Pycio Posted June 26, 2016 Report Share Posted June 26, 2016 i niczego koleś się nie nauczył, a tym bardziej oszukane osoby. Sami przyzwalamy na takie działania. Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted June 26, 2016 Report Share Posted June 26, 2016 Nauczył się że wystarczy trochę pozwracać, trochę niby oddać i można dalej wały robić. Wiecie co jest najstraszniejsze? Zobaczcie datę założenia najświeższego konta.. Czyli zanim zaczął zwracać ludziom kasę czy fanty już zakładał następne na oszustwa.. Proponuję to rozważyć i poświęcić parę minut na komendzie. Policja nie gryzie, jeśli jedna osoba założy sprawę to może nic, ale kolejne z czasem zmuszą ich do przyjrzenia się gościowi. A myślę że biorąc pod uwagę jego "kulturę" warto to zrobić dla samej satysfakcji. Quote Link to post Share on other sites
ixerius Posted June 26, 2016 Report Share Posted June 26, 2016 Serio myślisz ze oszukiwałbym ludzi podając swoje dane?Napisałem do ciebie abyś podał dane do zwrotu pieniedzy jakis czas temu i to prawda nie oddałem jeszcze ale nie z powodu ze cie oszukałem. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 26, 2016 Report Share Posted June 26, 2016 (edited) To ja teraz też podam swoje dane: Marek Mackiewicz ul. Wojska Polskiego 7 11-230 Bisztynek Zgadnij czy są prawdziwe. Niby podałeś prawdziwe dane (czego pewnym być nie można), a teraz wychodzi, że masz jeszcze jedne konto. Edited June 26, 2016 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
ixerius Posted June 26, 2016 Report Share Posted June 26, 2016 Bo musiałem założyć nowe żeby odpowiedzieć.... Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted June 26, 2016 Report Share Posted June 26, 2016 (edited) Zaproponowałeś mi jakiś czas temu zwrot, założyłeś nowe konto i zapomniałeś o tym, by wykonać przelew? Dopiero jak napisałem na forum to pamięć wróciła? [edit] Posty z tematu: entone1992 - oszustwo UWAGA! możliwy powrót oszusta pod nowym nickiem przeniosłem tutaj, #356 #357 #358 K2 Edited June 27, 2016 by -K2- Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 Bo musiałem założyć nowe żeby odpowiedzieć.... Gość już ma kolejnego nicka i znowu zapomniał się przelogować na to konto, z którego oszukał? Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 I co? Żaden z was nie ruszył dupy na policje i teraz gość znowu oszukuje. Wstyd i hańba! +1 Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 (edited) Wtf? Zauważyłem ten wątek kiedy miał już ponad 300 odpowiedzi, i z tego co się orientuję to: 1. Gościu sprzedaje rzeczy w komisie, ale nigdy ich nie wysyła. 2. Pojawia się wątek. 3. Po postanowieniach że poszkodowani wybiorą się na policję oszust zaczyna pisać że zwróci kasę, i robi to ale tylko dla niektórych osób. 4 . Oszust zakłada 1500100900 multikont z niewiadomego powodu i zaczyna coś pisać. 5. Wychodzi że on podszywa się pod inną osobę, która traci przez niego reputację. 6. Znowu on coś pisze z tych swoich multikont. 7. Sprzedaje bez oszustwa kilka rzeczy. 8. Znowu oszukuje. Dobrze to podsumowałem? Jak nie to proszę mnie poprawić. Cała historia nadaje się do powieści detektywistycznej :icon_wink:. PS to w końcu zanieśliście tę sprawę na policję czy skończyło się na straszeniu nią oszusta? I dlaczego on jeszcze nie dostał bana na IP? Proszę o wyjaśnienie, bo post ma 350 odpowiedzi, i za bardzo nie wiadomo kto jest kim :icon_wink: [edit] Dostał bana na IP, niestety potrafi sobie z tym poradzić. Nie jesteśmy w stanie wychwycić jego kolejnych wcieleń do czasu aż ponownie kogoś nie oszuka. K2 Edited June 27, 2016 by -K2- Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 Ziomek wydymał ludzi, a oni zamiast zgłosić to na policje, to tylko smarują tyłki wazeliną, żeby gładko szło. Potem dziwimy się, że wszelkie portale aukcyjne są tak zarobaczone. No ale skoro nie ma nieprzyjemnych konsekwencji, to szkoda nie naciągać i łatwo zarobić... Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 (edited) I dlaczego on jeszcze nie dostał bana na IP? Dostał, jest to wyraźnie napisane kilka dwie strony wcześniej, niestety internet pęka w szwach od programów dzięki którym można dowolnie je zmieniać. A nie próbował ktoś zadzwonić do rodziców? I niestety w raczej tonie uświadomienia że to oni ponoszą odpowiedzialność za oszustwa synka jeśli nie jest pełnoletni. To chyba jeden z nielicznych sposobów uspokojenia typka. Edited June 27, 2016 by Szycha201 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 No i poza tym niektórzy ISP dają codziennie inne IP. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 (edited) Nasz kochany złodzieju żeś oszukał dziewczynki z pi*** między nogami zamiast jaj lecz masz już pecha, szykuj się na wizytę na komendzie bo akurat luki ci nie popuści. Edited June 27, 2016 by samael16 Quote Link to post Share on other sites
ixerius Posted June 28, 2016 Report Share Posted June 28, 2016 Nasz kochany złodzieju żeś oszukał dziewczynki z pi*** między nogami zamiast jaj lecz masz już pecha, szykuj się na wizytę na komendzie bo akurat luki ci nie popuści. haha serio myślisz że robił bym w chuya ludzi podajac im swoje dane?.... Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted June 29, 2016 Report Share Posted June 29, 2016 Serio? Nikt jeszcze nie zadzwonił do rodziców tego typka? Do szkoły? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 29, 2016 Report Share Posted June 29, 2016 Skoro nie oszukujesz to czemu Luki nie otrzymał ani towaru ani zwrotu kasy? Quote Link to post Share on other sites
Urban47 Posted June 29, 2016 Report Share Posted June 29, 2016 (edited) "Smark" (główny bohater tematu) nie napisał że nie oszukiwał, tylko że nie podaje prawdziwych danych. A my, jako jacyś świadkowie przestępstwa nie możemy tego zgłosić? [edit] Proszę nie rozwijać skrzydeł poza "tematem przewodnim". Każdy post nie na temat leci do kosza. K2 Edited June 29, 2016 by -K2- Quote Link to post Share on other sites
KubaJozefek Posted July 3, 2016 Report Share Posted July 3, 2016 Ban na IP nic nie da. Wystarczy użyć VPNa i będzie mógł tworzyć konta w nieskończoność. Tylko ban na urzadzenie w tym wypadku może dać jakiś skutek. Niestety nie wiem czy adminowie mają takie możliwości. Gość przekracza kolejne granice i ciągle ręka sprawiedliwości go nie dosięgła. Ja wiem że użytkownicy wmags nie są mściwi ale kontakt z rodzicami czy szkołą może dać jakiś skutek. Quote Link to post Share on other sites
rider_of_fire Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 Ale jest sposób, żeby dostał bana na VPN, możecie mnie poprawić jeśli się mylę: VPN to urządzenie które korzysta z połączeń miedzy sobą (coś a'la router, tylko korzysta z wolnych masek podsieci), a więc jego Router Serwerowy też korzysta z tej samej klasy co jego pierwsze konto jakie założył. VPN działa maksymalnie na 50 pod-maskach (0-49) potem są duplikaty. Jeśli wyłapiesz z loga serwera wmasg, jego nazwę urządzenia tzw. nazwa MAC,w której pojawia się całe ip-nazwa_użytkownika-adres_MAC-maska., to będziesz miał dostęp do jego zakresu, a więc będziesz mógł go zbanować na poziomie urządzenia. zablokujesz mu urządzenie z poziomu konsoli query, dasz restart i wszystko. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 1. Zmiana VPN, 2. zmiana MAC. I obeszliśmy. Chyba, że to ja się mylę. Quote Link to post Share on other sites
rider_of_fire Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 Adresu MAC nie zmieni bo to identyfikator urządzenia, chyba że ma hurtownie routerów Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted October 22, 2016 Report Share Posted October 22, 2016 Przy tym jak go rodzice traktują i co robi to pewnie sprzeda stary router i kupi nowy lub rozwali ten pierwszy. Albo nasciemnia rodzica, ze stary zamula neta czy cos w tym stylu. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted October 22, 2016 Report Share Posted October 22, 2016 Adresu MAC nie zmieni bo to identyfikator urządzenia, chyba że ma hurtownie routerów http://www.hotfix.pl/zmiana-adresu-mac-karty-sieciowej-xp-vista-windows-7-a114.htm https://forum.dobreprogramy.pl/zmiana-adresu-mac-w-routerze-415259t/ Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 22, 2016 Report Share Posted October 22, 2016 Ale jest sposób, żeby dostał bana na VPN, możecie mnie poprawić jeśli się mylę: VPN to urządzenie które korzysta z połączeń miedzy sobą (coś a'la router, tylko korzysta z wolnych masek podsieci), a więc jego Router Serwerowy też korzysta z tej samej klasy co jego pierwsze konto jakie założył. VPN działa maksymalnie na 50 pod-maskach (0-49) potem są duplikaty. Jeśli wyłapiesz z loga serwera wmasg, jego nazwę urządzenia tzw. nazwa MAC,w której pojawia się całe ip-nazwa_użytkownika-adres_MAC-maska., to będziesz miał dostęp do jego zakresu, a więc będziesz mógł go zbanować na poziomie urządzenia. zablokujesz mu urządzenie z poziomu konsoli query, dasz restart i wszystko. :teeth: Quote Link to post Share on other sites
rider_of_fire Posted October 25, 2016 Report Share Posted October 25, 2016 Hm...to może tak, weźcie jego ostatnie ip i zobaczcie jaka jest domyślna domena, zadzwonić do tej firmy i poprosić o zablokowanie tego ponieważ z tego ip dokonano wielu przestępstw. Myślę że od ręki ro zrobią, jeśli sprawa była zgłaszana na policje to muszą ewentualnie poprzez policje Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts