konioszyce Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Witam serdecznie Mam takie pytanie. Co sądzicie o łączeniu kamuflaży? Proszę powklejajcię zdięcia takich kombinacji. CO sądzicie o kurtce Dpm a spodniach Multicam? Z góry dziękuje! P.S. Jak coś to przepraszam za błędy. Apel do wszystkich - nie róbmy z tego ciekawego tematu, wątku pt. "Czy zielone spodnie będą mi grać z żółtą koszulką i kamizelką w kolorze róż Pompadour, bo wydaje mi się to fajne", a taki, w którym można podzielić się opiniami nt. wykorzystywania mieszanki wzorów maskujących, jak choćby DDPM+DPM lub WC/D3C i ich przydatności i skuteczności w terenie. Najlepiej ze zdjęciami. Potraktujcie ten apel jako prośbę.. nie do odrzucenia. Widzę, że prośby nic nie dają. W takim razie jeśli sytuacja będzie się powtarzać polecą ostrzeżenia/bany. OFF Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Może być w odpowiednich warunkach . W Astanie Brytyjczykom dobrze spisywało się połączenie spodnie desert a smock lub bluza DPM. http://strikehold.files.wordpress.com/2009/08/jungle-dpm-shirt.jpg?w=600&h=400 http://farm4.static.flickr.com/3612/3405290793_8ef79467a2.jpg ;) http://www.hmforces.co.uk/nfs/hmforces/attachment_images/0002/1142/KitUp-brits_crop380w.jpg?1275649979 itp. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 (edited) Poza tym kurtałka DPM i spodnie Multicam, najlepiej Combaty CP wyglądaja miodnie :D SASanki używali połączeń typu UCP - Desert 3C, DPM - Desert Tiger Stripe, UCP- DDPM itp. Edited February 6, 2011 by zombie_snake Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Nephilim w wątku dot. SAS wrzucił właśnie takie foty. Przyznam, że wygląda to super :happy: Quote Link to post Share on other sites
krissente Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Pytanie tylko na ile to zamierzone działania, a na ile przypadek, bo "nie było innych" albo "bo było pod ręką"? Na airsoftowym polu bitwy oczywiście liczy się wygląd, lans i każdy w DPMie ze szpejem w woodlandzie będzie już "noobem", no ale na prawdziwej wojnie to raczej nie bardzo :P Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Akurat połączenie DDPM i DPM to przypadek "nie było" ale działał. Oczywiście w realu. W airsofcie i na takich dystansach może być wtopa ale nie chcę drażnić wyznawców MC. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Sprawdzaliśmy kiedyś na Pustyni Błędowskiej zestaw góra Woodland, dół Desert 3color. Efekt świetny. Wszystko zależy od warunków w jakich przychodzi działać. Quote Link to post Share on other sites
Mimrod Posted February 7, 2011 Report Share Posted February 7, 2011 Na dzisiejszą strzelankę wybrałem się właśnie w spodniach MC i górze M84, na to kamizelka w zwykłej, ciemnej zieleni. Jeśli chodzi o kwestie wizualne to odniosłem dość pozytywne wrażenie, a jeśli o kwestie "działania" to chyba jeszcze lepsze :cool:. Z drugiej strony, mój brat wybrał się w spodniach M84 i górze od flecka plus pososzelki w OD. W tym przypadku efekt był raczej odwrotny i było go widać już ze sporej odległości. Dodam jeszcze, że u mnie przeważają raczej drzewa iglaste i suche trawy(śniegu już niewiele), tak więc moja kombinacja dość dobrze się sprawdziła. Jeśli chodzi o łączenie kamuflaży to jestem na tak i myślę, że to dobra alternatywa, jako że kamuflaż "uniwersalny" nie istnieje, a odrobina fantazji nie zaszkodzi :wink:. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 7, 2011 Report Share Posted February 7, 2011 Mieszanie camo jest ochydne... nawet gorzej. Ale to tylko moja opinia. A w swojej 'karierze' widziałem niezłe efekty tego łączenia- człowiekowi nie dobrze się robiło, i gratuluje ludziom którzy nie boją się takich herezji na siebie zakładać. Pozdrawiam Ty, Esteta - kamuflaż ma działać a nie wyglądać. Jak nosisz plamki, żeby się czuć piękniej to Twój problem. Skuteczne? Bardzo. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 (edited) Młodośc ma swoje prawa i 20% znizki w Rossmanie. A tak serio, to łączenie kamuflaży stosuje się już od czasów konfliktu w Wietnamie, stosuje się dzisiaj i będzie się stosować. Dlaczego? Bo jest skuteczniejsze w danych środowiskach niż jednokolorowy zestaw. :happy: W airsofcie też, no chyba, ze jesteś obostrzony wymaganiami reko/wzorowania się. :bialaflaga: Edited February 8, 2011 by zombie_snake Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted February 8, 2011 Report Share Posted February 8, 2011 Ja także nie widzę problemu łączenia kamuflaży, a czasami nawet daje to więcej jak co np przetestowałem nosząc na jesień/wiosnę itp gdy podłoże jest jasne od uschniętych liści i traw, a pnie drzew itp są ciemniejsze takie połączenie: Spodnie MC, kurtała gore w panterze. Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 To pokaż mi to samo z odległości newralgicznej dla airsoftu czyli 100 i 60 metów i może 30. Żeby było jasne, to nie jest podważenie opinii że to działa, po prostu jestem ciekaw. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 (edited) xenon - właśnie zrobiłeś z siebie debila, pisząc takie głupoty. Czasami łączenie kamo po prostu się sprawdza, nikt nie mówi tutaj o mieszance wedlowskiej. Może specjalsi to debile, czujesz się od nich lepszy? Albo chociażby USMC. W ostatnim Special Ops były zdjęcia marinsów ćwiczących w zimie, jeden z nich miał kurtkę w MARPAT woodland na sobie, a spodnie miał w nowym kamuflażu zimowym USMC. Na tle drzew iglastych ( na ziemi leżał śnieg ) był niewidoczny z paru metrów. Cóż, ludzie, którzy z każdego próbują zrobić debila najczęściej sami na takowych wychodzą. :wink: Edited February 9, 2011 by Mati13k Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 9, 2011 Report Share Posted February 9, 2011 Zamykam ten temat, bo głupota co niektórych, aż wycieka z ekranu. W wolnej chwili wyczyszczę. I specjalnie dla użyszkodnika xenon500 - zanim coś napiszesz, zastanów się dziesięć razy i dokładniej przeczytaj o co chodziło pytającemu. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted February 20, 2011 Report Share Posted February 20, 2011 Ja rzadko kiedy mam na sobie cokolwiek w jednolitym kamuflażu. Czapka w brzozie jasnej, góra od sumraka, spodnie od gorki w ss-jesień. No ale mieszanie kamo to rosyjska domena, tam mało kto jest ubrany jednolicie jak bozia przykazała :) Jeszcze pomysłem zapożyczonym od Potfora jest noszenie na wiosnę spodni od afgana lub spodni IDFu do bluzy kamuflażowej, np. od KLMK. Efekt bardzo dobry. Quote Link to post Share on other sites
xxNDxx Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 Ma ktos fotki jak sie zgrywa wz.93 z CoyoteBrown ? Ogólnie jak to wyglada i dziala. Dzieki wielkie Quote Link to post Share on other sites
bszlo Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 (edited) Mam pytanko, widział ktoś połączenie munduru dpm woodland i na to oporządzenie w dpm desert ? Jestem ciekaw czy będzie to tak okropnie wyglądało i czy lepiej iść w olive, który upatrzyłem sobie na początku EDIT: ew. połączenie woodland US i DPM Edited February 22, 2011 by bszlo Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 (edited) Takiego połączenia raczej chyba nie ma uwiecznionego na fotach, ale są połączenia munduru DPM i sprżętu DDPM. Edited February 22, 2011 by zombie_snake Quote Link to post Share on other sites
Gisher Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Zdarzało mi się łączyć DDPM i DPM w następujący sposób - spodnie, kamizelka (Osprey) i pokrowiec na hełm DDPM, kurtka DPM. Wygląda nawet fajnie, ale jeśli zależy Ci na walorach maskujących w terenie leśnym to raczej idź w oliwkę, desert DPM pośród drzew strasznie się świeci. Quote Link to post Share on other sites
ku_charz Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 zastanawiam się nad: buty desert Spodnie marpat nakolanniki cb koszulka długi rękaw czarna kamizelka olive czapka olive zainteresowany byłem (rzeczy w olivie) cb ale raczej nie będzie takiej możliwości. a ciekaw jestem jak całośc by wyglądała ( ? ) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 No czarny, jako kolor maskujący, to nie jest dobry pomysł... Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 Wyglądać to pewnie jakoś będzie. Maskować jednak nie, głównie ze względu na czarną bluzę. Apel do wszystkich - nie róbmy z tego ciekawego tematu, wątku pt. "Czy zielone spodnie będą mi grać z żółtą koszulką i kamizelką w kolorze róż Pompadour, bo wydaje mi się to fajne", a taki, w którym można podzielić się opiniami nt. wykorzystywania mieszanki wzorów maskujących, jak choćby DDPM+DPM lub WC/D3C i ich przydatności i skuteczności w terenie. Najlepiej ze zdjęciami. Quote Link to post Share on other sites
bd_siwek Posted February 25, 2011 Report Share Posted February 25, 2011 Fotki chyba z tematu o rekonstrukcji SASów. UCP + MTP/Multicam? UCP + DDPM | 3C + DDPM DPM + DDPM Flecktarn + Tropentarn Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 Wustentarn nie Tropentarn, nauczcie się wreszcie :icon_neutral: Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted February 26, 2011 Report Share Posted February 26, 2011 MTP tam nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts