SnajperSWD Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Szczerze mówiąc zupełnie się na czerwonej taktyce nie znam bo nigdy mnie to nie interesowało. Na obozie będzie instruktor który sporo kasy wpakował w takie kursy i dlatego to on się tym będzie zajmował. Dokładnego programu jego zajęć nie mogę podać. Wiadomo oczywiście że nie będzie to jakieś wielkie szkolenie z certyfikatami ale głównie pokazy i nauka pewnych zachowań. Wiadomo też że czerwona taktyka na obozach młodzieżowych to w większości PP z użyciem różnych środków pirotechnicznych dla klimatu i demonstracje. A co do tych rurek nosowo gardłowych kumpel opowiadał mi ciekawe historie podobno bardzo nie przyjemne uczucie... Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Nie jest źle jak wkłada ktoś doświadczony. Czemu nie możesz podać przebiegu? Założenia TCCC są dostępne w Internecie a powiem szczerze, że jestem ciekawy jak wygląda "czerwona taktyka" na tym obozie. Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Ponieważ nie odpowiadam za te zajęcia i nie znam się na nich od tego mam innych instruktorów. Odpowiadam za ludzi,rozpisywanie zajęć, ASG, Wspinaczkę i Survival i część zajęć rekreacyjnych. Na obozach podział zajęć jest zależny od konkretnych kwalifikacji. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Ale z Ciebie szef. Nie masz pojęcia czy człowiek, któremu płacisz robi to dobrze czy źle, bo nawet nie liznołeś tematu, ale uważasz, że to ok komuś to sprzedać. Dziwna polityka... Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Znam człowieka od 10 lat widziałem jak prowadzi swoje zajęcia i nigdy nie było na niego skarg. Ma odpowiednie kursy więc uważam że nie ma w tym żadnej "Dziwnej polityki". Jeżeli nie znam się na temacie Czerwonej Taktyki i PP też średnio ogarniam(tyle co kurs podstawowy) to raczej nie powinienem się wtrącać w zajęcia osoby wykwalifikowanej. AnR to tak jak by ktoś kto w ręku raz trzymał replikę mówił Ci jak masz składać GB. Quote Link to post Share on other sites
Elefant Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Sorki SnajperSWD rozczaruję cię, właśnie podałeś typowy przykład osoby szkolącej bezprawnie. Widzisz, to że masz prawo jazdy nie znaczy, że możesz uczyć jeździć. To, że masz lewy kurs instruktora BLS, albo zrobiłeś kurs TC3, czy TEMS w REAGO. Nie znaczy, że możesz być instruktorem prowadzącym kursy medyczne, czy ratownicze zgodnie z : USTAWA z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym Art. 8. 2. Zajęcia edukacyjne w zakresie udzielania pierwszej pomocy są realizowane z udziałem: 1) lekarzy systemu, 2) pielęgniarek systemu, 3) ratowników medycznych + Nauczyciele spełniający wymogi innych przepisów, odnośnie szkolnictwa i edukacji w Polsce, ważne tylko w szkołach. Art. 11. 1. Wykonywanie zawodu ratownika medycznego polega na: 5) organizowaniu i prowadzeniu zajęć z zakresu pierwszej pomocy, kwalifikowanej pierwszej pomocy oraz medycznych czynności ratunkowych. Jeżeli człowiek nie spełnia tych wymogów i nie podbija kwitów stemplem z imieniem i nazwiskiem oraz numerem uprawnień zawodowych, to jest to znowu nabijanie ludzi w butelkę. Co prawda zgadzam się z HellMakerem666, co do sensu nauczania dzieci tak zaawansowanej medycyny, w tak poważnych stanach jak obrażenia bojowe. Co by tu nie pisać Lipa z Kasztanami za kupę kasy. Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Przede wszystkim to nie ja zajmuje się tymi zajęciami. W kadrze mam instruktora który też ukończył kursy po których może wystawiać papier z PP nie czerwonej taktyki i innego instruktora po szkoleniach z certyfikatem z czerwonej taktyki. Uważam że dla dzieci i młodzieży wystarczy ich znajomość tematu. A co do ceny no cóż jeżeli ktoś jedzie na taki obóz to jego starych musi być na to stać, nie ustalam cen. I nie jest to obóz gdzie instruktorzy pracują charytatywnie tylko trzeba opłacić instruktorów, domki, sprzęt itp. Quote Link to post Share on other sites
Elefant Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 (edited) Nie no, nie rozumiesz uprawnienia do prowadzenia zajęć z 1 pomocy, czy innych zakresów ratownictwa, uzyskuje się kończąc uczelnię medyczną, po których uzyskuje się wspomniane tytuły zawodowe, a nie kursy. Bez względu na to, czy zajęcia są dla dzieci czy dorosłych. Człowiek, bez wykształcenia medycznego, niema prawa prowadzić żadnych medycznych zajęć. Tak mówi Ustawa, dodatkowo można dyskutować nad merytorycznością prowadzenia zajęć, przez teoretyków po kursach bez doświadczenia w udzielaniu pomocy medycznej, nawet tej pierwszej. Z nam ceny Snajper, przynajmniej w moim regionie, jestem wstanie zrobić to samo za około 1000 zł, uważam to za dużą kwotę, dającą duże możliwości organizacyjne. Za mniejsze pieniądze robiłem obozy, na które sprowadzałem ciężki sprzęt opancerzony. W twojej ofercie, tak jak pisali poprzednicy, jest dużo pojęć specjalistycznych, o tak dużym skomplikowaniu zagadnienia, że tylko jeden z nich zapełniłby zajęcia na kilka dni, jest to kolejny dowód iż, są realizowane w sposób bardzo pobieżny, do tego stopnia iż stanowią tylko puste slogany, dla napalonej młodzieży, potem naciągających swoich rodziców. PS nie istnieje kurs, który uprawnia do wystawienia papieru Pierwszej Pomocy, jest to oszustwo organizowane przez organizacje działające na zasadach korporacyjnych, które potem jest powtarzane, przez nieświadomych, wielce przekonanych o "uprawnieniach" swoich kursów. Edited March 31, 2012 by Elefant Quote Link to post Share on other sites
AMSTA Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 SnajperSWD uważasz, że zajęcia z TC3 są odpowiednie dla dzieci w wieku lat 12 ? Skoro jest to obóz wypoczynkowy a nie szkoleniowy to po co jakiekolwiek zajęcia??????? Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Lepiej już zrobić tak jak robiliśmy w ZHP. BLS/AED nie jest trudny do przeprowadzenia, a jest bardzo użyteczny w życiu (być może nawet w kategoriach przyszłej pracy zawodowej). Quote Link to post Share on other sites
chrislacorunna Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 To temat o obozie letnim, a nie o tym czy na obozach powinni wykładać TCCC jedynie instruktorzy z Certyfikatem. BTW. Snajper, w swoim 1 poście na tej stronie dobrze ująłeś to co chciałem powiedzieć. To temat o obozie letnim, a nie o tym czy na obozach powinni wykładać TCCC jedynie instruktorzy z Certyfikatem. BTW. Snajper, w swoim 1 poście na tej stronie dobrze ująłeś to co chciałem powiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
Elefant Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Sorki na jakim wy świecie żyjecie. Firma robi akcję, w której proponuje konkretne zajęcia szkoleniowe, bierze za to pieniądze (nie małe) i co, uważacie że, jak je robią osoby nieuprawnione, to jest wszystko OK, bo to akcja letnia i dla dzieci?? Co do ma do rzeczy czy dany obóz czy kolonie są letnie, zimowe czy wiosenne, dla dzieci czy dorosłych, firma bierze pieniądze oferując zajęcia dydaktyczne w konkretnych dziedzinach, musi więc je wykonywać osoba uprawniona i najlepiej z doświadczeniem. Co wy uważacie, za certyfikat TC3, aby robić takie zajęcia Firma musi mieć certyfikacje AHA, tak samo by robić BTLS trzeba mieć certyfikacje ERC, ale ponad tym jest POLSKIE PRAWO, które dokładnie określa, kto może organizować i wykładać na szkoleniach ratowniczych, to obejmuje również ratownictwo taktyczne. Nie chce wnikać w inne uprawnienia opiekunów dzieci kolonijnych itp. zabezpieczenie medyczne 24h, to też nie luksus, tylko konieczność do spełnienia, tak samo jak ubezpieczenie NW dla uczestników i NW/OC dla wychowawców i instruktorów. Quote Link to post Share on other sites
McPawel Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 Witam, wszystkich. Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie tego obozu z Almatura do wybierających się, po ile macie lat :) Jak coś ja mam 17,5 :) Quote Link to post Share on other sites
Igorbien Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 Witam, wszystkich. Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie tego obozu z Almatura do wybierających się, po ile macie lat :) Jak coś ja mam 17,5 :) 16,5 Quote Link to post Share on other sites
Diego12pl Posted April 10, 2012 Report Share Posted April 10, 2012 Ja też jade na 2 turnus ;) Quote Link to post Share on other sites
MaksUS Posted April 10, 2012 Report Share Posted April 10, 2012 A do jakiej miejscowości jedziecie? Ja zgłaszam się do kadry w tym roku. -_- Quote Link to post Share on other sites
Diego12pl Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Zazwyczaj masz napisane po lewo pod avatarem :) Ja osobiście Łódź. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Ale mu chodzi DO jakiej, a nie Z jakiej. Quote Link to post Share on other sites
janek122 Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Ja jade do Bornego. Quote Link to post Share on other sites
Diego12pl Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Wybaczcie czytać nie umiem;) Ja też do Borngo na 2 turnus. Quote Link to post Share on other sites
koper12345 Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Witam, szukam obozu asg na wakacje, z tego co słyszałem Borne jest nawet Ok, ale chciałbym poznać wasze zdanie, dużo osób wybiera się w te wakacje na Borne ? Quote Link to post Share on other sites
oski52 Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 @up Przeczytaj temat to się dowiesz :). W bornym nie byłem, ale z całego serca mogę polecić obóz Vogue Travel jadę drugi raz z rzędu, było super ;). Quote Link to post Share on other sites
Elefant Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 http://www.special-ops.pl/aktualnosc/id837,specjalny-oboz-szkoleniowy-commando-2012 Quote Link to post Share on other sites
Fertoods Posted June 16, 2012 Report Share Posted June 16, 2012 Cześć chciałbym w tym roku pojechać do Bornego lecz jako, że nie miałem jeszcze NIGDY styczności z ASG chciałbym się zapytać czy jest tam coś w stylu szkolenia czy czegoś podobnego. Jeżeli jest to profesjonalny obóz to byłbym wdzięczny gdybyście polecili mi obóz dla początkujących czy coś w tym stylu :) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
champler Posted June 18, 2012 Report Share Posted June 18, 2012 Możesz tam pojechać. Nie będziesz się napewno nudził , wkręcisz się w asg. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts