-kulek-do-serii-ak-typu-magpull-beta-project-p-8449.html Sam wkład trzeba podpiłować dookoła od góry, z boków usunąłem te prowadnice, które usztywniały go w dawnej skorupie. Wkład wszedł z oporem do skorupy ale wszedł i siedzi sztywno. Po usunięciu prowadnic z wkładu (tych z boku) jest miejsca na wklejenie grafiki naboi, podajnika i sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Znachor tak z ciekawości to robiłeś magazynki przeźroczyste czy czarne? Jeśli te pierwsze to jak zamaskowałeś wkład ? Quote Link to post Share on other sites
Znachor Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Przeźroczyste, wkład od tych magów co ci wyslalem jest tez przeźroczysty ;) Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted August 7, 2015 Report Share Posted August 7, 2015 Wygląda ładnie :D I takie małe pytanko czy ktoś wie jakie przydziałowo teraz dostaje się pas do Beryla ? Wątpię żeby były to te od AK a na zdjęciach zazwyczaj widać różne.. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted August 8, 2015 Report Share Posted August 8, 2015 Do Beryla dostaje się ten sam jak od AK tylko sprzączką świeci się jak psu jajca. Do mini Beryla jest ten z klamrą fastex, regulowany. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted August 9, 2015 Report Share Posted August 9, 2015 Pas zależy od wersji - wz 96 ma zwykłe parciane pasy tak samo jak zwykły miniberyl: bardzo podobne do tych znanych z AK. Natomiast modernizowany do 96C tak samo jak miniberyl w wersji C ma już zawieszenie trzypunktowe. Czyli nie jest do końca tak jak mówisz wojtekk8 ;-) Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted August 9, 2015 Report Share Posted August 9, 2015 Zgadza się, ale pytanie było ogólnie o Beryla. W 2012 do wersji "B" dostaliśmy zwykłe parciane, do mini Beryli w wersji "C" już te trzypunktowe. Teraz nówki będziemy odbierali, ale nie wiem w jakiej wersji - pewnie za kilka miechów się okaże bo muszę urlop skończyć, a i przyjąć to trzeba. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted September 10, 2015 Report Share Posted September 10, 2015 W instrukcji producenta występują 3 wersje pasa. Pas do wersji A i B to typowy, kałachowy. Wersja C to już trzypunkt. Wersja D - wg fantazji ;) Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 (edited) "Kłapouchy" powoli nabiera kształtów, front niemal gotowy, potem body :icon_smile: EDIT: Baza to oczywiście RK-02. Nie bawię się w zachowanie wierności wymiarów, bo to wół roboczy czy tam osiołek (stąd nazwa ;)). Ma przypominać Beryla i dawać mi satysfakcję podczas strzelania do oponentów a nie być wierną kopią. Front wymaga jeszcze dwóch szczegółów, ale to zostawiłem na potem :). Edited September 11, 2015 by Tomciaz Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 14, 2015 Report Share Posted September 14, 2015 Panowie, zakupię tłumik, obsadę łoża, podstawę muszki i szczerbinki od mini beryla. Jak macie albo widzieliście gdzieś to dajcie cynk. Stan obojętny. Quote Link to post Share on other sites
Decydent Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 Witam. Moje pytanko na dziś. Czy podstawa szczerbiny od AKM-a nada się do repliki beryla? Jeśli TAK to co konkretnie trzeba by było w niej przerobić? Oczywiście poza wywaleniem kołka i wycięciem tego fragmentu. Jeśli NIE to dlaczego i czego w takim razie szukać? Pod uwagę biorę tylko oryginalne części ( poza berylowskimi i tantalowymi bo to raczej niedostępne). Z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Sojer Posted October 8, 2015 Report Share Posted October 8, 2015 Witam, Czy posiada ktoś wymiary tłumika płomienia do mini beryla? albo szkic jakiś? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts