Wukasz Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 Siatka dystansowa nie daje zauważalnej poprawy wentylacji/oddychalności. Jeżeli macie wątpliwości odwołajcie się do jakichkolwiek doświadczeń z plecakiem. Zakryjesz ubranie czymkolwiek to się spocisz i kropka. Natomiast ma znaczące wady. Jest delikatniejsza i łapie syf typu nasionka, drobne gałązki czy sproszkowane liście. A jak złapie to wyłuskuj pęsetą. Nawet w pasoszelkach ogarniesz taką zabawę zmieniając np. największy buttpack na dwa mniejsze cargo. Z tego co piszesz twój konfig zasadniczo nie ulega zmianie, więc, uwzględniając kwestie treningowe, nie widzę sensu w zmianie położenia ładownic i kieszeni. Jak potrzebujesz balistyki to zakładasz PACA lub jakiegoś slick PC i na to pasoszelki (odchudzone) przy czym szelki z pełnymi plecami do montażu MAPa (więc Thor zadziała). I w lesie i w CQB przydadzą się jakieś szybkie ładownice na 1-2 zmiany, więc możesz to wziąć pod uwagę. Poza tym mi by się nie chciało wszystkiego przepinać :) Quote Link to post Share on other sites
rafal433 Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 (edited) Qrczak ciekawe pasy wypuściła ostatnio Praszka. Oprócz tego poszukaj produktów Red River, znajdziesz ich na FB (nie mają jeszcze strony). Co do JPC to w Polsce dostaniesz je u MM Lubliniec i od Red Rivera ale czytałem że kamizelka nie jest zbyt udana, ponoć boczne paski się skręcają jeśli nic na nich nie nosisz. Z Twojego opisu można wywnioskować że przydał by Ci się PC z odpinanymi bokami np. Termit plus od Miwo Lubliniec albo Pc-6 od MM Praszka. Edited January 14, 2014 by rafal433 Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Cholera, miałem przez jakiś czas JPC chińskiego TMC i jakoś nie zauważyłem skręcania się tego ażurowego cummera.... Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Ja także mam JPC od TMC i nic mi się nie skręca, nie zagina. Quote Link to post Share on other sites
rafal433 Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 (edited) Tak jak napisałem, nie jest to moja opinia a jedynie informacje znaleziona w internecie, opisujące doświadczenia użytkowników takich jak wy. Czy są prawdziwe, nie wiem ale pamiętam, że najprostszym patentem na rozwiązanie tego problemu było sklejenie pasków taśmą. Jak będę miał czas to poszukam i wrzucę link. PS. Z tego co pamiętam w tamtym opisie chodziło o kamizelkę od Crye a nie o podróbę :icon_wink: Edited January 15, 2014 by rafal433 Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Ok, ale czy w tym akurat elemencie kopia może jakoś znacząco odbiegać konstrukcją od oryginału? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Na przykład oryginalne taśmy w MC są bardzo miękkie. Jak było w kopii? Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Nie pomnę. Ale coś mi chodzi po głowie, że przynajmniej w wersji A-TACSowatej wszyste były jakieś sztywniki pomiędzy paskami. Ale miałem tego JPC przed rokiem, zresztą kupionego od Yahaloma. Może on pamięta. :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 17, 2014 Author Report Share Posted January 17, 2014 W kopii ażurówka jest sztywna. Tak samo jest w TMCowym AVSie. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Na pewno sztywnik jest w oryginałach w pionowym łączniku. Quote Link to post Share on other sites
Gecko123 Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 W oryginale od CP cały cummerbund jest usztywniony, każdy z 3ch pasków to 2 taśmy, a pomiędzy nimi sztywna wkładka z jakiegoś tworzywa. Quote Link to post Share on other sites
Piasek89 Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Sa tutaj uzytkownicy ladownic systemu Osprey MTP ? Interesuje mnie konkretnie ile STANAGow upcham do ladownic UGL, LMG i Utility :) Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 W TMCowej kopii JPC wszystkie 3 paski są dokładnie takiej konstrukcji jak opisał to Gecko123, dodatkowo mamy pionową taśmę łączącą te trzy paski, więc bardzo wątpię żeby coś tam się wyginało/zawijało. W mojej są atrapy wkładów balistycznych więc jest ona dużo lżejsza niż bojowy odpowiednik, może z prawdziwymi wkładami jest inaczej? Quote Link to post Share on other sites
Maciej Ciulkin Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Witam, mam problem z Pasem pod Ciras'a czy podpiąć go pod kamizelkę i ewentualnie jak czy nosić na szelkach.... pas to PT-2 od miwo http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,493/Pas-taktyczny-PT-2 Mianowicie jeśli chodzi o podpięcie rozważałem albo wszycia (klamer , szalówek) pod kamizelkę i wtedy pas przypiąć na tą sówkę z napami ??, http://allegro.pl/tasma-25mm-pa-irr-nosna-molle-pasamon-mil-spec-i3879851315.html http://allegro.pl/2x-regulator-drabinka-25mm-do-tasma-nosna-molle-3-i3879849115.html Albo standardowo na szelkach http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,528/Szelki-taktyczne-ST-1 Pomóżcie ?? Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Ale po co montować? Co nosisz na pasie? Jeśli lekko, to "samobieżnie" da radę. Jeśli ciężko - to płaskimi szelkami, acz pod kamizelkę zintegrowaną raczej na niskoprofilowych, np. I linii z MIWO. Quote Link to post Share on other sites
Maciej Ciulkin Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Na pasie ... zrzutówę , 2 ładownice na granaty , kabure udową podpiętą do pasa i pierdoloty typu kajdanki paskowe podoba mi się własnie coś takiego i o czymś takim myślałem by go podpiąć pod kamizelkę Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Śmiem twierdzić, że powyższe nie jest na stałe a dokładniej obrazuje to poniższa fota. I szczerze nie polecam mocowania pasa do kamizelki, tracisz komfort zdjęcia jednej rzeczy nie zdejmując drugiej. Pomyśl o nierozbudowanych szelkach, które nie będą uciskały pod kamizelką. A jeśli masz lekkie rzeczy do podpięcia to całkiem z nich zrezygnuj. Quote Link to post Share on other sites
Maciej Ciulkin Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 No własnie ... teraz nad tym rozważam ale kupie tak czy siak z szelkami jak by przeszło co do czego więcej podpinać... własnie myślałem nad PT-2 I ST-1 OD MIWO... Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Albo rozbudowane szelki do noszenia dużego, leśnego beltkitu, a przy lekkim pasie ,,ucieczkowym" pod balistyką zrezygnować z szelek, tylko zablokować to kaburą/panelem udowym żeby nie jeździło wokół pasa. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Pany, potrzebuję porady. Moje potrzeby: 6 magazynków do M4/AK (bo używam w zależności od humoru albo jednego albo drugiego systemu), ładownica na radio (w moim przypadku baofeng UV5R), cargo na kulki/szybkoładowarki/batony/multitool/zapasową baterię (słowem-spore, względnie rozbite na dwa mniejsze), kabura na 1911 (chińska Safarka), torba na zrzut (dość spora, bo używam wafli do AK, a te bydlaki zajmują cholernie dużo miejsca), 2/3 litrowy (camelbak albo source). Do tej pory używałem: kopi RRV produkcji Bombla+3l Thermobaka przymocowanego trytytkami. Chciałbym zrobić przeszpejowanie (bo trochę bolą mnie plecy-jestem pod dość poważnej kontuzji w tym departamencie, a pozatym muszę zmienić kolorki z oliwki na jakiegoś kojota albo multichama). Przez moment stosowałem kopię LBT 6094 i to rozwiązanie bardzo mi się podoba, zwłaszcza że mazowieckie stocki potrafią być niesympatyczne z bliska (atrapy płyt nieco ratują). Jedyne co, to kamizeleczka sympatycznie "grzeje" w zimie, więc w lecie pewnie nie będzie lepiej ;D. Rozważałem ULPC ale cena samego PC przewyższa mój budżet (bo przecież te kozackie leciutkie ładownice też wypadałoby mieć), APC Mayflowera (kopię), albo JPC (może Miwowskie, może TMC). Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie, to chętnie ich wysłucham. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Może http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,620/KAMIZELKA-MODU-OWA-P-S-P-B-2 Kolega zastanawiał się nad ULPC ale wybiliśmy mu te mocowania z gumki od majtek. Powyższe prezentuje się konkretnie, ale zawieszona za wysoko potrafi podejść pod pachami, czytaj - trzeba dobrze dopasować do swojej sylwetki jak stanik, nie żebym miał z min coś wspólnego prócz rozpinania ;P W jajecznicy czy brązach nie wierci dziury w portfelu. Reszta oporządzenia analogicznie jak do wspomnianego ULPC. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Fajne jpc robi jeszcze Red River. Zresztą RedRiver możesz zapytać czy zrobili by Ci zintegrowane ładownice na 3x2 na magi akm/m16 podobne do tych które miał w panelu piersiowym aries outdoor, bo od nich bez kłopotu masują emkowe i od AKM. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 (edited) Tak na uboczu dodam, że kangur w JPC od TMC nie mieści trzech magów AK, za to mki leżą fajnie. Nie wiem czy Miwo albo RR rozwiązało to i pozwala na pakowanie tam więcej magów kałachowych. Każdy PC będzie grzał. Z mojej praktyki wynika, że nawet siateczki i gąbeczki za bardzo nie pomagają. Ważne, by samemu odprowadzić pot z ciała termoaktywką. W P.S.P.B.-2 jedyne co mnie drażni, to nieparzysta liczba komórek. Z drugiej strony pozwala to na montaż trzykomórkowego cargo i dwóch ładownic. Ale wciąż trzeba pamiętać, że PC jest raczej stworzone do krótszych akcji, gdzie nie potrzeba zapotrzebowania na większą ilość amunicji. Dlatego często zrzuca się większość rzeczy na pas. Edited January 27, 2014 by shardac Quote Link to post Share on other sites
Micro Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Panowie, mam dość głupie pytanie, ale nie mogę sobie na nie odpowiedzieć. Czy panel udowy ( http://www.asg.com.pl/Panel_udowy_do_kabur_IMI_Defense,p,3654.php ) można bezproblemowo podczepić do ULPP od Specopsa ( https://www.sprzetmilitarny.pl/zdjecia/3148_1.jpg )? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Do kangura JPC/6094 wejdą 2 magi do AK, jestem tego świadom i jestem w stanie to przeżyć, bo w razie czego doczepić ładownicę taco na jednego maga nie jest problemem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts