Karmazyt Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 Odnośnie postu kolegi który pytał się o worek - polecam worki usztywniane, zwykłe szmaciane są mniej wygodne w obsłudze. Z tego co się zazwyczaj obserwuje, ludzie montują na dupsku, lub na udzie po stronie słabszej ręki. Tak na przyszłość mówię. Link to post Share on other sites
Ari Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 Sa i jeszcze tacy co montuja z przodu ... ale to juz wyzsza szkola alpinistyki jak dla mnie :P Link to post Share on other sites
Jangi Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 Worek, zwłaszcza przy czołganiu się, zbiera mnóstwo syfu. Link to post Share on other sites
denvey Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 (edited) Mam pytanie z innej beczki, które nurtuje mnie od dłuższego czasu. Chestrigg to teoretycznie platforma do przenoszenia głównie magazynków, ale czy zamontowanie na modułowym chestriggu kieszeni cargo mocno utrudniłoby życie? Oczywiście nie mówię o założeniu na niego samych takich kieszeni, ale czy zamontowanie np jednej dużej albo średniej ma sens? Edited September 9, 2010 by denvey Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 A dlaczego nie? Z reguły większe kieszenie montuje się pod pachami. Link to post Share on other sites
Piotro Posted September 9, 2010 Report Share Posted September 9, 2010 (edited) Nosząc chest rig na sobie w pewien sposób mówisz "nie czołgam sie za dużo". Wiec zamontowanie cargo na chescie z tej strony zbyt dużo nie bedzie ci przeszkadzać. Druga sprawa to taka ile ty masz rzeczy na tym oporządzeniu i czy rzeczy przenoszone w tym dodatkowym cargo nie sprawią ze bedzie ci już zbyt cięzko lub czy nie spowodują zjechania oporządzenia w jedną ze stron. Ból pleców to nic przyjemnego. Tak wiec jeżeli masz to cargo to zamontuj poużywaj tego troche i tyle. Teoryzowanie nigdy nie zastąpi praktyki, teoryzowanie jest dobre tylko w takich sprawach jak powyżej :-F P.S. Nigdy więcej bez zrzutu. Edited September 9, 2010 by Piotro Link to post Share on other sites
KAZ_OVER Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Ja bez worka na odzysk przy większej ilości magów bym nie wytrzymał. Nawet w dobrze każdemu znanym Podręczniku Taktyki ASG jest napisane, że noszenie worka na odzysk to konieczność. Powinno się go nosić po lewej stronie na tyłach, albo po lewej przy biodrze. Link to post Share on other sites
esco Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Powinno się tak nosić jak komu wygodnie. Cały pic polega na tym, że "Podręcznik" daje rady jak coś robić, a nie nakazuje. To nie Biblia. Link to post Share on other sites
WeRT Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 Nosząc chestrig na sobie w pewien sposób mówisz "nie czołgam się za dużo". A to niby czemu? Noszę chesta od 3 lat i jakoś nie przeszkadza mi to w czołganiu się, strzelaniu, zmienianiu magów w pozycji leżącej. Niektóre czynności są fakt faktem utrudnione poprzez konfigurację kamizelki i nastawienie na ergonomię podczas pozycji stojącej/klęczącej. Ale nie posuwałbym się do tak ostrych stwierdzeń. :icon_biggrin: Link to post Share on other sites
pawelkotas0412 Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 Witam. Mam MBSS'a i dokucza mi mała ilość powierzchni do przytroczenia ładownic. z racji, że PC jest niski myślałem o podwieszeniu z przodu na pasie oporządzeniowym dużego cargo (z tyłu mam poucha na m60 i worek zrzutowy także będzie przeciwwaga :D). Nie wiem czy taka konfiguracja się sprawdzi, będzie to wygodne, robi tak ktoś w ogóle? Link to post Share on other sites
Then Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 Taki knif wrzuciłbym (przy MBSS) faktycznie na pas,ale na któryś z boków (pewnie ten, gdzie nie masz worka zrzutowego) - jak dasz na przód to się chyba schylić nie dasz rady :wink: / będzie wkurzał, ostatecznie ciężko będzie z tego coś wyciągnąć zakładając, że nosisz na MBSSsie pouche na magi w klasycznym miejscu. Względnie obstawił jakąś torbę udową/biodrową/wrzucił taką/większą kieszeń na panel udowy. Link to post Share on other sites
pawelkotas0412 Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 (edited) Na boku nie chcę za dużo wieszać (IMO w zurbanizowanym terenie lepiej za bardzo na boki nie wystawać). Ładownice na magi noszę z przodu, faktycznie dostęp do cargo nie będzie zbyt dobry, chcąc je użyć można by było przesunąć cargo na bok. Z założenia w cargo będę nosił (chwilowo medykamenty), czerwoną szmatę i bb-loadery, także nie będzie zbytnio wypchany więc ze schylaniem nie będzie problemu - mbss kończy mi się na wysokości pępka. Trochę większa i tańsza alternatywa dla waist pack'a. Edited October 16, 2010 by pawelkotas0412 Link to post Share on other sites
Then Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 Biorąc pod uwagę budowę MBSSa, faktycznie ten waist pack byłby godniejszy ;] Szczerze mówiąc, za dużo na bok nie będziesz wystawał, ja tam gonię w CIRASie i daję radę nawet w ciasnych przejściach. Link to post Share on other sites
pawelkotas0412 Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 (edited) Jak będzie źle kupię RRV z plecami. Znalazłem ciekawą fotkę, zwróćcie uwagę na 2, 3 i ostatniego operatora. Co mają z przodu na pasie, jest to cargo, czy się mylę? Edited October 16, 2010 by pawelkotas0412 Link to post Share on other sites
housenka Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 (edited) Cargo. Dobry patent tutaj to funnypack. Edited October 16, 2010 by housenka Link to post Share on other sites
Ijet Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 Fanny, fanny pack... Link to post Share on other sites
housenka Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 Si, literówka:) Link to post Share on other sites
pawelkotas0412 Posted October 17, 2010 Report Share Posted October 17, 2010 Czyli na przykład waist pack od flyye, w Polsce nie do dostania, chyba. Link to post Share on other sites
el polaco Posted October 17, 2010 Report Share Posted October 17, 2010 Dostępny na pewno w Khaki Endurance Shop, nie wiem tylko czy prowadzą sprzedaż wysyłkową. Link to post Share on other sites
pawelkotas0412 Posted October 17, 2010 Report Share Posted October 17, 2010 Waist pack fajny, szkoda, że flyye zawsze wszędzie musi wsadzić swoje logo, w tym wypadku na przedni panel. Link to post Share on other sites
denvey Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 Mam pytanie - torba zrzutowa na udo do zielonej nie będzie zbyt szczęśliwym pomysłem, prawda? Link to post Share on other sites
Krysiek Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 Dlaczego miała by być niezbyt szczęśliwym pomysłem ? Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 Ponoś trochę i się przekonasz, że torba udowa w działaniach zielonych nie jest dobrym pomysłem. Przeszkadza w poruszaniu się, zwiększa obrys sylwetki... Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 Podejrzewam, że dlatego, że (łe jery, ale konstrukcja zdania mi wychodzi...) jak wszystkie bajery montowane na udzie zapewne nie sprawdza się zbyt dobrze przy czołganiu. Nie wiem, nie miałem (z rzeczy udowych miałem jeno kaburę, średnią, i cieszę się że już jej nie używam). Z tego co widzę w ofertach, zrzut na udo to zazwyczaj nawet nie worek, ale pudełkowata "torba" ze śluzą. Pewnie, można by (technicznie rzecz biorąc) powiesić na udzie panel, a na panelu powiesić worek na odzysk, ale mnie tam trąci to lekką schizofrenią. Acz może mądrzejsi ode mnie coś wymyślą. Link to post Share on other sites
denvey Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 (edited) Uczono mnie że nie odpowiada się pytaniem na pytanie :P Nie wiem czy jest szczęśliwym czy nieszczęśliwym, dlatego pytam. Wydaje mi się że może przeszkadzać w czołganiu się. EDIT: Errhille mnie ubiegł :D EDIT2: Rozumiem że zwykły worek zrzutowy będzie jedynym słusznym wyborem? Edited October 19, 2010 by denvey Link to post Share on other sites
Recommended Posts