Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tak. Czemu nie ? O ile zrobisz to umiejętnie i np. nie podgrzejesz przy tym nadmiernie ogniw.

Kable są długie i bardzo ciężko przegrzać pakiet, bardziej bałbym się przypadkowego zwarcia. sakamuto22, pamiętaj żeby obrabiać kable pojedyńczo, czyli wyjmujesz drugi kabel ze starej wtyczki dopiero jak pierwszy siedzi w nowej.

Tak. Ta wtyczka jest standardowa.

Spotkałem się już z trzema standardami w ASG i nie wiem czemu ma to pytanie służyć - wtyczke trzeba dobrać do sprzętu jaki się używa...

sakamuto22, kupując balancer i ładowarkę sprawdz 2 razy czy wtyczka będzie pasować, to na fotce to pewnie albo ALIGN albo KOKAM.

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

są 3 rodzaje wtyczek balancera. jak nie pasuje trzeba zastosowac adapter. co do złacza prądowego są tam goldy 3 lub 3,5mm obcinasz i dajesz deans'a i luz. (uważaj na zwarcia)

Posted

Nie to żebym się czepiał, ale ten temat jest już tak wyczerpany jak ni-cd sprzed 20 lat i służy jako "nabijarka" postów.

Rozumiem że są firmy różne itd. Ale jak widać, można zapytać "speców" tego tematu i skończyć na 51-szej stronie off topu.

Posted (edited)

Witam witam mam takie pytanko do naszych speców o tanie ładowarki typu:

-http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3646

-http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=3664

Nie ukrywając ograniczony budżet przy zakupie. Mam również pytanie czy pakiety Li-ion obsługuje się podobnie jak lipo i czy ewentualnie te ładowarki to obsłużą?

Co lepiej kupić i co jest przyjaźniejsze w obsłudze Lipo czy Li-ion. Mam stockowego G&P?

Pozdrawiam

Edited by Gadula
Posted

dołóż trochę i kup accucella. Będziesz mógł ładować każdy pakiet użyteczny w ASG.

Li-ion zwykle mają mniejszą wydajność prądową od lipoli. Do stockowej repliki wystarczą w miarę dobre li-ion. Kumplowi zkleciłem pakiet 3S2P 5200mAh(albo 4800mAh nie pamiętam już, były wyciągnięte z laptopa) jego gieta śmiga bardzo ładnie a mój kałaszek z wsadzoną sprężyną sp130 już nie chciał pluć. W batimexie widziałem li-ion 20C i 25C ale według karty katalogowej jest to wydajność dla obciążenia chwilowego.

Posted

Pakiet lipo o który pytasz jest złożony z 3 podłużnych, a przy tym płaskich ogniw. Nieważne jak je ułożysz, kształt będzie taki sam. Pozostaje zmiana baterii/dorwanie puszki o odpowiednich wymiarach.

Posted

Witam

Potrzebowałbym "zestawik" bezbolesnego przejścia z NiMh an LiPo.

Wymagania:

- zero lutowania (przejściówki: jak najbardziej)

- pod spring m150

- pakiet do kolby stałej, AK74

Zestaw składałby się z ładowarki, pakietu i buzzera czy innego zabezpieczenia przed zejściem poniżej bezpiecznego napięcia na ogniwiach + ewentualnie przejściówki. Wszystkie elementy mają do siebie pasować out of a box(jak już zaznaczyłem - lutownica parzy...)

Interesuje mnie dobry stosunek parametrów do ceny / tzw. mainstream.

Z góry dziękuję.

Posted (edited)

musiał by być wybitnie "uzdolniony" by przegrzać pakiet lutując deansa do dłuuugich kabelków z lipola. A jeśli by się zdecydował na tamiyę to lutowanie nie jest potrzebne.

Zresztą przecież on nie musi tego robić samodzielnie. Nie wierzę by w okolicy nie mieszkała choć jedna osoba potrafiąca się obsługiwać lutownicą.

Bierze się piwo, materiały i zanim butelka by się popsuła przejściówki były by gotowe.

Edited by xel20
Posted

Przejsciowki to sie robi dla kogos z teamu kto nie ma deansow - samemu sie takich bzdetow nie robi.

Lutowanie lipoli jest duzo prostsze niz lutowanie deansow...

Do tego jak kupi lipola od razu z wtyczka deans to nic nie musi lutowac ...

Jedyne co musi zrobic to przylutowac wtyczke do repliki - a tam sknocic cos to naprawde trzeba umiec.

Zreszta lutowanie lipola wyglada tak:

1. Odcinasz od wtyczki tylko jeden kabel - np czerwony.

2. Lutujesz go do odpowiedniej wtyczki (ta szersza w Deansie).

3. Dopiero odcinasz drugi kabel (aby nie zrobic podczas pierwszego lutowania zwarcia)

4. Lutujesz drugi kabel.

Teraz jezeli ktos pyta ... czy warto zainwestowac w lipola i deansy.

Bardzo warto.

Ostatnio co od teamu dostaje batke do sprawdzenia - kosztujace 3 razy wiecej nimhy ... to kazda nie ma parametrow jakie sa w opisie.

Nowka ze sklepu firefox majaca teoretycznie 2200 mAh ma ...900.

Druga zamiast 1800 ma 1200 - uzywana raz.

Posted

Po co dawać przejściówki ? Zwiększać rezystancję obwodu i dawać kolejne konektory ? Po kiego się pytam..

Dla wygody. Rozpakowujesz paczkę, podpinasz wszystko i działasz. Nie babrasz się z lutownicą po dziadku, made by USSR, która lepiej sprawdza się jako śrubokręt, bądź nie tracisz czasu na googlowanie sklepu w Bielsku, gdzie jest szansa, że dostaniesz lutownicę, hmm.. "punktową" ? Tak to się nazywa? Gdybym nie był laikiem w tych sprawach, nie zawracałbym Wam przecież głowy...

Skoro nie można out of a box to proszę o wersję zestawu kompatybilną z "obcinaniem Tamyia i dolutowaniem Deansa" (batka z zakończeniem Deans, ładowarka, "buzzer" - czy inne zabezpieczenie przed pożarem oraz wtyczka Deans (męską? żeńska?), którą dolutuję do repliki)

Posted

hmmm. mam lutownicę za 500zł (stacja lutownicza) :)

Nie uznaję tamiy'i, jakiś bzdetnych konektorów. Dać deansy wszędzie i po kłopocie.

A jak ktos w teamie nie ma deansów to zabiera mu sie replikę z batką i zakłada deansy :D

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Posiadam replikę G&P ze sprężyną m120, mosfetem, przewody 1,5mm z deansami. Zastanawiam sie nad wyborem odpowiedniej lipo do niej z tym, że problem jest tego typu żeby pasowała do peq15 o ile to możliwe. Raczej obstawiałbym 7,4v, boje się, że 11,1v rozniesie prędzej czy pozniej gb, częsciej uzywam trybu auto niż semi.

Znalazłem takie cuś:

http://allegro.pl/item1094245464_akumulato...lama_v4_v3.html

Jedyne 7,4v, które wlezie do peq15. Ale czy jest sens? Chodzi mi o pojemność, na ile może wystarczyc taka batka? Cena jest tak mała, że moglbym nawet 3 takie baterie sobie kupić, tylko czy beda one na poziomie pakietów >2000mah??

Edited by macioo
Posted

Co do GP to tez mam ze sprezyna m120 i ze zmienionymi zebatkami tylko mi tlok stockowy zostal. Wsadzilismy lipola 11,1 i smiga az milo. Polecam. A no i bateria miesci sie w stockpipe. Pozdro!!

Posted

Dzięki za odpowiedź ;) raczej sie uda coś dobrać pojemniejszego do peq15 w takim razie.

Idzior, i jakiego to rofa daje? Zębatki mam stockowe, nie mam w planach ich wymiany, dlatego wolałbym spać spokojnie, choć szybkostrzelnosc na poziomie 11,1v jest kusząca ;)