B4rt Posted December 14, 2011 Report Share Posted December 14, 2011 Panowie. Zadam pytanie, za które większość "klasyków" mogła by mnie zjeść, ale nie wiem to pytam. Mógłby mi ktoś napisać użyteczność (sugerowane warunki), przewagę nad innymi porównywalnymi produktami Parki, smocka DPM, kurtki M65. Po prostu podoba mi się taka workowata kurtka z dużymi kieszeniami (w sensie użytkowym, nie stylistycznym) jak wypadają te dwie obok siebie I czy jest sens posiadania wyżej wymienionej kurtki/smocka i goretexu (czy używa się ich wygodnie w różnych warunkach, czy służą w podobnych). Nie spotkałem wcześniej żadnego użytkownika, więc pytam w internecie. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 (edited) Witam! Szukam jakiegoś dobrego soft shella, w kolorach zbliżonych do CB lub FG. Mój budżet to 500-600 zl. Co polecacie? Może być coś cywilnego. Edited December 15, 2011 by gecko123 Quote Link to post Share on other sites
kufel_wro Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Witam! Szukam jakiegoś dobrego soft shella, w kolorach zbliżonych do CB lub FG. Mój budżet to 500-600 zl. Co polecacie? Może być coś cywilnego. Ptaszki za wielką wodą polecają: http://www.condoroutdoor.com/602_soft_shell_jacket.aspx http://www.military.pl/kurtka-condor-summit-soft-shell-jacket-od_12319t.html Quote Link to post Share on other sites
Kicarz Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Kup sobie lepiej cywilnego Arcteryxa lub TNF w stonowanej kolorystyce. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 22, 2011 Report Share Posted December 22, 2011 Dobra rada, bez uwzglednienia cen. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted December 22, 2011 Report Share Posted December 22, 2011 Co za plamki mają te chłopaki na sobie? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 22, 2011 Report Share Posted December 22, 2011 Ładne... http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/47282-gsrsatspapwrboacbs/ Quote Link to post Share on other sites
B4rt Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 (edited) Panowie, na ciepłe, letnie temperatury (trzeba się przygotowywać powoli ;) ) koszulka level I. Noszona głównie pod bluzą BDU RS Taka da radę? Czy szukać czegoś innego/droższego/lepszego? Edited April 1, 2012 by B4rt Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Taka z decathlonu za 20 złotych też da radę (dawno nie byłem ale jak coś ta Kalenji z biegowego stoiska a nie Quechua z trekingowego). Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 (edited) Też da radę - pocić się i tak będziesz ale zwiększy się komfort biegania, chodzenia, pełzania itp. Nie znam tej marki, ale ja swoje kupiłem kilka lat temu i nadal je noszę a kosztowały ok 80 PLN sztuka i kupiłem je w sklepie z art. górskimi. Inaczej mówiąc - liczy się jakość materiałów i szwów a czy w nazwie jest jest military/ active sport itp to rzecz drugorzędna. Edited April 20, 2012 by wilq1979 Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted June 18, 2012 Report Share Posted June 18, 2012 Cześć, byłem dzisiaj na stołówce dla policjantów na terenie MTP zauważyłem, że nie którzy funkcjonariusze noszą kombinezony w kolorze zbliżonym do nowych mundurów. Ktoś wie co to? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 18, 2012 Report Share Posted June 18, 2012 Wdech, wydech - jeszcze raz. Kombinezony w kolorze granatowym, tak? Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted June 18, 2012 Report Share Posted June 18, 2012 No tak ; ] Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 Ponieważ zaczęło robić mokro, chłodno i wietrznie to postanowiłem nieco się doposażyć. Moje oczy padły na taki oto kompety: http://armyworld.pl/product-pol-152-Komplet-GORE-TEX-oliv-oryginal-BW-NOWY.html http://armyworld.pl/product-pol-109-NOWY-KOMPLET-GORETEX-KURTKA-SPODNIE-GORE-TEX-PRZECIWDESZCZOWY.html Moje pytanie brzmi-czy lepiej łyknąć sympateksowy czy goreteksowy? Pod kurtkę będę pewnie wkładał bluzę wz 93, a jak zrobi się zimniej to pewnie i polar (Liberty Helikona) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 Jeśli pod spód będziesz wkładał bawełniano-poliestrowy garniturek, to nie ma żadnego znaczenia, jaką membranę będziesz nosił. W sumie możesz też założyć i sztormiak zamiast membrany. Żeby to wszystko działało, to musi być SYSTEM, czyli odzież termoaktywna (bielizna, ocieplacze) i membrana. Inaczej to nie zadziała. To znaczy - osłoni przed wodą i wiatrem, ale oddychać nie będzie, co doprowadzi do zapocenia i w efekcie do wyziębienia. