SaintRose Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 (edited) Eh gdyby swd na konwersji mancrafta było samopowtarzalne.... Sam pracowałem nad konwersją samopowtarzalną by pomysł przekazać mancraftom, ale fizyka mnie niestety pokonała. Z utęsknieniem czekam aż im się to uda. Saint, młody jesteś, jeszcze mało widziałeś. Wiesz co to jest "mazowiecki stock"? Może i mam 22 lata, ale ASG uprawiam od 7 lat( tak od 15 roku życia) w 3 różnych polskich środowiskach, także swoje już odnośnie ASG widziałem. P.S z widzenia się znamy, a przynajmniej ja Cię pamiętam :icon_smile: "mazowiecki stock" to jakiś mit, 1 raz słyszę to określenie. Na praktycznie wszystkich strzelankach i MilSimach w okolicy wawy jest chrono i limity podane wyżej są przestrzegane. Tak zdarzają się incydenty ale są szybko eliminowane. Edited January 6, 2013 by SaintRose Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Nie powinno być limitów predkości wylotowej, tylko energii, kandydat wyskakuje z amunicją której używa i jest np. 5,5J albo 6J i to jest już b. dużo, i problem gazówek z głowy. Quote Link to post Share on other sites
SaintRose Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 środowisko mazowieckie kulki max 0.4. I już masz pośrednio poprzez FPS i masę ograniczenie energii. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Rany boskie, dobrze, że do tego Mazowsza tak daleko mam... Się tu przerażających rzeczy dowiaduję. Gdzie strzelam? U siebie, zapraszam do Krk, tutaj ta zaraza dociera jakby wolniej, dzięki Bogom. Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Quote Link to post Share on other sites
SaintRose Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Też nad tym ubolewam, ale co zrobisz jak maniacy fullauto z 450fps dyktują warunki :) Wpadnę do brata do Krk to i może jakąś imprezę ASG w okolicy zaliczę:) Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Tej, od takich pierdół to macie swój HP na mazowieckim, nie?! Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Przecie siedzimy w HP, o co kaman? :D Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 O to, że czuję się.. nieswojo ;) Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Polecam obejrzeć powyższy filmik, wszak 120 skutecznego na ok 590 fps? Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 Nie dałem rady dotrwać - streść proszę o co chodzi.. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 (edited) W 3:50 Dred pyta o skuteczny zasięg repliki, podkreślając dosadnie "SKUTECZNY, NIE CAŁKOWITY". Ciastek odpowiada "120 metrów" To nie jedyne bzdety, jakie można tam usłyszeć Edited January 6, 2013 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 6, 2013 Report Share Posted January 6, 2013 :icon_lol: Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 120 metrów na 590FPSach kto to składał? Jezus? Allach? Na bebechach PDI ciężko mi to sobie wyobrazić że ktoś strzela na 120 metrów celnie z repliki ASG w sylwetkę człowieka nie w stodołę, i nie z 10 piętra bloku. Sam chyba jutro odpalę ten film i zobaczymy co jeszcze ciekawego tam jest. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 Nie wiem chłopaki jak teraz na Mazowszu jest, nie bywam tam. Ale swego czasu, ładnych kilka lat temu, w czasach gdy nowe m15ca było hitem z kosmicznymi 360fps, ja natomiast posiadałem APS2 z wręcz nieprzyzwoitymi 415fps, na strzelanki np. w okolice Lublina, Józefowa itp. przyjeżdżali chłopaki z Mazowsza, którzy mięli małe śmieszne klamki typu ak czy mp5 kręcone do 550-600fps, upierając się że to stock i nie, nie strzelali jedynie na singlu. Określenia "mazowiecki stock" nauczyłem się od PATu Lubelskiego. Ostatnią taką wesołą mp5 widziałem na Xawrasie ostatnim, kolega miał czerwoną nalepkę - tak jak ja na swd. Jak pisałem, nie znam warunków ograniczeń fps obecnych przy stolicy, ale faktycznie, chyba na wszystkich większych imprezach komercyjnych jest limit 600fps dla snajperek, z oczywistych względów bezpieczeństwa. Milsimy to już trochę inna para kaloszy. Możliwe, że całe zamieszanie wynikło z powodu 1 lub kilku szajbusów fps (może miał zabronione strzelać na Mazowszu?), niemniej jednak określenie istnieje i znam je nie tylko ja. Swoją drogą podobnie robią Niemcy - u siebie mają sporo restrykcji co do oznakowania replik i ich mocy, za to jadą c za granicę, biorą zamienne gb (odpowiednio na mocniejszych sprężynach) lub zmieniają same sprężyny - obserwowaliśmy to na Borderwar. 120m skutecznego idzie osiągnąć nawet na klamce z 250fps, trzeba tylko znaleźć obiekt wysoki (lub głęboki) na 120m i tą klamką rzucić. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 Określenie "mazowiecki stock" ja również odnoszę do przeszłóści gdy prawdziwie stockowe repliki wówczas dostępne, czyli TM, CA lub ICS miały w okolicach 300 fpsów. Dziś nowi kupują "stockowe chińczyki" ze znacznie większą mocą, więc siłą rzeczy, tamto określenie trafiło już chyba do lamusa. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 Czy ja wiem czy te "względy bezpieczeństwa" są takie "oczywiste"? Magia liczb i tyle a nie żadne bezpieczeństwo. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 Dex magia magią, org ma prawo ustalić sobie dowolnie limity, zwykle górnym jest 600, choć nie zawsze. Doskonale wiem, że ktoś z seryjnym chinolem 430fps potrafi narobić dużo więcej szkód niż ktoś z precrurą 750fps, chodzi raczej o wyobraźnię i zdrowy rozsądek niż moc repliki. Ale dla ogólnego samopoczucia uczestników mówi się o max. 600fps. Dex, ja wiem że ty przeciwko pluszowemy asg jesteś, nie myślałeś może nad przejściem z replik na łuk bloczkowy, kuszę myśliwską lub coś w tym guściu? Zawsze możesz kulkę na końcu strzały przylepić :icon_razz: i siać seriami Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 A Ty Mendi nie myslałes o przejsciu na patyki i krzyczeniu tratata? ;) Ae kolejna odsłonę rytualnego zawodzenia nad pluszowym totemem, o tym jakie to fpsy są złe, może sobie odpuśćmy... Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 Ale dla ogólnego samopoczucia uczestników mówi się o max. 600fps. Hehe, miałem tak w forcie w Gostomiu. Limity max 600 na singlu, pytam grzecznie czy tyczą się snajperów. Grzecznie mi odpowiedziano że nie. :-) Quote Link to post Share on other sites
SaintRose Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 (edited) . Doskonale wiem, że ktoś z seryjnym chinolem 430fps potrafi narobić dużo więcej szkód niż ktoś z precrurą 750fps, chodzi raczej o wyobraźnię i zdrowy rozsądek niż moc repliki. Ale dla ogólnego samopoczucia uczestników mówi się o max. 600fps. I w tym jest pies pogrzebany. Nagmine są sytuacje gdy ktoś wali seriami z bliska z 450, natomiast bardzoooo rzado snajper komuś z bliska przywali. Ja osobiście wole 1 kulkę z dużej mocy w twarzyczkę niż serię z 450FPS. Z 1 dziurą na twarzy jeszcze się jakoś wygląda z sitem już nie:D Ja na co większych maniaków przesadnie małych limitów FPS mam sposób. Biorę StubbyKillera <400FPS, zakładam elektrycznego druma i lipo ze snajperki i sieję "legalnie" długimi seriami po plecach takich delikwentów na jebankach:) Wtedy od razu rozumieją o co mi chodzi z tym bezpieczeństwem:D Edited January 7, 2013 by SaintRose Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 Temat mocy, kulek, bezpieczeństwa był poruszany pierdyliard razy. Warszawa generalnie trzyma się zasady "600 fps i 0.36 max", czasem ktoś odstąpi niewiele od tego. Kiedyś tam miały być zmiany, wedle których brano by pod uwagę Ek kulki, ale, jak widać, na planach się skończyło. Do poczytania temat o twardych kulkach w wawie. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 A Ty Mendi nie myslałes o przejsciu na patyki i krzyczeniu tratata? :icon_wink: Ae kolejna odsłonę rytualnego zawodzenia nad pluszowym totemem, o tym jakie to fpsy są złe, może sobie odpuśćmy... a żebyś wiedział, że połowę dzieciństwa tak biegałem, zabawa w wojnę była bardzo popularna, a najlepsza klamka to przecież z wierzby wycięta ;p Teraz mam po prostu lepsze klamki, wycięte z innego drzewa ;] Co do fps, to nie zawodzę, nie mam fobii przed nimi, fps są dobre... ludzie są źli. Czekam jeszcze na zryp od Dextera... Quote Link to post Share on other sites
SaintRose Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 Piękna luneta i nawet nie taka droga. Znalazłem tu: http://www.nokto.info/sklepik/?92,1p21 Jak powstanie samopowtarzalna wersja mancrafta to własnie taka luneta zagości na moim SWD:) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 8, 2013 Report Share Posted January 8, 2013 Piękna luneta i nawet nie taka droga. Znalazłem tu: http://www.nokto.info/sklepik/?92,1p21 Jak powstanie samopowtarzalna wersja mancrafta to własnie taka luneta zagości na moim SWD:) śmieszne w niej jest to, że nie bardzo się da ją przesunąć na przód jaskółczego ogona w swd - tak jak inne lunety z serii pso czy posp, lecz pozostaje na końcowej części gdzie się zaczepia i blokuje - coś jak noktowizory z serii nspu czy nsp. poza tym, bardzo chciałbym samopowtarzalne, gazowe swd ze stabilnym fps, ale nie bardzo wierzę że takie będzie - blowback powoduje rozrzut i niestabilne fps, a na razie nikt nie wymyślił jak to przeskoczyć, póki co to albo rybki albo akwarium... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts