wredny_bo_trzeźwy Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 Jako, że spędziłem kilka ładnych godzin porównując zdjęcia w internetach z tym co na sklepowej półce i w ręku, powiem tak: G&P faktycznie trochę ładniej wygląda niż EA, ale EA ma w stocku prawdziwy kolor korpusu M4/AR-15 czyli czarny o odcieniu stalowo-szarym, a nie głęboki czarny - jak reszta :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 To już zależy co kto lubi. Mi się bardziej korpus EA podoba od G&P. Przynajmniej od tego G&P które miałem, bo jednak trochę tych wersji tam jest. Quote Link to post Share on other sites
B-E-D-A Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 (edited) G&P ma najczęściej nieciekawe oznaczenia w stylu Navy Seal / Marine itd. zamiast oznaczeń producenta palnych AR-15. A jak już ma oznaczenia to chyba tylko Colta. Pod tym względem EA / KA / SG / custom na częściach Madbulla itd. biją G&P na głowę. Do tego G&P miewają wadliwe ośki zębatek i niestandardowy gwint na komorze zamkowej co wymaga przeróbek przy instalacji frontu innego niż fabryczny. A jak już się uda zamontować nowy front to może się okazać, że szyny nie będą się zgrywać. Edited September 8, 2015 by B-E-D-A Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 Co do gwintu, są poprostu dwa standardy. Metrowy i calowy. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted September 8, 2015 Report Share Posted September 8, 2015 EA ma body w kolorze stalowoszarym. Nie ma bitych oznaczeń, co jest moim zdaniem dużym minusem. Nie tak dużym jednak, bym go nie kupił. Mam jedno od ponad roku i nie zamierzam się go pozbywać. Kupiłem używaną, 11-miesięczną z miesiącem gwarancji zapasu. Styki były spalone prawie do cna i szybko padły. Poza nimi, dyszą i gumką niczego nie wymianiałem ( poza kablami, bo i tak zakładałem mosfet a stockowe są takie jak wszędzie). Poprawiłem podkładkowanie i smarowanie i to w zasadzie tyle. Silnik jest raczej słaby, ale na batce 7,4 śmiało naciągał m130 z rofem ok 12 k/s. Za kilka miesięcy pewnie właśnie silnik będę wymieniał. Niedawno robiłem jedyne w mojej krótkiej, domowo-serwisowej karierze G&P - szału nie było. Tłok mocno nadszarpnięty mimo przebiegu ok 5-6K, pęknięta ośka zębatki, przewody jak wszędzie... tego bym się nawet spodziewał. Zaskoczył mnie natomiast szkielet gearboxa, który blokował środkowe zębatki - był po prostu za ciasny w tym miejscu. Oczywiście można to rozwiązać, ale o prostocie serwisowania i modernizacji można zapomnieć - dla mnie jest ona ważna, bo swoje repliki serwisuję sam i wolałbym móc to robić standardowymi częściami, wśród których mogę wybierać. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 10, 2015 Report Share Posted September 10, 2015 Jak ktoś ma parcie na bite oznaczenia, to trzeba dopłacić do wyższych serii King Armsa :icon_biggrin: EA to przecież rebrand tej najtańszej... Quote Link to post Share on other sites
B-E-D-A Posted September 10, 2015 Report Share Posted September 10, 2015 Do EA nie ma się co czepiać, bo jak na swoją cenę i tak jest dobrze wykonane. Oznaczenia ma, ale nie bite. I tak jak piszesz jak ktoś chce grawerowane oznaczenia to dopłaci do KA. Bardziej czepiałbym się braku oznaczeń w (niektórych) replikach G&P, które są przeważnie droższe od EA i KA. A malowane oznaczenia "skull frogów" czy selektora ognia w replice za nierzadko 1400-1800 zł trochę bije po oczach. Tak wiem, nie każdego obchodzi aż taki poziom realizmu, ale dla mnie to dość ważna kwestia. ;) Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 10, 2015 Report Share Posted September 10, 2015 Jak chcesz bite oznaczenia to zawsze można korpus oddać gdzieś do grawerowania. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 10, 2015 Report Share Posted September 10, 2015 Kiedyś próbowałem, co bardziej kumaci nie chcą klonować chronionych prawem oznaczeń, reszta wymięka jak ogląda korpus i wtedy jest "paaaanie, tego się nie graweruje". Quote Link to post Share on other sites
spoco Posted September 10, 2015 Report Share Posted September 10, 2015 Kup sobie dremelka zrób szablon i jedziesz ;) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 10, 2015 Report Share Posted September 10, 2015 Bez dużej wprawy w temacie efekt będzie opłakany. Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 W poradniku brakuje nowych marek, które pojawiły się po jego napisaniu, np. APS i Specna Arms. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 To je opisz. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 Ja opiszę w skrócie. Specna Arns - Bida, przy obecnej cenie nieopłacalne. Bebechy to średni chińczyk, duża losowość, zewnętrznie okropny kolor body, błyszczący, czasami krzywe odlewy. Dobrze spasowana aczkolwiek przy większym tyraniu to spasowanie może szybko zniknąć. APS - podobnie jak specna, plusem jest to, że robią repliki karabinków których nie robią inni producenci, całkiem ciekawy design replik, system EBB całkiem ok aczkolwiek czasami pada, powłoka to farba, ładniesza od specny aczkolwiek do EA nawet nie ma podjazdu, spasowanie 3/5, bebechy to zwykły chińczyk, bez szału. Z dwojga złego lepiej brać specne, najlepiej EA. Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 Aha, przypomniałem sobie też ForceCore i Amoeba, możesz też tak pokrótce napisać? Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 (edited) Amoeba to Ares więc wewnętrznie dobrze choć nie mam dobrych wspomnień z ich GB po przygodach z Gietą. Zewnętrznie body plastik, ładne, nie ufałbym ich elektronice. Spasowanie bardzo dobre. FC to samo co w AK, średnio-słaby środek, zewnętrznie normalnie, bez płaczu, bez rewelacji, spasowanie dobre. Edited July 13, 2016 by zielen Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 To je opisz. +1 z chęcią poczytamy :) Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 Opisałem. Wszystko to z wrażeń organoleptycznych (oprócz specny bo niestety ją miałem), z autopsji to mogę opisać stare KWA, nowe ASG/Lonex, EA, KA, G&P ale to już jest więc sensu nie ma. +1 z chęcią poczytamy :) OFF to brzmi jak sarkazm :P Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 Opisałem. Wszystko to z wrażeń organoleptycznych (oprócz specny bo niestety ją miałem), z autopsji to mogę opisać stare KWA, nowe ASG/Lonex, EA, KA, G&P ale to już jest więc sensu nie ma. OFF to brzmi jak sarkazm :icon_razz: Nie, serio. Z chęcią czytam różne opinie o replikach, a jak jeszcze trzymają jakiś poziom to tym bardziej :) Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 To git :) Krytac by sie jeszcze przydał, podobno cud miód ale ja niestety na oczy jeszcze nie widziałem. Podobno pancerny w środku. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted November 24, 2016 Report Share Posted November 24, 2016 Nie mogę nic na forum znaleźć o emkach LCT, warto kupować pod tuning? Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted November 24, 2016 Report Share Posted November 24, 2016 O APS-ach z silver edge też ciężko coś znaleźć. Quote Link to post Share on other sites
Kaszki Posted June 27, 2017 Report Share Posted June 27, 2017 E&L Z tego co na forum wyczytałem to są spoko, niby to spasowane i pancerne, części 4/6, system szybkiej wymiany sprężyny. Jak wypadają cenowo? +Pancerne jak repliki ak tego samego producenta (jak na razie) Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted November 11, 2017 Report Share Posted November 11, 2017 Trochę czasu minęło. Ma ktoś te nowe eMki od APS, o których wyżej wspomniał @mareq. Ciekaw ich jestem. Może sam zaryzykuję i jakąś kupię. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted November 11, 2017 Report Share Posted November 11, 2017 To nadal jest perfidny chinol w kolorowym opakowaniu. Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts