Then Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Ja właśnie buduję coś takiego (tylko do tyłu chesta - tu akurat MTG spearpoint - przyczepiłem modułowy pokrowiec na camelbaka, jak trzeba plecak to go zdejmuję), na razie nie mam w planie podkładu, szelki jak będę miał coś cięższego na tym pasie. Link to post Share on other sites
super Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Tylko że nosiłbym wtedy 3 pary szelek - camelbak, chest i szelki. Zdaje mi się że byłoby to niezbyt wygodne, ale mogę się mylić... da się bez problemu ...gorzej z uwolnieniem się z tego wszystkiego ..ratunkiem jest właśnie zamontowanie camela na plecach chesta najprościej tak jak tutaj; http://www.militarymorons.com/equipment/img/strike2.jpg http://www.militarymorons.com/equipment/img/strike3.jpg http://www.militarymorons.com/equipment/img/strikemod1.jpg Link to post Share on other sites
Catch22 Posted November 26, 2010 Author Report Share Posted November 26, 2010 Jak sobie szelki dopasujesz to nie przeszkadza. Nosiłem szelki do gaci, kamizelkę ochronną, na to chesta z szelkami H, camelbaka MULE z jego szelkami i torbę ucieczkową jednocześnie i jakoś dawało się to zgrać bez bólu. Link to post Share on other sites
super Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 jasne że się da ;-) Najbardziej ciekawi mnie powrót własnie do takich korzeni. Zauważcie że w latch 90-tych do czasu powstania MOLLE własnie tak wyglądało oporządzenie do CQB , później nastał czas kamizelek zintegrowanych a teraz znów mamy powrót do chestów zakładanych na plate carriery lub low profile kamizelki. Podobnie jak Catch nosiłem chesta BHI + camela a także RACKa + szelki ALICE i się żyło...chodź wydobyć się z tego ..koszmar Link to post Share on other sites
denvey Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Ja sie nie bawie w milsimy czy cus, wiec oporządzenie ściągałbym raczej na spokojnie po strzelance. Więc może i bym mógł nosić te trzy pary szelek. I pytanie - czy szelki ucieczkowe miwo są takiej samej grubości jak szeleczki od mojego camela? To taki dwulitrowy w 3C. No i czy pod chesta mógłbym dać pas PT-2, czy zostać przy zwykłym duty belcie? Mam około 170-175 cm wzrostu. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 http://picasaweb.google.com/kkasiaka/ManewrySztaboweNysa11XI2010#5543837252414578578 3 pary szelek i jest wygodnie. Link to post Share on other sites
Yeneth Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 denvey > Przy wzroście 176cm uznałem że chestrig + pas podobny do pt-2 to ciut za dużo, przynajmniej dla mnie. O ile pas da rade nosić to przynajmniej w moim przypadku drastycznie zmniejsza on komfort z uwagi na zbyt małą odległość pomiędzy nim a chestem. Jeśli potrzebujesz coś przenosić na tej wysokości to dutybelt raczej rozwiąże sprawę. W kwestii mnogości szelek: korzystam z chestriga oraz małego szelkowego plecaka i nie narzekam, kwestia niskiego profilu szelek i ich kształtu. Link to post Share on other sites
Oshii9 Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Ja też mam 175cm wzrostu i noszę (w razie potrzeby) wysoko chesta i paso szelki pt3, jakoś nie sprawia mi to kłopotu specjalnego. Do tego dochodzi plecak jeszcze czasem, nie ma tragedii, mogę biegać, klęczeć i leżeć bez większego kłopotu, kwestia regulacji. Natomiast duty belt to chyba najlepsze rozwiązanie do chesta i sam właśnie będę składał zestawik na nim oparty. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 No nie wiem. Przy 175 mam pas ala PT2 i nie widzę przewagi dutybelta. Dobrze skrojona opalsowana nakładka to ledwo 2-2,5 cm więcej (przy czym mój ma aż 9,5). Natomiast stabilność montażu i wybór ładownic znacznie większy. Dlatego Yeneth nie rozumiem w sumie o czym mówisz. Link to post Share on other sites
Yeneth Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Chesta nosze raczej normalnie, ponieważ jest to wersja MK 2 Tasmaniana to nieraz ląduje tam atrapa płyty, dlatego pas z 2-3 poziomami taśm i pionowo doczepionymi ładownicami jest dla mnie wybitnie niewygodny. Chest (nawet z plytą) + pas z poziomymi ładownicami i mini-plecak są obecnie moją ulubioną konfiguracją. Może to kwestia osobista ale swego czasu próbowałem biegać w PT-2 i PSPB-2 i też nie było to dobre rozwiązanie dla mnie. Link to post Share on other sites
Catch22 Posted November 30, 2010 Author Report Share Posted November 30, 2010 A w jakim miejscu masz te płytę, tzn na jakiej wysokości? Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Bo chyba za nisko. Wnioskuję, że ląduje ci na brzuszku zamiast na klacie. ;) Link to post Share on other sites
denvey Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Hmmm... Zobaczę jak to będzie. Kolega ma PT-2 to od niego pożyczę i zobaczę jak się nosi ;) Link to post Share on other sites
Yeneth Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 (edited) Catch22 > Płyta jest tam gdzie powinna czyli chroni klatkę piersiową. Wukash > Błędnie wnioskujesz. denvey > Dokładnie, najlepiej przymierzyć i sprawdzić. Ergonomia to kwestia czasem bardzo osobista ;) Edited November 30, 2010 by Yeneth Link to post Share on other sites
Katana Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Czy do LC2 odpowiedni bedzie comfort pad, najlepiej z MIwo? Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 4, 2010 Author Report Share Posted December 4, 2010 Poproś np w Praszce o dedykowany do LC-2, o ile pamiętam jak robiłem pierwszy Comfort Pad dla M/Lubliniec kiedyś do dobierałem go do szerokości pasa 50mm, LC-2 jest szerszy więc warto to dograć, poza tym nie ma rzepa miękkiego od środka więc nie sądzę żeby ci się przydał ostry w comfortpadzie. Do LC-2 są dedykowane podkładki np od LBT. Są zwykle grubsze i szersze. Link to post Share on other sites
super Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Lub od BHI..tańsze Link to post Share on other sites
TBM Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 http://img94.imageshack.us/i/cfg0.jpg/ To moje aktualneoporządzenie. Baza to chestrig firmy NFM - HEIDRUN II. Na nim widzimy od lewej: Apteczka zrywana - przeróbka helikona 4xpojedyńczy shingle na m4/m16 - któryś z lokalnych krawców - nie pamiętam bo to było dawno na nich 2x pojedyńcza kieszeń na fragi MiwoL 2xpodwójna m4/m16 od PSTG Obok 2x1 ładownica na dymy RGD-2 (odwrócona - jak odpinam rzepa to dym wyciągam w dół) PSTG ładownica na radio małe MiwoL Na górze jest zintegrowany admin panel z miejscem na mapę i wieloma gumkami do trzymania komórki, gpsa, kompasu, innych pierdół, a na nim są pistol mag pouch od MiwoL: Latarka surefire, lethermann, mag do g17 i fastlodzio. Miejsca mam na 8 magów do długiej, wodę trzymam w camelu lub w plecaku który zazwyczaj noszę, do tego mam pas na którym wisi mi kydex z g17, nożyk S&W SAR i zrzut. Jakieś porady co ewentualnie zmienić? Dodam, że jest to pierwszy chestrig który jest dla mnie wygodny, super regulacja i przylega tam gdzie trzeba. Nawet noszenie płyty nie powoduje większych problemów. Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 (edited) Planuje zmianę oporządzenia, myślałem nad takim zestawem: RRV od Eagle Ind. lub ew Flyee z podwiniętym ostatnim rzędem palsów. Na środku shingle 4x2 magi do M16, po prawej stronie średnie/małe pionowe cargo (zależy ile zostanie miejsca). Nad shinglami mały admin od MIWO, z boku kieszeń na radio. Do tego jakiś mały panel udowy z kaburą i jedną lub kiedyś dwiema ładownicami do PM'a (długie magi do G18c). Oczywiście jeszcze jakaś torba zrzutowa, z lewej strony, bardziej do tyłu. Na plecach jakiś camel. Czy taka konfiguracja ma racje bytu w taktyce zielonej? Zbyt dużo się nie czołgam. Może coś zmienić/dodać? Edited December 5, 2010 by gecko123 Link to post Share on other sites
Kargan Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 (edited) Przeczytałem ten wątek z dużym zainteresowaniem i już wiem, że na początek do zielonej potrzebuję pasa i szelek. Dłuższe milsimy to pieśń przyszłości na razie trzeba się nauczyć podstaw :blush: Mam tylko pytanie czy warto inwestować w pas siedmiopunktowy http://www.miwo-military.pl/?p=8.226.PT-3.F-08.MIWO-MILITARY lub http://www.miwo-military.pl/?p=8.224.PT-4.F-09.MIWO-MILITARY czy pozostać przy zwykłym pasie http://www.miwo-military.pl/?p=8.88.PT-2.F-07.MIWO-MILITARY O ile dobrze zrozumiałem, to 7-dmio punktowość ma znaczenie kiedy rośnie ciężar ? Pomyślałem o takim pasie i szelkach typu Jacko PLUS - na początku nie będę zapewne biegał z camelbackiem, ale gdyby później przyszło co do czego to nie muszę zmieniać szelek bo miałbym już na plecach jakieś "mocowanko" :zastanawia: Na początek będzie na tym wisieć zapewne jakiś worek/torba zrzutowa, ze dwie ładownice po 2 magazynki każda, jakieś małe lub średnie cargo gdzie będzie można trzymać kulki i inne drobiazgi, pokrowiec z manierką...nic wielkiego, ale fajnie byłoby mieć potem możliwość stosunkowo prostego rozbudowania zestawu. Jakieś podpowiedzi ? Edited December 7, 2010 by Kargan Link to post Share on other sites
Kargan Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Wiem, że dla zdecydowanej większości z Was to temat banalny i oczywisty, ale może ktoś by znalazł chwilę by podpowiedzieć w który z tych pasów (i szelek) lepiej zainwestować :bialaflaga: Link to post Share on other sites
Ohtar Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Wiem, że dla zdecydowanej większości z Was to temat banalny i oczywisty, ale może ktoś by znalazł chwilę by podpowiedzieć w który z tych pasów (i szelek) lepiej zainwestować :bialaflaga: Kup sobie taki, który na początku jest zwężony i rozszerza się wraz z długością. Z miwo to bodajże górski będzie. Crom też chyba coś takiego szył / szyje. Dobrze mówię? Link to post Share on other sites
Hajdi Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Pas 7 punktowy lepiej rozkłada ciężar. Z osobistych doświadczeń uważam że PT-3(czy coś o podobnej wysokości) spokojnie wystarcza do wygodnego przenoszenia sprzętu. Zestaw pas PT-3+szelki Jacko to dobre i w miarę wygodne rozwiązanie. Link to post Share on other sites
fooze Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Witam Pytanie na tyle banalne, że szkoda zakładać nowy temat. Zapragnąłem kupić sobie boczniaka i doń kaburę w rodzaju serpy [oczywiście kopie lub inny tańszy odpowiednik] z tym że... dla leworęcznego. I tu pytanie, gdzie ja takie coś dostane.? Chciałbym sie zmieścić z tym gdzies w okolicy 150. sklepy polskie lub zagraniczne. ew. jeśli by czegoś takiego nie było to myślę nad kabura IMI z adapterem do molle. Czy to da sie dostosować na lewą rękę? Link to post Share on other sites
Oshii9 Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Drogi kolego, sprawa jest prosta.Sam jestem lewus i potrzebuję kabury pod biczniaka. Znalezienie pasującej mi kabury zajęło mi nawet nie 5 minut. I ty zostań bohaterem i użyj głowy (i google)! Link to post Share on other sites
Recommended Posts