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 Słowem zamieniamy komplet "bawełniana koszulka+bluza w rs" na jakąś koszulkę termo (celowałbym w Brubecka)+gore/sympatex bw i... będzie git? Bo dodanie ocieplacza bw pod to będzie chyba jednak przesadą (z czasem z nadejściem minusowych temperatur pewnie się dołoży). Wiem że to dość subiektywna sprawa, ale jak mocno grzeje taki ciuch (w jakich odczuwalnych temperaturach się nie "zagotuję")? Quote Link to post Share on other sites
MatshallPL Posted January 16, 2013 Report Share Posted January 16, 2013 Panowie, WP wszystko reguluje. Polar ocieplacz tzw. "czarnuch" nosi sie pod bluze munduru (gdy ci zimno brr..). Nie nosimy go na bluze z wyjątkiem - jak góra pozwoli - uczestnictwa w PKW(polski kontyngent wojskowy) na misjach. Quote Link to post Share on other sites
luis Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Panowie, WP wszystko reguluje. Polar ocieplacz tzw. "czarnuch" nosi sie pod bluze munduru (gdy ci zimno brr..). Nie nosimy go na bluze z wyjątkiem - jak góra pozwoli - uczestnictwa w PKW(polski kontyngent wojskowy) na misjach. I podczas obsługi sprzętu na terenie JW Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Korzystał ktoś może z zestawu combat shirt + koszulka termoaktywna z długim rękawem pod spód na chłodne dni? Jestem osobnikiem dość gorącym, ponad to biegam z MICHem i kamizelką z płytami co doatkowo grzeje na tyle że przy +10 w koszulce termo + bluza rip stop jest już gorąco. z racji że combat shirtów w marpacie nie ma, wpadłem na pomysł przeszycia swojej bluzy na CS, a w chłodniejsze dni zakładać pod spód termoaktywną z długim rękawem. no a na większe mrozy to już polar + koszula pod spód. Zda takie coś egzamin? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 O ile wiać nie będzie powinno działać. Przy wietrze przydaje się jednak "poduszka powietrzna" pod zewnętrzną warstwą (polar + koszula na wierzch) która będzie stanowiła barierę między ciałem a wychłodzoną warstwą zewnętrzną. Noszenie polaru na wierchu jest bez sensu. Nic powietrza między włóknami nie nagrzejesz bo wszystko wywieje. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Ostatnio takiego układu używam. Z tym, że nie noszę kamizelki z płytami, a mini-chesta i mały plecak. Powinno działać. Jak Wukasz pisze - polar nie zapewni Ci wiatroszczelności. Natomiast - i to trzeba zauważyć - kamizelka z płytami będzie wiatroszczelna jak diabli. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Warto pamiętać, że marzniemy od kończyn. Jak się wychłodzimy organizm sam ogranicza krążenie w kończynach celem ogrzania najważniejszych narządów. Nie bez powodu mamy takie postojowe wynalazki Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Fajne :) co to takiego? Mnie co prawda niepotrzebne - na mini-cheście mogę zapiąć i polar, i gejteksa (dostęp po uchyleniu zamka), a pas bez szelek przepiąć na wierzch z właściwie minimalną ilością zamieszania :) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Crye Precision HalfJak czy jakoś tak. Jeszcze ktoś inny robi podobne, Wild Thing Tactical może? Nie pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 no to powiedzmy że na chłodniejsze dni zakupie 2 bluze. czy pokryte teflonem bluzy proppera będą bardziej wiatroszczelne? mam opcje kupienia za grosze, więc chętnie sie skusze jeżeli będe mógł z obecnej zrobić CS, a tej używać na chłodniejsze dni z polarem i termoaktywną bielizną. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts