xxNDxx Posted July 18, 2010 Report Share Posted July 18, 2010 Najlepsze co mozna zobaczyc na tym zdjeciu to mundur tzw. US Mam gdzies spodnie ale rozmiar na krasnala, ojciec mi zalatwil komplet jak bylem jeszcze w podstawowce. Teraz to cenny fant Quote Link to post Share on other sites
Areq94 Posted August 26, 2010 Report Share Posted August 26, 2010 (edited) Witam Przymierzam sie do zakupu TANIEGO oporządzenia i jest to moje główne kryterium, nie ma być ono jakieś super hiper niewiadomo jak ekstremalne i wytrzymywać Bóg wie co. Chce go używać do niedzielnych strzelań i do sesji zdjęciowych. Mam na oku dwa systemy, ALICE i pasoszelki Bundeswehry ( nie wiem czy mają jakąś dokładną nazwe) http://allegro.pl/pas-do-oprzyrzadowania-b...1187159567.html http://allegro.pl/szelki-do-oprzyrzadowani...1205945238.html W związku z tym mam pare pytań, który z tych systemów bedzie lepszy, wygodniejszy, do którego dokupię wiecej elementów i jak z ich dostępnością? A może lepiej zakupić coś w takiego? http://www.taiwangun.com/wyposazenie_takty...a_c_m-1711.html Albo coś zupełnie innego? Prosze o pomysły i porady :) Edited August 26, 2010 by Areq94 Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted August 26, 2010 Report Share Posted August 26, 2010 Po pierwsze to jaką masz replikę? O jakie sesje zdjęciowe chodzi??? Quote Link to post Share on other sites
Areq94 Posted August 26, 2010 Report Share Posted August 26, 2010 Mam chińską pompe...czy bede miał jakąś porządną replike w przyszłości? nie mam pojęcia, stawaim na zabawe. Nie chce rekonstruować jakiegoś konkretnego wojska, ale jeśli to coś zmieniam to bede biegał raczej we flacktarnie ze względu na cene i dostępność szpeju, kurtek/bluz/spodni. Jakie sesje? Hmm nie rozumiem pytania zabardzo :D Normalne sesje zdjęciowe....siedze troche w fotografii i zazwyczaj to ja fotografuję wiec chciałbym założyć mundur wziasc replike i poudawać żołnierza przed czyimś obiektywem. Quote Link to post Share on other sites
Hajdi Posted August 26, 2010 Report Share Posted August 26, 2010 No to poudawać to możesz w byle czym,z byle czym,więc bez różnicy ;) Quote Link to post Share on other sites
Areq94 Posted August 26, 2010 Report Share Posted August 26, 2010 No fakt, do zdjęć może i tak... a do biegania po lesie? Są jakieś znaczące "za" i "przeciw" za którymś z oporządzeń? :D Quote Link to post Share on other sites
Masta4Blasta Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 Ja osobiście używam oporządzenia Bundeswery. Jestem zadowolony, oporządzenie nie przeszkadza w czasie biegu, dodatkowo rozmieszczenie ładownic nie utrudnia czołgania się i leżenia na brzuchu. Jako minus można podać tylko ograniczoną ilość miejsca na magazynki. Jeśli byś miał 10 magów może wystąpić problem rozmieszczenia ich w taki sposób aby wszystkie były pod ręką. Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 Mam na oku dwa systemy, ALICE i pasoszelki Bundeswehry ( nie wiem czy mają jakąś dokładną nazwe) Mam oba. Chociaż ALICE od zeszłego tygodnia jako wyposażenie do mojej emki. I tak: Oporządzenie BW główne zalety -podstawowy zestaw jest tani (pas, szelki, chlebak, pokrowiec na saperkę i manierkę), - dobra stabilność -bardzo solidne wykonanie Teraz wady: -ograniczone możliwości regulacyjne samego pasa - trzeba dobierać odpowiednią długość, żeby na tobie nie latał, -przy dużym obciążeniu pasa, szelki ze względu że są dosyć wąskie mocno uciskają. Rozwiązaniem jest comfort pad - niestety nie jest tani (ok 130zł) -Ładownice na magazynki są stosunkowo drogie (do g36 na jeden magazynek), wyjątkiem są ładownice do g3 do których świetnie pasują magazynki z emek(można je kupić już za 5zł). -Inne bardziej "specjalistyczne" pokrowce na maskę p.gaz czy też radio są drogie. -Używane oporządzenie z demobilu, ze względu że było uzywane w wojskowych warunkach nie wygląda zbyt okazale. Alice: -dobra stabilnosc -dobra regulacja pasa jak i samych szelek -mnóstwo nowych jak i uzywanych akcesorii w dobrych cenach Jak na razie wkurzają mnie same materiały z których zostały zrobione szelki i ładownice do m16 - są ze święcącego troche tandetnego (w moim odczuciu) nylonu. Wygląda to troche jak chinski badziew. Jeszcze rozejrzyj się za szpejem z MIWO. Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 Jak na razie wkurzają mnie same materiały z których zostały zrobione szelki i ładownice do m16 - są ze święcącego troche tandetnego (w moim odczuciu) nylonu. Wygląda to troche jak chinski badziew. I tak są nie do zajechania. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 A dlaczego nie ma w tym wyścigu brytyjskiego PLCE. Pakowne, wygodne i bardzo trudne do zniszczenia (mam ładownice z roku 93, które pomimo tyrania trzymają się dzielnie). Dwa double ammo pouche mieszczą 12 magów do m4 i pochodnych. Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 I tak są nie do zajechania. W to nie wątpię. To błyszczenie nylonu można jakoś zniwelować? Np: pranie w pralce przy użyciu dużej ilości detergentów? Quote Link to post Share on other sites
Krysiek Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 Od paru tygodni używam paso szelek Alice (3 ładownice na magazynki, apteczka, 2 manierki oraz buttpack) i powiem tylko tyle, nie za mienie tych paso szelek na nic innego. Są wygodne, cholernie wytrzymałe (nie oszczędzam ich), polecam z całego serca. PS.czy w ładownicy Alice na m4 zmieszczą się 2 magazynki g36 ? Quote Link to post Share on other sites
Looc Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 A czy ten temat nie powinien być w kategorii jestem Zielony? Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 Od paru tygodni używam paso szelek Alice (3 ładownice na magazynki, apteczka, 2 manierki oraz buttpack) i powiem tylko tyle, nie za mienie tych paso szelek na nic innego. Są wygodne, cholernie wytrzymałe (nie oszczędzam ich), polecam z całego serca. PS.czy w ładownicy Alice na m4 zmieszczą się 2 magazynki g36 ? Zmieszczą się. Kiedyś na wmasgu wrzucałem nawet fotkę z dwoma magami G36 w ładownicy alice. Co do szelek alice, to zmieniłbyś zdanie jeżeli zrobiłbyś szelki z LBVki, to dopiero jest wygoda w porówaniu ze standardowymi alicowymi szeleczkami ;) Quote Link to post Share on other sites
Krysiek Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 Co do szelek alice, to zmieniłbyś zdanie jeżeli zrobiłbyś szelki z LBVki, to dopiero jest wygoda w porówaniu ze standardowymi alicowymi szeleczkami Powoli się do tego przymierzam 8) Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 (edited) To błyszczenie nylonu można jakoś zniwelować? Np: pranie w pralce przy użyciu dużej ilości detergentów? Sprejem i ciorać w błocie :D najlepsza opcja :D Jeżeli chodzi o szpej BW - swego czasu eksperymentowałem z miksem zestawu S95 z elementami w systemie molle. Wniosek był taki, że molle da się przyczepić do pasa albo przeplatając w stylu "na szlufkę", albo za pomocą systemowych żabek. Eksperyment trwał kilka miesięcy. Skończył się rozdzieleniem szpeju na zestaw BW i oddzielny zestaw w systemie molle. Wnioski: da się te systemy w miarę sensownie pogodzić i przez cały ten czas może stanowić platformę przejściową przy przechodzeniu z jednego systemu na drugi. Edited August 27, 2010 by Kantek Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted August 28, 2010 Report Share Posted August 28, 2010 Wielka dyskusja o szpejach, polecanie miwo itp, a facet na początku na pisał, że ma pompkę. W takim razie wystarczy mu plecak, ew jakiś "chlebak" na pierdoły. Quote Link to post Share on other sites
Areq94 Posted August 28, 2010 Report Share Posted August 28, 2010 Dziękuje za wszelkie porady i opinie. Wybiore system ALICE, w miejscowych demobilach mają rzeczy w tym systemie wiec mi to bardzo na ręke. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 3, 2010 Report Share Posted September 3, 2010 I ALICE i Bundeswera to nie są pasoszelki!!! To oporządzenie, w którego skład wchodzi i pas, i szelki, z angielskiego nazywany beltkit. Pasoszelki to coś innego! Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted September 3, 2010 Report Share Posted September 3, 2010 Przykro mi, ale beltkit to właśnie pasoszelki po naszemu. Chestrig to panel piersiowy, kamizelka to kamizelka. Plate Carrier póki co nie doczekał się dobrego odpowiednika (AdAm proponował "kamizelkę płytową"), podobnie jak shingle. Cummerbund to pas zewnętrzny. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 3, 2010 Report Share Posted September 3, 2010 A całe zamieszanie z tego, że w Polsce pasoszelkami nazwano szelki-dusicielki od tego momentu wszystkim się tak kojarzy. Ale jak prawi C22, pasoszelki to też był beltkit, choć prymitywny niebotycznie :) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 3, 2010 Report Share Posted September 3, 2010 A przypadkiem po dusicielkach nie było u nas właśnie jakiegoś patentu nazywanego pasoszelki, gdzie pas i szelki były połączone? Taka "biedna kamizelka"? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted September 3, 2010 Report Share Posted September 3, 2010 Nie, to sie formalnie nazywało "szelki do przenoszenia oporządzenia" Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted September 3, 2010 Report Share Posted September 3, 2010 każde oporządzenie złożone tylko z pasa+szelek to pasoszelki (beltkit) Quote Link to post Share on other sites
niewiadomoco Posted January 15, 2011 Report Share Posted January 15, 2011 Czy "żołdak" na pierwszym, od góry licząc, zdjęciu na poniższej stronie nosi pasoszelki w sposób prawidłowy ? Bo jak na mój gust dziwnie to wygląda. http://awr.one.pl/viewpage.php?page_id=9 Swoją drogą, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, gdzie znajdę zdjęcie na którym dobrze widać prawidłowo dopasowane szelki (nie przysłonięte tonami wyposażenia) ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts